@Filo: nigde nisam na netu video savet koristite root svakodnevno - i u tome i jeste fora: root moze da menja i brishe bilo koji fajl (ukljuchujuci i sistemske) bez da trazi pass; tako da lako moze da se napravi "virus" koji ce stotine fajlova da izmeni ili obrishe, pa posle reboota moz' da se slikas sa linuxom (isti sluchaj u windozy, virus moze da dira sh'a 'oce). Dok ako si obichan korisnik, za izmenu bilo kog fajla van tvog home foldera (/home/filo) trazi root pass, ako ga ne dobije, ne moze nishta da menja, sistem ostane safe.
I nema potrebe da se logoutujes da bi menjao sistemska podeshavanja (posle instalacije gentoo-a shvatices). Ja se nisam logoutovao iz user moda da bih preshao u root mode vec vishe od mesec dana, a ni ne planiram u skorije vreme. Samo treba ovladati konzolom i to je to:
- za izmenu text fajla u konzoli prvo kucas (kao shto je silver rekao)
su pa tvoj root pass; zatim
nano -w ime_fajla ili ako volis program pico
pico ime_fajla .
- ako ti se ne svidja bash najvishe konzola (mada je ja sada obozavam) instaliraj
Krusader (linux kopija total commandera, po mom ukusu chak i bolja od uzora, mada ime nekih opcija koje bih dodao) - u njemu imas opciju, kad stisnes desni klik na fajl,
edit as root i onda mozes da menjas fajl iz your favorite text editor (npr. KWrite); kad zavrshis lupis mu obichan File>Save i zavrshen posao. Isto u Krusaderu imas opciju "Start Root Mode Krusader" (samo ti ime govori shta radi) - mozes da kopiras/prebacujes fajlove iz sistemskih direktorijuma...
Teshko zar ne?
@driver: koliko je meni poznato live linuxi koriste genericki driver za grafichku (mora do podrzi i nVidia i ATI, a mozda i neke stare tipa matrox...) koji nema podrshku za opengl. Kod mene na instaliranom linuxu nije radio opengl dok niasm instalirao nVidia driver i uradio odgovarajuce promene u /etc/X11/xorg.conf-u. Od tada opengl radi odlichno.
Pozdrav svima