Šta je novo?

Losa reprodukcija pojedinih mp3 zapisa

Misa®

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Skidao sam u zadnje vreme dosta pesama preko Kazaa-e i na nekoliko pesama se desilo da posle prvih 15tak sekundi track time pocinje da ludi, kao da nemoze da prepozna kompresiju. Ubrzo zatim pocne glasno pistanje i krcanje a pri tom se kompjuter nije blokirao niti zamrzao i normalno prelazi na sledecu pesmu, tj. player se ponasa kao da je takav zapis mp3-ja. Probano sa nekoliko pesama na dva razlicita racunara i dva razlicita playera, pesma je mp3 format.
Ideje?

Misa® je napisao(la):
Skidao sam u zadnje vreme dosta pesama preko Kazaa-e i na nekoliko pesama se desilo da posle prvih 15tak sekundi track time pocinje da ludi, kao da nemoze da prepozna kompresiju. Ubrzo zatim pocne glasno pistanje i krcanje a pri tom se kompjuter nije blokirao niti zamrzao i normalno prelazi na sledecu pesmu, tj. player se ponasa kao da je takav zapis mp3-ja. Probano sa nekoliko pesama na dva razlicita racunara i dva razlicita playera, pesma je mp3 format.
Oštećen fajl?

A jel bi pomoglo da je prebacis u neki drugi format(lupam-wma) i onda ponovo vratis u mp3 sa nekim dobrim setovanjima tipa 192, high quality, stereo.

A mozda si pokupio fajl sa nkog od onih RIAA *******ata.... posto RIAA pokusava na svaki nacin da omete prenos muzike..

kUdtiHaEX je napisao(la):
A mozda si pokupio fajl sa nkog od onih RIAA *******ata.... posto RIAA pokusava na svaki nacin da omete prenos muzike..

Bice da je to u pitanju. Probacu veceras konverziju u klasican WAV ili WMA, pa cu znati sigurno.

Isto je i kada se konvertuje u WMA, znaci definitivno los zapis.

Da, to se deshava sa ovim najnovijim "hitovima" i tako poznatijim pesmama...

Deshavalo se i meni sa milion pesama do sada... jednostavno probaj da skidash od samo jednog usera, to ti je najsigurnije...

Jedno pitanje: Na pojedinim pesmama u MP3 formatu kbps je fixan - npr. 128 ili 192 a na pojedinim se menja od 44 pa do preko 200 . U ovom drugom slucaju ( moje subjektivno zapazanje ) , zvuk ima bolju dinamiku i reprodukcija je bolja. O cemu je rec i moze li se standardan MP3 sa fixnim kbps ( npr 128 ) ovako obraditi da bude dinamican a da se ne izgubi na kvalitetu. Uz pomoc kog programa je ovo moguce odraditi ?

Ljudi, koristite kazaa lite... Ima ugradjen filter za sve RIAA IP ******te, sto u obicnoj verziji nema...

Dark Angel je napisao(la):
Jedno pitanje: Na pojedinim pesmama u MP3 formatu kbps je fixan - npr. 128 ili 192 a na pojedinim se menja od 44 pa do preko 200 . U ovom drugom slucaju ( moje subjektivno zapazanje ) , zvuk ima bolju dinamiku i reprodukcija je bolja. O cemu je rec i moze li se standardan MP3 sa fixnim kbps ( npr 128 ) ovako obraditi da bude dinamican a da se ne izgubi na kvalitetu. Uz pomoc kog programa je ovo moguce odraditi ?
VBR odnosno variable bit rate. Poenta je da enkoder koristi različit broj bitova da enkoduje različite delove pesme, da bi održao definisani kvalitet.
Svi moderni enkoderi imaju opciju za VBR, ali naravno to ima smisla koristiti samo za nekompresovane WAVove. Već gotov mp3 se nikako ne može srediti da zvuči bolje, samo lošije :(

LAME recimo ima gotove presete za veoma kvalitetno VBR enkodovanje:
--alt-preset standard
--r3mix
--alt-preset extreme

poređani po kvalitetu ali i po veličini izlaznog fajla.

Da li VBR u odnosu na 192 kbps doprinosi boljem kvalitetu i sta donosi u smislu duzine fala ( da li je jedna ista pesma u VBR duza / kraca u odnosu na recimio 192 kbps ?)

Da li VBR u odnosu na 192 kbps doprinosi boljem kvalitetu i sta donosi u smislu duzine fala ( da li je jedna ista pesma u VBR duza / kraca u odnosu na recimio 192 kbps ?)
VBR fajlovi su nesto kraci - enkoder prepozna neke tise i/ili jednostavnije deonice u pesmi i na tim mestima koristi tome srazmerno nizi bit rate, dok se ostatak kompresuje maksimalnim bit rateom koji se zada, npr. 192.

Ti kada kompresuješ u vbr određuješ maksimalni i minimalni dozvoljeni bitrate i kvalitet a enkoder prema tome odlučuje kojim će bitrateom enkodovati koju deonicu. Tako da ne možeš da kažeš da li će pesma u VBR biti duža ili kraća jer to zavisi od tvojih podešavanja. Ali je sigurno da će pri istoj veličini fajla VBR biti uvek kvalitetniji.

jos samo neki link ....za neki pametan programcic koji sve to moze da odradi !

lame recimo na http://hot.ee/smpman/mp3/ a frontend za njega na http://www.dors.de/razorlame/index.php

Frontah, najbolji frontend za razlicite codec-e

http://home.vxu.se/mdati00/frontah/

Nazad
Vrh Dno