Šta je novo?

LJudi pomozite - komp mrtav

nikola1505

Slavan
Učlanjen(a)
12.02.2007
Poena
309
Kada palim kompjuter nekad neće da se upali kao da je mrtav. Pritskam tako jedno 10 min. i ništa. Onda se odjednom upali i radi sasvim normalno. Da li je to u pitanju napajanje? Inače kada sam kupio računar dobio sam ga uz kućište frontier i ono je 400W. Da li je možda to slbo napajanje? Pomozite:exploder:

Mozda ti je dugme za paljenje racunara otkazalo probaj da pritisnes to dugme do kraja pa ga onda tako pritsntog promrdas kako bi ustanovio dali je ono u pitanju, ali nije sigurno da ces bas tako utvrditi dali jeste ili nije jedino ako je kontakt los onda hoces. Znaci ustanovi prvo to pa onda mozes da ides na dalje kako bi pronasao kvar

Probaj da pronadjes gde se zabadaju zice koje vode iz tastera na plocu, skini ta dva kontakta sa ploce i kratko ih spoj sa sfafcigerom, ako tada pali svaki put, logicno, crkao je taster...

imao sam slican problem kod druga..Znaci comp je radio sve ok ugasio sam i posle da upalim nece i nece..znaci mozesh da stiskas dugme ali opet nista...iskreno mislio sam da je crklo napajanje ali vidi se da na ploci gori lapmica sto znaci da ima struju..samo sam resetovao bios sacekao 5 min i posle se upalio..sad radi ko zmaj :)

mislim da je definitivno u pitanje napajanje. pozajmi od nekog ispravno napajanje, pa probaj.
videces da ce se problem resiti.

Pre dva dana mi se desila jako slicna stvar. Racunar odjednom kao da je mrtav , odn. prilikom pokusaja paljenja power dugmetom, na 1/2 sec. zavrti ventilator napajanja, pa utihne, sto se isto desavalo i sa ventilatorom na procesoru. Posle ovoga kada sam pritisnuo power dugme nije se desavalo cak ni to. Indikator (lampica) na ploci je uredno gorela svo vreme.
Odnesem ti ja ovo sve u izvesni servis "KIKI-Computers" na Bulevaru, 300 i neki broj, gde mi jedan glomazni serviser uzme 30 evra. Njegova dijagnoza je bila da je "crk'o kontroler napajanja memorije na maticnoj ploci",ma sta to bilo, sto me je kostalo 20 od tih 30 evra. E onda je debeljko javio telefonom da mi je zamenio i napajanje i ugradio neko kung-fu polovno, od 400W za 10 evra. Ja, kao i svaka vuna pristanem na to.
Evo, vec 24h sve fercera kako treba, s' tim sto je ostala debela sumnja u postenje debelog servisera sa iscepanom majicom.
Ovaj post pisem sa tom svrhom da bih apelovao na clanove foruma da NE SRLJAJU u najblizi servis kada se javi neki problem, vec da stisaju strast i konsultuju pre svega njima bliske ljude koji bi im mogli dati preporuku za pouzdanog servisera.
:wave:

P.S.
Namerno nisam izneo "argumente" servisera (Jabba the Hutt iz Star Wars-a) za njegovu dijagnozu kvara, jer su malo ofucani, verujte mi.

Kada palim kompjuter nekad neće da se upali kao da je mrtav. Pritskam tako jedno 10 min. i ništa. Onda se odjednom upali i radi sasvim normalno. Da li je to u pitanju napajanje? Inače kada sam kupio računar dobio sam ga uz kućište frontier i ono je 400W. Da li je možda to slbo napajanje? Pomozite:exploder:

Sta god ustanovio od cega ti potice kvar, zameni napajanje jer takva masina zasluzuje i zahteva bolje napajanje!!!

eto dao si 30e mogao si dodati jos 10 i imati kvalitetno napajanje(Chieftec,LC...),jer neverujem da je debeljko promenio ista drugo sem napajanje i to ti naplatio 30e za frontier 400W,ali na greskama se uci.

Vise stvari ovde moze da bude uzrok.
Prvo promeni uticnicu u kojoj je komp uboden,
drugo promeni kabal za napajanje
(juce sam imao takav problem sa novim kompom, produzni je bio problem, a poceo sam da sumnjam na chieftekovo napajanje),
trece mozda je power dugme neispravno u tom slucaju mozes ako si malo upucen da na maticnoj na panelu gde se kaci power i reset dugme zamenis mesta tako da startujes komp uz pomoc reset dugmeta
dalje mozda je u pitanju napajanje,
na kraju moze biti i maticna ploca.

Njegova dijagnoza je bila da je "crk'o kontroler napajanja memorije na maticnoj ploci",ma sta to bilo, sto me je kostalo 20 od tih 30 evra. E onda je debeljko javio telefonom da mi je zamenio i napajanje i ugradio neko kung-fu polovno, od 400W za 10 evra.

.......

P.S.
Namerno nisam izneo "argumente" servisera (Jabba the Hutt iz Star Wars-a) za njegovu dijagnozu kvara, jer su malo ofucani, verujte mi.

Al ti prodaše priču.....

Da ne skrećem sa teme, mogu da nabrojim bar 10 razloga za takav problem (od utikača u zidu do komponenti u mašini) ali bih ipak prvo proverio napajanje.... a u krajnjem slučaju i poslušao već dat savet da takva mašina ne treba da radi na Frontier 400w.

Poslednja izmena:
BIOS hoce da baguje po nekad kao i RAM memorija....sve ostalo je vec recheno...

@Gorpet
Potpuno razumen tvoju intenciju da druge korisnike posavetuješ da ne bi uvek u nervozi trebalo srljati u najbliži otvoreni servis .
Ipak se ne mogu oteti utisku da si gore pomenuti servis i naročito servisera predstavio u lošem svetlu ne iznoseći bilo kakve argumente osim ličnih utisaka.
Iako mogu zamisliti da ti njegova pojava ne deluje ubedljivo, moja iskustva su da je reč o sasvim korektnom čoveku.
Naravno ako imaš konkretnih dokaza da te je u nečemu prevario iznesi ih da bi se i drugi znali ravnati,a ako nemaš takve argumente nije korektno da ga prozivaš rakavši pored ostalog : s' tim sto je ostala debela sumnja u postenje debelog servisera sa iscepanom majicom(citat).
Ovo tim pre što i sam kažes da : Evo, vec 24h sve fercera kako treba(citat).

Poslednja izmena:
@spectator
Da ne bude licni utisak, (jer si to trazio);
Ako je crk'o tzv. "kontroler napajanja memorije na mat. ploci", onda to znaci da se isti NALAZI na mat. ploci i da je CRK'O, i da je debeljko dobio od mene 20€ za zamenu te crkotine ispravnom komponentom koja se menja lemljenem lemilicom na mat. ploci na kojoj sam detaljnim vizuelnim pregledom ustanovio da ni u jednom svom delu, posle te "intervencije" nema tragove serviserskog lema koji MORA u izvesnoj meri da odudara od fabrickog lema.
Kljucna greska obicnih ljudi u ovoj zemlji sa mentalitetom "stida za svoj novac" koju sam i ja nacinio na licu mesta pri preuzimanju kompa kod debeljka je faktor POVERENJA zbog kojeg NISAM trazio da mi pokaze tu komponentu na mojoj ploci koja je "zamenjena", sto naravno i ostavlja prostor za komentare koje iznosis.
Usput, kao zachin na sve, zar ti ne bode oci to sto mi je POLOVNO kung-fu napaje naplatio po ceni takvog istog novog napajanja.
I kao zaklucak, ponavljam da svo ovo piskaranje nema za cilj DOKAZIVANJE "dranja" u servisu,(izneo sam licni stav koji si gore zatrazio), niti poentu moje SUMNJE, vec je sve ovo apel laicima plitkog dzepa slicnih meni, da iskoriste ovo moje iskustvo, na njima najsvrsishodniji nacin - kako si me u pocetku, cini mi se i shvatio.
Srdacan pozdrav!:wave:

ja imam slichan problem sa frontier 400w napajanjem...skljocnem, zavrti pola sekunde/sekund, gotovo...iskljuchim napajanje dok se lampica ne iskljuchi, i onda ili ponovo tako zavrti, ili startuje normalno...power dugme nije.

NIJE LICNO ISKUSTVO, ali "dosta" sam citao post-ova i tema vezano za frontier napajanje i znam neke ljude koji su imali odredjene probleme sa njim (drugi problemi) ali stekao sam utisak da je FRONTIER relativno korektno napajanje sve dok na njemu koristis osrednje potrosace, ALI KAD ZAKACIS MALO ZAHTEVNIJU MAKINU NASTAJE PROBLEM, tj. treba nahraniti silne tranzistore na ploci, procesoru i grafici... I DATI REALNU DEKLARISANU SNAGU, I MISLIM DA FRONTIER TO NE MOZE DA IZGURA.

SAVET, AKO SI ISKESIRAO TOLIKO ZA KONFU NEMOJ SE DVOUMITI I UZMI LEPO NAPAJANJE, ako nista drugo ono da umiris savest.

Kao što se vidi, moja konfa iz potpisa radi savršeno sa Frontier 350W. Mislim da je ključ u grafičkoj kartici. Sa jačom grafikom ovaj Frontier verovatno ne bi bio dovoljan.

ne mislim da je caka u snazi, meni se to isto deshavalo bez skystar kartice i dvd playera, znachi, samo zvuchna, ati 9200se i hdd...400w napajanje na semprona 2400+ i 1x256 ddr...

Tja, može biti... Kad sam gledao Frontier sajt videh da proizvode i napajanja, ali ne ni od 350W ni od 400W, nego slabija. Postavlja se onda pitanje ko je proizvođač tih jačih koje Frontier ugrađuje u svoja kućišta i na koje, izgleda, samo lepi svoje nalepnice? Nije isključeno da jedan Frontier 400W i drugi Frontier 400W uopšte nisu ista napajanja.

BTW, kako nemaš kućište? :bottle:

Poslednja izmena:

napajanje ili ploca(moze biti da kondenzatori na ploci zayebavaju...), mada kao i vecina mislim da je napajanje

Mozda bi mogao da proveris da nije slucajno kontakt greska na nekom konektoru. Besplatno je skinuti i vratiti kablove na svoje mesto.

Prijatelj je imao slican problem i resio ga tako sto je rastavio komp, ocistio ga, ostavio preko noci i sastavio ga sutra - od tada se vise ne desavaju ovakve gluposti...

batice takva konfiguracija ipak zahteva malo bolje napajanje

Moja pretpostavka je da je u pitanju ploca, posto sam sa ASUS-om imao poprilicno slicnih problema i to na raznoraznim tipovima ploca ( obrati malo paznju na forum... generalno ljudi sa ASUS-om se zale na slicne stvari )

da dodam na ono od gore 20e za popravku polovne ploce koja sama vredi 30-35e + 10e za polovno napajanje...i da to sve uradi a da pri tom ni ne pita "jel hoces da platis za popravku 2/3 vrednosti ploce" po meni to nije ni malo korektno...

Pre dva dana mi se desila jako slicna stvar. Racunar odjednom kao da je mrtav , odn. prilikom pokusaja paljenja power dugmetom, na 1/2 sec. zavrti ventilator napajanja, pa utihne, sto se isto desavalo i sa ventilatorom na procesoru. Posle ovoga kada sam pritisnuo power dugme nije se desavalo cak ni to. Indikator (lampica) na ploci je uredno gorela svo vreme.
Odnesem ti ja ovo sve u izvesni servis "KIKI-Computers" na Bulevaru, 300 i neki broj, gde mi jedan glomazni serviser uzme 30 evra. Njegova dijagnoza je bila da je "crk'o kontroler napajanja memorije na maticnoj ploci",ma sta to bilo, sto me je kostalo 20 od tih 30 evra. E onda je debeljko javio telefonom da mi je zamenio i napajanje i ugradio neko kung-fu polovno, od 400W za 10 evra. Ja, kao i svaka vuna pristanem na to.
Evo, vec 24h sve fercera kako treba, s' tim sto je ostala debela sumnja u postenje debelog servisera sa iscepanom majicom.
Ovaj post pisem sa tom svrhom da bih apelovao na clanove foruma da NE SRLJAJU u najblizi servis kada se javi neki problem, vec da stisaju strast i konsultuju pre svega njima bliske ljude koji bi im mogli dati preporuku za pouzdanog servisera.

P.S.
mora da mu se naduvao neki kondezator a kad je to u pitanj serviseri nemaju milosti otimaju kao besni napajnje ti nije crklo nego zamenjeno i tu si puko pare bespotrebno .ebiga dok je o.... bice i vukova

P.S.
Postovani evo video sam ovu Vasu raspravu na moje ime pa sam resio da se oglasim i ja. Postujem kritike kada neko iznese istinu i o tome vredi raspravljati a vidim ovde je mnogo Vas davalo komentare kao da ste bili prisutni i videli sve svojim ocima a niste pa samim tim mogu i da pomislim da se radi o antimarketingu mog preduzeca jer je i ime objavljeno javno. Kada je vec tako ja nemam problema da popricmo i uzivo a i ovde javno na forumu jer kako tada i u to vreme tako i sada nemam sta da sakrijem a svog znanja se ne stidim jer mnogima mogu da drzim lekcije iz servisiranja a pogotovo kada se radi o maticnim plocama. Ovde se izvesni gospodin poziva i daje sumnju na servis i servisera tj mene dok mu racunar potpuno radi nakon intrvencije! To je pre svega drsko i bezobrazno jer da nije bilo nikakvih intervencija na maticnoj ploci ne vidim kako bi gospodin bio zadovoljan i koristio svoj racunar. Sto se tice o kontrolerima za napajanje memorije mozemo da pricamo danima , kroz moje ruke je do sada proslo vise hiljada maticnih ploca raznih proizvodjaca i nema sumnje da ce bilo ko ko me poznaje da potvrdi drugacije tako da je i moje iskustvo u tom pravcu veliko. Sta se zapravo dogodilo u tom slucaju. Radni napon memorije u slucaju DDR rama je 2.5V sa +- % oscilacijama, koje nastaju zbog ostecenja mos n-fet ili mos-p fet tipa, to je ujedno i ono sto kontrolisete iz biosa kada zelite da overklokujete pa podizete napone sto na CPU , sto na samoj memoriji. E pa nezadovoljni gospodine, napon koji je dobijala vasa memorija je bio ispod 2.5V , i samim tim ste mogli da pritiskate dugme milion puta, mozda bi se u nekom momentu upalio ali bi svakako zablokirao rad racunara. To je kontorla napajanja memorije i to je zamenjeno u vasem slucaju. To sto vi niste videli lem sa lemilicom je samo dokaz koliko se uplicete u nesto sto ne poznajete jer odavno se za takve namene koriste " Duvaljke" koje izduvavaju topli vazduh do skoro 500 stepeni pa se pazljivim delovanjem na SMD komponentu ona lako skine sa maticne ploce kao sto se i namontira druga. Zaista ne znam sta ste ocekivali da vidite, verovatno obimne naslage kalaja. Napajanje zamenjeno za frontier 400w. Zasto? Zato sto je osnovna sumnja da je tranzistor na maticnoj ploci ostecen usled pikova vaseg starog napajanja, koje uglavnom izazivaju nestabilni ili oseceni elektroliti. U svakom slucaju ne vidim sta nedostaje napajanju frontier, slazem se da ima boljih ali koliko para toliko i muzike. Do sada sam imao prilike da se sretnem sa svim vrstama napajanja i iskreno da li neko uopste zna sta je razlika u napajanjima? to 400w , 500w , 600w, itd. U svakom slucaju da skratim pricu.

Nijedan kupac pa ni Vi niste bili ne obavesteni i sve se radilo u dogovoru sa vama.
to podrazumeva da se nakon pregleda cujemo telefonom i kazemo sta je problem pa kupac pristaje na servisiranje ili ne pristaje. Svakako vam je sve prezentovano i ne vidim razlog da objavljujete neistinu koju sami demantujete sa izjavom evo sve radi 24h. Da ne radi uveliko bi bili nazad u servisu sa reklamacijom a evo ni do dan danas niste se pozalili osim neistinama kojima se sluzite na forumu.
Da li je vama bilo skupo servisiranje ako ste platili bez pogovora a niste imali obavezu da platite vec ste mogli da kazete da vam ne odgovaraju uslovi?
Svaki servis se naplacuje sa procenom koliko je vremena ulozeno u samu popravku kao i koja je komponenta zamenjena i naravno znanje. Trebalo je da se malo vise pozabavite oko problematike pre ovako neiskrenog i neistinitog javnog istupanja.
Jedina istina u celoj ovoj prici je da sam ja vama servisirao racunar i da je isti nakon toga radio a sada sam Vam i malo objasnio jer niste imali hrabrosti da dodjete do mene i da samnom porazgovarate.

Ukoliko imate nejasnoca u vezi ove teme i bilo kakvih pitanja da se istina ne bi krila u laznim dezinformacijama i antimarketingu po forumima a ja ne zelim da se krijem niti imam razloga kao mnogi iza user name slobodno me kontaktirajte.

Aleksandar Kavaja
064/90-80-414

Odgovor Servisera na nekorektnu prozivku

P.S.
Postovani evo video sam ovu Vasu raspravu na moje ime pa sam resio da se oglasim i ja. Postujem kritike kada neko iznese istinu i o tome vredi raspravljati a vidim ovde je mnogo Vas davalo komentare kao da ste bili prisutni i videli sve svojim ocima a niste pa samim tim mogu i da pomislim da se radi o antimarketingu mog preduzeca jer je i ime objavljeno javno. Kada je vec tako ja nemam problema da popricmo i uzivo a i ovde javno na forumu jer kako tada i u to vreme tako i sada nemam sta da sakrijem a svog znanja se ne stidim jer mnogima mogu da drzim lekcije iz servisiranja a pogotovo kada se radi o maticnim plocama. Ovde se izvesni gospodin poziva i daje sumnju na servis i servisera tj mene dok mu racunar potpuno radi nakon intrvencije! To je pre svega drsko i bezobrazno jer da nije bilo nikakvih intervencija na maticnoj ploci ne vidim kako bi gospodin bio zadovoljan i koristio svoj racunar. Sto se tice o kontrolerima za napajanje memorije mozemo da pricamo danima , kroz moje ruke je do sada proslo vise hiljada maticnih ploca raznih proizvodjaca i nema sumnje da ce bilo ko ko me poznaje da potvrdi drugacije tako da je i moje iskustvo u tom pravcu veliko. Sta se zapravo dogodilo u tom slucaju. Radni napon memorije u slucaju DDR rama je 2.5V sa +- % oscilacijama, koje nastaju zbog ostecenja mos n-fet ili mos-p fet tipa, to je ujedno i ono sto kontrolisete iz biosa kada zelite da overklokujete pa podizete napone sto na CPU , sto na samoj memoriji. E pa nezadovoljni gospodine, napon koji je dobijala vasa memorija je bio ispod 2.5V , i samim tim ste mogli da pritiskate dugme milion puta, mozda bi se u nekom momentu upalio ali bi svakako zablokirao rad racunara. To je kontorla napajanja memorije i to je zamenjeno u vasem slucaju. To sto vi niste videli lem sa lemilicom je samo dokaz koliko se uplicete u nesto sto ne poznajete jer odavno se za takve namene koriste " Duvaljke" koje izduvavaju topli vazduh do skoro 500 stepeni pa se pazljivim delovanjem na SMD komponentu ona lako skine sa maticne ploce kao sto se i namontira druga. Zaista ne znam sta ste ocekivali da vidite, verovatno obimne naslage kalaja. Napajanje zamenjeno za frontier 400w. Zasto? Zato sto je osnovna sumnja da je tranzistor na maticnoj ploci ostecen usled pikova vaseg starog napajanja, koje uglavnom izazivaju nestabilni ili oseceni elektroliti. U svakom slucaju ne vidim sta nedostaje napajanju frontier, slazem se da ima boljih ali koliko para toliko i muzike. Do sada sam imao prilike da se sretnem sa svim vrstama napajanja i iskreno da li neko uopste zna sta je razlika u napajanjima? to 400w , 500w , 600w, itd. U svakom slucaju da skratim pricu.

Nijedan kupac pa ni Vi niste bili ne obavesteni i sve se radilo u dogovoru sa vama.
to podrazumeva da se nakon pregleda cujemo telefonom i kazemo sta je problem pa kupac pristaje na servisiranje ili ne pristaje. Svakako vam je sve prezentovano i ne vidim razlog da objavljujete neistinu koju sami demantujete sa izjavom evo sve radi 24h. Da ne radi uveliko bi bili nazad u servisu sa reklamacijom a evo ni do dan danas niste se pozalili osim neistinama kojima se sluzite na forumu.
Da li je vama bilo skupo servisiranje ako ste platili bez pogovora a niste imali obavezu da platite vec ste mogli da kazete da vam ne odgovaraju uslovi?
Svaki servis se naplacuje sa procenom koliko je vremena ulozeno u samu popravku kao i koja je komponenta zamenjena i naravno znanje. Trebalo je da se malo vise pozabavite oko problematike pre ovako neiskrenog i neistinitog javnog istupanja.
Jedina istina u celoj ovoj prici je da sam ja vama servisirao racunar i da je isti nakon toga radio a sada sam Vam i malo objasnio jer niste imali hrabrosti da dodjete do mene i da samnom porazgovarate.

Ukoliko imate nejasnoca u vezi ove teme i bilo kakvih pitanja da se istina ne bi krila u laznim dezinformacijama i antimarketingu po forumima a ja ne zelim da se krijem niti imam razloga kao mnogi iza user name slobodno me kontaktirajte.

Aleksandar Kavaja
064/90-80-414

P.S. jedino je tacno da je majica bila pocepana;)

da dodam na ono od gore 20e za popravku polovne ploce koja sama vredi 30-35e + 10e za polovno napajanje...i da to sve uradi a da pri tom ni ne pita "jel hoces da platis za popravku 2/3 vrednosti ploce" po meni to nije ni malo korektno...

Ovo si u pravu 100%

Nazad
Vrh Dno