Šta je novo?

Logitech G602 USB receiver slomljen

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
865
Imam Logitech G602 miš, koji je stvarno fantastičan i pre par godina USB risiver mi se slomio, tj. kućište mu se slomilo, ali je stajao u laptopu, malo sam ubacio neki papirić da ga nategnem u USB slot, da ima dobar kontakt i on je tako radio. Ali posle nekog vađenja više nikad nisam uspeo da mu nađem taj kontakt. Miš mi od tada stoji, i baš mi je žao što ga ne koristim, jer mi je mnogo udobniji nego MX Master koji umesto njega koristim. E sad, probao sam da ga ubacim u neko drugo kućište, od nekog Wifi risivera ili šta već, sa AliExpressa, ali štampana ploča od miša i tog wifi risivera nije baš ista, i ne stoji idealno u njemu, nije to to. Kada ga ubacim u računar, device manager prepozna nešto, ali kaže "Unknown USB device (device descriptor request failed)". Pokušao sam da direktno zalemim pinove na neki USB kabl koji imam, ali tada ga uopšte ne detektuje.

Jel ima neko ideju kako da ga oživim ako je moguće?

Prilozi

• photo_2026-05-06_20-01-00.jpg
    photo_2026-05-06_20-01-00.jpg
    115.4 KB · Pregleda: 65
Za taj model miša je jako teško naći rezervni risiver.

Vidi se na slici da su RX i TX pinovi kod tvog risivera u prekidu. A sumnjivi su i GND i VCC, ne vide se najbolje. Od natezanja su iščupani sa ploče. Kontakti moraju da se poprave tj. povežu na vodove, a onda ili da se vrati originalni USB "oklop" ili da se zalemi USB kabl na vodove.

Nema Logitech.

@Corvus Corax
Mislim da nije ništa u prekidu. Jel možeš da mi obeležiš na slici na šta misliš, ako ti nije teško?

Evo malo veća slika. Zanemari kalaj od lemljenja po pinovima.

Prilozi

• IMG_20260506_222058.jpg
    IMG_20260506_222058.jpg
    445.8 KB · Pregleda: 60
Aha, tu se bolje vide vodovi. Nisu u prekidu, barem ovako vizuelno na osnovu fotografije.

Meni ta štampana ploča deluje polomljeno sa gornje strane (desno na fotografiji)? Rekao bih da tu fali i dobar deo antene. A i glavni IC se nalazi sa druge strane štampane ploče. Teško da se išta može zaključiti/dijagnostifikovati na osnovu fotografija, nažalost.

Ako nista ne uspes, predji na G604. Mislim da je on direktan naslednik G602 modela. Odlican je mis, ja sam ga koristio do skoro, sada sam na G502X Plus.

jel je OP probao u nekom pc servisu, jer znam da neki rade takve "sitnije" popravke?
meni su jedan samsung nvme vratili u zivot tako sto su zalemili jedan cipcic koji se nekako odlemio i ispao sa samog pcb-a.
nemam pojma kako , smejali su se u servisu a i ja sa njima.

Ovde fali deo, ako se ne varam.

1778146472321.png

I meni tako deluje, ali bukvalno je godinama radio ovako, samo kao da nije imao dobar kontakt u USB slotu, pa sam uvek imao parče papira unutra da ga lepo nategne. Ne mogu nigde da nađem sliku na netu kako bi trebalo da izgleda ova pločica.

Izgleda da fali deo antene. :/

Ali koliko vidim, trebalo bi i bez toga da radi. Ovaj dole je npr. svesno odsekao taj deo antene.

Poslednja izmena:
Ako ti gubi kontakt sa kompom, onda nije do antene. Gubio bi miša, ne dongl da je to.

Nađi neki info na kojoj temp je bezbedno da bude u rerni, možda je neki hladan lem.

Daj da ga 3D odštampamo 🙂
Mislim na kućište.
A antena ako fali, ja sam na neki usb bt dongle zalemio antenicu od rutera i odličan signal daje 😎
Bitno je bilo samo da zalemim tu antenu pre antene bt-a i da istu prekinem.
Uradio sam čisto kao eksperiment bez nekog istraživanja.

Ma nije problem kućište, mene zanima zašto neće da radi kada sam zalemio pinove na neki USB kabl. Kao da je mrtav. A sa druge kada ga ubacim u ovo kućište sa slike, iako stoji labavo u njemu, Windows koliko toliko vidi da sam nešto ubacio.

Zavisi i gde ubodeš. Probaj nazad u portove, direkt u ploču.
Zašto ti je toliko bitan g602?

Zato što je odličan miš, tada plaćen boga oca, a kao nov je. U odnosu na njega mx master koji koristim je smeće. Uz to se bukvalno raspao.

Juče sam pola stana isprevrtao da nađen receiver (meni se raspao g602, one gume su se oljuštile), ali ne mogu da ga nađem. Pogledaću još na par mesta da nije slučajno ostao, ili je otišao u kantu 🙁

Negde pročitah da ne može od drugog g602 risiver.
@Nabukodonosor
Imam ja jednog u ne baš reprezentativnom stanju. Nekoliko puta sam ga popravljao, poslednji put se baš nisam potrudio kod lemljenja. Radi. Raspitaj se ovo za dongle. U suprotnom, morao bi transplantirati taj kodirani deo kod sebe (valjda). (Zna li neko šta?) Razmisli pa javi u PP

Koliko znam ti originalni ne mogu da rade na drugom misu. Ali ovi generic koji imaju da se kupe mogu. Narucio sam jedan sa Alija, pa cu videti.

Nazad
Vrh Dno