Šta je novo?

lociranje preko mobilnog.....?

Floyd

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
620
raspravljali smo na poslu povodom pljacke Delte i nesrecnog im vozaca.Pitanje je da li je moguce odrediti lokaciju na osnovu poziva(barem reon,ako ne moze nesto blize),meni lici da se moze uci u trag.Ima li nekog ko ima blize informacije....

moze da se utvrdi reon gde se nalazi taj mobilni (odredjeni predajnik preko kojega on prima signal). verujem da se moze taj reon i malo suziti gasenjem tog predajnika i onda videti koji predajnik ga preuzima...
ma sto ne pitas ruse oni su ti strucnjaci za to - seti se cecenije :)

Naravno, moze se locirati sa velikom preciznoscu ukoliko je koristio mobilni. Takodje, ukoliko je auto bio obezbedjen sa uredjajem za GPS u sprezi sa mobilnim mogli su i da ga prate na ekranu.

CIA snajka CIA, pola sveta su upropastili.

bio sam na strani koja je tvrdila da moze(u raspravi sam naveo primer Dzohara Dudajeva),nego su me iznervirali neki "strucnjaci" sa tezom da se ne moze uhvatiti poziv sa mobilnog cak i ako se zna broj kartice.

Floyd je napisao(la):
bio sam na strani koja je tvrdila da moze(u raspravi sam naveo primer Dzohara Dudajeva),nego su me iznervirali neki "strucnjaci" sa tezom da se ne moze uhvatiti poziv sa mobilnog cak i ako se zna broj kartice.

Moze i to lako. Svaki mobilni terminal moze da se locira sa preciznoscu od oko 400 metara radiusa. Firma za koju radim koristi ovu pogodnost da razvija sistem koji se zove MPS (Mobile Positioning System).

Ako se ne varam ovde je prica o lociranju preko SIM kartice. Za to provereno znam da je moguce. Cak zakonskim pute (???) mozes da odes u Mobtel i trazis tako nesto. Drugar je tako pronasao svoju karticu koja je zavrsila u Kragujevcu. Tamo su mu rekli da je preciznost 15m (radijus), provalili su gde covek zivi (valjda je stalno bio tamo:)) i podneli prijavu....

Anyway, ono sto mene interesuje jeste da li moze da se prati preko odredjenog telefonskog aparata. Znaci uspostavis vezu sa nekim ko ima adekvatnu opremu, on "identifikuje" tvoj aparat i ti kada promenis karticu on te i dalje prati??? Cak je bilo price i o prisluskivanju preko telefona koji ti stoji na stolu na standBy-u...
Ja sam na svaki nacin pokusao da ubedim covek da nije moguce ni jedno ni drugo (ako nista drugo, pa baterija bi umirala za par sati). Ajde neko malo strucniji neka prokomentarise....

PJ je napisao(la):
....Anyway, ono sto mene interesuje jeste da li moze da se prati preko odredjenog telefonskog aparata. Znaci uspostavis vezu sa nekim ko ima adekvatnu opremu, on "identifikuje" tvoj aparat i ti kada promenis karticu on te i dalje prati??? ....

naravno da moze :)
svaki telefon ima svoj id koji se registruje u centrali (i to takodje mozes saznati), iako promenis karticu opet mogu da te pronadju pomocu tog id-a.

D-KEE je napisao(la):
svaki telefon ima svoj id koji se registruje u centrali (i to takodje mozes saznati), iako promenis karticu opet mogu da te pronadju pomocu tog id-a.

E...bas tako!

D-KEE je napisao(la):

Cak i ako je telefon iskljucen??? O, Boze...prodajem mobilni....

Kada se telefon dekodira njemu se menja IMEI. Da li to znaci da moze biti vise telefona sa istim brojem? Kao crackovan software:)

PJ je napisao(la):
Ako se ne varam ovde je prica o lociranju preko SIM kartice. Za to provereno znam da je moguce. Cak zakonskim pute (???) mozes da odes u Mobtel i trazis tako nesto. Drugar je tako pronasao svoju karticu koja je zavrsila u Kragujevcu. Tamo su mu rekli da je preciznost 15m (radijus), provalili su gde covek zivi (valjda je stalno bio tamo:)) i podneli prijavu....

Anyway, ono sto mene interesuje jeste da li moze da se prati preko odredjenog telefonskog aparata. Znaci uspostavis vezu sa nekim ko ima adekvatnu opremu, on "identifikuje" tvoj aparat i ti kada promenis karticu on te i dalje prati??? Cak je bilo price i o prisluskivanju preko telefona koji ti stoji na stolu na standBy-u...
Ja sam na svaki nacin pokusao da ubedim covek da nije moguce ni jedno ni drugo (ako nista drugo, pa baterija bi umirala za par sati). Ajde neko malo strucniji neka prokomentarise....

Provlaci se zadnjih meseci informacija da su Hrvati dobili posle 11.IX sistem za pracenje mobilnih komunikacija tzv. Watson koji omogucava pracenje i prisluskivanje svih mobilnih razgovora u susednim zemljama (naravno ukljucujuci i SRJ). Posebnost sistema je da je u stanju da prisluskuje korisnika i kada ne koristi telefon (stand-by). Postupak se odvija tako sto se pozove zeljeni broj, samo sto se sem zadnje cifre otkuca neka sifra koja aktivira mirkofon na slusalici u zeljenom trenutku (npr. sastanku Vlade). U te svrhe su sirom Hrvatske postavljene specijalne antene (ko iz Contact-a) i teoretski bi trebalo da smo obavestajno izbuseni ... (da ne poredim).
E sad i ja bih voleo da neko tehnicki kompetentniji prokomentarise ove navode.

drjackyll je napisao(la):
Moze i to lako. Svaki mobilni terminal moze da se locira sa preciznoscu od oko 400 metara radiusa. Firma za koju radim koristi ovu pogodnost da razvija sistem koji se zove MPS (Mobile Positioning System).

Ako nije tajna zanima me malo vise da cujem o tom MPS-u?
Pre svega sta bi bilo zgodno da se pozicionira-prati (vozilo, teret, covek?), i koja je max preciznost koju ce dati taj vas sistem. I da, koja firma, naravno.

PJ je napisao(la):
Cak i ako je telefon iskljucen??? O, Boze...prodajem mobilni....

Kada se telefon dekodira njemu se menja IMEI. Da li to znaci da moze biti vise telefona sa istim brojem? Kao crackovan software:)

pa kada je telefon iskljucen onda je iskljucen - zar ne?!?!? :)
imei ima oko 15 cifara?!?!? teoretski sve je moguce :)
naravno cim mu promenis imei promenis mu i karticu ;)

pa i slusalica je jedna vrsta mikrofona :)
verovatno je moguce uciniti tako nesto - posto telefon ima stalnu komunikaciju sa predajnikom sigurno je da moze da prima neke komande od strane centrale

Floyd je napisao(la):

Dudaev je "grunut"dok je pricao satelitskim a ne mobilnim telefonom.(sto se one druge teze tice tu si u pravu)

pozdrav

valek je napisao(la):
Provlaci se zadnjih meseci informacija da su Hrvati dobili posle 11.IX sistem za pracenje mobilnih komunikacija tzv. Watson koji omogucava pracenje i prisluskivanje svih mobilnih razgovora u susednim zemljama (naravno ukljucujuci i SRJ). Posebnost sistema je da je u stanju da prisluskuje korisnika i kada ne koristi telefon (stand-by).

Ne znam, meni ovo vise zvuci kao SF ili rekla-kazala. Prvo, sa time bi mogli i npr. da prisluskuju sednice austrijske vlade. Zasto bi im austrijanci to dozvolili, ili mozda njihovi ministri imaju posebne telefone? Ili vade bateriju iz mobilnog kao sto neki kod nas preporucuju ;)

Drugo, u GSM sistem je digitalni i svi pozivi su kriptovani; nemojte me drzati za rec, cini mi se da je kljuc od 64 bita, ali je namerno oslabljen pa je efektivna vrednost 56 ili 40 bita. Sve jedno, za dekriptovanje u realnom vremenu potrebna je _ogromna_ racunarska snaga. Amerikanci je verovatno imaju, i mozda jos poneko ali cisto sumnjam da bi je dali Hrvatima.

Trece, ako je moguce ukljucenje telefona iz stand by-a, onda je svaki mobilni telefon prislusni uredjaj koji moze da prisluskuje ko god hoce. Opet sumnjam da niko u svetu ne bi digao frku zbog toga, ili je u pitanju jos jedna teorija zavere?

I poslednje, efektivni domet signala mobilnog telefona je oko 10-15 km. Da postoji sistem koji ga moze uspesno primati i na 200+ kilometara, zar ne bi do sada nasao primenu i u komercijalne svrhe?

brzi je napisao(la):
Ako nije tajna zanima me malo vise da cujem o tom MPS-u?
Pre svega sta bi bilo zgodno da se pozicionira-prati (vozilo, teret, covek?), i koja je max preciznost koju ce dati taj vas sistem. I da, koja firma, naravno.

Firma je Ericsson, a radimo na veoma veliko, ko sto znas. Znaci par stotina ili hiljada predajnika (mobilnih terminala).

Nazad
Vrh Dno