Šta je novo?

Losha iskustva sa serviserima...

• Začetnik teme gromnik
  • Datum pokretanja
Prvi put sam prokomentarioao nebulozu,a sad dublje da se posvetim temi...x)

Naime,cinjenica je da je vecina ljudi koja poseduje PC laik za hardver i komponente istog,pa im "ga" zato uvaljuju na svakom cosku (kao ovi cenovnici)....Iako zaista ima tupana koji misle da je lako da se sve to zameni,ima i onih koji cene ono sto uradis....Moj prvi "sluzbeni" (isao sam u osnovnu) reinstall bio je Win95,i to sam uradio drugaru iz odeljenja,i iako je bilo free,posle je on meni svasta ucinio..:)

Mada,ja volim te ovcice koje misle da je sve lako..Ako nesto pokvare(htedoh rec' sje...) onda te opet zovu/a ti naplatis/isto/vise/ i opet pare za tebe..:)

Mada,imao sam par puta lose iskustvo sa ostvarivanjem garancije (u jednoj radnji koju necu diskriminisati javno),ali nikako da mi se ostvari garancija,uvek nesto moram cekat servisera,on dodje trabunja(kenj.) dva sata meni kako to ovo-ono(hahahahha) i tu ne vazi garancija,i uvek sam morao trazit refundaciju...

To mi se desilo dva puta...

znate onu staru

Prvi put te zezne - oprosti mu
Drugi put te zezne - ti si kriv
Treci put te zezne - bez' od mene *****e..:)

svojevremeno mi drug pricao kako neka njegova poznanica/drugarica/whatever placa 20€ nekom liku sto dolazi da joj instalira sistem. kaze on kako je to mnogo i kako on nikada ne bi dao tolike pare za nesto sto nije tesko i sto moze svako ko se malo potrudi da uradi. posle izvesnog vremena kupio on neki acerov lap koji dolazi sa linuxom i sad naravno hoce covek xp da instalira. dam ja njemu instalaciju wina da on taj "lagani posao" sam zavrsi. zove me sutradan da mi kaze kako uz lap top nije dobio drajvere za xp. skinem ja njemu drajvere i dam. kad nedugo posle toga me zove i kaze kako ne moze da instalira win jer mu instalacija ne vidi hard. nije mi bilo jasno kako ne moze da instalira sistem kada to nije tesko.

a bas sam juce isao kod drugarice koja je uzela nov komp da instaliram sistem. za win, drajvere, particije i programe (klasika; kodeci, plejeri, office, net, msn, nero...) mi otislo skoro 4 sata. pa sad neko treba da mi kaze kako je majstoru koji popravlja ves masinu ok platiti, a za komp ne. meni je instalacija sistema smor, i sebi mrzim da je radim. ne radim to za para i trudim se da ljude iskuliram kada mi traze da im instaliram sistem (sem bas dobrim prijateljima i bliskim ljudima), ali da ne pominjem koliko mi idu na zivce oni kojima dodjes, iscimas se, namestis sistem i oni ti posle nesto *****ju kako nije bilo ovako vec onako i slicne fore. takve obicno oteram u pm uz opasku da se sledeci put otvore i plate nekom ko to profesionalno radi i kako ja nisam madjionicar da od njihovog 7600gsa napravim graficku koja ce moci da tera krizu ili gta kako su oni to zamisljali.

Poslednja izmena:
Da li sam ja jedina budala na ovom forumu, koja svima koji ga pozovu radi to za dz? :d

Koliko naplaćuje vodoinstalater za zamenu gumice? Raspitajte se koliko košta zamena jednog ventila na radijatoru (cca 5 min posla).

Poslednji put kad sam nekom instalirao OS & ostalo za pare uzeo sam 50 evra (pre 4-5 godina). Čovek je pre toga zvao te razne koji instaliraju za 10 evra, milion njih se izređalo, svakom platio, nikad komp nije radio kako treba. Meni je da sredim mašinu trebalo 10 sati (i slovima - deset sati).

Ta mašina i dan-danas radi bez problema. Po kakvoj je to računici 5 evra na sat mnogo za kvalitetno urađen posao? (ponavljam opet, raspitajte se koliko košta zamena ventila na radijatoru, posao od cca 5 minuta) Da li mu se više isplatilo to što su se pre toga izređali svi klinci iz komšiluka (kojima je u zbiru sigurno dao mnogo više od 50 evra) i što je imao mašinu na kojoj nije mogao da radi?

Ja stvarno ne mogu da razumem ljude koji zaista veruju da dva sata vremena za bilo kakav posao na kompu vrede višestruko manje od 5 minuta nekog vodoinstalatera. Po čemu je to promena ventila X puta složeniji posao od instalacije OS-a? U krajnjoj liniji, po čemu je to instaliranje RAM-a jednostavniji posao od zamene ventila?

A ovi koji kažu da je instalacija OS-a posao od sat i po vremena mi tek nisu jasni... Pa meni je kad vraćam image OS-a potrebno bar dva sata vremena da sredim sopstveni komp (ažuriranje drajvera, zakrpa, programa... od vremena backupa do aktuelnog stanja). Na koju foru može da se instalira OS od nule za sat i po, a da to nije najgora budževina?

Poslednja izmena:
+1

Koliko naplaćuje vodoinstalater za zamenu gumice? Raspitajte se koliko košta zamena jednog ventila na radijatoru (cca 5 min posla).

Poslednji put kad sam nekom instalirao OS & ostalo za pare uzeo sam 50 evra (pre 4-5 godina). Čovek je pre toga zvao te razne koji instaliraju za 10 evra, milion njih se izređalo, svakom platio, nikad komp nije radio kako treba. Meni je da sredim mašinu trebalo 10 sati (i slovima - deset sati).

Ta mašina i dan-danas radi bez problema. Po kakvoj je to računici 5 evra na sat mnogo za kvalitetno urađen posao? (ponavljam opet, raspitajte se koliko košta zamena ventila na radijatoru, posao od cca 5 minuta) Da li mu se više isplatilo to što su se pre toga izređali svi klinci iz komšiluka (kojima je u zbiru sigurno dao mnogo više od 50 evra) i što je imao mašinu na kojoj nije mogao da radi?

Ja stvarno ne mogu da razumem ljude koji zaista veruju da dva sata vremena za bilo kakav posao na kompu vrede višestruko manje od 5 minuta nekog vodoinstalatera. Po čemu je to promena ventila X puta složeniji posao od instalacije OS-a? U krajnjoj liniji, po čemu je to instaliranje RAM-a jednostavniji posao od zamene ventila?

A ovi koji kažu da je instalacija OS-a posao od sat i po vremena mi tek nisu jasni... Pa meni je kad vraćam image OS-a potrebno bar dva sata vremena da sredim sopstveni komp (ažuriranje drajvera, zakrpa, programa... od vremena backupa do aktuelnog stanja). Na koju foru može da se instalira OS od nule za sat i po, a da to nije najgora budževina?

@wiz Tiny XP with IE+WMP Sata drivers included (bundled with software :p)

Malo je reci da se osecam kao budala kad ovakve stvari radim ljudima za dzabe, koji meni neku svoju uslugu debelo naplate, ali sta ces, ovo je Srbija, tesko je ljudima objasniti sta je posten rad (pa makar to bila i instalacija RAM-a)

Poslednja izmena:
Da li sam ja jedina budala na ovom forumu, koja svima koji ga pozovu radi to za dz? :d

Samo najuža porodica i najbolji prijatelji, ostalima ne bih odradio posao ni za 50e.

Dok sam se pre nekoliko godina time bavio - bilo je 2.5e/sat , uračunat i put (dolazak i odlazak), usput bih "uvaljao" i neku komponetu ako je bila potrebna zamena (i tu bih zaradio nekoliko evrića), sada ni u snu ne bi radio za te pare, al' tada sam bio mlađi ,studirao sam, i delovalo mi je kao poštena cena (a i tad je evro realno vredeo više), bolje sam prolazio nego moji prijatelji koji su radili na kojekakvim tezgama ili u kioscima, mada gore od onih koji su "konobarisali", al' brate - to je ipak teži posao.

Poenta je: možda taj Pera Perić odradi pošteno posao za 10e, to što je nelojalna konkurencija profesionalcima i nije nešto strašno, on nema toliko mušterija, ne plaća prostor, porez i reklamu, stanuje i jede kod roditelja, ne ceni lično svoj rad - jer bi i onako dangubio po ceo dan, a s druge strane ima priliku da uzme bilo kakvu kintu. Jednog dana će sazreti, kada ga pritisne životna realnost i videće da je sve to bila za*ebancija i da svaki rad i znanje ima svoju cenu.

Meni više smetaju "serviserske ajkule" koji uvek imaju neku žvaku, gomilu šarenih laža, a sve da bi izbili i poslednji dinar iz ruku mušterije. Takvih "majstora" se gnušam, uostalom, pun je Bench svakakvih priča, a i neki moji prijatelji i komšije su bili grubo obmanuti i praktično opljačkani.

Sada radim posao u struci (visoka ss), u ozbiljnoj firmi koja se NE bavi IT-jem, i imam sliku kolika cena rada za koji nivo znanja i težinu posla. Ako bi to prebacio u IT svet, u jedan manji servis sa zaposlenima sa srednjom/višom stručnom spremom (recimo), mogu grubo da procenim da moraju da naplate svaki radni sat ~15e da bi uopšte funkcionisala firma i bila na nekoj nuli kada se isplate troškovi i plate na kraju meseca (imam u vidu skromne plate od oko 500e neto, + uplaćen porez i doprinosi).
Tek preko tih ~15e/sat imaće kakav-takav skroman profit.
Što će reći: poštena i detaljna instalacija OS-a i sva moguća podešavanja i štelovanja zahtevaju u proseku puno radno vreme a to je: 8×15=120e, sve ispod toga znači katanac na vrata firme.

Meni više smetaju "serviserske ajkule" koji uvek imaju neku žvaku, gomilu šarenih laža, a sve da bi izbili i poslednji dinar iz ruku mušterije. Takvih "majstora" se gnušam, uostalom, pun je Bench svakakvih priča, a i neki moji prijatelji i komšije su bili grubo obmanuti i praktično opljačkani.

POENTA!!!!:laugh:
Sluze se neverovatnim pricama i izgovorima(drugi put o tome,:beer: jutarnju kaficu) i to servisi i IT firme koje su na glasu!!
@marcusnbg
Veruj mi,probao sam:D:D

:wave::wave::wave:

Iz iskustva! A inače je gotovo pravilo.
- Free instalacija - servis bilo neznanac bilo prijatelj. Uvek će biti nezadovljni, tražiće da se instalira još samo ovo... Ovo nije bilo ovde... Nema onog što je bilo ovde... Zvaće vas po pet puta dnevno i tražiti savet, kako ovo, kako ono... Ispadate šarlatan u njihovom očima.

- Naplatiti malo. Isto kao gore samo što će vas pljuvati što ste im uzeli pare, a to je jako prosto mogli su i oni to.

- Naplatiti kako treba i čak i malo više. E tu su već zadovoljni ne cimaju vas bez potrebe, ne traže instalacije kojekakvih gluposti tj. od vas traže samo koristan rad. Nazivaju vas Serviserom, daju vaš kontakt telefon drugim ljudima koji imaju potrebe za sličnim intervencijama. Ne misle da ste besplatna tehnička podrška koja čeka pored telefona da bi njima rešila banalni ili neki drugi problem...

Za servis neka oni dođu kod vas i donesu mašinu ili dođite vi po istu ali naplatite put. Ovo preporučujem iz par praktičnih razloga. Pitanje je da li na lokaciji na kojoj radite servis ima interneta, ili ima dial up (isto ko da nema). Koliko god softvera poneli uvek će vam zatrebati nešto što nemate u svojoj kolekciji. A moguće je da je kvar hardverske prirode pa treba probati sa drugom ispravnom komponentom. Neke od intervencija su banalne i ako uradite to na licu mesta za par minuta, sekundi ipašće da derete, da je sramota da za tako malo rada naplaćujete... Tako da je najbolje da vam lepo donesu na ruke mašinu i ostave a vi će te ih pozvati kada završite. I ne zovite da dođu po istu posle sat vremena ili kraće opet će misliti da Vaš trud - znanje nje vredno novca koji su platili.

Često za veoma kratko vreme uspem da dijagnostikujem i rešim problem. Ako to uradite pred mušterijom rećiće pa i ja sam to mogao... I nikada neće reći da ste to postigli iskustvom, znanjem, uloženim trudom. Već će krenuti priča ovaj mi naplati nešto što sam i ja mogao da uradim (ako si mogao što nisi?).

Nisu loše ni radne liste koje će te popuniti u prisustvu mušterije i potpisti vi i mušterija sa njenim opisom kvara i sadržajem komponenti u dotičnoj konfiguraciji i eventualno serijski brojevi istih kako se kasnije ne bi desilo da ispadne vi se im skinuli to i to ubacili to i to...

Ne bojete se da će te izgubiti muštereije, prijatelje zato što će te im naplatiti uslugu, pa i oni vama naplaćuju iste. Što bi njihov trud, rad vredeo nešto a vaš ništa. Zbog šarlatana koji ne naplaćuju ništa i što misle da su ekspertiti zato što znaju da instaliraju neko programče, eventualno formatiraju disk i postave win na krhke noge. Niko ne ceni rad, trud, iskustvo...

Zašto da varioc, keramičar, moler... mogu da naplate svoj zanatski rad kako treba. A vi Vaše iskustvo, znanje, školovanje, investicije ne možete da naplatite.

Mislite o tome!

Само да поменем да све те унапред припрељене инталације LastXp, Expirinece, Tiny и сличне никад не раде како ваља, и стално праве најразличитије проблеме од вируса на самом имиџу до одбијања да комуницира у локалној мрежи збој схебаних подешавања локалне групне полисе, чак сам и виђао забадања оних custom старт менија на лаптоповима, значи ништа од квалитетне и сигурне инсталације без ручно припремљене инсталције, са последњим SP-om, ручно интегрисаним у фабричку верзију OS-a.

Poslednja izmena:
Dajte ljudi nemojte zezati instalacija ram-a 10 evra:d A traje 2 minuta posao...
Jeste mozda puno ovako kada sve radi ok, ali ne zaboravi kroz koliko smo samo vrsta memorija prosli u zadnjih 10 god, o chipsetovima da ne pricam. Sta ti znas o CL Cas latency, dual chanel-u, naponima za odredjene memorije. Naravno da to najcesce sve radi automatski, ali se desava da nekada i nesto zeza, nekompatibilnost koja se mozda ne ispolji odmah(npr nforce2 dual chanel), nego te posle zovu da im puca ovo, ono...
Takodje kod je nekada sa par kliktaja moguce dosta povecati perforamanse, a ne izgubiti stabilnost.
Uzgred mislim da nisam ni ja nikada nalatio instalaciju mem 10 e, cak i kada sam je sem namestanja i prodavao.
Ono sto sam hteo da kazem, da se ovde i dalje IT ne ceni dovoljno, i nije neka skupa delatnost(it dan je jednak danu fizikalca, cesto ne i majstora). Svi ovi koji rade za 700 din ne zive samo od toga, to je poenta, nema sanse da sa takvim cenama sami zive. I oni ce jednog dana ili prestati da se bave ovim poslom ili shvatiti da razmisljanja koja koriste pri formiranju svojih cena, moraju da promene ili cao IT poslu. Nemozete ocekivati danas 2009 da imate 10 racunara dnevno na servisu svaki dan, pa da onda kazete e ok, bas sam naradio ovaj mesec zasluzio sam 1000e.

Poslednja izmena:
+1
@wiz Tiny XP with IE+WMP Sata drivers included (bundled with software :p)
Ja sam pitao:

Na koju foru može da se instalira OS od nule za sat i po, a da to nije najgora budževina?
:smoke:

Treba li reći da se slažem sa onim što je napisao Dule13?

Free instalacija - servis bilo neznanac bilo prijatelj. Uvek će biti nezadovljni, tražiće da se instalira još samo ovo... Ovo nije bilo ovde... Nema onog što je bilo ovde... Zvaće vas po pet puta dnevno i tražiti savet, kako ovo, kako ono... Ispadate šarlatan u njihovom očima.

- Naplatiti malo. Isto kao gore samo što će vas pljuvati što ste im uzeli pare, a to je jako prosto mogli su i oni to.

- Naplatiti kako treba i čak i malo više. E tu su već zadovoljni ne cimaju vas bez potrebe, ne traže instalacije kojekakvih gluposti tj. od vas traže samo koristan rad. Nazivaju vas Serviserom, daju vaš kontakt telefon drugim ljudima koji imaju potrebe za sličnim intervencijama. Ne misle da ste besplatna tehnička podrška koja čeka pored telefona da bi njima rešila banalni ili neki drugi problem...
Ovo je živa istina. X puta mi se desilo da me ljudi kojima besplatno instaliram cimaju od jutra do mraka sa svakojakim glupostima, a kad ih neko pita je l' znaju čoveka koji sređuje komp oni daju telefon nekoga ko im je naplatio, nikad moj. Prosto, ako ne naplatite računaju da ste bedni amater i tako vas tretiraju.

Poslednja izmena:
Iz iskustva! A inače je gotovo pravilo.
- Free instalacija - servis bilo neznanac bilo prijatelj. Uvek će biti nezadovljni, tražiće da se instalira još samo ovo... Ovo nije bilo ovde... Nema onog što je bilo ovde... Zvaće vas po pet puta dnevno i tražiti savet, kako ovo, kako ono... Ispadate šarlatan u njihovom očima.

Za servis neka oni dođu kod vas i donesu mašinu ili dođite vi po istu ali naplatite put. Ovo preporučujem iz par praktičnih razloga. Pitanje je da li na lokaciji na kojoj radite servis ima interneta, ili ima dial up (isto ko da nema). Koliko god softvera poneli uvek će vam zatrebati nešto što nemate u svojoj kolekciji. A moguće je da je kvar hardverske prirode pa treba probati sa drugom ispravnom komponentom. Neke od intervencija su banalne i ako uradite to na licu mesta za par minuta, sekundi ipašće da derete, da je sramota da za tako malo rada naplaćujete... Tako da je najbolje da vam lepo donesu na ruke mašinu i ostave a vi će te ih pozvati kada završite. I ne zovite da dođu po istu posle sat vremena ili kraće opet će misliti da Vaš trud - znanje nje vredno novca koji su platili.

Često za veoma kratko vreme uspem da dijagnostikujem i rešim problem. Ako to uradite pred mušterijom rećiće pa i ja sam to mogao... I nikada neće reći da ste to postigli iskustvom, znanjem, uloženim trudom. Već će krenuti priča ovaj mi naplati nešto što sam i ja mogao da uradim (ako si mogao što nisi?).

Nisu loše ni radne liste koje će te popuniti u prisustvu mušterije i potpisti vi i mušterija sa njenim opisom kvara i sadržajem komponenti u dotičnoj konfiguraciji i eventualno serijski brojevi istih kako se kasnije ne bi desilo da ispadne vi se im skinuli to i to ubacili to i to...

Ne bojete se da će te izgubiti muštereije, prijatelje zato što će te im naplatiti uslugu, pa i oni vama naplaćuju iste. Što bi njihov trud, rad vredeo nešto a vaš ništa. Zbog šarlatana koji ne naplaćuju ništa i što misle da su ekspertiti zato što znaju da instaliraju neko programče, eventualno formatiraju disk i postave win na krhke noge. Niko ne ceni rad, trud, iskustvo...

Zašto da varioc, keramičar, moler... mogu da naplate svoj zanatski rad kako treba. A vi Vaše iskustvo, znanje, školovanje, investicije ne možete da naplatite.

Mislite o tome!
Potpuno si u pravu, nazalost ja se i dalje ne pridrzavam uvek svega sto si napisao, iako se it poslom bavim ozbiljno oko 10 godina, a racunarima 25, i vec 4 godine imam svoje preduzece.
p.s. steta sto nema neka tema o cenama, pristupu musterijama i problemima u sticky. Mozda bi onda i neki koji naplacuju 700 din lakse promenili svoj odnos prema ovom poslu, i lakse odvojili jos vremena da se eudukuju u it svetu kada bi znali da ce im se ta edukacija isplatiti,ovako za par stotina dindzi ih i nece nista interesovati dok god im radi neki ghost - klon nekog sistema,tiny mini win il sta ja znam vec.

Poslednja izmena:
Takodje je i moj savet da posao nikada ne radite kod musterija, trazite od njih da vam donesu kantu, a vi ih pozovite kada zavrsite. Lakse cete formirati cenu, rad ce vam biti prijatniji u kucnom okruzenju, manje stresan, takodje cete biti i produktivniji (net, komponente koje imate u srevisu ....), a i vise ce ceniti vas rad - 100%
Verovali ili ne i musterijama ce to posle odgovarati, necete visti na gajbi kod nekoga satima.
Jedino su firme izuzetak,kod njih odem na noge, ali ako je problem veci onda masinu nosim u servis, ali se trudim da sa firmama sklopim ugovor o mesecnom odrzavanju.

Poslednja izmena:
Ja naplaćujem 20 (i slovima "dvajes" :D ) Uključena instalacija drajvera, osnovih programčića, i update windowsa :) Naravno za većinu je free pošto mi žao da naplatim, pogotovo koleginicama :p

Ja od 20 do 30... U zavisnosti od tezine posla (ako treba i ciscenje od virusa, premetacina podataka, itd...)

Takodje je i moj savet da posao nikada ne radite kod musterija, trazite od njih da vam donesu kantu, a vi ih pozovite kada zavrsite. Lakse cete formirati cenu, rad ce vam biti prijatniji u kucnom okruzenju, manje stresan, takodje cete biti i produktivniji (net, komponente koje imate u srevisu ....), a i vise ce ceniti vas rad - 100%
Verovali ili ne i musterijama ce to posle odgovarati, necete visti na gajbi kod nekoga satima.
Jedino su firme izuzetak,kod njih odem na noge, ali ako je problem veci onda masinu nosim u servis, ali se trudim da sa firmama sklopim ugovor o mesecnom odrzavanju.

U Krusevcu gde je svaka lokacija na max 20~30 minuta od moje kuce, idem kod njih... (Ako kod njih zeza, tj. nemam softver ili brz pristup internetu, uzmem kantu i odnesem je i donesem - to naplatim +10e).

Sto se tice laptopova, to uvek iskljucivo kod mene... Jer u 99% slucajeva moram malo vise da se zezam sa drajverima (pogotovu kod nekih FS i HP modela koji imaju sve zivo integrisano pa je na sajtu 100 kila drajvera)... Sto se tice firmi, tu imam samo jedno iskustvo... Radio sam za jednu cinkaru komplet mrezu + sredjivanje radnih stanica... Uzeo sam 20e po stanici i 50e za server... + 15e na sat za razvlacenje kablova i switcheva...

Nema džabe ni kod babe ;)

Cena kod mene je od 20 do 30e.
Kome je mnogo...ravna mu Srbija.

Radio sam za jednu cinkaru komplet mrezu + sredjivanje radnih stanica... Uzeo sam 20e po stanici i 50e za server... + 15e na sat za razvlacenje kablova i switcheva...

Velika je greška raditi za firme za ovako malo para (osim ako neka muka ne natera). 50EUR za instalaciju servera (pretpostavljam W2K3 ili W2K8, podšavanje domena, i ostalog što ide uz windows okruženje?) je premalo.

Trebao si opušteno da im tražiš oko 300EUR za taj domen kontroler.

U principu to je ostao veliki problem, što ljudi svojevoljno spuštaju cenu rada. Šta misliš koliko im naplaćuju održavanje servera koji kontrolišu neke od mašina u proizvodnji? I ne žale se, zato što su prihvatili da to toliko košta. A prihvatili su da toliko košta zato što nema nikoga ko bi im to uradio jeftinije...

@Antonio Svaka ti je na mestu
@Wiz011 Bas tako, ako ne naplatis ili naplatis i manje od onoga sto inace naplacujes (znas coveka, dobri ste), smatraju te amaterom, i sto kazes nikada ne prosledjuju tvoj telefon dalje.
Ja naplacujem podizanje sistema sa driverima 1000 din, ako treba i ostali prg, tipa arhiveri, plejeri, kodeci, dakle standardno sta treba za svakodnevni rad, to je jos 300 din, a sve preko toga posebno naplacujem. Dosta je bilo vise toga kada mu za 10e instaliras sve i svasta i onda te svaki cas cima za sitnice, a kako ovo a kako ono.
Sto se tice laptopova, skoro mi je poznanik doneo jedan acerov koji je dosao sa Vistom, i trazio da mu instaliram XP, naravno drivere nije dobio. Morao sam da cimam devojku (koja je u BG-u) da ih skine, (sto i nije bilo jednostavno, nema ih na sajtu proizvodjaca, ne postoje zvanicno za taj model), pa sam ja otisao sutradan za BG da ih uzmem, vratio se kuci i podigao mu sistem. Naplatio sam mu 2000. I to uopste nije mnogo, samo put do BG-a i nazad me je izasao 500 din. Nekom drugom bih naplatio vise, mozda 2500-2800 din.
Jedan moj rodjak koji drzi pekaru me je skoro zvao da mu pogledam komp, nesto je brljavio. Virusi su bili u pitanju, ocistio sam i naplatio, i onda on meni kaze: Pa dobro rodjo jel moze to za rodjaka malo jeftinije? Rekao sam mu da se ne secam da mi je ikada u pekari rekao da nesto pojedem na racun kuce, da ce on platiti ili da sam ja pitao da li mogu nesto da dobijem jeftinije. Sada me on stalno zove kada mu nesto treba za komp. Sto rece Antonio u svom postu, zasto bi njegov rad i trud vredeo vise od mog?
Poenta je da ako hoces da imas posla, moras da pravilno vrednujes svoj rad i slobodno naplati i malo vise ali ne manje! Ljudi te vise cene kada im dobro naplatis nego kada im smanjujes cenu. Cudno ali istinito.

@bangie
jeftin si, nikada i ne instaliram sistem bez icega. Instaliram sve sto mislim da odredjenoj osobi treba, i ono sto od mene posebno trazi. takva instalacija sa ofiice paketom, antivirusom,audio - video playerima, kodecima, novim service packovima, arhiverima... eventualno neka igrica i film uglavnom naplacujem 2000 din(ako j neki veci smor onda i vise). Mislim da je to minimalno. Ako laptopova kao sto rekoh mislim da je minimalno barem 30 e. uslov je da sami donesu racunar u servis kao i da ga preuzmu. Usput dobiju i edukaciju kako da sto bolje koriste racunar za ono cime se najvise bave. Uvek im ispricam nesto novo, sto procenim da bi njima bilo interesantno. Takodje ako imaju neke nedoumice nakon toga mogu da me pozovu, To sve dodatno ne naplatim, ali imam dobere musterije, koje poznajem vec godinama pa su se vec dosta izvezbali i zbilja me ne cimaju stalno. Ako ipak provalim da se neko navukao da me cima za sve i svasta, onda mu kazem da dodnese masinu kod mene kada ima vremena pa da mu na licu mesta objasnim kako da odradi to sto mi je trazio. Tada mu u zavisnosti od provedenog vremena i problema naplatim 1000-2000 din.uglavnom sut o jednostavni problemi koje mozete resiti za par minuta, i potrositi jos malo vise da nekome to pojednostavljeno objasnite.
Mislim da su i ove cene povoljne, za uslugu koju dobijaju.

Poslednja izmena:
Velika je greška raditi za firme za ovako malo para (osim ako neka muka ne natera). 50EUR za instalaciju servera (pretpostavljam W2K3 ili W2K8, podšavanje domena, i ostalog što ide uz windows okruženje?) je premalo.

Trebao si opušteno da im tražiš oko 300EUR za taj domen kontroler.

U principu to je ostao veliki problem, što ljudi svojevoljno spuštaju cenu rada. Šta misliš koliko im naplaćuju održavanje servera koji kontrolišu neke od mašina u proizvodnji? I ne žale se, zato što su prihvatili da to toliko košta. A prihvatili su da toliko košta zato što nema nikoga ko bi im to uradio jeftinije...

16 leta imadeh... Sta sam ja tad znao... Sa tim parama sam otisao na more :D!

Nazad
Vrh Dno