Šta je novo?

Linux!

Zombi

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2002
Poena
619
Imam jedno pitanje...
razmisljam da predjem o5 na linux, imao sam pre red hat 7.3...
i snasao sam se nakko u njemu :))
E sad mi recite vi koji bi mogao da uzmem, razmisljam da ga koristim kao sys i da dignem apache i sta znam, naravno radio bi u win programima za sajtove kao sto su dreamweaver, photoshop, flash... sta znam sve u tom fazonu....
E koji je za sad naj bolji i naj jednostavniji...
I uzeo bi knjigu za njega, de ima i koliko je?
:)

Aj unapred zahvaljujem...

RH, SuSE, Mandrake.

Za koriscenje uzimaj poslednje verzije, a za development uzimaj one predposlednje. Na primeru RedHata to znaci RH9 kao desktop, recimo, a za development ipak RH8 ili cak 7.3 sa novijim kernelom.

Mandrake je po meni (takodje Linux laiku!) najjaednostavniji (probao sam Suse, RedHat i Mandrake. Suse je bio najjaci sa prepoznavanjem hrdvera (PCTV kartica je bez problema radila), a RH je po tom pitanju bio najgori. Modem mi je (lucent 56k V90) radio samo pod RH 7.3, na 8.0 ni da bekne, pod Susetom isto...To su neka moja skromna iskustva.

e da kako se nisam setio za prepoznavanje :)
sa rh nisam mogao da prepoznam moju drugu zvicnu posto imam integrisanu i obicnu... asd imam tv card (k-world) i naravano i dalje tu zvucnu, dobro mreznu, to sam prosli put uspeeo da uspostavim (valjda se jos secak kako)i sta znam jos... tj. to je sve sto se tice hardvera, znaci jel ce mi biti prob da mi prepozna zvucnu i tv karticu i da zvucna mi je (als4000) a koiko se secam kad sam trazio na generalnom sajtu nisam nasao....
Znaci koji je dobar za prepoznavanje? :)

Cekaj bre, sad ispade da ono sto prepozna sam to je to, a ostatak zaboravi?

silverglider je napisao(la):
Cekaj bre, sad ispade da ono sto prepozna sam to je to, a ostatak zaboravi?

Kada pomislim da trebam da kucam po komandnoj liniji i kompajliram kernel, module, drajvere da bi proradila npr. TV karta onda mi je lakse da se resetujem u Windows-u...

Ne razumem - i u windowsu instaliras drajvere (po poslednjoj modi svakih par nedelja izadje novi drajver za vga ili cipset i to se besomucno instalira), instaliraju se razni tweakeri i rade silne optimizacije sistema, a kada je linux u pitanju, onda treba da je sve automatski podeseno, namesteno i cakum-pakum?

Ko da je neki problem otkucati "make xconfig", izabrati drajvere (kliktanjem misem), i otkucati "make dep;make clean; make bzImage; make modules; make (modules_)install" ???
I to je optimizacija OS-a prema masini, koja u principu ne traje nista duze nego optimizacija windowsa (ako i ukljucimo gasenje nepotrebnih daemona kao paralelu gasenju nepotrebnih servisa).

Dajte ljudi, nemojte da pricate kako je to sad uzasan problem.
Jeste, kada se kaze "kompajliranje kernela", to zvuci stvarno opasno (ko da radite za NASA-u), ali pustite te price - sve se to opet svodi na par kliktaja misem i kucanjem par redova. Problem je vise psiholoske prirode, jer se covek oseti kao newbie na terenu na kojem sebe smatrao _bajom_.

Btw, da bi se dodao jedan modul koji nije ukljucen, ne treba kompajlirati ponovo ceo kernel - stiklira se samo modul, uradi make dep; make modules; make modules_install i gotova prica.

vidim da cu ovde se lepo snaci...
nish, sta mi predlazete koji na kraju linux i posle kad dignem icicemo dalje... :)

Posto i ja nameravam ponovo da instaliram Linux (ali samo kao drugi operativni, dakle XP ostaje), imam par pitanja.

Kao prvo da li Apache web server podrzava ASP
A kao drugo kakva je situacija sa prepoznavanjem Gf4Ti serije kartica...

Pa u skladu sa gorenavedenim, koju distribuciju (Mandrake ili RedHat, posto imam te dve)

telegram_sam je napisao(la):
Pa u skladu sa gorenavedenim, koju distribuciju (Mandrake ili RedHat, posto imam te dve)

Ja ipak moj glas dajem za SuSE... Naravno ni on nije sjajan pogotovo po pitanju igrarija izmedju njega i NVidia kartica. Zahteva update preko neta. Ja sam se prvo igrao pa sam instalitao drivire, ali sam tek posle procitao uputstvo koje kaze da treba da seuradi update kernela za AMD XP procesore ili sta vec... Nikako ne uspevam da aktiviram 3D ( a tako mi se igra TUX Racer)

A da ne pominjem da i dalje jurim neki Windows Terminal Emulator, tj. da se iz Lin nakacim na Win2000 server koji ima Instaliran Terminal server. Pod Mandrake-om je sve to funcionisalo besprekorno, pa ako neko ima neku ideju...

Nego, telegram sam, da li tvoj nick ima ikakve veze sa psihomodopopom?

drdex je napisao(la):
Ja ipak moj glas dajem za SuSE... Naravno ni on nije sjajan pogotovo po pitanju igrarija izmedju njega i NVidia kartica. Zahteva update preko neta. Ja sam se prvo igrao pa sam instalitao drivire, ali sam tek posle procitao uputstvo koje kaze da treba da seuradi update kernela za AMD XP procesore ili sta vec... Nikako ne uspevam da aktiviram 3D ( a tako mi se igra TUX Racer)

Ma nemam Suse, i ne zelim da se cimam da ga nabavljam. Sto se AMD kernela tice ne interesuje me, jer furam Intela (i tako cu u buduce, doklegod ovi budu proizvodili procesore, jedan AMD mi crko, i necu vise da se zezam sa njim). 3D Modovi u Linux-u mi u opste nisu potrebni, jer planiram malo da se zezam sa Apache-om, a igre (sem Warcrafta III) ne igram vec duze vremena....
U svakom slucaju zahvaljujem......

drdex je napisao(la):
Nego, telegram sam, da li tvoj nick ima ikakve veze sa psihomodopopom?

Ima sve veze sa PMP-om.....

P.S. Silver, ajde ti pomozi ako mozes

Ja licno preferiram RedHat. Stavio bih 8 ukoliko bi se radio development (ne html, nego bilo sta sto ukljucuje c++, javu i ostale programske jezike), a ukoliko se koristi masina kao desktop (i softver koji dolazi uglavnom u paketu), onda bih stavio RH9.

Kada instaliras distro, radice normalno sa GF4, ali samo 2D (to su genericki nv drajveri koji dolaze uz X server). Pametno je skinuti drajvere sa nvidia sajta (nekoliko mega) i kada ih instaliras (vrlo jednostavna procedura), sve radi kako treba.

Sto se tice apacheta i ASP-a, pocni da gledas od www.apache-asp.org sajta.

Postovane kolege iznad su vec pomenule da preferiraju SuSe i RH, a meni je omiljeni Mandrake :)
Verzija 9.1 je idealna za pocetnike. Nisam u zivotu video kracu i laksu instalaciju jednog OS-a ; installer sposoban da 'iscupa' prazan prostor na disku sa NTFS i FAT particija za linux particiju (dakle pravi pravcati partition magic u malom), procedura koja se svodi na 5-6 klika misem i cekanje, je vise nego idealna za linux newbies.
Ostali aduti su dobro poznati : unificirani izgled za KDE i Gnome (tj galaxy tema) i mandrake control center. Sasvim dovoljno da ova distribucija odskace od ostalih za desktop primene.
A za server, Slackware ili Debian.

Glede Apacija:
Ne podrzava ASP. Barem ne direktno. Postoje 2 resenja za ovo :
- Sun One ASP (nekada ChilliSoft ASP), vidi www.sun.com
- Instant ASP (potrazi na googleu)
Ovo su komercijalni proizvodi i nisu nimalo jeftini; sun-ov dodatak za asp na apache-u je nekih 700$. Mogu se probati jer su shareware.
Postojao je i pokusaj da se ubaci modul u Apache za ASP podrsku, ali od toga nije bilo nista.....inace postoji i apache_asp modul, ali on nema veze sa aspom nego sa perlom (cisto da se ne polakomis :) ).

Ja sam eksperimentisao sa chilisoftom, ali na kraju sam dosao do zakljucka da je od bilo kakvog budzenja bolje preraditi asp u php (postoji programcic koji tu dosta pomaze, zove se asp2php ). Verovao ili ne, asp je po popularnosti daleko iza php-a (sto i ne cudi jer je ionako 70% web servera - apache server).

BTW i RH je jos od verzije 8 bio uveo unificirani izgled KDE-a i GNOME-a, putem BlueCurve teme i uveo je svoj ControlPanel.

Licno mislim da medju ova 2-3 distroa nema nikakvog znacajnog 'odskakanja'.

Samo jedna napomena sto se tice pocetnika; pojedini distroi imaju svoje alate za konfigurisanje sistema (yast, drake, ...) ali desi se da ne moze sve da se podesi putem njih, a covek se navikao na te alate. I onda nastaje panika 'kako nesto podesiti', a takvi alati nisu jedini nacin.

salac je napisao(la):
Postovane kolege iznad su vec pomenule da preferiraju SuSe i RH, a meni je omiljeni Mandrake :)
Verzija 9.1 je idealna za pocetnike. Nisam u zivotu video kracu i laksu instalaciju jednog OS-a ; installer sposoban da 'iscupa' prazan prostor na disku sa NTFS i FAT particija za linux particiju (dakle pravi pravcati partition magic u malom), procedura koja se svodi na 5-6 klika misem i cekanje, je vise nego idealna za linux newbies.
Ostali aduti su dobro poznati : unificirani izgled za KDE i Gnome (tj galaxy tema) i mandrake control center. Sasvim dovoljno da ova distribucija odskace od ostalih za desktop primene.
A za server, Slackware ili Debian.

Glede Apacija:
Ne podrzava ASP. Barem ne direktno. Postoje 2 resenja za ovo :
- Sun One ASP (nekada ChilliSoft ASP), vidi www.sun.com
- Instant ASP (potrazi na googleu)
Ovo su komercijalni proizvodi i nisu nimalo jeftini; sun-ov dodatak za asp na apache-u je nekih 700$. Mogu se probati jer su shareware.
Postojao je i pokusaj da se ubaci modul u Apache za ASP podrsku, ali od toga nije bilo nista.....inace postoji i apache_asp modul, ali on nema veze sa aspom nego sa perlom (cisto da se ne polakomis :) ).

Ja sam eksperimentisao sa chilisoftom, ali na kraju sam dosao do zakljucka da je od bilo kakvog budzenja bolje preraditi asp u php (postoji programcic koji tu dosta pomaze, zove se asp2php ). Verovao ili ne, asp je po popularnosti daleko iza php-a (sto i ne cudi jer je ionako 70% web servera - apache server).

Au, znaci mora da das prvo pare da bi koristio ASP uz Apache, strasno....
Ne nameravam nista da prebacujem u PHP, jer sam "zagrejan" za ASP vec duze vremena, i mnogo mi je gotivan, a nemam bas mnogo slobodnog vremena, da bih sad naucio i PHP (znam isti je princip rada, ali je sintaksa potpuno drugacija, a i to treba nauciti)....

Ko da je neki problem otkucati "make xconfig", izabrati drajvere (kliktanjem misem), i otkucati "make dep;make clean; make bzImage; make modules; make (modules_)install" ???
I to je optimizacija OS-a prema masini, koja u principu ne traje nista duze nego optimizacija windowsa (ako i ukljucimo gasenje nepotrebnih daemona kao paralelu gasenju nepotrebnih servisa).

E pa to tako tebi izgleda iz tvog ugla, a meni kao totalnom pocetniku koji se maje vec tri dana po raznim forumima da bi instalirao winmodem u Mandrake 9.1 to izgleda mnogo, mgono drugacije.

Da, ali tako se uce te stvari. Prvi put je mozda malo tesko. Drugi put vec znas otprilike sta da ocekujes, gde su fajlovi, gde se stavljaju. Treci put ce ti proci bez ikakvih problema, i nakon nekog vremena, i tebi samom ce iz tvog ugla izgledati lako kao instalacija drajvera u windowsu. To sto si se pomucio prvi put nije baceno u vetar, to ostaje kao iskustvo na kojem gradis dalje.

Da, ali tako se uce te stvari. Prvi put je mozda malo tesko. Drugi put vec znas otprilike sta da ocekujes, gde su fajlovi, gde se stavljaju. Treci put ce ti proci bez ikakvih problema, i nakon nekog vremena, i tebi samom ce iz tvog ugla izgledati lako kao instalacija drajvera u windowsu. To sto si se pomucio prvi put nije baceno u vetar, to ostaje kao iskustvo na kojem gradis dalje.

Verovatno si upravu. Nego sam sada malo ceprkao i nasao neko uputstvo ali sam dosao do problema sa kernel-soursom za sta prvi put cujem. Treba da ga skinem i instaliram, ali nigde ne modu da nadjem onaj koji mi treba a to je 2.4.21-0.13mdk za i686. Da li mogu da koristim ppc ili mozda i586? Trenutno skidam ppc source ali je on dosta velik, preko 30mb. Da li sam na pravom putu, da napokon napravim drajver za modem i konektujem se iz Linuxa?

Kratki kernel uvod; kao sto je vec vise puta pominjano, kernel je srz, jezgro svakog operativnog sistema. Razlika u intervalu izmedju windowsa i linuxa (kao primer) je u tome sto za novi kernel u windowsu treba da sacekas novi windows, dok kod linuxa nove revizije izlaze mnogo cesce. Verzije kernela su 2.0.x, 2.2.x i 2.4.x za tzv. stabilne verzije. Primecujes vec da neparne verzije sluze za beta razvoj. Ovaj treci broj je revizija iliti build. Kod linuxa te revizije izlaza cesce zbog dva razloga: jedan je povecavanje baze drajvera (jer vecina drajvera dolazi sa kernelom), a drugi razlog predstavlja ispravljanje bagova i rupa iz prethodnih verzija.

Sam kernel dolazi u dva oblika:
1. "pripremljeni" tj. onako kako ga je spakovao distributer (SuSE, RH, Mandrake, itd). Tu je distributer vec sam odredio konfiguraciju tj. odredio koje opcije i drajveri da se ukljuce, a koji iskljuce i takvu konfiguraciju vec iskompajlirao. Prema tome kako je optimizovao kompajliranje kernela, paket dobija sufix i686 (p2, p3 i jaci procesori), i586 (pentium klasa), i386, itd. Naravno, ako imas npr. Celeron, radice dobro na njemu i i386 paketi, ali obratna situacija ne (ako imas pentium iliti i586, onda zaobilazis i686 pakete i koristis i586 ili manje). Ocigledno je da treba da izbegnes alpha pakovanja (jer su za alpha procesore) i ppc pakovanja, jer sluze za PowerPC procesore koje koriste Mekovi, neki amiga akceleratori i mnogi embedded sistemi.
Posto su to vec iskompajlirani, binarni fajlovi, distributeri ih pakuju u instalacione pakete (rpm, deb) koji sadrze tacno putanju gde koji fajl mora da ide, itd. Source pakuju u poseban paket. I jedan i drugi paket distributeri stavljaju na instalacioni CD. Moras samo da pazis da oznake odgovaraju. Da bi saznao koji kernel tacno koristis, otvoris terminal i kucas "uname -r". Dakle, ukoliko ti zatreba source, a koristis kernel v2.4.20-14, onda potrazis na instalacionom CD-u paket koji ima naziv (otprilike) "kernel-source-2.4.20-14.rpm". Odes u taj direktorijum i instaliras ga sa "rpm -Uvh kernel-source-bla-bla". To bi trebalo da source kernela instalira u /usr/src direktorijum.

2. "sirovi" oblik" odnosno onako kako ga je spremio autor (Linus Torvalds & saradnici), a to je obicno suvi source spakovan u tarball arhivu (*.tar.gz ili *.bz2) na sajtu www.kernel.org
Odatle taj isti kernel uzimaju i distributeri, pa onda rade gorepomenute 'pripreme' i konfiguracije. U ovom drugom obliku ne moras da pazis na procesor, posto se radi o sourceu. Znaci, procesor ces u konfigurisanju izabrati sam koji imas. Na ovaj nacin imas vise slobode u podesavanju, ali i vise sanse da pogresis. Neko krace uputstvo za kompajliranje kernela imas u FAQ sobi.

Napomena: jedina izdvojena grupacija drajvera ovde jesu drajveri za graficku kartu, koji se prave za odgovarajuci X server (graficko okruzenje), a ne direktno za kernel.

Elem, svi drajveri se povezuju na kernel, tako da kernel zna cime od hardvera barata. Drajveri sa druge strane koriste odredjene mehanizme kernela za svoje funkcionisanje. Stoga drajverima koji dolaze u source obliku treba source kernela - da uzmu odande sta im treba. Zato su ujedno drajveri za linux prilicno mali - racuna se i na to da uz svaki distro dolazi source kernela. Sa takvim cescim apdejtovanjem kernela i drajverima u obiliku sourcea se postize da se konstantno ima najsveziji setup - najsveziji drajveri, sa ispravljenim rupama i kompajlirani tako da su optimizovani za masinu na kojoj ce raditi.

Hvala na ovako iscrpnom odgovoru. Samo me jedno zanima, a to je proces updatea kernela.
Inace sada sam resio sve drajverske probleme.

Srebrni posto si ti jeli ovde ipak neki _baja_ :) imam jedno tesko pitanje za tebe, a to je zasto linux nema zasebnu sobu na forumu. Znam da je ovo hw sajt ali sta ce nam hw bez sw i os-a jeli? Samim tim mislim da bi dobro dosla soba za linux a ne da se diskutuje o tako sirokoj i obimnoj temi u svega par topic-a, ovaj forum vazi za najozbiljniji na nasim prostorima a nema sobu za linux :confused:

Ser_Zile je napisao(la):
Srebrni posto si ti jeli ovde ipak neki _baja_ :) imam jedno tesko pitanje za tebe, a to je zasto linux nema zasebnu sobu na forumu. Znam da je ovo hw sajt ali sta ce nam hw bez sw i os-a jeli? Samim tim mislim da bi dobro dosla soba za linux a ne da se diskutuje o tako sirokoj i obimnoj temi u svega par topic-a, ovaj forum vazi za najozbiljniji na nasim prostorima a nema sobu za linux :confused:
Pa nema ni sobu za windows, već sobu 'operativni sistemi' u šta se uklapaju i win i linux :)
A zar misliš da bi, kada bi linux imao svoju sobu, bilo više topica?

jddipqd je napisao(la):
...

Pa nema ni sobu za windows, već sobu 'operativni sistemi' u šta se uklapaju i win i linux :)
A zar misliš da bi, kada bi linux imao svoju sobu, bilo više topica?

Znam da se soba zove operativni sistemi ali mislim da bi to trebalo razdvojiti da bi bilo vise topic-a i da bi bilo preglednije i sve na gomili.

Vec je bilo rasprava o sobama, i tada je zakljuceno da je ovako najbolje. Stvarno bi ih bilo previse... Jer ne bi stalo na Win/Linux/BeOS/OS2/Unix i ostalim nego bi bilo i sto nema Inet/Lan/Sat da ne pricamo o AMD/Intel ili nVidia/ATI/3dfx :p i slicno.

dobro onda zaboravite ili brisite i nastavite sa zapocetom diskusijom :|

milos1985 je napisao(la):
Hvala na ovako iscrpnom odgovoru. Samo me jedno zanima, a to je proces updatea kernela.
Inace sada sam resio sve drajverske probleme.

Rekompajliranje ili instalacija novog kernela (sa svim *******cijama poput ukljucivanja drajvera koju su ti potrebni) je stvarno izuzetno laka stvar....
Eto ja sam imao tu losu srecu da sam zbog zvucne rekompajlirao kernel svega 17 puta u roku od 7 dana :) Procitaj topic u sobi FAQ koji je napisao silverglider pod nazivom "rekompajliranje kernela'. Tu je sve lepo objasnjeno i neces imati nikakvih problema...

Nazad
Vrh Dno