Da se pridružim klubu. Moj LG 43uj670v od danas ima ovu fleku u donjem desnom uglu.
Proizveden decembra 2017. Napravljeno go*no da traje taman koliko da izađe iz garancije.
A od starta nisam bio baš zadovoljan ovim televizorom. Nekako nisam uspevao da mu podesim boje da mi budu odgovarajuće, plus mu je loš kontrast i prikaz crne (tipično za IPS), pa ima i tamniji ekran uz ivice (od početka). A sad spisku mana dodajem i trajnost (prethodni LG od 32" traje desetak godina i još uvek radi kod mojih).
Ako nešto dobro treba da izdvojim to bi bio nizak lag za igranje. Ah da, i metalik okvir. Kraj liste.
Pola goidnenakon LG kupio sam samsunga od 50" sa VA panelom. Njega više gledam. Šije ovog LG-ja po svemu osim po šasiji.
Ali i LG se koristi u trpezariji.
Pretpostavljam da je otišlo pozadinsko osvetljenje?
Ne daju mi se velike pare da popravljam televizor koji ne volim.
Razmišljam da kupim one trake sa LED osvetljenjem i da probam da ih sam zamenim.
Neki predlog?
Sent from my HUAWEI NXT-L09 using Tapatalk
Evo godinu dana nakon što sam ovde prvi put prijavio ovaj problem, danas sam ga rešio! Idemo redom sa objašnjavanjem.
U toku godine je skoro ceo ekran postao ljubičast, tj. verovatno je bar polovina dioda počela tako da svetli. (Dokaz da obavezno treba da se menjaju sve LED svetiljke kad se već otvara televizor, a ne samo one koje su trenutno neispravne, jer će i ostale crkavati ubrzo nakon prve.)
Ovaj televizor nisam mnogo gledao u tom periodu, a ženi i deci nije smetalo što je ljubičasta slika i tako se prolongiralo i prolongiralo... Nisam ništa preduzimao da rešim problem.
Bio sam bliži mišljenju da ću kupiti novi televizor nego da popravljam ovaj, pa sam polako štekao pare.
A onda sam juče malo više proučavao ovaj problem na netu i našao informaciju koja deluje veoma
VAŽNO, zato ovo i pišem podebljano. Mislim da treba da se zna javno:
Kada LED crkava i počne da emituje ljubičastu svetlost, to je svetlo koje ide i u ultraljubičasti spektar i veoma je štetno za oči!!!
Emituje onu tzv. plavu svetlost (takođe štetnu), ali i UV (ultraljubičastu) svetlost.
Ovde je tekst koji sam pročitao o riziku gledanja televizora koji svetli plavo ili ljubičasto.
Nove generacije televizora sa direct LED pozadiskim osvetljenjem poseduju nova tehnološka rešenja i kao posledicu novu masovnu pojavu neispravnosti koja se manifestuje kao preovlađujuće ili potpuno plava slika .
www.tvspektar.rs
Pročitao sam to i rekao ženi da prestane sa gledanjem ovog televizora.
Nakon toga zvao sam proverenog majstora kog poznajem, objasnio mu problem i prvo što mi je rekao bilo je - prekinite sa upotrebom tog televizora dok se ne reši kvar, štetno je za oči. To mi je rekao bez da je znao da sam istu infomaciju našao i na internetu.
Naravno da mi je sad neopisivo krivo što sam dozvolio da deca gledaju taj TV godinu dana! Nije stvar bila samo u lošim bojama i neprirodnoj slici, nego je i štetno!
Ne znam zašto se o ovome ne govori više, s obzirom da je sve češći taj kvar (da LED ne crkne sasvim nego da počne da svetli ljubičasto).
Mnogi ljudi su izloženi tome, gledaju takve televizore bez da znaju rizik. A očigledno se u struci dobro zna za to.
Elem, kad sam se čuo sa ovim majstorom, dogovorili smo se i da mi popravi TV. Rekao je da već ima odgovarajuće LED trake na stanju. Danas sam odneo TV u njihov servis ovde u Zaječaru i već nakon nekoliko sati su me zvali da dođem po popravljen televizor. Zamenili su mi sve tri trake (kompletne) i na to daju garanciju godinu dana. Naplatili su mi 7000 ukupno. Naravno da sam vrlo zadovoljan cenom kad uporedim sa cenama koje su vama naplaćivane u većim gradovima. Za 60 evra rešen problem, garancija, fiskalni račun.
Trebalo je mnogo ranije da preduzmem ovo.