Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Imam pitanja za poznavaoce materije, pošto sad testiram kako litecoin funkcioniše. Instalirao sam wallet, prijavio se na Pool-X, skinuo pooler cpu miner i iskonfigurisao ga sa onim .jar fajlom. Za GPU sam podesio Reaper.
Sad pitanja 🙂
1. Izgenerisao sam recimo neku količinu LTCa, ali mi se to ne vidi u walletu. Naravno, radim pool, ne solo mining. Zbog čega se to ne vidi? Imam podešenu adresu u walletu na koju se vrši isplata.
2. Zašto u Reaperu ima solidan procenat staled statusa? Bio je oko 20%, sad je oko 10-11%. Igrao sam se sa podešavanjima u .conf fajlu.
3. Minerd trenutno generiše 2-3 puta manje khash/s i to bez ikakvih promena u podešavanjima. Može li biti problem do poola? Ne znam šta je uzrok?

1. ne vidi se u wallet-u, jer prvo treba da ti legnu novčići na pool-u (a ležu naknadno, nakon što se otkriveni blokovi provere), pa tek ih onda transferuješ u novčanik

2. ili zbog pool-a, ili zbog podešavanja kartice (OC)

3. 2-3 puta manje u odnosu na šta?

1. Da li se transfer u novčanik radi automatski?

3. U odnosu na khash vrednosti koje sam dobijao ranije. Recimo sa 7 tredova sam imao oko 60 khash/s, zatim je pukao win jer sam grafiku dotezao (BSOD vezan za gpu drajver). Posle toga daje oko 19 khash/s, što ne bi trebalo da ima ikakve veze sa grafikom. Probao sam da ponovo napravim .bat fajl sa istim postavkama, ali hash ostaje isti.

1. ne. prvo ćeš na pool-u morati da ostaviš adresu novčanika, a zzatim da ručno prebacuješ sredstva. neki pool-ovi imaju opciju za automatsko premeštanje novčića na izabranu adresu: postavi se limit na recimo 100 novčića, i kada se dostigne taj broj - sredstva se automatski prebace

3. nadam se da rabiš neki x64 OS? a da probaš sa cpuminer-om? on je najefikasniji.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=55038.0

Poslednja izmena:
Da, nasao sam opciju Cashout i prebacio prvu turu 🙂.

Da, imam win7 x64. Primetio sam da je ukupan khash/s u redu, izgleda da samo ne ispisuje prave vrednosti u konzoli. Pogledacu i cpuminer, hvala.

x64 OS je obavezan!

cpuminer je jednostavan za upotrebu + podržava SSE2 i AVX instrukcije, koje značajno povećavaju ukupan hash rate!

tvoj procesor (i7) bi trebalo sa njim da daje oko 80 Khash-a! ako ne i više, zavisi od kloka, naravno.

Poslednja izmena:
Po informacijama sa neta, treba da daje oko 60khash/s i u ovom mineru koji koristim i daje toliko na svih 8 jezgara, samo sto rade 7, a jedan sam ostavio za gpu. Sto se tice minera, da li mislis na pooler-cpuminer-2.2.3-win64, jer ja njega koristim. To je ta optimizovana verzija.

Kako se vrši prodaja LTC-a koji su su u novcaniku? Da li je isti proces kao kod BTC-a i bitcoinsi sajta? Koliko je to sve sigurno?

naravno da jeste sigurno. prodaja se vrsi na btc-e. sredstva se iz novcanika prebace generisanu adresu na btc-e, i onda se prodaje.

ne savetujem doduse sada prodaju, tj. razmenu za btc, jer je kurs zbog jacanja btc-a nizak. moj ti je savet da ih prodajes/menjas za btc kada kurs bude bio 0.0034 ili vise.

Dobro je što postoji ovaj LTC kao alternativna varijanta ako BTC GPU-mining pukne, ali čitajući podešavanja i iskustva izgleda kao dosta komplikovanije od bitcoin rudarenja bar što se podešavanja tiče zato i nisam do sada probao. Ne znam da li je moglo da se drugačije uradi, ali bilo bi bolje da je jednostavno kao BTC kopanje 😉...a ne znam ni kako je izgledalo BTC kopanje na početku, možda je i to bilo komplikovanije nego sada, znam da je i tamo morao da se koristi neki wallet ako se ne varam.

pa da. u početku je uvek andergraund, a open source je po pravilu oduvek bio andergraund. :d

LTC dev tim radi na nekakvom grafičkom interfejsu za cgminier-a, tako da bi to pitanje uskoro trebalo da bude rešeno.

podešavanja za cgminera uopšte nisu teška. samo se ukuca adresa pool-a i doda --scrypt.

imate LTC forum na ovoj adresi: http://forum.litecoin.net/index.php

što se tiče priče oko novčanika. novčanik je neophodan samo ukoliko želite da sredstva držite offline, na svom računaru i na sigurnom. možete novce da šaljete direktno sa pool-a na btc-e (nešto slično mtgox-u) adresu. a imate i online novčanike, čini mi se.

pratim već neko vreme scenu, i mislim da LTC ima mnogo potencijala za rast. korisnička baza se širi, mreža raste, rastu i servisi i podrška. po meni, sad je pravo vreme da se krene sa kopanjem/kupovinom i gomilanjem LTC-a.

Poslednja izmena:
Hmm probaću za vikend verovatno i ako uspem da sve podesim u nekom razumnom roku 🙂 malo ću kopati i ovo..

Pošto je LTC kod mene još u test fazi, imam još pitanja.

1. Bio sam nekoliko dana na Pool-X i dnevno je bilo oko 5,5 LTC-a. Vrednosti khash/s su bile preko 100, obično 105 - 120 khash/s, prebacivanje u novčanik radi, sve ok. Posle toga sam rešio da probam preporučeni pool iz prvog posta (burnside's) i preusmerio cpuminera i reapera na tu adresu. Ono što se sada dešava je da kH/s ide i malo preko 120, nekad i 130, ali za nekih 6-7 sati rada je napravljen samo 0,1 LTC. U poll stats mi procenjuje da dnevno treba da guram od 5-8 LTC-a, što ovde nije slučaj.

Pitanje je u čemu je kvaka?

2. Može li u prvi post da se doda način isplate? Registrovao sam se na BTC-e, mtgox, bitcoinsi i ova dva gore spomenuta pool-a. Znači koja je tačna procedura, kako se povezuju računi i sve u vezi toga.

Meni i reaper i cpu miner izbacuju da nemoze da se konektuje na pool,sta moze biti u pitanju?Uradio sam sve sto pise u prvom postu.

Pošto je LTC kod mene još u test fazi, imam još pitanja.

1. Bio sam nekoliko dana na Pool-X i dnevno je bilo oko 5,5 LTC-a. Vrednosti khash/s su bile preko 100, obično 105 - 120 khash/s, prebacivanje u novčanik radi, sve ok. Posle toga sam rešio da probam preporučeni pool iz prvog posta (burnside's) i preusmerio cpuminera i reapera na tu adresu. Ono što se sada dešava je da kH/s ide i malo preko 120, nekad i 130, ali za nekih 6-7 sati rada je napravljen samo 0,1 LTC. U poll stats mi procenjuje da dnevno treba da guram od 5-8 LTC-a, što ovde nije slučaj.

Pitanje je u čemu je kvaka?

2. Može li u prvi post da se doda način isplate? Registrovao sam se na BTC-e, mtgox, bitcoinsi i ova dva gore spomenuta pool-a. Znači koja je tačna procedura, kako se povezuju računi i sve u vezi toga.

1. kako će se isplata vršiti, zavisi od algoritma i pool-a.

Recimo, 50btc koristi PPS (pay-per-share) princip. To znači da se isplata vrši odmah nakon svakog share-a, iako recimo nije otkriven blok. To si mogu priuštiti veliki pool-ovi. Vrednost share-a je fiksna, zavisi uglavnom od difficulty-ja. Fee je relativno visok i ide od 2 %, i više procenata.

Kattare pool koristi PPLS (pay-per-lasts-share). To faktički znači da se isplata NE VRŠI dok se ne otkrije nov blok i dok se taj blok NE POTVRDI (120 potvrda potrebno). To znači da se isplate ne vrše za orphan blokove (koji su retki). Fee je nizak, ispod 1 %. Kolika će isplata biti zavisi od učešća, tj. share-ova za svaki prethodno otkriveni blok. Potrebno je dakle dosta vremena da sredstva legnu na račun.

2. na BTC-e se LTC može menjati za BTC ili direktno za $. U slučaju da se menjaju za BTC, ta sredstva se mogu poslati na adresu na mtgoxu, i tamo menjati za $. LTC se može i direktno menjati na BTC-e za $. Sa BTC-e se sredstva novčana mogu proslediti na paypal. Postoji i opcija za WireTransfer, ali je minimalan iznos za to 1000 $.

Na BTC-e se ide gore na Finance. Ispod imate sve "valute" i dve opcije: deposit (ponudiće vam ispod adresu na koju možete da novce pošaljete iz novčanika ili drugih lokacija na BTC-e) ili withdraw.

Poslednja izmena:
Meni i reaper i cpu miner izbacuju da nemoze da se konektuje na pool,sta moze biti u pitanju?Uradio sam sve sto pise u prvom postu.

možeš li da postaviš ovde litecoin.conf i reaper.conf fajlove?

na kojem pool-u si se registrovao?

i koju ti tačno grešku izbacuju? okači skrinšot ako možeš.

Poslednja izmena:
@DuleC i svi ostali korisnici koji koriste win x64 verziju CPU Miner/a

VAŽNO!

skinite stariju (2.2.2 verziju), jer 2.2.3 verzija ima hard coded podešen user name i password za nekog drugog korisnika. Čovek je greškom uploadovao bineries za internu upotrebu, tako da na ltc.kattare.com CPU miner radi za njega!

Starija verzija nema taj bag (radi se o bagu, ne verujem da je lik to namerno uradio).

Edit: pokušavam da nađem link za 2.2.2 verziju.

evo ga u attachmentu.

PS:
Difficulty pao na 16, svima toplo preporučujem da se bace na kopanje LTC-a.

Poslednja izmena:
Što se tiče isplate, izgleda da jedino dolari mogu da se povuku sa BTC-e na PayPal i to u minimalnom iznosu od $100.

Zar to ne bi trebalo da je ispravljeno u verziji 2.3.3? Čini mi se da sam naišao na taj podatak, ali da je rešio problem, a sad mi se ne da da nađem link...

Daluje jako privlacno.

http://ltc.kattare.com/calc.php

Evo digitrona i sudeci po njemu, zarada na LTC je nesto veca od BTC-a. Ja sa 2 Mh/s brzinom imam $282 mesecno. 🙂

Jedno pitanje za genijalca, jel posotji neki PPS pool koji dozvoljava slanje LTC-a na Mt.gox adresu?

mt gox ne podržava LTC. :d

morate da shvatite da LTC predstavlja alternativu BTC-u, i da nema dodirnih tačaka sa njim (osim u načelu i u menjačnici :d).

dakle, moraju prvo LTC novčići da se pošalju na BTC-e berzu, da se tamo konvertuju u bitcoine, pa tek onda da se sa adrese sa BTC-e šalju na koju god (mtgox) adresu.

PPS pool > https://notroll.in/

Poslednja izmena:
litecoin moze da se radi i iz bamt-a.. tj sa usb flash-a.. jedino ogranicenje su grafike serije 5 i 6 koje rade odlicno pod bamtom 🙂
Damn, sve su mi serija 7 🙁
Ako ikad naprave taj bamt za seriju 7 sledi im debela donacija,majke mi 🙂
Inace onaj pps pool mi radi,7770 daje 166khs

Poslednja izmena:
da bas taj,pratio sam tvoj prvi post,reko da probam.Kazem ovaj PPS sto si naveo mi radi tako da ja srecan.Hvala.
Sad jos samo da vidim jeli to ok 7770 166kh/s ili moze i vise.Takodje treba da provalim i kako da prebacim te ltc na mtgox.Ona menjacnica za ltc/btc takodje nesto ne radi.Predpostavljam da tamo treba da formiram neku adresu i da je stavim kao payout na pool i onda withdraw novce na mtgox

sta se vise isplati 6570 ili 5770, 1GB ili 2GB, i da li mogu da se koriste recimo 2 komada jedan normalno i druga na x1 slot? ona jebada za podesavanje ne vazi ako su kartice iste?

ili nesto trece do oko 6k din po karti?

@ledio

za 7770 166 kh/s mi se cini da je slabo. koja si setovanja stavio u reaper.conf?

btc-e je ovih dana pod ddos napadima. postoji i alternativna berza na ovoj adresi> https://vircurex.com/

da, da. formira se adresa i onda povlacenje novca na mtgox.

evo setovanja:

worksize 256
vectors 1
aggression 16
threads_per_gpu 1
sharethreads 2
lookup_gap 2
gpu_thread_concurrency 6144
long_polling yes

Nazad
Vrh Dno