Šta je novo?

Longhorn..

• Začetnik teme Začetnik teme petri
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dosta toga o dolazecim verzijama Win-a imate na http://www.winsupersite.com/ . Sajt uredjuje neki M$ insajder tako da su informacije manje-vise korektne...

petri je napisao(la):
Zna li se nesto vise?

Ovo sve vise i vise lici na unix 😀

Ako stvarno urade ono sta su najavili sa Palla(mu)diumom i slicnim "zastitama" softvera i mlatimudijalnijh sadrzaja, ljubicemo i dalje svi Win2k (u windows svetu, naravno).

Re: Re: Longhorn..

silverglider je napisao(la):

Ako stvarno urade ono sta su najavili sa Palla(mu)diumom i slicnim "zastitama" softvera i mlatimudijalnijh sadrzaja, ljubicemo i dalje svi Win2k (u windows svetu, naravno).

Pa reci sta si nacuo, sta ce to novo da ugrade?

Pa, kao, hvale se sigurnosnim sistemima koji ce biti ugradjeni. Ali nekako vise ispada da se bave sigurnoscu glede piraterije, nego sigurnoscu OS-a kakvom je mi vidimo. Znaci, sve moguce *******cije sa aktivacijama (ne samo OS-a), digital signature za multimedijalne sadrzaje, cak i neke blokade kopiranja medijuma ukoliko poseduju odredjeni copyright potpis. Takve *******cije. Mislim, svestan sam ja da je moguce sve provaliti, ali glupo je kad moras sam OS da shamaras zbog takvih obicnih stvari. Nadalje, slazem se sa nekim zastitama copyrighta softvera, ali sta ima OS meni da zabranjuje da ja kuci sebi napravim kopiju bilo cega ? I na kraju ce MS uraditi ono sto je najvise hteo od pocetka -> ne moraju MS-u da se salju nikakve informacije sta ko ima na racunaru, nego ce MS da cuci lokalno u kompu i govori sta smes a sta ne. Taman ce postati veliki mainframe u koji cemo svi lepo da se prikljucimo svojim PC terminalima. A za to ce, naravno, iskoristiti cistu inerciju ljudi da kupuju novo, po navici.

Ne smem ni da pomislim na to koliko ce dodatnog rama i disk prostora traziti da bi radio komforno, po obicaju.

Re: Re: Longhorn..

Ja sam negde pročitao da je ta slika la¾na.

Re: Re: Re: Longhorn..

AxeZ je napisao(la):
Ja sam negde pročitao da je ta slika la¾na.

Moguce, pogotovu sto Dashboard (onaj panel s desne strane ekrana) Beta 2 moze vec sad da se skine.

Pa, kao, hvale se sigurnosnim sistemima koji ce biti ugradjeni. Ali nekako vise ispada da se bave sigurnoscu glede piraterije, nego sigurnoscu OS-a kakvom je mi vidimo.

Upravo tako! Ovakvim glupostima izgleda da je Microsoft rešio da u dogledno vreme obezbedi značajniji prodor Linux-a na desktop mašine 😀

Ne smem ni da pomislim na to koliko ce dodatnog rama i disk prostora traziti da bi radio komforno, po obicaju.

Izvini Silver, kad si već pomenuo, mala digresija. Možeš li mi molim te, ako je moguće napraviti paralelu između Win i Linuxa po pitnju resursa. Sećam se nekih "priča" o tome da je recimo mašine na kojima se Win gušio, tu je Linux/Unix leteo. Nikad nisam mnogo ni razmišljao o tome, ali mi u zadnje vreme sve više "golica pamet".

ivo.r je napisao(la):
Izvini Silver, kad si već pomenuo, mala digresija. Možeš li mi molim te, ako je moguće napraviti paralelu između Win i Linuxa po pitnju resursa. Sećam se nekih "priča" o tome da je recimo mašine na kojima se Win gušio, tu Linux/Unix leteo.

Pazi, sve zavisi koje servise/daemone ukljucis na masini. Mnogi pocetnici instaliraju linux i bivaju razocarani brzinom, jer su ocekivali ne-znam-sta. A u pozadini rade i web server i sql server i ko zna sta sve ne, samo sto ne umeju da pogase te stvari. Mada slicno vazi i za windows i servise, probaj na 486 masini sa 16 ili 32 MB rama da instaliras i aktuelni linux distro i XP kao aktuelni windows i bice ti sve jasno oko koriscenja resursa. Svakako, svaki OS pozdravlja dodatni ram, ali linux ce sasvim ok raditi i sa 64MB rama.
Plus, za mnoge funkcije linuxa ne treba uopste graficki podsistem u vidu X-a. Dakle, minimalni linux moze da stane maltene na disketu, toliko je modularan - zato je pitanje "koliko ti treba prostora na disku" lako odgovoriti "sta ti treba - toliko ces zauzeti". Kada u instalaciji windows saseces sve sta ti ne treba, ostatak je i dalje pozamasan.
Ono sto linux za sada krlja sa brzinom su drajveri za graficke - sve dok se firme proizvodjaci direktno ne umesaju u pravljenje drajvera (kao recimo nvidia ili od skora i ati), nije to to. Osim toga, ovaj X server koji se isporucuje sa linuxom je free i nije najbrzi - postoji n komercijalnih servera koji su boljih performansi, ali i kostaju. Komercijalni unixi koje koristi recimo Sun ili SGI na svojim grafickim stanicama, su te stvari resili svojim proizvodima, ne ovakvim free paketima.
Sa druge strane, zbog svoje dosadasnje serverske uloge, drajveri za iole ozbiljnije kontrolere su dobri, kao i za mrezne karte - da ne pominjemo da linux kao derivat unixa ima jednu od najboljih implementacija TCP/IP protokola.

Dakle, neke stvari su brze, neke su sporije - zavisi sta se radi. Ova opaska odozgo za resurse se odnosila na neugodnu pojavu koja prati sve windowse (od win2k) da za novu verziju uvek moras da dupliras ram i potreban prostor na disku da bi radilo komotno. Na linu je bukvalno sve modularno i SVE sta ti ne treba, moze da se izbaci.

Mada slicno vazi i za windows i servise,

Ne pominji mi hi, još lečim računar od posledica brzopletog isključivanja nekih 🙁

Svakako, svaki OS pozdravlja dodatni ram, ali linux ce sasvim ok raditi i sa 64MB rama.

Ovo mi je dovoljno indikativan podatak.

Ono sto linux za sada krlja sa brzinom su drajveri za graficke - sve dok se firme proizvodjaci direktno ne umesaju u pravljenje drajvera (kao recimo nvidia ili od skora i ati), nije to to. Osim toga, ovaj X server koji se isporucuje sa linuxom je free i nije najbrzi

Kao i kod grafičkog okruženja, jezičke podrške, Office paketa, koji su u zadnjih par godina veoma napredovali, očigledno da je i drajverima situacija bolja. Sećam se da je moj burazer (hard-core zaljubljenik u unixe/linuxe/i ostale ikse 🙂) pre jedno 4-5 godina kukao na problem sa drajverima za video kartu, modem i zvuk (tada prilično uobičajeni modeli). O nekom automatskom prepoznavanju nije se moglo ni sanjati, a neko nedavno reče da je instalirao Mandrake maltene k'o XP.
Lično, na celu ovu priču gledam kao neki prosečan office/internet(+jako_malo_CAD) korisnik koji razmatra promenu platforme na kućnoj mašini i čini mi se da Linux postaje sve ozbiljniji i na tom planu, te da je promena sve izvesnija.

Ova opaska odozgo za resurse se odnosila na neugodnu pojavu koja prati sve windowse (od win2k) da za novu verziju uvek moras da dupliras ram i potreban prostor na disku da bi radilo komotno. Na linu je bukvalno sve modularno i SVE sta ti ne treba, moze da se izbaci.

TNX na iscrpnom odgovoru.

Sad je pravo vreme da se Linux prezentuje krajnjim korisnicima kao solidno i jeftino resenje...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Sad je pravo vreme da se Linux prezentuje krajnjim korisnicima kao solidno i jeftino resenje...
linux je veoma skupo reshenje, razmisli malo bolje zashto!

jedna firma je na to pomislila, ali kad je videla koliko love treba za takav poduhvat, shvatili su da im je winXP/Office XP mnogo jeftinije reshenje. pricam ti iz iskustva.

zver je napisao(la):
linux je veoma skupo reshenje, razmisli malo bolje zashto!

jedna firma je na to pomislila, ali kad je videla koliko love treba za takav poduhvat, shvatili su da im je winXP/Office XP mnogo jeftinije reshenje. pricam ti iz iskustva.

Kog iskustva majke ti?
Sva moguća iskustva firmi koje su se prebacila na Linux ili koja razmi¹ljaju o prebacivanju dokazuju da je Linux za klasu jeftinije a i za klasu kvalitetnije re¹enje.

silverglider [/i][B] Svakako je napisao(la):
dokazuju da je Linux za klasu jeftinije a i za klasu kvalitetnije re¹enje.

Umesto da koristis 512Mb, ti koristis 64MB, zar to nije usteda ?? Jedini je problem da obucis ljude koji ce ODRZAVATI te racunare, a ne ljude koji ce da rade na njima, recimo kucanje teksta. Plus cak radi i sa slabijim procesorom...

kUdtiHaEX je napisao(la):

Ali je pre toga potrebno da se rad jos vise pojednostavi.

Amon_Ra je napisao(la):
Ali je pre toga potrebno da se rad jos vise pojednostavi.

hmmm, ima¹ ultra jednostavnih linuxa kao Mandrake ili SuSE, a da ne spominjem Lycoris ili Lindows. Problem je u glavama ljudi koji nisu upoznati sa činjenicama nego ¾ive u ubedjenju da je Linux neki ultra bauk.

Misljenja sam da bi jos vise trebalo da se pojednostavi. Raspao sam se dok nisam instalirao modem, te kucaj neke komande u onom cudu te ovo te ono... moralo bi to jednostavnije.

AxeZ je napisao(la):
Kog iskustva majke ti?
Sva moguća iskustva firmi koje su se prebacila na Linux ili koja razmi¹ljaju o prebacivanju dokazuju da je Linux za klasu jeftinije a i za klasu kvalitetnije re¹enje.
jedna firma je napravila procenu troshkova prelaska na linux. nisu imali dovoljno love za to jer treba obezbediti kurseve zaposlenima, uzeti skupe sys. administratore, narednih mesec dana produktvnost smanjiti za nekoliko puta, izgubiti mnogo posla zbog nemogucnosti "gledanja" office dokumenata (kojim ih klijenti obasipaju)...

nemoj se uzbudjivati, ali pogledao sam taj (word) dokumenat na kom je sve pisalo. "linux" je preskup.

btw, ista prica je bila sa delta bankom, kao prelaze na linux, i na kraju kad su videli shta ih sve ceka, pokupovali xp, office ...

znash, faktor "sekretarice" je mnogo zenuta stvar.

Amon_Ra je napisao(la):
Misljenja sam da bi jos vise trebalo da se pojednostavi. Raspao sam se dok nisam instalirao modem, te kucaj neke komande u onom cudu te ovo te ono... moralo bi to jednostavnije.

Sve je stvar navike

Kud ces jednostavnije od point'n'click arhitekture ? I windows koristi isto.

Koliki to kursevi za zaposlene treba da budu ? Samo da nauce kako se zovu i koriste direktorijumi i uredjaji - i to (znanje) na nivou dosa. Ne treba svaki taj zaposleni da bude 'kursovan' na nivou admina da edituje sendmail.cf direktno, unosi route i firewall pravila onako "iz glave". Jedan ili dva admina su za to dovoljni (u zavisnosti od velicine firme) - napravi se jedna masina, podesi, ghostuje medju ostalima, podese mrezni parametri i vozi. Svakom zaposlednom se masina butuje u graficki login, po zavrsetku ide logout/shutdown kao na windowsu. Ima za sve ikonica, klikci do mile volje.
Za naprednije stvari ti i za windows treba admin u firmi, pa ti dodje na isto - da ne ispadne da firma ukoliko ide na windows ne treba admina.

Office paketi za linux citaju i pisu bez problema MS Office dokumente - neko je cak pominjao i VBA, bez da je pogledan StarBasic, koji je ukljucen u StarOffice. Windows ce ispasti skuplji. Zasto ? Zato sto se menja nacin licenciranja MS-ovog softvera - nema vise "kupio sam, uneo serijski broj i to je to". Sada se uvode nove vrste aktivacije - fakticki iznajmljujes softver od MS-a na godisnjem nivou. Tako da sigurno nece biti jednokratnog izdvajanja para. A kada se odlucis za tu platformu, onda si za nju vezan - budi siguran da ce te MS naterati pre ili kasnije da novu verziju MORAS da kupis. Vrlo banalan, koliko je u istorij MS Worda menjan format doc fajla ? te moras da menjas office, jer onaj stari koji imas ne moze da procita ovaj novi, koji ti je poslao poslovni partner. Te, sad cemo da baziramo sve na .NET tehnologiji, pa moras da uzmes novu verziju, ako hoces da ostanes kompatibilan sa sopstvenom okolinom - koliko god da se neko moze zapitati da li linux office paketi citaju dokumente sa MS-a, toliko se mogu zapitati da li ces i sa sadasnjim winom to moci za godinu - dve. Na drugoj stani ces bar update OS-a i takvih "opstih" paketa uraditi za dz.

Da se razumemo, ne prezentujem linux kao sistem koji treba odmah svi da instaliraju i bace windows u djubre. Ima jos do toga dosta da se radi. Ali ovakve troskovne procene su uglavnom orijentisane kod nasih na kratkorocne investicije, jer se para nema, pa dugorocne investicije imaju kod nas realnosti kao i Silmarilion. Tu nase ljude najvise odbija pocetni period usporenja karakteristican za kompletnu promenu platforme. Ocigledno da ljudi u prvom periodu nece biti brzi i uhodani, ali taj period ne sme da potraje vise od nekoliko meseci - ako neko za godinu dana ne nauci da isklikce na office aplikacije, web browser i mail, onda si zaposlio morona i on ti predstavlja veci problem od operativnog sistema. Za tih par meseci, ti ljudi se plase da ce firma biti paralisana i to je glavni uzrok odbijanja linuxa.

Naravno, svako ima prava na svoju odluku i ne zelim da ispravljam nikakve krive drine. Medjutim, u ovom prelaznom periodu je vrlo lako imati mesovitu mrezu windowsa i linuxa u firmi. Tako je i kod mene, na primer - tamo gde je potreban neki sw koji je preko neophodan, a ima samo na winu, koristi se win - tamo gde postoji sw i za lin (ili cisto office primena), koristi se linux - i sve savrseno radi zajedno u mrezi. Kroz godinu dana, covek moze da rebalansira odnos takvih masina - ako mu se ne svidi, formatiraj diskove i instaliraj ono drugo.

Nazad
Vrh Dno