Šta je novo?

Low budget office sistem :), oc mogucnosti

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
Evo sam za kuma kompletirao masinu.
Covek nije gamer i treba mu office sistem odlucio sam se za AMD masinu sobzirom da bi ga odgovarajuca Intel varijanta kostala blizu 100€ vise :). Da bi cena bila i veoma povoljna trazio sam plocu koja ce istrpiti dobar OC a da ima integrisanu grafiku.
AMD 690G je bio cilj a odgovor Gigabytova ploca.Zbog integrisane grafike temperatura na chipsetu je u full loadu za 15 stepeni veca nego na procesoru mislim da je pozeljno u ovom slucaju obezbediti dobro strujanje vazduha u kucistu.

Naravno da sam izabrao primerak CPU'a koji se da malkice i kloknuti u pitanju je novi G2 stepping.

Konfiguracija :

cpu : AMD X2 5000+ G2 Stepping (85€)
ram : 2GB MDT DDR2-667 CL4 (43€)
ploca : Gigabyte MA69G-S3H (Bios F4) (60€)
Hitachi CinemaStar 7K500 250GB (60€)
hladnjak : Scythe Katana 2 + AS5 (25€)
monitor : Samsung SyncMaster 206BW, 20" (235€)
dvd rezac : LG Electronics GSA-H66N (36€)
bezicna tastatura + mis : Perixx PERIDUO-701 U (40€)
kuciste : Sharkoon Rebel9 Economic Midi-Tower (35€)
napajanje : ATX Xilence Power 400W 12cm ATX 2.0 (27€)
2 x 12cm Sharkonn fan (11€)
________

657 €

Trenutno na default naponu 1,325V sistem radi na 3.0GHz (default 2.6) Prime stable + Virus-Scan (full System)
Temperatura u full-loadu 40°C

Lepo se ponasa G2 stepping , videcemo veceras koji mu je maksimum na vazduhu :)
Pozeljno bi bilo 3.2 GHz za svaki dan :)

perfektno opticki se slazu monitor i ova tastatura+mis kombinacija :

206bwow6.jpg
rebel9fw6.jpg

701.gif

Poslednja izmena:
Ako je vec low-buget i office, zasto ne neki slabiji/jeftiniji procesor? (npr. X2 4000+, mozda cak i single-core)
Nisam expert, vec me stvarno interesuje :)

Pa paralelizacija ili ti multitasking su za kumaru bili vazni a fizicki dva jezgra su po tom pitanju daleko bolje resenje , single core (4000+) cpu na istom radnom taktu bi kostao 30€ manje.

Poslednja izmena:
Pa lepo, to mu dodje Nemacka office masina, a Srpska je neki Semproncic, najjeftinija ploca i 512MB rama uz ubogi 17" CRT monitor. Eh, sta ti je standard! :D

Pa lepo, to mu dodje Nemacka office masina, a Srpska je neki Semproncic, najjeftinija ploca i 512MB rama uz ubogi 17" CRT monitor. Eh, sta ti je standard! :D

Da to sam zaboravio , covek je zeleo Vistu :)
Tu ispod 2GB tesko da se covek moze usreciti.

Standard je naravno u Srbiji daleko manji ali mozes da mi verujes da ovdje po vecim Discounterima prodaju bulja sisteme bez monitora za 600€+
tako da ova konfiguracija za njemacki standard ispada veoma povoljna

Poslednja izmena:
Veoma lepo vizuelno uklopljena konfiguracija. To kuciste dobro izgleda, a nije ni skupo.

I meni se cini kombinacija proc+kuler malo previse za office racunar.
Mada to je i razumljivo, s obzirom ko je sastavljao i da su na ovom delu foruma sve sami rekorderi, a njima je izgleda svaka AMD konf. biznis masina. :p

Cekamo rezultate!

Veoma lepo vizuelno uklopljena konfiguracija. To kuciste dobro izgleda, a nije ni skupo.

I meni se cini kombinacija proc+kuler malo previse za office racunar.
Mada to je i razumljivo, s obzirom ko je sastavljao i da su na ovom delu foruma sve sami rekorderi, a njima je izgleda svaka AMD konf. biznis masina. :p

Cekamo rezultate!

Da , kuciste je odlicno za te pare kvalitetno odradjeno jedino sto mi malkice smeta je veoma jaki plavi Power LED na frontu znaci u mraku veoma jako bljesti. Malo slabiji LED bio bi prilagodniji.

P.S svako na forumu zna da sam u srcu bio i ostao AMD'ovac -> Drezden Power bre !

Za mene ova masina gore moze samo biti Low Budget kad uporedim moj sistem kod kog recimo samo CPU X6800 (800€) vise kosta nego sve ovo gore navedeno :)

Poslednja izmena:
Svaka cast, lepa masina!

'Ocu i ja jedan AMD X2 sa G2 steppingom, :smoke: samo kad bi jos mogao da se nadje kod nas :wall:

Nekoliko korisnika na jednom nemackom forumu su postavili stabilne OC rezultate Brisbane
primeraka pa cisto da uporedimo koliko je moguce sa G2 steppingom posto cenim da su navedeni rezovi postignuti sa G1 revizijom:)

-----------------------------------------------------------------------------------
AMD X2 3600+ 1,9 GHz 1024KB Brisbane 65nm
2.85 GHz @ 1.33V * 0709 VPBW * LuKü @ 47°C * sa HS * 3h DualPrime * FGB *
2.73 GHz @ 1.26V * 0710 SPCW * LuKü @ 50°C * sa HS * 3h DualPrime * Frostschutz * Link
2.60 GHz @ 1.30V * 0708 XPMW * LuKü @ 50 °C * sa HS * 3h Dualprime * Frystar *
2.45 GHz @ 1.38V * 0703 UPMW * Lukü @ 72° * sa HS * 3h Prime * Barbarossa *

AMD X2 4000+ 2,1 GHz 1024KB Brisbane 65nm
2.90 GHz @ 1.36V * 0703 WPAW * LuKü @ 37°C * bez HS * 3h DualPrime * Losmile *
2.80 GHz @ 1.30V * 0705 XPMW * LuKü @ 53°C * sa HS * 5h DualPrime * me[G]a *
2.90 GHz @ 1.34V * 0703 WPAW * Lukü @48°C* sa HS * 4h Dual Prime * Vista64bit-User *

AMD X2 4400+ 2,3 GHz 1024KB Brisbane 65nm
2.90 GHz @ 1.38V * 0702 UPCW * LUKÜ @ 59C * sa HS * 3h DualPrime * [TLR]Snoopy *

AMD X2 4800+ 2,5 GHz 1024KB Brisbane 65nm
3.00 GHz @ 1,40V * 0650 XPAW * LuKü @ 55°C * sa HS * 3h DualPrime * Cosmo508 *

AMD X2 5000+ 2,7 GHz 1024KB Brisbane 65nm
3.00 GHz @ 1.44V * XXXX XXXX * LuKü @ 58°C * sa HS * 3h Orthos * G-Star1079 *
-------------------------------------------------------------------------------------

A zašto , nebi uzeo Pentium Dual Core E2140, in neku abit ip35-e ili Biostar TP35D2-A7, to ti dođe ploča oko 100 eur i proc oko 60 eur u Sloveniji.To je skupa 160 eur, a u Njemačkoj je proc i ploča još koji eur jeftinije tako da dođe tamo oko 145 eur, a to ti je ista cena ko za ovaj athlon in gigabyte.Ja bi prije uzeo e2140 pogoto sad, kad su ovi MO stepingi izašli, i skoro svaki ide 3.0ghz+ za 24/7 rad.

A zašto , nebi uzeo Pentium Dual Core E2140, in neku abit ip35-e ili Biostar TP35D2-A7, to ti dođe ploča oko 100 eur i proc oko 60 eur u Sloveniji.To je skupa 160 eur, a u Njemačkoj je proc i ploča još koji eur jeftinije tako da dođe tamo oko 145 eur, a to ti je ista cena ko za ovaj athlon in gigabyte.Ja bi prije uzeo e2140 pogoto sad, kad su ovi MO stepingi izašli, i skoro svaki ide 3.0ghz+ za 24/7 rad.

integrisana grafika na intelu odnosno ploce koje je imaju G965 ili G33 kostaju oko 90€ , standalone resenje X1300 grafike kosta 45€ tako da bi kombinacija E2140 + Biostar + Ati X1300 ispala ipak blizu 200€

druga stvar je FSB Wall koji je u prosjeku na nekih 380 kod E2140 sto bi moglo da znaci kraj na 3000 - 3100 MHz :)
Mislim da je za E2140 potrebno veoma kvalitetna ploca da isprati te frikvencije :) ako mi nadjes za 60€ takvu 775 plocu a jos sa integrisanom grafikom onda se vec slazem da bi bilo pametnije da sam uzeo Intel konfu.

Poslednja izmena:
E2140+Biostar TP35D2-A7+ Radeon X1550 256MB DDR2, došlo bi te tačno 165 eur, a sa radeon x1300 ili gforce 7300LE još koji eur manje, i da još uzmeš ploču sa 965 express chipsetom, onda si skoro več na 150 eur;)
A fsb wall 380-400 je u prosjeku kod L2 revizije ali MO lete svi preko 400, barem oni za koje ja znam, a nije jih malo.

Poslednja izmena:
brate, ja nemam komentar na ovu temu ... sprdash se sa ljudima, napisao si naslov - low budget, a sastavio si 657 evra ...

prvo i prvo - znash vishe od ostalih, tako da ti verujem - i ne trebaju saveti za OC, a sa druge strane, u konfiguraciji ti se nalazi monitor koji izuva cenom, bespotrebno.

mogao si uzeti L222WS i da ushtedish pare i da iskoristish to za mashinu, a pritom dobijesh dva incha vishe u tft wide.

ne razumem, shta, hteo si da napishesh kako ti i ortak imate puno para pa se sprdate, i to je bila poenta ?

nemam nameru da ovim uvredim tvorca thread-a, vec da mi, drugarski razjasni.

shta je po tebi high end konfiguracija ako ti je ovo Low, a ne mid ?

cek, ja cu da odgovorim ...

monitor: Hewlett Packard LP3065, 30' wide
kucishte: Cooler master stacker 831
MB: Asus P5E3 Deluxe
Cpu: Intel Core 2 Extreme QX6700 2.66GHz 8MB
hladjenje: Cooler Master AQUAGATE Duo Viva
hd: 2x1TB
optika : BD rom
RAM: GEIL Black dragon quad
GPU: 8800GTX, naravno i to puta dva

projektor na zid 20x14 metara, konekcija sa NASA-om, privatni satelit za sigurnu konekciju na svim ikada izmishljenim talasnim duzinama, implantirana remote kontrola u malom prstu, 6 kamera na sve strane, surround 11.1, Lightsaber koji se puni na USB 3.0, kaciga darth wadera, i kao poklon na pazarenje dobijesh morfeusove cvike, i master jodu za kucnog ljbimca + da ti chuva komp, jer je dzedaj

i tek sad videh da je u nemachkoj ... i tekst gore ostavljam kao prilozenu greshku koju sam napravio, shame on me ...

brate, ja nemam komentar na ovu temu ... sprdash se sa ljudima, napisao si naslov - low budget, a sastavio si 657 evra ...

prvo i prvo - znash vishe od ostalih, tako da ti verujem - i ne trebaju saveti za OC, a sa druge strane, u konfiguraciji ti se nalazi monitor koji izuva cenom, bespotrebno.

mogao si uzeti L222WS i da ushtedish pare i da iskoristish to za mashinu, a pritom dobijesh dva incha vishe u tft wide.

ne razumem, shta, hteo si da napishesh kako ti i ortak imate puno para pa se sprdate, i to je bila poenta ?

nemam nameru da ovim uvredim tvorca thread-a, vec da mi, drugarski razjasni.

shta je po tebi high end konfiguracija ako ti je ovo Low, a ne mid ?

cek, ja cu da odgovorim ...

monitor: Hewlett Packard LP3065, 30' wide
kucishte: Cooler master stacker 831
MB: Asus P5E3 Deluxe
Cpu: Intel Core 2 Extreme QX6700 2.66GHz 8MB
hladjenje: Cooler Master AQUAGATE Duo Viva
hd: 2x1TB
optika : BD rom
RAM: GEIL Black dragon quad
GPU: 8800GTX, naravno i to puta dva

projektor na zid 20x14 metara, konekcija sa NASA-om, privatni satelit za sigurnu konekciju na svim ikada izmishljenim talasnim duzinama, implantirana remote kontrola u malom prstu, 6 kamera na sve strane, surround 11.1, Lightsaber koji se puni na USB 3.0, kaciga darth wadera, i kao poklon na pazarenje dobijesh morfeusove cvike, i master jodu za kucnog ljbimca + da ti chuva komp, jer je dzedaj

i tek sad videh da je u nemachkoj ... i tekst gore ostavljam kao prilozenu greshku koju sam napravio, shame on me ...

treci post na forumu a odmah tako agresivno .... :)

Tvoj high end je smesan to je zapravo minstream moj highend bi izgledao trenutno ovako

Intel QX9850 :)
ASUS Maximus Extreme, X38
2 x XFX GeForce 8800 Ultra 675M XXX SLI
2 x Cellshock DIMM Kit 2048MB PC3-14400U

e sad neznam da li da dodam i jednu Rotary Kaskadu uz ovo malkice silicijuma gore navedenog..... Posto je to selfmade :) Hmmmm

.....

da ne nabrajam dalje oni koji znaju materiju razumece...

1. post kaunt mi ochigledno ne radi. stojim na tri vec dve nedelje :D

2. nisam imao nameru da ikog uvredim, kao shto sam i napisao, prevideo sam da je nemachka, a evo, vidim da kod nas ni nema tih procesora i chuda koje ti pazarish redovno.

3. ne bi se bunio sigurno, bar za monitor iz moje konfiguracije ;) a verujem ni za Lajtsejber USB :D

^^E pa sad, to sto je Igoritza nabrojao nikako nije mainstream :). To bi bio neki high-end, a ovo tvoje ultra high-end :)

Poslednja izmena:
krompikusa dok ti gatas za fsb wall i racunas , ja evo dok ovo kucam odradjujem test stabilnosti 3100 MHz (Prime+ virus full scan + internet) u Visti , cpu temp 43°
lepo tecno sve radi

72 minuta prime :)

G2 Stepping po ovome ukoliko je ocitavanje temperature tacno (CoreTemp ne radi na G2 steppingu) izgleda se bolje ocuje od G1 kao i sto se manje greje.

Poslednja izmena:
^^E pa sad, to sto je Igoritza nabrojao nikako nije mainstream :). To bi bio neki high-end, a ovo tvoje ultra high-end :)

malo se salim sa njim za srbiju je mozda mainstrem konfa od 650€ ovdje na zapadu je to smesno kad samo jedan od onih gore navedenih XFX kartica kosta 700€
Mainstrem bi bio ovdje negdje oko 1200€ dok recimo high end preko 2000€ a moje konfiguracije one bas moje nema para da ih mozes platiti jer se sklapaju i biraju sa mnogo ljubavi i truda

Poslednja izmena:
monteboy može, to i intelov proc za 50 eur.Spi1m 3600mhz@ 1.44v(realne voltaže) sa stock intel coolerjem.E u ponedeljak probat ču stabilnost sa orthos i OCCT.Vjerujem da je stabilan na [email protected] jer FSB wall mu je na 450-455, pa zato neče preko 3.6ghz:D

Evo jedan rez

Kucishte je bombona

krompirusha - win classic tema, i defolt background ... lame u najmanju ruku!

AMD je trenutno smesan, nazalost :(, postoji novi cely, koji je tata mata za bilo koji AMD , a kosta ovde oko 30evra, znaci u svabiji verovatno malo ispod 30 :), svaki dan radi na 100%+ na 1.35v :smoke:, greje se ko upaljac kad je ugasen :d i sa takvom cenom proc-a ima da biras kakvu god hoces plocu a da opet budes jeftiniji od AMD, brzi vec jesi kako god okrenes. Evo npr. u spiju sta radi mali:

evo npr WR AMD proc-a (mada je ovih dana pao novi nesto malcice bolji)

136368937.jpg

AMD je trenutno smesan, nazalost :(, postoji novi cely, koji je tata mata za bilo koji AMD , a kosta ovde oko 30evra, znaci u svabiji verovatno malo ispod 30 :), svaki dan radi na 100%+ na 1.35v :smoke:, greje se ko upaljac kad je ugasen :d i sa takvom cenom proc-a ima da biras kakvu god hoces plocu a da opet budes jeftiniji od AMD, brzi vec jesi kako god okrenes. Evo npr. u spiju sta radi mali:

evo npr WR AMD proc-a (mada je ovih dana pao novi nesto malcice bolji)

136368937.jpg

u cemu brzi u SuperPIu :) pa moj kumara nije imao namjeru da obrce superpi po ceo dan.
Gledaj ovaj sistem na 3.1 prime stabilan se ne ponasa ni malkice sporije za svakodnene potrebe u odnosu na X6800 koji je 3.8 GHz na vodi.

Bas sam testirao ugradio sam mu TV-karticu pa gledao malkice TV u pozadini je radio Prime + antivir + sa strane surfujem malkice i to sve u visti bez bilo kakvog seckanja.
Bas bi me interesovalo kako bi se na tom polju pokazao cely.

Ipak je 420 single core procesor nebitno koliko se da kloknut.

Poslednja izmena:
Tacno Pendula integralke ni na Intelu se ne klokuju ni blizu kao standardne ploce.

Da, ali ako je npr. taj Asrock sa X1250 integrušom sposoban da ide do FSB 390, onda u kombinaciji sa E2160/E4300 ili čak E2180/E4400 nije zanemarljiv OC, verovatno bolji od tog AMD-a koji košta samo malo manje od intela E4400.

u cemu brzi u SuperPIu :) pa moj kumara nije imao namjeru da obrce superpi po ceo dan.
Gledaj ovaj sistem na 3.1 prime stabilan se ne ponasa ni malkice sporije za svakodnene potrebe u odnosu na X6800 koji je 3.8 GHz na vodi.

Bas sam testirao ugradio sam mu TV-karticu pa gledao malkice TV u pozadini je radio Prime + antivir + sa strane surfujem malkice i to sve u visti bez bilo kakvog seckanja.
Bas bi me interesovalo kako bi se na tom polju pokazao cely.

Ipak je 420 single core procesor nebitno koliko se da kloknut.

Cek monte jel pricamo o office masini ili o home jacoj varijanti. Ako je office > dual core nema sta da trazi u office okruzenju, i to je cena presudjuci faktor, poenta da je ovaj cely derivat conroe-a i kao takav kida AMD u svim mogucim varijantama, ima 512kb cache-a i jedno jezgro i zbog toga se jako malo greje, kao sempron :), posto kosta smesno malo, nema logike kupiti AMD-a trenutno. Ovaj cely je 100% OC ili vise sposoban za 24/7 jedan od najpogodjenijih procesora ikada.

Nazad
Vrh Dno