E lepo ste se ovde ispricali, sad bih voleo da vam prenesem moja iskustva i teorije o logiju.
Ovo sto cu vam reci je potpuna i razumna istina.
Odmah da vam kazem da nisam koristio i isprobao z5500, ali sam posedovao Z560 4.1 400W RMS prvu zver od logija i sve sto je ovde napisano sigurno ne odstupa od z5500.
Sto se tice prave snage koju logitech z5500 ima je vrlo diskutabilna tema ali probacu da vam kazem deo istine. Logitech u svom z560 sistemu je imao 6 TDA integrisan kola koja sluze kao pojacavaci, cetiri su koriscena za satelite dok su dva bila umoscena za subwoower. Ne secam se tacnih oznaka tih kola znam samo da SU TDA i da je prva oznako pocinje sa 7. Ali u datasheetu tog kola jasno je objasnjeno da su to kola koja su deklarisana na, e sad ne znam tacno ali od 100-120W po itegralcu. Tim kolima je sigurno oboren napon jer da rade punom snagom sigurno bi prvo sateliti izgoreli na 100W pa bi bas riknuo na 200W snage. Znaci nemojte da gledate koliko je veliko pojacalo koje logi ima vec pogledajte karakteristike kola koje koristi i napona. Koliko se secam tim kolima je potrebno +-70 V napona da bi razvila punu snagu ali kod logija je to sigurno oboreno i ta kola ne rade punom snagom i to stto kazu da je on 505W rms je po meni relevantan podatak jer kod sedam takvih kola po 100W je 700W na +-70v a na +-50 volti koliko je napajanje kod logija je verovatno 505w ili nesto za nijansu manje.
Idemo dalje objasnjenje logijeve snage, zvucnici koji su untra ugradjeni su proizvodjaca e sad ne znam kako se tacno pise tagband mislim da su kinezi u pitanju ali prave jako kvalitetne zvucnike.
Zvucnik koji je ugradjen u subu kod z560 je bio isto njihov zvucnik deklarisan na 100W ili 120W ne mogu tacno da se setim. Ali zbog pojacala koje je logitech realizovao dosta je taj zvucnik crkavao jer izgleda da pojacalo izbacuje vise nego koliko taj zvucnik moze da izdrzi. Naime kvarovi na Z560 na bas zvucniku su bili sledeci, kidanje platenica koje vode do zvucnika kao i izgorevanje kalema koji se nalazi u zvucniku, koji tera jednostavno zvucnik. Kada crkavaju pletenice i kalemi na zvucniku jednostavno vidi se da je problem u prejakom pojacalu, jer to se desavalo naravno kada se zvucnik mnogo glasno tera i nije se javljao kliping, tako da iz pregleda elektronike i samih pojava koje se desavaju vidi se da pojacalo nije kao sto su ovde pricali 30, 40W vec dosta jace. Naravno ni ja ne priznajem da se radi o 505 watnom pojacalu ali je tu negde.
Sateliti su takodje problematicni jer i oni ako se mnogo glasno teraju pocinju da smrde na miris topljenja lak zice kojom je oblozena zica kalema zvucnika, takodje proizvodjaca tagband i deklarisani su na ja mislim 30, 40 wati snage, mislim po komadu satelita. ako i oni pocinju da smrde a pojacalo ne izbacuje kliping vidi se da je ugradjeno pojacalo vece snage nego zvucnici.
To je bilo na logitechu z560, on je imao osmo incni woower i satelite isto sa onim metalnim siljkom ali sa papirnom membranom. Na logitechu z5500 promenjen je woower stavljen je veci 10 inca umesto 8 a i verovatno i vece nominalne snage tako da mislim da se nedesavaju ti cesti kvarovi zvucnika, takodje su promenjeni sateliti koliko vidim imaju polipropilensku membranu i verovatno vece nominalne snage.
Sto se utisaka o tim sistemima tice moji utisci su sledeci,
Glasan je, Stvarno je glasan, Zver jednostavno
Daje kvalitetan zvuk, zaista kvalitetan ali nije savrsenstvo
Naime na psy, techno, trance muzici razlika u kvalitetu zvuka u odnosu na neke bolje hi-fi sisteme (ali stvarno bolje, sa TA-KE japanskim kondenzatorima, bi amp sistemima sa kojima sam ja uporedjivao) ne moze se primetiti jer u takvoj muzici nema dinamike i koriscenja celog spektra zvuka koje ljudsko uho cuje.
U rap, dance, pop muzici u kojima se cuju ljudski glasovi tj pevanje cuje se razlika ali ta razlika je onako minimalna vecina ljudi koji nisu audiofili i nerazumeju se u to na sta treba da obrate paznju da bi culi razliku jednostavno ne bi ni primetili razliku ili bi cak rekli da logitech bolje svira, sto nije slucaj jer ima razlike ali nijanse su u pitanju.
TAkodje se cuje razlika u muzici de se koriste razni instrumenti kao sto je klasicna muzika, ambientalna.... ali to su nijanse i tacno je da nisam uspeo nikad da ga podesim da svira tako precizno dinamicno kao bolji hi fi sistemi ali za te pare koliko kosta svoj posao radi sasvim korektno.
KOd gledanja filmova je mogu samo da kazem super kao i kod igranja igrica, stvarno super filmovi bas zvuce dinamicno i bas je ono dozivljaj.
Po meni logitech je super za taj novac koji nudi, super je dizajniran, malo mesta zauzima i lepo je dizajniran i ima puno konektora za ulaze, daljinski upravljac, glasan je ono za ne poverovati da iz tako neceg malog izlazi ta kolicina zvuka.
Idem za koji dan da kupim z5500 jer hocu malo da slusam suround zvuk u filmovima i muziku sa pet zvucnika i onaj bas koji razbija jer slusam psy, trance, house, rap, pop... ove nove hitove sa mtv-a i hocu glasno da ih slusam a stereo hi fi kvalitetan koji imam jednostavno ne izbacuje dovoljno glasnu muziku.