Šta je novo?

Linux (Unix) i SCSI

KizaLion

Čuven
Učlanjen(a)
09.11.2002
Poena
620
Da li ste stavljali Linux (Suse, Slackware) Unix (Solaris), Openbsd, Freebsd na scsi hard disk?

Kakvi su utisci, pri bootanju, da li ga sistem prepoznaje, u jednu ruku valja li stavljati OS-ove na scsi particiju.

pozdrav

Naravno, linux / unix najvise i rade po serverima gde su najcesce instalirani SCSI kontroleri. Rekao bih cak da inicijalno podrzava vise SCSI kontrolera nego IDE, posto ovi potonji izlaze mnogo cesce. Elem, ukoliko je neki standardniji model, prepoznace ga iz prve. Ukoliko imas neki specificniji model, onda pre instalacije narezes (iz dosa, windowsa) drivers disk. Imas ga u skoro svim linux instalacijama na prvom cd-u u diru images. Odmah prilikom boota ce te instalacija pitati da li mozda imas drivers disk, ubacis disketu u fdd i vozi. Medju tim dodatnim su i drajveri za neke dodatne mrezne karte, ako opet imas neku egzotiku.

Lionac je napisao(la):
Da li ste stavljali Linux (Suse, Slackware) Unix (Solaris), Openbsd, Freebsd na scsi hard disk?

Kakvi su utisci, pri bootanju, da li ga sistem prepoznaje, u jednu ruku valja li stavljati OS-ove na scsi particiju.

pozdrav

samo pazi disk ti je na
/dev/sda pa na dalje

silver tvoj savet mnogo znaci.
Izgleda da cu da ga uzmem.
Da li ima neka adresa na sajtu podrzanih scsi hardvera.

A za /dev/sda nisam znao dobro scsi je na sda a IDE je na /hda.

Pozdrav

instalira kernel-source ako vec nisi
/usr/src/linux/Documentation/scsi.txt

instaliraj HOWTO-e ako vec nisi
/usr/share/doc/HOWTO/HTML/en/HOWTO/SCSI-2.4-HOWTO

Ma radice SCSI sigurno; cak i da nema drajver za taj tvoj kontroler, linux ima genericki scsi drajver koji MORA da radi sa svima, bas kao sto ima i genericki ide drajver (ovakav ide drajver ima i windows - ono u device manageru kad pise "Standard IDE controller").

Ukoliko bas hoces da proveris, imas dva nacina - da pogledas u direktorijumima otpakovanog kernela (dir drivers/scsi) ili da odes na sajt od nekog distributera (recimo ovde ) i ukucas u search polje "scsi" i prikazace ti lepu listu. Mislim da su cak podrzani i SCSI kontroleri sa Amige, pa sto ne bi i ovi sa pisija 🙂

No, ukoliko tek kupujes SCSI kontroler i periferale, vodi racuna o standardima i specifikacijama, pogotovo ako planiras da uzimas SCSI hard diskove - da se ne bi posle razocaravao performansama. Za CD/DVD/CDRW tesko da mozes da se zeznes, ali sto se tice hard diskova, rokenrol pocinje tek od U2W kontrolera i diskova, pa nadalje (Ultra160 i Ultra320 - mada mislim da ti je ovaj potonji malo previse), tako da to moze da ispadne i skupa rabota. Za desktop ces do odredjenog cenovnog ranga bolje proci sa dobrim IDE ATA-100/133 kontrolerom, bilo promise ili hpt-om i brzim IDE diskom, dok se za server isplati vec investirati u dobar Ultra160 kontroler i diskove.

Pa bas me zanima konkretan odgovor.
Ja imam para sebi za SCSI Kontroler (Jedino Ultra Wide ili sve ispod njega) Ovi tvoji su sigurno dosta skuplji mislim na ove 160 i 320 Scsi kontrolere. Hard disk od 2,1 IBM-ov (!) me kosta samo 10 evra. Ne mogu da recimo nadjem takvu koju mi preporucujes, jer je sigurno skupa. Da li cu dosta izgubiti na performansama? Koristim samo za desktop, server za sada mi ne treba.

Ili je bolje da batalim scsi i nadjem sebi IDE malo veci hard disk.
Znam da ce SCSI raditi, da su pouzdani, za razliku od IDE, ali je pitanje sad koliko su brzi. Znaci sve je do kontrolera.

Pozdrav

Maksimalni protoci su:

- SCSI-1: 5 MB/s
- SCSI-2 iliti FastSCSI: 10MB/s
- UlltraSCSI: 20 MB/s
- UltraWide SCSI: 40 MB/s
- Ultra2Wide: 80 MB/s
- Ultra160: 160 MB/s
- Ultra320: 320 MB/s

Uporedi to sa IDE ATA definisanim standardima i vec ces steci neku sliku. SCSI ima nekih prednosti u odnosu na IDE, ali i mana. Prednosti su mu bolji pristup, bolji track-to-track, bolji kvalitet izrade, bolje se upasuje u RAID, ali i prilicna buka, grejanje.

Staviti UW kontroler i 2.1GB disk bih radije izbegao. Prvo, zato sto se ne bi mnogo bolje ponasao od starog UDMA-33 diska od 2.1GB. Bilo koji noviji IDE disk (ATA-66/100 cirka 10GB ili veci) je primetno brze resenje od toga, a kontroler vec imas na ploci.

Da stavljas bar U2W kontroler i bar neki 9.1 U2W disk sa 2/4MB kesa i 7200/10K rpm, to bi se vec isplatilo, ali ocekivati nesto od tehnologije koja je bila aktuelna '95/96 - koliko je realno ? Plus ko za koliku je to vec "prevalilo' kilometrazu - ne traje ni SCSI vecno.

Dakle, nije sve do kontrolera; dzabe ti ako i stavis brzi kontroler, a kilav disk koji ne moze da izvuce ono sto kontroler nudi. Mozes sasvim lepo da nakacis Ultra160 kontroler i UW disk, pa ce sve to raditi kao da si stavio UW kontroler.

silvere, da te pitam nesto. imam jedan Ultra wide kabl za 7 uredjaja i jedan LVD/SE ultra 160 kabl za 4 uredjaja sa terminatorom.

posto mi ne trebaju ni jedan ni drugi, kolika im je cena? moze li se taj drugi nakaciti na Adaptec 2940 UW kontroler?

zanima me, jedan bi prodao pa da u slucaju prodaje prvog znam moze li ici drugi na kontroler.

Hvala na savetima, izgleda da cu uzeti IDE Hard disk.

Pozdrav

Miroslav je napisao(la):
silvere, da te pitam nesto. imam jedan Ultra wide kabl za 7 uredjaja i jedan LVD/SE ultra 160 kabl za 4 uredjaja sa terminatorom.

posto mi ne trebaju ni jedan ni drugi, kolika im je cena? moze li se taj drugi nakaciti na Adaptec 2940 UW kontroler?

zanima me, jedan bi prodao pa da u slucaju prodaje prvog znam moze li ici drugi na kontroler.

Ako imas 2940UW, onda prodaj taj LVD kabl.

Postoje tri vrste prenosa el. signala kod SCSI uredjaja/kablova:

- SE (single ended)
- LVD (low voltage differential)
- HVD (high voltage differential)

Prva grupa je predstavlja "klasicne" kablove i uredjaje i tu spada ovaj prvi UW kabl, kao i tvoj adaptec 2940UW. LVD i HVD su napravljeni da bi se omogucio prenos signala na vecu razdaljinu uz izolaciju shuma. Znaci, dobijas duplo ozicenje - po pozitivnu i negativnu zicu - i na udaljenom uredjaju se to opet kombinuje u "prvobitni" signal. Znaci, za tako nesto ti treba ceo lanac kompatibilan sa LVD-om - kontroler, kabl i uredjaji, inace mozes nesto da ostestis.
Adaptec 2940UW spada u prvu grupu uredjaja (striktno SE konekcije). Za iskoriscavanje LVD-a ti treba adaptec kontroler sa bar Ultra2 oznakom - 2940U2, 2940U2B ili 2940U2W ili nesto jace. Ta generacija kontrolera je uglavnom "kombinovana" (tzv. multi-mode), tj prepoznaje da li je konekcija SE ili LVD posto podrzava obe. S tim, naravno, da na LVD kabl nakacis i LVD uredjaj, a na SE kabl klasican SE uredjaj.

Za koliko bi mogao da prodas taj kabl, stvarno ne znam - za koliko ces naci kupca ? 🙂
Ali mislim da bez 10€ ne bi smeo ici ni u kom slucaju.

tnx silver...

nego jos me nesto zanima. u taj rackmount server sam turio uz 2110s kontroler i 6 lwd diskova, 73GB IBM DESKSTAR U320-SCA,10000RPM (past-ovao iz cenovnika🙂 ). ti diskovi nemaju power input, znaci da se napajuju iz samog lwd kabla. koliko je moguce teorijski nakaciti lwd diskova na istu granu?

koliko sam procitao, ti diskovi su hot swap. zanima me, posto sam retko vidjao te lwd diskove, da li su svi hot swap? koja je procedura, jel moram prvo iz OS-a da ga nekako dismounterjum? (valjda bi trebalo ovako) ja nisam smeo da se igram i cupam ih napolje dok rade, ipak su malo skuplji 🙂

Nisi ti to tu nesto dobro povezao.

LVD standard nije vezan za hot-swap, nego samo za deljenje signala za plus i minus zice. Za hot-swap je tu vazan SCA tip konektora (single connector adapter), na bazi kojeg rade i obicne fioke za IDE/SCSI diskove - strpati signal i napajanje na isti konektor olaksava 'otkacivanje & prikacivanje' diskova bez zezanja sa klasicnim 4-pinskim molex konektorom (za napajanje).

Ti SCA diskovi se ne napajaju sa kabla, nego sa SCA backplane ploce. Dakle, oni jesu namenjeni hot-swap funkcionalitetu, ali zato i zahtevaju neke dodatne stvari. Konekcija ide na sledeci nacin: kontroler se povezule sa backplane plocom sa tim LVD kablom; na tu istu backplane plocu dovodis klasicno napajanje (odatle dolazi napajanje za SCA diskove, ne sa kabla); i sad u tu plocu bodes diskove koji su na shinama. Zasto sve ovo ? Pa zbog pomenutog hot-swapa; backplane ploca osigurava da ce konektor biti fixiran na jednom mestu prilikom vracanja diska u kuciste, sto bi, priznaces, bilo malo zaj... ako imas samo konektor na kablu koji "visi" u kucistu.

Na lanac bi mogao na vezes 16 uredjaja, zajedno sa kontrolerom - dakle do 15 diskova.

Svi ti diskovi podrzavaju hot-swap, stvar je u kontroleru koji mora da podrzava hot-swap i hot-spare funkcije. Dakle, on bi trebao da po fault detekciji unmountuje drajv, da se to vidi na fioci (LED) i da prekine napajanje diska (tj. da zaustavi glavu). Takodje, kada ubacis nov prazan disk kao zamenu, da on to sam prepozna i pocne sam da ga rebuilduje u hodu, dakle, kada on sam ne radi nista. Inace, uz takve kontrolere bi trebao uglavnom da ide i neki RAID management software kojim mozes manuelno da "pripremis" diskove za sve te operacije.

Nazad
Vrh Dno