Šta je novo?

Logitech Z-906 (naslednik Z-5500)...

Malo sam više prokomentarisao ali se svodi na to da je pitanje da li postoji taj okružujući zvuk u prostoriji tokom gledanja filma/serije/koncerta/utakmice u 5.1 zvuku?

Naravno da postoji, to je i poenta surround zvuka.

Koliko je to upečatljivo? Da li u nekom trenutku imate osećaj da ste zaista na koncertu u prvim redovima, u filmu (da avion proleti kroz sobu), koliko vufer kvalitetno odradi eksplozije itd. ili za ovakve stvari ipak ide hi-fi (5.1 ili 7.1 sa AVR-om, ili dolby atmos 5.1.4 ili 7.1.4) od preko hiljadu/dve/tri evra?

Posto imam z5500 koji je slican, mogu slobodno da ti kazem da za filmove ne postoji bolja stvar za te pare. I da, vufer bas ume da protrese prilikom eksplozija, ili da steknes utisak da ti je avion proleteo kroz sobu. Naravno, to ne mozes da dozivis sa nekim Dvd ripovima od 700mb, vec mora film da bude visokog kvaliteta, audio bitrate makar 1500+kb/s. I naravno, da odradis lepo pozicioniranje satelita i vufera po sobi.

Sto se koncerta tice tu zavrsava posao, ali tu je vec ono koliko para - toliko muzike, i sam znas koliko kostaju ozbiljni hi-fi sistemi

@deksi, @orange, hvala na odgovorima ;)

znam da su skupi, svaki dan gledam šta ima novo na tom polju ali jednostavno finansije (za sada) ne dozvoljavaju surround kao što su monitor audio, kef, dali, q acoustic... plus kablovi, plus avr, plus dac, plus police.

Takođe mogu da potvrdim da je sistem odličan za filmove(jer ga samo za to i koristim). Uzeo sam ga pre dve godine. Spojen mi je direkto na tv optickim kabelom. Sve filmove koje gledam imaju dts 5.1 zvuk i ja sam izuzetno zadovoljan. Jednom ili dva puta sam ga pojačao preko 60% jačine jer stvarno nemam potrebe za više od toga. Tako da od mene samo preporuka i reči hvale. [emoji6]

da citiram Djordja Balaševića :
" Ma, di ces naci boljeg momka za te pare "

Dobar je Z-5500... naravno da ima i boljih ali za X x vise para

Ne znam sada cene ali je svojevremeno je za iste pare kao Z5500 mogao da se kod nas u prodavnici kupi nov Yamaha 5.1 Hi-Fi sistem (pasivni zvučnici + risiver) koji je imao više mogućnosti a i zvučao je bolje (vernije, sa više dinamike...). Naravno, za te pare nije ni ta Yamaha vrhunskog zvuka.

Besmislena tema. Porediti Z5500 sa Hi-fi je isto kao diskutovati sta je bolje, avion ili voz. Iako i jedno i drugo sredstvo sluze za prevoz putnika, avion se poredi sa drugim avionima, voz sa drugim vozovima. Jednostavno, ko pravi kucni bioskop, ili hoce dobar 5.1 sistem za igre, taj uzima Z5500 ili Z906. Pa nece valjda da igra Call of Duty na pojacalu i dva Hi-fi zvucnika?? E ko hoce kvalitetan zvuk za slusanje muzike, taj o Logitechu i ne pomislja..

pročitaj ti malo tu temu , pa vidi da li je avion i voz, ili avion i kineski trotinet.

Meni su ti zvucnici oduvek bili ekstra, imao sam par puta mogucnost da ih poslusam, ali opet, nikad se nisam susreo sa nekim kvalitetnijim muzickim sistemom pa nisam kompetentan da sudim. Iako ne razumem pola onoga sto je autor teme napisao, vidim da covek iznosi cinjenice koje su realne. Ljudi koji hvale napamet nesto ili nisu imali prilike da probaju bolje pa im je to najbolje ikada, ti ljudi jednostavno nemaju pojma i bolje da nista ne govore, umesto sto se drze ko pijani plota. Mozda njima jeste to dobar sistem, i meni je, ali opet ne tvrdim da je najbolji i da se za iste pare ne moze uzeti nesto bolje.

Sigurno je bolji od svega sto sam ja imao do sada, ali kad bih odlucio da dam toliki novac za to(neko ce mozda reci da to nije neka cifra za zvucnike, al meni jeste) prvo bih pitao ovde na forumu i poslusao druge sisteme pa odlucio.

Poslednja izmena:
hi fi je skraćenica za high fidelity audio (visoka vernost snimljenom originalu)
hi fi može da bude 2, 4, 5.1 ili 10.2 kanala...nebitno.

što podrazumeva mala izobličenja u zvuku, kojih kod lodžiteka, yoko kasetofona, kamacrown stubova i ostale "all in 1" plastike ima u prevelikim i neprihvatljivim količinama.
o konceptu izrade i upotrebljenim komponentama da i ne pričamo.

Poslednja izmena od urednika:
Ja vec duze vreme se razmisljam da pazarim neke kvalitetne zvucnike za dnevnu sobu, iskljucivo za muziku i filmove.
Posto sam sto se tice zvucnika najblaze recno neinformisan ajde rekoh da pitam koje?
Hteo bih da mogu da ih povezem i sa kompom is TV-om, mislim da ce budzet biti negde oko 400 evra.
Bitno je da kavlovi koji povezuju satelite budu poduzi, dnevna soba ima oko 20+ kvadrata.
Sta predlazete?

Evo iacitah celu temu prođoh kroz time kapsulu od 5 god. i ja znam da je ovo forum gde dolaze profesionalci, ali bih ja kao smrtnik, noob, potrosac, ovca:) koji ima ove zvucnike hteo da pitam par stvari.

Prvo imam problem sa njima ali vise o tome u novoj temi koj sam otvorio.

Prvo pitanje je, sta mu dodje ovaj interni decoder koji ovi zvucnici imaju, ako moze neko uprosteno da mi objasni.

Povezao sam preko spdif na tv, e sad ja gledam iptv preko recivera nije telekom vec mag254, neki rus ali odlican. Koja je razlika kada povezem spdif na reciver a koja na tv posto kada je preko hdmia povezan reciver sa tvom a meni zvucnici ukljuceni u tv spdifom, koja je potreba da je ukljucjem i u jedno i u drugo? Jel ce biti neke razlike.

E sad sto se tice pc-a nemam spdif na integrisanoj zvučnoj. Sta mi predlazete da kupim zvucnu sa spdif ili nesto drugo kada cu da dobijem najbolji zvuk. Kako bi ste vi povezali ako bi ste hteli da gledate 5.1 filmove preko kompa, ali prikljucen na tv hdmiom. Zapeavo onda mi ne treba zvuk na kompu jer prebacim na tv koji je povezan na zvucnike optickkm kablom, da li cu moci da gledam filmove sa 5.1 zvuokm?

Pravo pitanje je da li cu morati da skidam filmove koj su u sebi namesteni za 5.1 zvuk ili cu moci i obicne snimke da gledam u 5.1 zvuku. Jer sam ja shvatio da taj dekoder faktički svaki zvuk pravi u 5.1 ali se ne razumem pa je vrlo moguce da nisam lepo shvatio.

Koja je razlika izmedju optickog i obicnog kabla, verujem da bi trebala da bude mnogo veća korist ka optičkom. Jel mi treba zvucna koja podrzava spdif u tom slucaju. Kako da gledam filmove, preko cega da povezem zvuk pc ili tv (preko hdmi). Kada glesam iptv da li da povezem zvuk na reciver iptv (ide do tva hdmiom) ili na tv.

imam na tv lg sound sync nemam pojma sta jel ima neko predstave sta je.

Ja se izvinjavam na ovoj kolicini ne znanja, i eto kao smrtnik bih hteo da cujem lep zvuk kroz ove zvucnike, pa bih vas zamolio da me sprovedete kroz ovaj meni konfuzan hi-fi svet, vasim savetma. Sta trebam da uradim da bih dobio najbolju reprodukciju tv kanala i filmova koje bih voleo da gledam u 5.1 sorundu.

Hvala unapred, i dubok naklon svim profesionalcima u ovoj oblasti.

spdif ( soni/filips digital interfejs) , je optička, digitalna veza (toslink) , ili koaksijalna digitalna veza (cinch-cinch kabl, kroz koji putuju kečevi i nule)

preko nje do logitech pojačala stiže 5.1 kanalni bitstrim signal (0 i 1), koji dekoder dekodira u AC3 (dolbi digital) ili DTS
za tu pogodnost, u podešavanjima tog mag254 pod "audio" stavi da izlaz bude AC3 , ili 5.1 , kako već to tamo stoji
logitech već ima dolby prologic II , koji 2 kanalni zvuk "pretvara" (upmix) u 5.1
na taj način, i kad se emituje 5.1 film , i kad ide 2 kanalni izvor, čućeš zvuk sa svih zvučnika

što se tiče analognog ulaza sa kompjutera, tu imaš tri 3.5mm stereo bananice (minijack) , Front, Rear, i centar/sub
trebaće ti tri obična kabla sa 3.5mm stereo minidžekovima sa obe strane.
Povežeš to, u Realtek kontrol panelu na kompjuteru izabereš 5.1 izlaz
i štikliraš opciju "speaker fill" , koja služi da 2 kanalni zvuk pretvori u 5.1
u situacijama kada je izvor 5.1 (film, igra) zvuk će biti pušten nativno, bez dodatnog procesiranja.

optičko povezivanje je u principu kvalitetnije, jer nema gubitka signala kroz provodnik, ali na konfenkcijskom multimedija sistemu , tipa logitecha,
ne postoji teoretska šansa da sluhom primetiš razliku između analogne i digitalne veze.

dakle, digitalna veza sa kompjuterom ti je maltene nepotrebna, ali ako je se ipak uželiš
(logitech ima i digital optical i digital coax ulaze)
- većina integrisanih zvučnih kartica na matičnoj ploči ima digitalni spdif izlaz , poneke optički, a velika većina ima spdif header (dva pina na samoj ploči),
odakle bez problema možeš da izvedeš činč kabl za coaxial spdif-out.

Poslednja izmena:
E super hvala na jednostavnim odgovorima, imam malo problema oko ovoga kada stikliram speaker fill nista se ne desava,cak mi se cini da se izgubi skroz zvuk. I nikad mi se ne pojavljuje ono encoding.

Kada probam da podesim u realtecku svih 5 ili 4, ne moze zvuk ide samo preko 2. Ne znam do cega je to. Jel moze neko ko ima zvucnike da mi pomogne.

Zvucna je integrisana h97 pro asusova ploca.

MNogo mi da citam 30 i kusur strana,pa ako moze savet sta uzeti za muziku i filmove,gaming sve redje,na integrisanoj zvucnoj ,z906 ili neki hifi,ili cu u svakom slucaju morati da kupim neku zvucnu? Hvala :) inace maticna Gigabyte Ga-z97p-D3

Uzeh pre neki dan za 100e komplet zvucnika sa slike (polovni, naravno, ali u perfektnom stanju) i za 150e avr Pioneer vsx-329 (nov u radnji). Za ovaj novac ovo zvuci fenomenalno. Pre toga sam imao z5500 koji sam prodao za, takoreci, isti novac. Koliko samo ovo daje bolju zvucnu sliku od Logijevih... Uvek bih pre preporucio pojacalo (ili avr) + komplet zvucnika

800.600.20121031200711_kolumny.jpg

Uzeh pre neki dan za 100e komplet zvucnika sa slike (polovni, naravno, ali u perfektnom stanju) i za 150e avr Pioneer vsx-329 (nov u radnji). Za ovaj novac ovo zvuci fenomenalno. Pre toga sam imao z5500 koji sam prodao za, takoreci, isti novac. Koliko samo ovo daje bolju zvucnu sliku od Logijevih... Uvek bih pre preporucio pojacalo (ili avr) + komplet zvucnika

Pogledajte prilog 204821
Posto se nesto preterano bas i ne razumem u te hi fi sisteme,da li je to to,ili nije posto ima vise zvucnika?I da li je pored pojacala potrebna zvucna karta za racunar? Hvala :)
E da,sta je "avr" ? :)
Inace u planu mi je z906 ili neki dobar hi fi za filmove i muziku.

Poslednja izmena:
Audio video risiver. Ne treba ti dodatna zvucna. HDMI-jem povezes avr sa tvojom plocom, zatim na risiver povezes ovako neke zvucnike kao moje. Problem je ako ti je taj HDMI vec nakacen na monitor. Onda ili da kupujes zvucnu ili analogno da vezes uz malo grudvanja sa kablovima

Koji je ovo sistem?

Sent from my SM-G930F

Eltax Discovery

Audio video risiver. Ne treba ti dodatna zvucna. HDMI-jem povezes avr sa tvojom plocom, zatim na risiver povezes ovako neke zvucnike kao moje. Problem je ako ti je taj HDMI vec nakacen na monitor. Onda ili da kupujes zvucnu ili analogno da vezes uz malo grudvanja sa kablovima
Da zauzet mi je hdmi ulaz na integrisanu graficku,ipak i zvucnu moram kupiti

Uzimaj nesto sto ima coax ili opticki prikljucak

Gledam cene po netu,pa mi nije jasna razlika od skoro 10000 din,recimo u e**i 45000 din,dok na KP subotica neki master pc shop oko34000 sa dve god garancije,(da li je ovo roba iz madjarske? )?

Nazad
Vrh Dno