Šta je novo?

Linuxo 0.1t3 Problem

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
930
Nabavio sam Linuxo Live! disk, domacu distribuciju baziranu na Mandraku, i gle cuda, prvo pa musko (tojest problemi sa grafikom, kao i uvek)...

Krene da ucitava servise i probuje uredjaje, i kada treba da se prebaci u graficki mod, slika nestane, lampica na monitoru se prebaci u "neaktivno stanje" (kao da je aktiviran nepostojeci graficki mod), jos nesto malo ucitava i onda stane...

Tokom probinga primetio sam da je ispisao 1024x768 u 70 Hz, a posto moj monitor najvise moze da izvuce 1024x768 u 60 Hz, pretpostavljam da je tu problem. Posle treceg boota sam uspeo nakratko (jedno pola sekunde) da vidim login screen, ali je slika opet nestala...

Dajte neko resenje, kako da mu kazem u koju cu rezoluciju pre nego sto digne X ili konzolu? Da radim xf86config na slepo nema smisla...
Grafika je GF4 Ti4200 (detektovana kao nVidia Generic) a monitor Princetone 14" (detektovan kao Generic).

nisam imao priliku da vidim linuxo ali vecina distribucija prilikom boota moze da dobije i neke parametre od tebe
znaci kad pise boot: ne lupaj po enteru nego stisni neki f pa ce valjda nesto da kaze

Pokusao sam i to, ali od opcija ima noacpi i no<josnesto>, u svakom slucaju nista vezano za grafiku...

Ja kada hocu da boot-ujem knoppik i nekoj rezuluciji posebnoj kucam ovo:

" Knoppix Screen=1280x1024 depth=24 "

Pokusaj nesto slicno kod tebe npr pobaj prvo na 800x600 rezuluciji

Ne vredi (a i Knoppix je baziran na Debianu a ovo je na Mandraku).

Nasao sam na googlu tabelu frame buffer vga modova, a takodje sam na disku nasao fajl sa spiskom komandi za inicijalizaciju, gde je upisan mod 791 (1024x768). Mozda bi pomoglo da promenim to u 788 (800x600) pa ponovo da narezem disk...

Inace, definitivno je zbog monitora, posto kod komsije radi (Daewoo 15", podrzava 1024x768x75)...

Evo resenja!

Ctrl Alt - i Ctrl Alt + menjaju rezoluciju!

Nazad
Vrh Dno