Šta je novo?

Losha iskustva sa serviserima...

• Začetnik teme gromnik
  • Datum pokretanja
G

gromnik

Guest
Jeste li ikad imali losha iskustva sa serviserima koji je ocigledno hteo da vas izradi?

Evo jedna pricha koja pokazuje kolko ima debilnih servisera:d
Lik odneo laptop koji je imao fabricki instaliranu Vistu u servis i rekao ljudi instalirajte mi XP neka kosta kolko kosta a pritom se lik ne razume mnogo u racunare nije njegoova krivica ti isti serviseri u jednoj poznatoj radnji mu kazu da bi ti instalirali XP na laptop moramo da ti ugradimo chip na laptop koji koshta 100 evra ali dacemo ti za 50 evra nije problem:d I naravno lik je valjda shvatio da oce da ga izrade i doneo laptop kod "pere perica" u garazu koji mu je sve to sredio bez cipa za 700 dindzi:D

Poslednja izmena:
Ako se ne razume u racunare, sto se pravi pametan i trazi da pregaze Vistu XP-om kada verovatno ni ne vidi razliku?

E boze, 700 dinara, stvarno ne razumem kako je moguce da neko radi za 700 din. Pa taksista ti vise uzme za jendu voznju. Ne kazem da je kompleksno instalirati xp na lap, ali ipak mislim da je 700 din nerealno. Taj sto naplacuje 700 din, ne zivi od toga nego mu je to hobi, a mama i tata mu placaju sve, pa ga bas briga. Cena od 50 je mozda velika, ali mislim da se ne isplati raditi takav posao za manje od 30 e. Ipak na lapu moze uvek da bude neka zezancija, samo se setite problema sa audiom i sp3, pa raznorazne druge gluposti. A prica sa cipom je naravno kvarna ako su mu to rekli, ili on pak nije razumeo sta mu oni pricaju pa zapamtio neki cip - da nisu spominjli original windows i ko zna sta jos sto pa on tebi tako preneo.

Poslednja izmena:
30e za instalaciju XPa? Ma, daaaaj...

700 din je ok cena. Za sat ipo vremena posla, stvarno ok. Mogla bi i 1000din. I to nije mnogo.
Ja inace imam isto takvih nebuloznih iskustava sa serviserima, i prodavcima, na kakve sam sljamove naletao kod mene u Obrenovcu... ma da ne pricam, svaki put se ponovo iznerviram.

700 din je ok cena. Za sat ipo vremena posla, stvarno ok. Mogla bi i 1000din. I to nije mnogo.
Ja inace imam isto takvih nebuloznih iskustava sa serviserima, i prodavcima, na kakve sam sljamove naletao kod mene u Obrenovcu... ma da ne pricam, svaki put se ponovo iznerviram.

Ajde?
Ja sam letos instalirao XP na jednu Toshibu. Trebalo mi je bezmalo 10 sati na ADSL-u da skinem drajvere (imaju samo na evropskom sajtu, katastrofa protok, pojedine sam skidao par puta...). Posle sam morao da uradim instalacioni disk preko N-Lite-a itd... Naravno, tu je grupa standardnih programa, plejera itd. za koje treba izdvojiti malo vremena, malčice optimizovati sistem kako bi integrisana grafika radila k'o sat itd... A dečko je nosio lapić drugarima i u servis, rekli su da na taj tip ne može XP.
I to da radim za 700 din?
Ako ti ne ceniš svoj rad i znanje, to je tvoj problem.
Zovni majstora da ti popravi česmu u stanu ili (daleko bilo) otiđi u neku zdravstvenu ustanovu kod doktora koji "ceni svoj rad".
Neki dan mi je odneo pauk auto. Kad sračunam, potrebno mi je nedelju dana da radim instalacije da bih platio kaznu.
Gde ti živiš?
Pre negde sam prodao nov Acer kolegi sa posla, za sina. Dečko je rekao da će mu drugari uraditi sistem. Posle par meseci ga je doneo, crkla ploča. Drugari nisu znali da se obrtaji ventilatora regulišu programom, ne iz bios-a (ima o tome ovde na forumu). Itd...
Inače, Toshiba je bila baš iz Obrenovca...

Hvala, ali za 700 dinara ću radije da sjedim kod kuće za džabe, nego da ikome instaliram bilo koji Windows...

Možda neko pod instalacijom Windows-a smatra samo instalaciju operativnog sistema (imam jednog takvog bisera, nije u stanju ni drajvere da podigne, ali je to za njega instalirana i spremna mašina za upotrebu), ali ja ne. Posebno što svi noviji laptopovi dolaze sa preinstaliranom Vistom i BEZ diska sa drajverima. Istina, postoji repair disk, ali je on sa Vistom, takođe.

Znači, trebam potrošiti vremena i mog protoka koga ja plaćam za cca. 650MB drajvera (za npr. HP Compaq 6720s), jer za cijelu platformu moraš da skineš drajvere (nema po modelima da imaš razdvojene drajvere, pa da skineš "samo" npr. 220MB koliko ti treba. Plus vrijeme za instalaciju Windows-a, plus programi, plus podešavanja Windows-a, plus podešavanja programa, plus backup svega toga...

Sa drajverima 30 jura, bez drajvera od 40 na dalje...

O potrošenim živcima neću da pričam uopšte... Previše sam ih izgubio sa dreševima raznoraznog tipa (npr. modem u jednom PCI slotu se vidi, instaliraju se drajveri, ali neće da ostvari vezu, nakon dva dana lupanja glavom u zid i probanja i drugog modema i toga na drugoj mašini, prebacim ga u drugi slot i on radi... :smash::smash::smash: i tako dalje...).

Eh, castore, to je sasvim druga stvar! Ja sam mislio da je 700 din ok cifra za instalaciju Win-a i drajvera na CDu (bez instalacije kodeka, programa i sličnih zezalica, kao i bez optimizacije OSa).

Ako to nije slučaj, onda se slažem s tobom!

P čekaj, zar bi ti nekome dao mašinu samo sa instaliranim XP-om, bez drajvera, bez programa, nepodešen totalno? Ne bi, jer čim bi mušterija upalila mašinu i vidjela da je rezolucija npr. 800x600 na 22 cola monitoru, bilo bi odmah "Šta ne valja?".

Ne dozvoljavam sebi greške toga tipa, a za ostale me boli briga. Svakome ću da dam u potpunosti upotrebljivu mašinu i time mu začepiti usta. A na pitanje gdje je Fotošop, odmah pitam da li zna da ga koristi? :d:d:d

Tako je castore, podržavam maksimalno. Koji će mu očin Fotošopi, AutoCADovi i slični, kad ni u Officeu nije svoj na svome. Bitno je samo da se imaaaaaa jessssssssss. E, takvima treba naplatiti. Cena od 1000 dinara za bilo koji potpuno sređen operativni sistem nije velika. Uostalom, ako im je mnogo, nek urade to sami. Ebeš majstora koji ne ceni svoj posao.

Без 20е не треба ни размишљати, долазак на локацију још 1000дин, још ако нема драјвере што рече Castor, комотно може још 10е.

Ako mušterija ima drajvere za svoj sklop onda 30, ako nema nego ja moram da ih skidam onda od 40 na dalje... ;):p

Poslednja izmena:
^Verovatno je mislio sa drajverima u smislu da musterija poseduje drajvere, da ne moraju da se skidaju...pretece me :)

Poslednja izmena:
Ako mušterija ima drajvere za svoj sklop onda 30, ako nema nego ja moram da ih skidam onda od 40 na dalje... ;):p

Potpuno se slazem sa tobom i takav je cenovnik manje vise svuda i po vecim i manjim servisima a i u krajnjem slucaju realna cena.Medjutim problem nastaje kada se komp odnese kod pere perica koji za to naplacuje 700 dinara a neko nece da plati vise jer je cuo da pera radi za toliko i on smatra da to ne vredi vise.Jos vise sam alergican na peru koji podize mreze i servere...

Poz

Zvanican cenovnik jednog servisa :

Cene
Za firme i fizička lica sa kojima imamo sklopljene ugovore o održavanju cene su prema ugovoru.

Za sve ostale standardno naplaćujemo 5EUR za dolazak, a ostatak prema cenovniku za intervencije. Na ovo treba dodati i PDV. Dakle:

CENA = (5EUR + cena intervencije) x 1,18

Cenovnik za intervencije sadrži stavke koje se najčešće traže. Ostale intervencije se tarifiraju prema dogovoru sa naručiocem posla. Svi iznosi se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti.

Usluga
Cena
Instalacija software-a 5 EUR / naslovu
Instalacija RAM 10 EUR
Formatiranje diska i instalacija Windows-a 20 EUR
Instalacija CD-ROM, CD-RW, Combo, DVD ili hard diska 15 EUR
Instalacija Video/Audio/Network kartice 15 EUR
Otklanjanje virusa* 20 EUR
Pronalaženje driver-a za određenu komponentu 5 EUR
Kritični update-i za OS 10 EUR
PC Tuneup (čišćenje i defragmentacija) 15 EUR
System Setup (Windows, update-ovi, software i driver-i, na licu mesta) 45 EUR
Preuzimanje i isporuka (za rad u servisu) 5 EUR
Minimalna cena (tarifira se samo ako je računar popravljen ili software instaliran) 10 EUR
Rad na terenu (naplaćuje se za svaku dodatnu aktivnost van cenovnika, sem za System Setup) 10 EUR / sat
Godišnje održavanje (privatna lica, 1 PC, mesečno plaćanje) 2 EUR/mesec
Godišnje održavanje (privatna lica, 1 PC , uplata odjednom) 20 EUR / god.
Godišnje održavanje (firme, oprema po dogovoru) dogovor

*Ovo važi kad operativni sistem još uvek funkcioniše. Ako Windows neće da krene sa radom, naplaćuje se dodatnih 10 EUR na sat, jer je neophodan dodatni rad. Vaši podaci će biti spašeni ako je to ikako moguće!
Ako želite da posao bude završen onog dana kad nam se javite, usluge su skuplje za 50%.:wall:

Omg...hvala bogu ima ucenih ljudi pa se nikada nisam morao zafrkavat po servisima..

ovo je strasno...

Zvanican cenovnik jednog servisa :

Cene
Za firme i fizička lica sa kojima imamo sklopljene ugovore o održavanju cene su prema ugovoru.

Za sve ostale standardno naplaćujemo 5EUR za dolazak, a ostatak prema cenovniku za intervencije. Na ovo treba dodati i PDV. Dakle:

CENA = (5EUR + cena intervencije) x 1,18

Cenovnik za intervencije sadrži stavke koje se najčešće traže. Ostale intervencije se tarifiraju prema dogovoru sa naručiocem posla. Svi iznosi se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti.

Usluga
Cena
Instalacija software-a 5 EUR / naslovu
Instalacija RAM 10 EUR
Formatiranje diska i instalacija Windows-a 20 EUR
Instalacija CD-ROM, CD-RW, Combo, DVD ili hard diska 15 EUR
Instalacija Video/Audio/Network kartice 15 EUR
Otklanjanje virusa* 20 EUR
Pronalaženje driver-a za određenu komponentu 5 EUR
Kritični update-i za OS 10 EUR
PC Tuneup (čišćenje i defragmentacija) 15 EUR
System Setup (Windows, update-ovi, software i driver-i, na licu mesta) 45 EUR
Preuzimanje i isporuka (za rad u servisu) 5 EUR
Minimalna cena (tarifira se samo ako je računar popravljen ili software instaliran) 10 EUR
Rad na terenu (naplaćuje se za svaku dodatnu aktivnost van cenovnika, sem za System Setup) 10 EUR / sat
Godišnje održavanje (privatna lica, 1 PC, mesečno plaćanje) 2 EUR/mesec
Godišnje održavanje (privatna lica, 1 PC , uplata odjednom) 20 EUR / god.
Godišnje održavanje (firme, oprema po dogovoru) dogovor

*Ovo važi kad operativni sistem još uvek funkcioniše. Ako Windows neće da krene sa radom, naplaćuje se dodatnih 10 EUR na sat, jer je neophodan dodatni rad. Vaši podaci će biti spašeni ako je to ikako moguće!
Ako želite da posao bude završen onog dana kad nam se javite, usluge su skuplje za 50%.:wall:
Ovaj cenovnik je sasvim realan. Svako ko ozbiljnije tj kvalitetnije radi taj posao bi trebao da se pridrzava ovog cenovnika, jer sve ostalo nema smisla, a pogotovo kada te neko kome si instalirao sve, te zove sutra sa pricom, ali ti meni nisi namestio "gmail" :d i sl ...

Ovaj cenovnik je sasvim realan. Svako ko ozbiljnije tj kvalitetnije radi taj posao bi trebao da se pridrzava ovog cenovnika, jer sve ostalo nema smisla, a pogotovo kada te neko kome si instalirao sve, te zove sutra sa pricom, ali ti meni nisi namestio "gmail" :d i sl ...

Da naplatis 15e "instalaciju" CD-ROM, CD-RW, Combo, DVD ili hard diska ili Video/Audio/Network kartice:mad:

U principu,jos je i dobro ako te zovu za "gmail"...:d:d nije dobro ako te pitaju nesto kao:Ne vidi monitor stampac,itd:p

Da naplatis 15e "instalaciju" CD-ROM, CD-RW, Combo, DVD ili hard diska ili Video/Audio/Network kartice:mad:

U principu,jos je i dobro ako te zovu za "gmail"...:d:d nije dobro ako te pitaju nesto kao:Ne vidi monitor stampac,itd:p

To sto vodoinstalater zna da postavi cev a ja ne znam znaci da ce on meni za jednu cev i ventil naplatiti 2 do 3k.Ako ne znas onda ces da platis a ne vidim kako se u tom pogledu razlikuju cd rom i cev.Mogu ja sam da zamenim cev ali mozda ce da curi a isto tako mozda ce pera da ti iskrivi konektore na cd romu ili da ti pocupa ne znam ni ja sta.Prema tome..

Poz

Pa sta ste se bre popalili tu kao deca na napolitanke! :wall: :d
Naravno da sam mislio samo na cistu instalaciju gde vec imam drajvere na cd-u. Kao sto napisah gore, to i ne vredi vise od 10e, max 1000din. Kako ja koji nisam serviser, i nemam firmu koja pruza takve usluge mogu nekog da derem sa 20 ili 30+ evra? Na kraju krajeva, to sto bih ja instalirao, naravno da bi bio softver koji nije legalan, tako da nema velike filozofije.
U slucaju da treba da skidam drajvere i da se cimam nesto vise, pre cu dici ruke, nego izaci sa nekom cifrom ( koja bi ruku na srce bila adekvatna ulozenom trudu) koja je za mnoge ljude danas u svrbiji teska astronomija. Mnogi skrpe jedva za komp 300e, pa jos da plate nekog 50e za softver. Nepremostiva psiholoska i naravno vrlo vrlo cesto finansijska barijera, bar na osnovu onoga sto sam ja video.
To sto npr. ja ili Perica :) naplacuju 700din nema veze sa tim sto je usluga u globalu prosecno skuplja mozda i duplo. Ono sto je bitno je sledece: Serviser kad sredi racunar, korisnik ima neki mnogo jaci osecaj sigurnosti i valjanosti obavljenog posla, pa je zato i spreman da da vise para. :)

Poslednja izmena:
Dajte ljudi nemojte zezati instalacija ram-a 10 evra:d A traje 2 minuta posao...

Dajte ljudi nemojte zezati instalacija ram-a 10 evra:d A traje 2 minuta posao...

Da jeste,ali sam vidjao da se naponski kabl gurne naopacke u hard disk iako je potrebna i fizicka snaga ali i bogami velika snaga volje..Ljudi imaju pogresan utisak o IT osvescenosti kod nas.Statisticki je malo onih koji koriste komp i net a veliki broj njih nema veze sa hardware-om.Ako zna neko da koristi facebook ne znaci da zna da zameni nesto od hardware-a

Poz

Poslednja izmena:
Stariji ljudi se plashe da neshto ne pokvare...Radije ce dati 10e da im to neko ugradi, pa koliko god banalno bilo, nego da oni nesto zeznu...

Da me neko pogresno ne shvati....Imas cenovnik,ako ne znas i ako ti ne predstavlja da platis 20e za "instalaciju" :) CD-RW,izvoli
Poenta je bila u "INSTALACIJI" !!!:D:D i jos u nekim delovima cenovnika!!!!

Da me neko pogresno ne shvati....Imas cenovnik,ako ne znas i ako ti ne predstavlja da platis 20e za "instalaciju" :) CD-RW,izvoli
Poenta je bila u "INSTALACIJI" !!!:D:D i jos u nekim delovima cenovnika!!!!

Mozes da probas neki OS bilo linux ili windows na srpskom..
Ima nedelju dana da se smejes i da ne izlazis iz kuce:p

Poz

A najskuplju instalaciju XP-a je odradio moj ortak koji je nekom coveku naplatio 60 evra instalaciju. Zaradi covek 60 evra a pre toga samo 3-4 puta u zivotu je reinstaliro sistem:d

castor
Свака част. Тако се то ради :smash:.
U slucaju da treba da skidam drajvere i da se cimam nesto vise, pre cu dici ruke, nego izaci sa nekom cifrom ( koja bi ruku na srce bila adekvatna ulozenom trudu) koja je za mnoge ljude danas u svrbiji teska astronomija. Mnogi skrpe jedva za komp 300e, pa jos da plate nekog 50e za softver. Nepremostiva psiholoska i naravno vrlo vrlo cesto finansijska barijera, bar na osnovu onoga sto sam ja video.
Ја бесплатно инсталирам само најближим пријатељима и делу родбине :d. Сви остали паре на сунце. Био сам код доста људи (познаник мога пријатеља/брата и сл.) који су давали комшијском клинцу/синовљеном школском другу/сл. да инсталира систем и програме, па то је хорор за видети на шта машине изгледају :zgran:. До сада нисам имао жалби, а кад се догоди, дођем да видим о чему се ради, кад оно, неко је инсталирао што сам ја рекао да се не ради - зна се ко је кривац па с њиме решавајте.
Најгоре од свега је што су људи често незахвални мислећи да је то лако. Па кад је лако зашто сами онда не одрадите :wall:!

Ja naplaćujem 20 (i slovima "dvajes" :D ) Uključena instalacija drajvera, osnovih programčića, i update windowsa :) Naravno za većinu je free pošto mi žao da naplatim, pogotovo koleginicama :p

Nazad
Vrh Dno