Šta je novo?

LocalAreaNetwork

Graphic

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2003
Poena
604
Imam problema pri povezivanju pc-ja sa Notebook-om. Inastalirao sam na oba mrezne kartice, ali na WinXP ne mogu da uspostavim mrezu preko wizard-a. Naime ja je napravim, ali to ne radi kako treba (ne radi uopste :rolleyes: ).

Bio bi zahvalan ukoliko bi mi neko objasnio kako da podesim pc da bude glavni komp (Administrativni), a da mogu da razmenjujem fajlove (i eventualno igrice) izmedju ova dva kompjutera.

Ne znam da li vam neshto znaci, ali kartice su Compaq 10/100 Ethernet i Sweex 10/100 Ethernet PCI Adapter.

Hvala.

bwaaaa! ponekad se pitam cemu je MS ubacio taj network wizard, a uz to jos i ne radi :(

Graphic, potrazi po ovom forumu malo, hiljadu puta smo, pa i ja sam u nekoliko navrata, pisali detaljno o umrezavanju dva racunara, znaci, samom konfigurisanju mreznih karti. kad to uradis, ako ne budes mogao se pristupas podacima, onda treba praviti usere, dodavatai prava pristupa i tako dalje.

ja ti savetujem, kako ne bih jos jednom pisao sve isto, da procitas malo, pa ako bude nejsnoca, javi se da to sredimo :)

Nishta shto sam nashao na forumu mi nije pomoglo.

Racunari su medjusobno povezani i ukoliko jedan iskljucim drugi mi prijavi "A network cable is unplugged", a kada ga ukljucim drugi mi u sys tray-u kaze "Speed:100Mbps" shto znaci da su i drajveri i kabal u redu.

Kada u exploreru na laptopu odem na My Network Places>Entire Network>Microsoft Windows Network>Net(to ime sam stavio za radnu grupu na oba PC-ja)- laptop mi prikaze ikonicu "m2", a to je ime tog kompa, dok od drugog ni traga...
Kada ovo isto uradim na desktopu, odnosno kliknem na ikonu Net u exploreru izadje mi poruka
Windows je napisao(la):
Net is not accessible. You might have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have
access permitions.
The list of servers for this workgroup is not currently available
Ljudi pomagajte ovo mi brzo treba... :boom:

Stavi staticke IP adrese 192.168.0.1 i 192.168.0.2 i subnet 255.255.255.0 Workgroup mora da bude isti, i onda iz dosa kada podignes obe masine kucaj ping 192.168.0.1 ili 192.168.0.2 (pinguj onu drugu)

Drugo - da li si ukljucio sharing (sharing > new share) za diskove i podesio korisnike ako je XP ili W2k u pitanju ?

Koji kabl koristis?
Ako nije ukrsteni ,u tome je problem

Kabl je crossover(valjda), a IP adrese sam namestio, kao i workgroup. Shering cu sada da ukljucim, a ne znam kako ide to podeshavanje korisnika.

Kada laptop pingujem, onda je sve ok, ali i dalje ne prepoznaje desktop.
Kada desktop pingujem, on neprepoznaje ni sebe.

pinguj na desktop kompjuteru prvo 127.0.0.1 pa reci da li radi. zatim pinguj ip laptopa sa desktop kompjutera pa reci sta prijavi, da li "request timed out" ili "destination host unreachable"

Pokusaj sledece:

U direktorijumu C:\Windows\system32\drivers\etc edituj fajl (tekstualni fajl) hosts (nema ekstenziju) prema prilozenom uputstvu u samom fajlu. To uradi na oba racunara. Na svakom racunaru upisi podatke onog drugog.

Kada na desktopu pingujem desktop izbaci mi "request timed out", isto vazi i za laptop. Na laptopu vidim laptop, ali ne i desktop...

pantas, sada cu da probam sa editovanjem pa cu da javim.

Editovao sam fajl, ali nije pomoglo osim ako ja nisam negde pogreshio.
Na desktopu trebam samo da izmenim IPadresu, odnosno upisem IP adresu laptop i obrnuto (ispravite me ako greshim), a da li menjam i ono localhost?

batice, promeni kabl, izgleda da nije crossover

localhost ne moras da menjas ako paketi ne stizu do drugog racunara. proveri:

- na oba racunara pinguj 127.0.0.1, ako ne radi znaci da nije dobro drajver instaliran

- onda uradi sledece, cisto da eliminisemo ljudski faktor greske, pa javi rezultata sa obe masine:
ipconfig -all
pa
route -print

cisto da vidim da ti neko nije zeznuo nesto od setovanja.

Daj rezultate pa da vidimo ako je sve kako sam i pomislio, dodji da ti napravim kabl (kao sto sam gore i prvo tipovao da je toga problem)

a probaj i drugu mreznu u tom desktopu
ako sam sebe ne moze da pinguje, smrdi na pokvarenu mreznu

Moja greshka, kabl je UTP. Da li to neshto menja???
Inace kupio sam 2 mrezne i izmenjao sam ih, ali nece, menjao sam i portove, skidao drajvere...

Proveri raspored (boje) zicica u konektoru. Ima ih osam, i ako u oba konektora je identicni raspored... menjaj kabl! :) raspored u crossover kablu mora biti takav da su u jednom od konektora zamenjena mesta 1 i 3, i 2 i 6 zichici, u odnosu na drugi konektor.

PoZ.

P.S. E da, proveri da ti kabl ne ide paralelno uz neki strujni kabl... ;)

Zice nisu isto rasporedjene, a nema tu nikakvog napajanja (blizu kabla naravno :D )

Nazad
Vrh Dno