Retko citam duge postove, ali ovde sve procitah. Da i ja kazem koju rec.
Za pocetak da napomenem da se ne bavim prodajom hardware-a, vec da odrzavam racunare u nekoliko firmi i da obezbedjujem komponente za njihove potrebe (za firme i njihove zaposlene) tako da sklopim desetak racunara mesecno i prodam jos poneku komponentu pored toga. Dakle, nista mnogo, ali na nekoliko mesta dobih kvazi dilerske cenovnike.
Short version: da, i ja sam ugalvnom imao problema sa reklamacijama. Citaj dalje, samo ukoliko te interesuju detalji.
Long version: krajem 2003. godine kupim 10+ komada HP stampaca (uglavnom 5150) kod njih i skoro svi su imali onaj trokraki kabal za za struju. Posto nije postojala mogucnost da kod njih kupim regularne kablove, predlog je bio "odseci taj sto je visak i radice". Ajde dobro (nabavim kablove na drugom mestu).
Ispostavi se da jedan HP5150 ne spusta onaj deo gde se stavlja kertridz. Odnesem ga na reklamaciju, kazu saljemo ga u HP, to ce da potraje. U narednih 2 nedelje sam odlazio 4x kod njih, stampac je sve vreme stajao tako da se vidi kroz ono staklo kada sedis na narandzastoj stolici/fotelji. Ukazem im na to i stampac je NEGDE odnet. Posle 60 dana sam poceo da se interesujem sta se desava. Posle 90 dana sam digao frku, pa su mi rekli zovemo te sutra. Dva dana kasnije sam isao po neku drugu robu i oni opet nemaju pojma. Posle nekoliko minuta rasprave se pojavio Goran (direktor, Pericin brat...ili tako nesto) koji je rekao da cu sutra imati svoj stampac. Stvarno, javili su mi sutradan da me ceka. Sve je trajalo nesto preko 100 dana.
Manje neprijatne situacije preskacem (izgrebani ADI monitori, izlomljena postolja za iste...uglavnom su menjali te stvari bez problema)
Odnesem jednu MX4000 128MB na reklamaciju, brlja boje. Vrate mi je 2-3 nedelje kasnije. Ista kartica, neki kontakti prelemljeni. Kartica je radila nekoliko dana i prestane da radi u potpunosti. Odnesem je u decembru ponovo (zapisu da je vec bila bla bla bla). Polovinom januaru su poceli da rade, kazu bice reseno. Kraj januara, kaze frka oko PDV-a, bice reseno. Pocetak februara, e sada je reseno, ali nemam takve kartice, vec mozemo da te razduzimo finansijski. OK. Kakve karitce ima, da kupim. Kaze ima MX4000 sa 64MB. Dobro, mislim, taman ostajem neki evro u plusu s obzirom da sam ja kupcu vec dao drugu karticu, a ova 128MB mi nije potrebna, ALI razduze me po ceni od decembra (tada je reklamacija predata), a naplate po ceni od januara. U prevodu, kartica sa 64MB rama manje me je kostala nekih 5-6 evra vise!
U jednoj kupovini polovinom januara se ispostavi da sam dobio 2x256MB PQI koji su potpuno neispravni. Ne moze da digne OS, GoldMem se raspade od gresaka, Memtest86 takodje. Sve testirano na Gigabyte 7VAXP, Asus A7V8X-X i jednoj MSI 845 ploci da ne bude da je problem VIA. Odnesem chipove sutradan, daju mi odmah nove, ali ja za svaki slucaj kupim i 2 Kingstona (naravno, godinu dana garancije, bez obzira sto imaju sticker naseg uvoznika koji daje life time). Dodjem kuci, ni ove dve PQI ne rade (isti simptomi), ubacim u masine Kingstone i sve radi, memorije ispravne na testovima (masine na kraju isporucim sa nekim SpecTek memorijama; sve radi). Cujem se sa njima telefonom i predloze mi da mi vrate pare za te memorije, jer su 4 komada bila neispravna. Ja kazem OK.
Dve nedelje kasnije, saznajem da na stanju u EWE imam neki minus od preko 100 evra. A? Uvek sve odmah platim! Kaze, imas na stanju 4 memorije! Kako? Zovu servisere, dolazi momak i kaze, licno sam testirao sva 4 chipa i sve je potpuno ispravno. A?!? Sta?!? Kako?!? Donesem memoriju kuci. Ovog puta nije bilo potrebe da se testiraju na vise ploca, jer su na prvoj sve bile savrseno ispravne!!! Ajde da sam ja trazio da mi vrate pare, vec sami nude, a onda mi menjaju memoriju. Chemu to?!?
Takodje u januaru, jedna Asus A7V8X-X ploca mi je bila neispravna (kad i ona memorija....imao sam ovde novih komponenti za vise racunara, pa sam mogao sve da kombinujem/menjam/isprobavam). Kada se stavi HDD sa OS-om, zakuca na pola dizanja, kada pokusas da dignes nov OS, BSOD na samom pocetku. Sutradan odnesem, ali nema sanse da dobijes zamenu, jer to moraju da salju dobavljacu. OK, daj mi novu. Opet dobijem predlog da mi razduze racun kada stigne zamena za onu plocu. Meni odgovara. Odlazio sam jos 2-3x posle toga kod njih, nemaju pojma sta je sa plocom, do Alkesandre ne mozes da dodjes (navodno, jedino ona moze da da korektnu informaciju), dogovorim se sa Jelenom (colovic...iz Lista) da je pozovem telefonom za koji dan, pa da vidim sa njom. Ona me opet preusmeri kod Aleks,a ona opet nema pojma o cemu je rec. Posto sam bio (blago) neprijatan, pomenuo prethodne probleme sa grafickom i memorijom, Aleks mi je vratila na racun pare u vrednosti te ploce.
Hteo sam da odem da uzmem jedan SKY player (doplatim koliko) treba, dovedem racun na nulu i da zaboravim da postoje, ali se bojim. Da mi ne kazu da imaju neke moje ISPRAVNE komponente na reklamaciji....od pre 3 meseca.
E, da, ova poslednja Asus ploca (sto sam naknadno kupio) ne saradjuje sa FX5x00 karticama (nebitan proizvodjac i verzija kartice). Resetuje se. Sa MX440/4000 i GF2 rade korektno, pa sam je ostavio u jednoj takvoj masini, da ne stvaram sebi stres. Znam da nije do njih sto je ploca neispravna, ali imam utisak da bi zamena bila nocna mora.
Jos me Jelena (plava) pita:"Nema te nesto? Sto ne dolazis kod nas?"....eeeee....