Šta je novo?

Linux za pocetnike?

slipstream

Čuven
Učlanjen(a)
01.12.2004
Poena
619
Koji je najjednostavniji za pocetak, instalirao bih ga kao drugi sistem...?
Da li drajveri za periferiju idu uz instalaciju ili treba kopati po netu?

Mandrake ili SuSE.

A ako jos nisi siguran da li to uopste zelis, preporucujem ti sledece: nabavi knoppix, podigni kompjuter sa njega, otvori konzolu (dole u "quick launchu") i kucaj sudo knoppix-installer. Od ovoga lakse ne moze (podrazumeva se da vec imas pripremljene particije koje si napravio recimo Partition Magicom).

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Mandrake ili SuSE.

A ako jos nisi siguran da li to uopste zelis, preporucujem ti sledece: nabavi knoppix, podigni kompjuter sa njega, otvori konzolu (dole u "quick launchu") i kucaj sudo knoppix-installer. Od ovoga lakse ne moze (podrazumeva se da vec imas pripremljene particije koje si napravio recimo Partition Magicom).

Hvala na savetu... Jos nesto: Da li je besplatno koriscenje tog Linux-a u firmi i da li problem nabavka drajvera za modem, stampac, skener...?

1. Jeste besplatno (osim ako ne koristiš verzije Suse-ta koje sadrže komercijalne pakete).
2. Pre bi trebalo da se brineš da li su u pitanju win modemi i win štampači, jer onda verovatno nema ništa od njihovog korišćenja. Ako nisu, onda neće biti problema, pošto user-friendly distribucije dolaze sa svim drajverima.

@vudu: Mephis ima jos jednostavniju instalaciju ;)

@slipstream: mozes da probas SuSE ili Mandrake, mada jako dobar za pochenike je i PCLinuxOS; probao sam ga pre nekoliko dana i odushevio se. PCLinuxOS je live-cd (dize se sa cdroma). Nakon shto se digao, na desktopu ima uputstvo kako ga instalirati, svega u nekoliko koraka, jednostavno chak i za pochetnike. Moja preporuka!
Za drivere linux je malo *******, a za pochetnike je jako *******, pogotovo za modeme. Imas li nkog komshiju/druga koji se razume u linux? iskoristi ga.

kakva je razlika izmedju knoppixa, pclinux os a i ubuntu a ? :)

Aj sad ja malo da filozofiram :)

Zavisi koliko zelis da upoznas Linux. Ako planiras da dosta radnog vremena provedes u njeu, kreni od Slackware-a (bez sale). Nema candy interfejsa gde je sve na klik (dobro ima ali nije kao SuSe 9.3 pro). Naucices zaista dosta.
A ako hoces da budes u fazonu, cisto da si upucen i sl., onda neka od vec pomenutih distribucija - SuSe, Fedora, Ubuntu, Xandros (ja bih licno zaobisao MDK i Knoppix).

ako neko zna, sta zapravo moze sve da se radi sa live distribucijama, da li je moguce pristupiti internetu (modem, lan) da li je moguce citanje i pisanje po ntfs particijama itd ? :)

Naravno da mozes da surfujes da gledas filmove da slusas muziku, dakle manje vise sve sto ti padne napamet.
Mozes da citas NTFS particije i da citas/pises po fat 32

A shto bi koristio live cd? Ja sam se liveom *****avao ~20min. Chekao da mi se skine neka distribucija i odmah lepio na hard.

@CORE 283: Google is your friend ;)
@An8SLI: da kako da ne... jeste za dz. ali treba da se nachekas ~2-3 meseca dok ti stigne (meni je npr. stigao posle 2 meseca, iz Holandije

Samuraj je napisao(la):
za pocetak ti je zato bolje da koristis live cd dok naucis bolje da koristis Linux , a posle mozes da instaliras i zezas se ... :)

Zasto svi pricaju o Linuxu kao o nekom bauku :D dajte ljudi, stvari su se mnogo promenile u zadnje 3-4 godine. Nema sta da obigrava oko njega k'o kisa oko Kragujevca - instaliras, pokrenes i to je to. Live distroi nisu uopste zamisljeni da budu sistemi za svakodnevicu, je se sigurno ne bi zvali live.

Jos nesto da ne otvaram drugu temu... Da li je tacno da za koriscenje interneta preko linuxa nije potrebna zastita od virusa i sl. tj da ne postoje virusi koji napadaju linuxe?

Postoje, ali delotvorni su samo na starim kernelima i ako ideš na net pod root nalogom. S obzirom da te matore kernele na kojima oni rade više niko ne koristi, a takođe niko normalan ne ide na net kao root, ne mogu ti ništa... firewall u svakom slučaju treba.

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
a takođe niko normalan ne ide na net kao root, ne mogu ti ništa...
to je isto kao da si rekao da niko ne ide pod administratorskim nalogom na net u winxp

Nije isto :)
Narvno da ne treba ici na net kao root. A za windozu, pa ko normalan koristi guest (ako nije u situaciji da mora da koristi guest) da bi ishao na net, pa posle da se prebacuje....

apsolutno isto
mislis da bi 99% "ja koristim linux kuci" korisnika koristilo linux da moraju da budu obicni korisnici? ovako je mnogo jednostavnije - root sam i sve mi radi baez da se *****avam mnogo.
btw. kakve veze ima guest?
pored administratorskih naloga na windows platformi odaaaaaavno postoje i nalozi koji su clanovi grupe users
znaci nisu ni gosti a ni administratori tako da ti to yebe koncepciju

Napraviti obavezno jednog obicnog korisnika i njega koristiti za svaki dan. A kada treba nesto da se administrira odnosno izmeni nesto u samom sistemu, otvori se terminal i kuca "su -l".

Evo ja malopre probao SuSe 9.3 pro Live, i ono je fenomenalno. Trebalo mi je 5 minuta da namestim sve drajevre (ukljuchujuci i wifi) i sve je josh jednostavnije nego win. A najsmeshnije je to shto puno toga i izgleda kao win, recimo search izgleda identichno onom iz total commandera i tako neke fore. Jedino nisam uspeo da instaliram opengl podrshku, ali nisam mnogo ni chachkao.

silverglider je napisao(la):
Napraviti obavezno jednog obicnog korisnika i njega koristiti za svaki dan. A kada treba nesto da se administrira odnosno izmeni nesto u samom sistemu, otvori se terminal i kuca "su -l".
naravno
tako pise u knjigama
cak i u ms knjigama pise
"Napraviti obavezno jednog obicnog korisnika i njega koristiti za svaki dan. A kada treba nesto da se administrira odnosno izmeni nesto u samom sistemu, koristi se run as"
ali koliko ljudi to postuje?

@Filo: nigde nisam na netu video savet koristite root svakodnevno - i u tome i jeste fora: root moze da menja i brishe bilo koji fajl (ukljuchujuci i sistemske) bez da trazi pass; tako da lako moze da se napravi "virus" koji ce stotine fajlova da izmeni ili obrishe, pa posle reboota moz' da se slikas sa linuxom (isti sluchaj u windozy, virus moze da dira sh'a 'oce). Dok ako si obichan korisnik, za izmenu bilo kog fajla van tvog home foldera (/home/filo) trazi root pass, ako ga ne dobije, ne moze nishta da menja, sistem ostane safe.

I nema potrebe da se logoutujes da bi menjao sistemska podeshavanja (posle instalacije gentoo-a shvatices). Ja se nisam logoutovao iz user moda da bih preshao u root mode vec vishe od mesec dana, a ni ne planiram u skorije vreme. Samo treba ovladati konzolom i to je to:
- za izmenu text fajla u konzoli prvo kucas (kao shto je silver rekao) su pa tvoj root pass; zatim nano -w ime_fajla ili ako volis program pico pico ime_fajla .
- ako ti se ne svidja bash najvishe konzola (mada je ja sada obozavam) instaliraj Krusader (linux kopija total commandera, po mom ukusu chak i bolja od uzora, mada ime nekih opcija koje bih dodao) - u njemu imas opciju, kad stisnes desni klik na fajl, edit as root i onda mozes da menjas fajl iz your favorite text editor (npr. KWrite); kad zavrshis lupis mu obichan File>Save i zavrshen posao. Isto u Krusaderu imas opciju "Start Root Mode Krusader" (samo ti ime govori shta radi) - mozes da kopiras/prebacujes fajlove iz sistemskih direktorijuma...

Teshko zar ne?

@driver: koliko je meni poznato live linuxi koriste genericki driver za grafichku (mora do podrzi i nVidia i ATI, a mozda i neke stare tipa matrox...) koji nema podrshku za opengl. Kod mene na instaliranom linuxu nije radio opengl dok niasm instalirao nVidia driver i uradio odgovarajuce promene u /etc/X11/xorg.conf-u. Od tada opengl radi odlichno.

Pozdrav svima

ode ti malo daleko u pokusavanju objasnjavanja
sve sto si rekao ima i u win
a pri tom ne mislim na guest nalog.
znaci sve isto samo nije su vec runas.
a rasprava je ustvari o tome da li 99% korisnika linuxa za svakodnevne poslove koristi root nalog ili ima svoj a onda ponekad uradi su

Postoji li uopšte Run as pod XP-om? U 2000-ci je to u obliku servisa, u XP-u ga nešto ne vidim... ima fast user switching, ali nije to to... 'su' je ipak daleko elegantnije :)

ne ne postoji
izbacili su je zbog toga sto je manje elegantna od su

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Evo ja malopre probao SuSe 9.3 pro Live, i ono je fenomenalno. Trebalo mi je 5 minuta da namestim sve drajevre (ukljuchujuci i wifi) i sve je josh jednostavnije nego win. A najsmeshnije je to shto puno toga i izgleda kao win, recimo search izgleda identichno onom iz total commandera i tako neke fore. Jedino nisam uspeo da instaliram opengl podrshku, ali nisam mnogo ni chachkao.

Jul 30 18:41:59 <guru> ma kakav linux, to je bre ****** :))))
Jul 30 18:42:05 <guru> na to se pale samo akeri ko kutija :))))))

...log od prosle godine..... :banana: :banana:

Nazad
Vrh Dno