Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Big holderi LTC imaju malo vise mozga vecina dokupljuje i povecava stek dok oni bez mozga prosipaju :)

ja mislim da će njesra tek uslediti. iz više razloga:

1. mtgox
2. prezasićeno ASIC tržište
3. hakovan bitcointalk
4. zatvaranje SR

e sad, neko može da tvrdi kako ova medijska pažnja dobro dođe, kako ne postoji dobra/loša vest, i šta ti ja znam...ali ja mislim da je ovako brzo vraćanje cene na staro vrlo loše i u principu manipulativno, i da će pad tek uslediti. onoga dana kada se cena srozala, obim trgovine je bio od oko 100k btc-a, a sada kada je počela da se penje bednih 10k, 20k, ako i toliko.

e sad, što se tiče priče oko toga da li nešto ima ili nema vrednost, tj. da li je bitcoin magla, piramida, itd.

bitcoin treba posmatrati kao "globalnu ekonomiju", a ne kao valutu. verujem da bi mnogima ovde, kada bi se vratili 20 godina unazad bilo teško da zamisle bilo kakvo poslovanje koje se odvija preko interneta, radnje, ebay, usluge i šta ti ja znam, a danas je to postala jedna industrijska grana. ima li internet vrednost? da li se ona može danas izmeriti?

neko je spomenuo marxa. e pa marx kaže da vrednost ne određuje tzv. "stalni kapital" (koji predstavlja nepromenljivi deo sopstvenog kapitala i minimum garantne supstance naplate potraživanja poverilaca), već onaj promenljivi - radna snaga, recimo. Promenljivi kapital je onaj koji stvara višak i dodatnu vrednosti: u danasnjem svetu je recimo važnije kako firma posluje od onoga koliko ima na računu i kolika je vrednost sredstava za rad.

prevedeno na bitcoin. nije važno koliko bitcoin vredi (u $), već koliko ljudi ga koristi: koliko se bitcoina cirkulise na mreži, koliko jedinstvenih adresa ima, koliko je usluga i robe naplaćeno, itd, itd. to je ono sto mu daje vrednost.

i upravo iz tog razloga smatram da će zatvaranje SR-a biti težak udarac za bitcoin ekonomiju, jer će se broj bitcoina koji cirkulišu smanjiti. ovo što cena ovako skače trenutno je mislim ili pokušaj manipulacije ili dokaz da je spekulativna vrednost bitcoina > od one realne.

ps. nisam ekonomist.

Poslednja izmena:
@genijalcin@23

nije silk road bio bas toliko velik spekulise se sa 6% i manjim obimom transakcija danas, jer je davno drzao vecinu BTC-a tako da je to danas tesko izracunati....

a sto se tice krimosa medijska paznja ce samo povecati opticaj istog u "sivom" svetu, drugo je da su srusili ceo TOR a nisu i ne mogu

@genije - tako nekako sam i ja razmišljao juče-danas, a opet u poslednjih godinu dana ni pola nisam pogodio kako će biti i šta će biti (dobro delom zato što sam relativno nov u ovome ;)). Teško je predvideti šta će biti, i meni je logično da se cena sada (i već neko vreme) održava veštački ali pitanje je koliko je zapravo SR usera zaista do prekjuče kupovalo btc. Danas sam pročitao da SR usera ima oko 900hiljada! Naravno nisu svi non stop kupovali ali dobar deo jeste, pitanje šta je sledeće, koliko će federalci nastaviti sa stezanjem obruča, ako su sledeća meta npr menjačnice ondaK doviđenja ;). Hmm teško je predvideti..

Vi ste mi uvek bili idoli :D sa toliko karti, baš bih voleo da vidim kako to izgleda uživo ;). To je baš komplikacija i zayebancija, ali svaka čast svakako.

Poslednja izmena:
@genije - tako nekako sam i ja razmišljao juče-danas, a opet u poslednjih godinu dana ni pola nisam pogodio kako će biti i šta će biti (dobro delom zato što sam relativno nov u ovome ;)). Teško je predvideti šta će biti, i meni je logično da se cena sada (i već neko vreme) održava veštački ali pitanje je koliko je zapravo SR usera zaista do prekjuče kupovalo btc. Danas sam pročitao da SR usera ima oko 900hiljada! Naravno nisu svi non stop kupovali ali dobar deo jeste, pitanje šta je sledeće, koliko će federalci nastaviti sa stezanjem obruča, ako su sledeća meta npr menjačnice ondaK doviđenja ;). Hmm teško je predvideti..

dovoljno je jednom da budeš u pravu. hoću reći, možeš biti 1000x u krivu po pitanju dnevne trgovine i procene, ali je dovoljno da budeš jednom u pravu kada se cena prepolovi. a za to je potrebno mnogo strpljenja i pameti. ;)

i ja sam do sada bezbroj puta izgubio neku sitnu lovu na dnevnoj trgovini, ali sam isto tako prodao gomilu btc-a po ceni od 200 eur, i LTC po ceni od 3+ $ (koji sam kupovao i ruradio po 0.002).

Poslednja izmena:
dovoljno je jednom da budeš u pravu. hoću reći, možeš biti 1000x u krivu po pitanju dnevne trgovine i procene, ali je dovoljno da budeš jednom u pravu kada se cena prepolovi. a za to je potrebno mnogo strpljenja i pameti. ;)

i ja sam do sada bezbroj puta izgubio neku sitnu lovu na dnevnoj trgovini, ali sam isto tako prodao gomilu btc-a po ceni od 200 eur, i LTC po ceni od 3+ $ (koji sam kupovao i ruradio po 0.002).

Eh, da si bio pametan pa da nisi prodao...sada bi na to gledao dugorocno, kao na ulaganje. Samo oni bez mozga prodaju, oni sa mozgom veruju u rast i nikad ne prodaju, samo kupuju:). Salu i sarkazam na stranu, uradio si bas kako i treba, izlazio kad je skupo i verovatno delimicno ulazio ponovo, kada je opet postalo jeftino. Jesi imao unapred plan kada izlazis, i
drzao se toga, ili je radio instikt, ili, mozda, neke informacije?

Eh, da si bio pametan pa da nisi prodao...sada bi na to gledao dugorocno, kao na ulaganje. Samo oni bez mozga prodaju, oni sa mozgom veruju u rast i nikad ne prodaju, samo kupuju:). Salu i sarkazam na stranu, uradio si bas kako i treba, izlazio kad je skupo i verovatno delimicno ulazio ponovo, kada je opet postalo jeftino. Jesi imao unapred plan kada izlazis, i
drzao se toga, ili je radio instikt, ili, mozda, neke informacije?

pare nisam podizao sa računa do posle kraha, kada sam bukvalno sve prodate navčiće povratio, a razliku, koja je bila pozamašna - stavio u džep.

za ltc imam mnogo strožije kriterijume - tamo nemam nameru da se vraćam dok cena ne bude ispod 1 $.

"neke informacije" mi imaju prizvuk nečega insajderskog, a ja ipak nisam toliko krupna zverka :) uzimao sam u ozbir trenutno stanje, baš kao i sada, tj. one informacije koje su u principu svima dostpune. ali slagao bih kada bih rekao da sam se isključivo time vodio i da sam imao neki plan unapred, jer je upravo intuicija bila ta koja bi me naterala da kliknem mišem u određenom trenutku.

baš kao što mi i sada govori da nikako ne kupujem.

sve što sam imao sam prodao na 130 $ još pre još mesec dana. sad sam na nekom putu poslovnom, i nažalost, kada se ono ****** desilo sa SR nisam bio kraj laptopa, već sam sa telefona gledao. i nisam bio u mogućnosti da kupim, jer mi je iskreno bilo mrsko da se logujem preko telefona, ali sam bio procenio da bih kupio po 90 $.

ne mogu reći da mi nije krivo što nisam bio u mogućnosti da kupim. ali bih vrlo brzo to i prodao po 115. možda čak i 110.

sada kada vidim koliko se brzo cena oporavlja, sada znam da će biti još boljih prilika. intuicija mi govori da je ova cena samo za "qrčenje", dok je bitcoin u centru medijske pažnje.

čim se bude skinuo sa dnevnika, razmišljaću o kupovini tamo na 67 $. :)

trla baba la la da joj prodje dan.... la la la :)

e tako to ide, za BTC se zna trenutno 80$ jeftino, 140$ skuo, sve ostalo su ciste manipulacije i nagadjanja tako da od berze nema nista bez srece naravno i pracenja stanja, ali u prevodu jednostavnije kupiti jeftino novcic i cuvat pogotovo LTC a i BTC ako padne pa prodat kad ode 50-150% itd a ne tu se nadmudrivat sa kitovima i posle trucit da si zaradio a generalno cena novcica otisla gore 200% a ti profitirao 100% (nzaci izgubio si) :)

Pa ti si odigrao skoro savršeno, svaka čast. Bilo je tu odličnih prilika za zaradu, a ja sam uglavnom samo posmatrao i nisam prodao kad je trebalo a posle već to nije to. No ima tu i tamo dobrih prilika, samo lakše bi mi bilo sa sam već u dobrom plusu onda bih se igrao a ovako sam izgubio želju maltene pošto sam promašio 2-3 dobre prilike. No videćemo, možda bude još bude dobrih prilika pa konačno iskoristim i ja neku :).

Pa ti si odigrao skoro savršeno, svaka čast. Bilo je tu odličnih prilika za zaradu, a ja sam uglavnom samo posmatrao i nisam prodao kad je trebalo a posle već to nije to. No ima tu i tamo dobrih prilika, samo lakše bi mi bilo sa sam već u dobrom plusu onda bih se igrao a ovako sam izgubio želju maltene pošto sam promašio 2-3 dobre prilike. No videćemo, možda bude još bude dobrih prilika pa konačno iskoristim i ja neku :).

da, "skoro savršeno". :)

mislim da je tako nešto nemoguće: to da se savršeno kupi ili proda. ljudi mislim da često prave tu grešku, pa čekaju da kupe po najnižoj ili prodaju po najvišoj ceni, i onda propuste priliku.

ja nikada nisam prodao po "savršenoj ceni", niti sam se trudio.

pre bilo kakve akcije na berzi nekako sam uvek imao formirano svoje mišljenje i procenu. i mislim da je to ključno - imati sopstvenu procenu i mišljenje, pa makar oni bili i pogrešni.

najgore je mistifikovati, robovati osećanjima (biću bogat!), ideologijama (fontasima i njima sličnim), principima...

Poslednja izmena:
Cek, mozda bi isle u minus ako bi prodavso coine po ovoj ceni ali 95% nas to sigurno ne radi tako. Svi cekamo bolju cenu. Ako prodas po boljoj ceni onda nema ni govora o minusu. Mislim da je bolje imati sto vise coina ;)

Mogli smo otvoriti dobrotvorni fond za one što izgube na coina na berzi, propade mi dva meseca mininga :D
Bitcoin bi mogao doživeti skok ukoliko nekim slučajem dođe do nove ekonomske krize i Amerika bankrotira (što je malo verovatno, ali treba se nadati)

Poslednja izmena:
Mogli smo otvoriti dobrotvorni fond za one što izgube na coina na berzi, propade mi dva meseca mininga :D
Bitcoin bi mogao doživeti skok ukoliko nekim slučajem dođe do nove ekonomske krize i Amerika bankrotira (što je malo verovatno, ali treba se nadati)

Pa oni su odavno u problemu.... ekonomskim jačanjem Rusije i Kine ne mogu da se šire na istok (a znamo šta se dešava ako se kapital ne širi), dok im je javna potrošnja (u odnosu na budžet) ko u Srbistanu :d

Molio bih vas bez politike, jos kad odvaljujete neverovatne gluposti....... ameri da bakrotiraju hahaha

Molio bih vas bez politike, jos kad odvaljujete neverovatne gluposti....... ameri da bakrotiraju hahaha
Izvinte al ja govorim o ekonomiji :p. Što se politike tiče, znamo i sami da u današnje vreme politika i te kako utiče na ekonomiju. Što se amerike tiče, ne bojim se ja za njih. Samo ne zaboravi da su kroz istoriju ljudskog roda i veća carstva (i sile) propadala. Nego... ja sam kratkovid i ne vidim kakve sve ovo ima veze sa LTC-om :d

Poslednja izmena:
Ne znam ni ja, prosto se nadam nečemu što će ponovo oboriti cenu da bih uspeo izvući što sam pokušao udvostručiti, a ustvari izgubio poprilično LTC-a :D

Džaba mi 10%, ali po 10% možda se nakupi. Spašva me jedino neka nova akcija FBI-a. Što nije nerealno očekivati, sa obzirom da su oborili sajt na webdeep-u i da su se pre toga dešavale neke sumnjive stvari, može se očekivati još akcija. :D

Mislim da nije vreme da se jure takav hash. Ok, svi znamo da 7950 moze da baci lepo kad se nategne ali zarada je ocajna a struja sve skuplja. Za 1100+ mora da se dize napon, to ce lepo povecati potrosnju.
S ovom cenom coina ja ne zelim da povecam hash 15% i potrosnju struje 30%. Ko ima dz struju moze da radi sta hoce, ostali ne.

Radi ovo sigurno, samo nije preporučjivo. Možeš staviti na bilo koji linux. Jedina razlika je u fajlu koji ubacuješ ništa drugo. Sada je jedini problem to što kaže kurajber oko potrošnje. 30khs više mi ništa ne znači, a kartice su ionako opterećene 99% sa ovim ćeš ih nategnuti na maksimum. Ne znam koliko ti je to dobro.

cisto pitah, posle sam video da je na klokovima 1130, bilo bi lepo da neko proba ovo isto na 1020/1250 klokovima

nsiat specijalno daje 2% vise moguce da neki vec imaju sa starijim sdk iste performanse.... ubacite bin stavite thread na tu vrednost i to je to, radi pod svim sistemima

Pozdrav ljudi,

sticajem okolnosti, dosao sam u situaciju da imam neograniceno besplatne struje pa sklopio bih rig, za pocetak 2 kartice, da vrti minimalno 1300 kH/S. Koje kartice da uzmem (kojih ima na nasem trzistu jer sam iz BiH, i da nisu skuplje od 220e po komadu), i kolika bi bila zarada na 3-mjesecnom nivou (struju ne racunajte) ? Takodje zanima me koje napajanje je dovoljno dobro za 2 grafike da gura?

Hvala unaprijed!

Poslednja izmena:
Za te pare neces moci uzeti karte koje daju 1300 kh/s. 7850 kosta priblizno toliko a onda uglavnom daje oko 370 kh/s, moze valjda i 400 (ja nisam vidio ni probao) ali to je vec silovanje kartice.

Nazad
Vrh Dno