Šta je novo?

Linux vs Windows....par pitanja

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Dali mi neko moze reci koji su hardverski zahtevi za ovaj novi ubuntu Feisty Fawn?
Ja sam pocetnik kad je linux u pitanju pa mi nije jasno ni dali se moze umreziti linux i win xp. Recimo, na desktopu mi je win xp sp2 a na lapu stavim ubuntu....dali se moze umreziti? Ono sto me muci je to dali ce na istoj masini brze raditi ubuntu ili wi xp.

Dali neko zna neki sajt na srpskom gde se mogu naci detalji oko ovog linuxa ubuntu FF?

Pozdrav! :banana:

Naravno da mozes da ih umrezis i da radis na oba bez problema. Koristan link, pored Delimirovog, je i www.ubuntuguide.org na kojem mozes da nadjes sve vezano za instaliranje programa i odredjenih servisa na uBuntu.

Hvala lepo!
Vi koji imate iskustva sa linuxom, dali mozete da napravite komparaciju izmedju ubuntu i win xp....mislim po harverskoj zahtevnosti i brzini rada na nekoj masini. Onako, odokativno.... koje su min. hardverske potrebe i koji recimo radi brze (10%, 30%, etc).

Mislim da necu mnogo pogresiti ako kazem da je uButnu manje hardverski zahtevan o Windowsa XP sa instaliranim SP2. Takodje je sigurno da radi primetno brze na istoj konfiguraciji a takodje ne postoje aplikacije koje izigravaju chepove za bezbednosne propuste u windosu - antivirusnih programa, firewallova, spy* cleanera i ostalih gluposti...

Po meni Windows XP radi malo, ali osetno brže...

To je sve subjektivan utisak... ja sam uBuntu (konkretno) probao na raznoraznim konfiguracijama - od Durona na 700 mhz i 256 MB SDRAM-a, preko Pentiuma 3 sa 512 MB SDRAM-a, Northwooda na 2.4 GHz sa 1 GB DDR-a i sada na C2D na 2.8 sa 4 GB memorije... i uvek sam imao utisak da uBuntu radi brze nego XP (opet to je sve subjektivno, ali poznato je da Linux generalno bolje radi na starijim konfama nego Windows).

sve ima svoje mane ali kad se sabere sve bolji je linux svakako....samo je velika steta sto je broj programa limitiran ali verovatno da ce se to uskoro promeniti...

Meni nakiceni kde radi otprlike kao xp (a imam instaliran i 3d desktop i sve one animacije i sl)...
Ako malo rasteretis, tj uzmes izgled slican XP (dobro ne bas onakav drvosecki, ali mislio sam bez suvisnih efekata), radice sigurno bolje. Gnome i XFCE su dosta brzi, a ko stvarno voli da sve sljaka brzo onda ima windowmaker (mislim da to radi super brzo i na masini sa 16mb rama i 10 MHz ;) )

Lepa stvar kod ubuntua (i ostalih *nix derivata) je sto tu nema postepenog usporavanja (jer nema registyja da se prlja vremenom), nema drljanja po swapu, itd, itd. Gnome desktop sustinski jeste brzi od winxp-a, kde kako gde (u Kubuntu nije), a xfce, enlight i windowmaker su naravno, brzi. Linux bolje radi sa harddiskovima (zbog boljih/modernijih fajl sistema - RaiserFS i Rasier4, cak je i ext3 - default na Buntu brzi od FAT i NTFSa).
Meni licno najbolji odnos usability/performance pruza custom instalacija, tj CLI ubuntu + X i kde-core, pa redom dodavalje programcica.

Htedoh reci, ubuntu je brzi u svakodnevnom radu :)

Koristio sam SuSE 10 i mogu reci da je mnogo bolji i stabilniji od Windows XP-a. Slika je mnogo lepsa u Linuxu nego kod XP-a, a i sam sistem radi brze i nekako je intrefejs prakticnije odradjen, bar u KDE okruzenju u kom sam ja radio.
Ono sto obicno ljude odvraca od Linuxa je dosta teza instalacija drajvera i programa u odnosu na XP, kao i nedostatak drajvera za Linux (npr, ja nisam mogao da instaliram skener i ADSL modem). Ja sam se sa instalacijom modema namucio samo tako, dok sam se sa instlaciom grafike cimao par dana dok nisam provalio kako ide. Takodje bi napomenuo da su mi mnogo pomogli ljudi sa Elitesecurity foruma.
Ako imas iskustva u radu sa XP-om i imas zelju da naucis nesto novo, a uz to imas i jake zivce, onda probaj Linux.
U suprotnom, bolje ostani na Windows-u !!!

Ja sam newbie na Ubuntu ali moj prvi utisak je da radi puno brze nego XP. Inace sam bio zagrizeni windows lover ali sad polako menjam misljenje. Koristim Ubuntu na laptopu na kom sam do sad imao XP. I moram reci da je jedino sigurno resenje da ce sve na laptopu da radi kako treba bilo da stavim onaj preinstalirani CD koji je dosao sa njim. Koji je naravno zagusen raznim glupostima.

Sada sa Ubuntu sve radi super. Bez glavobolje sa driverima i bilo cim drugim a radi stabilno i nema gluposti da ga guse. Samo se treba navici na malo drugacije okruzenje. Ko ima zivaca toplo preporucujem.

ako hoces da ti sve radi kao sto treba stavi XP, ako hoces da naucis malo vise neko da klikces stavi linux, ako imas laptop vise ti preporucujem XP, barem ce ti baterija duze trajati..
meni recimo hibernate nije ni pomisljao da proradi, jedva sam i sleep naterao a pritom je baterija trajala mozda 1:40 min na idle dok u xp-u traje 2:30 na idle..
ipak posao koji radis treba da odredi i operativni sistem

Nazad
Vrh Dno