Šta je novo?

Lokalni mail server

nogga

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2004
Poena
619
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite
RAM
32 GB hyperx predator @3600
GPU
1660 Super
Storage
m.2 x 2, ssd x2, HDD x2
Zvuk
Hyperx cloud + JBL
PSU
750 CM Gold
Kućište
CSX Spartan limited edition
Monitor
Benq XL2411P
Miš & tastatura
Zowie ec-2 and Hyperx Alloy Origins
Ostale periferije
Zowie bungee
Laptop
Dell
Mobilni telefon
Iphone 13
Steam
~G~
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav drugari forumasi. Hteo bih da podignem mail server u lokalnoj mrezi kako ne bih bio ogranicen kvotom za mailove kod provajdera, kao i da bih malo ubrzao neke stvari. Imam svoj domen i mogu da promenim MX rekorde, zanima me da li je iko imao potrebe i iskustva sa ovim. Predlozi, koji softver, koji mail. Generalno zanima me svacije misljenje. Odmah da vam kazem da me oblak ne zanima, jednostavno hocu da mi je mail server u LAN-u. Svaki predlok i misljenje je dobrodoslo.

P.S. unapred se izvinjavam ako sam omasio klasifikaciju, ali mi se ovaj podforum cinio kao nesto najblize onome sto mi je potrebno.

Jesi li imao iskustva sa njim? Necu slati bog zna koliko velike mailove, ali prostor za arhivu mi je jako bitan, sadadnjih 20 Gb je malo. Ako imam svoju masinu, ogranicen sam samo slobodnim prostorom diska.

Podigni svoj mail server i svoj cloud :D

Nisi napisao na cemu ces pokretati taj svoj mail server? Win/Linux?

Odmah da kažem da nemam iskustva sa ovim, ali čuo sam da ljudi hvale Zimbra-u

@milanbb
Jos uvek razmatram sve opcije za host OS. Moze win a moze i linux. Za sada su sve opcije ukljucene. I jeste ideja da ga podignem, cloud mi je nepotreban. Mozda eventualno public ftp ali ne verujem da cu imati potrebu za njim. Dakle nazad na temu. Citao sam o Dovecot-u malo. Cini mi se da je ok, mozda se neko susreo sa njim?

Mislim da je najvaznije za pocetak da budes konforan sa OS-om. Posle toga da obezbedis mx i revdns, i dobar uptime, posle toga krenes sa instalacijom :)

Svi mail serveri ce ti raditi, ja npr u firmi koristim qmail (qmail-toaster).

Dovecot je "deo" mail servera, tj POP3/IMAP email server koji opsluzuje mailboxove, imas jos SMTP / MTA deo (exim, sendmail, postfix) koji salju mailove. Na to treba dodati antivirus, antispam,...

Cloud sam preporucio kao opciju za slanje vecih attachmenta, owncloud u lokalnoj upotrebi sasvim ok radi.

Poslednja izmena:
Sta smatras pod komforan? Mislis da poznajem OS ili nesto drugo? Da video sam da ima jos stvari koje idu uz Dovecot. Ovo sto je pdetlic predlozio mi deluje ***** proof, ne mozes da pogresis ako imas iole neko znanje. Tako da probacu ovo sto je detlic rekao. Od necega moram krenuti

+1 za hmailserver. Pre nego što smo prešli na Linux server, vrteo sam hmail kao lokalni mrežni server i radio je odlično. Ima dobar GUI i podržava čak i skripting.

Da li ti je radio kao bas lokalni, ili si ga mozda koristio i za sce ostalo? Znaci ne samo za komunikaciju u lokalu, vec i na dalje.

Jedan mali update. Uspeo sam da podignem server, probno poslao poruke u LAN-u i to radi. E sad, cisto hipoteticko pitanje, da li je iko imao recimo dva razlicita poddomena. Recimo @zika i @mika?

Nazad
Vrh Dno