Šta je novo?

Linux SUSE v11.0

Od kako je novel preuzeo suse od verzije 9.3 ne da svaka verzija ima bubice nego bubasvabe samo izviru. Verzija 11.1 Izlazi sredinom decembra i sa njom dolazi 4.1 KDE ako srede taj paket menadzer sa kojim kubure vec ne znam ni ja koliko dugo i urade valjan testing da im vise ne izlaze bubasvabe iz postaljine to bi mogla da bude jedna dosta pristojna distribucija.

nece wifi da radi....
----
instalirao sam suse na drugom kompu i podesio vnc server i kad se sa windowsa spojim preko tightvnc vjuvera na suse komp dobijem na desktopu samo jedan prozor - terminal i bude sve sivo... ???
jel imao neko nesto slicno ?

Poslednja izmena:
Imam graficku Ati 9600 Pro.

SuSe 11.0 vidi samo njen cip set, i ona radi samo na 24 bita. Zanima me da li je 24 bita masimum, i da li mogu da instaliram ATI Catalyst Control Center da bi mogao da gledam filmove na TV u.

Koliko mi je poznato u linuxu je 24-bita max, tj nema opcije za prikaz desktiopoa u 32-bita kao u windozi.

I ja imam Ati 9600 i jednu vrlo zanimljivu pojavu.
Nakon što sam instalirao Ati drajvere iz njegovog repoa, u nekim rezolucijama (svakoj drugoj po redu) imam mogućnost osveženja od samo 60Hz što je potpuno neupotrebljivo za rad.
Recimo, baš u 1024x768 koju najčešće koristim to mi se dešava, pa sam tako silom prilika prešao na 1280x1024 gde su dostupne sve vrednosti koje monitor dozvoljava.
Pošto mi je to ipak mnogo za 17 inčni monitor, morao sam da povećavam fontove u mnogim aplikacijama jer su slova previše sitna.
Zanimljivo je da, dok su bili instalirani oni osnovni generički drajveri, imao sam dostupna sva moguća osveženja u svim rezolucijama, ali kada sam ugradio ove native Ati drajvere, gde rezoluciju i druga podešavanja menjam kroz njegov Control Centar, imam pomenuto ograničenje.
Ima li neko ideju kako bi ovo moglo da se reši.

Poslednja izmena:
Caprkanjem po nekom .conf fajlu sigurno postoji resenje...

kopaj po
/etc/X11/xorg.conf

Mislim da u SuSE-u nece moci, tj. da je u nekom posebnom YaST-ovom conf fajlu...

Nisam odavno koristio ati kartice tako da nemogu tačno da ti kažrm šta da radis.
Ako pogledaš predhodne postove možeš naći link na opensuse web stranicu koja će te uputiti kako da instaliraš ati drajvere.
Verujem da prvo trebaš instalirati drvajver kernel modul i podesiti karticu u sax2 da radi sa njim.Onda vidi dali imaš negde opciju za tv out.
Isto probaj i da guglaš za rešenjem.Dosta se pisalo po našim forumima o tome za sigurno.

Poslednja izmena:
na ovome linku

http://suseroot.com/terms.php?term=YaST

(mislim da bi trebalo) da se nalazi objasnjenje kako se menjaju i inastaliraju nove theme za suse . Ako neko moze da pojasni ....

ja sam lin pocetnik :)

i meni najbitnije pitanje:

imam ADSL i modem MT882 koliko sam video po netu pise da nije potreban drajver, e sada da li neko moze da me uputi kako da ga instaliram

Unapred hvala ;)

Koristi mrežni umesto usb priključka. Valjda imaš integrisanu mrežnu kartu na ploči ?

Za promenu KDE thema ideš u K Control Center > Appearance & Themes
Putem Yasta možeš da skineš nove samo kucaj "KDE theme" u pretrazi.

Koristi mrežni umesto usb priključka. Valjda imaš integrisanu mrežnu kartu na ploči ?

Za promenu KDE thema ideš u K Control Center > Appearance & Themes
Putem Yasta možeš da skineš nove samo kucaj "KDE theme" u pretrazi.

mrezno je i povezan. Na win XP radi a na Linux SuSE 11 nece, pa sam mislio da mi neko da neki savet kao da instairaram da radi moj modem MT882.

Daj neki screenshot podešavanja tvoje mrežne pod SuSe

O.K. kada dođem kuci napaviću shot - ove, samo me zanima:

1. Da li u SuSe radi Print Screen dugme ?

2. Ako radi, u kom programu da ga pastujem ?

3. da li u Linuxu postoji neki lakši način za ovo ?

pastujes ga u GIMP ili neki slican program u Graphics...
za suse nem pojma za laksi nacin ako je pod kdeom ali pod gnomeom kad stisnes printskrin odma te pita gde zelis da sacuvas sliku(tako je pod ubuntuom-gnome)

a sada malo slicica

slika 1 kako da skolnim onaj okvir oko ikone (uzasno me nervira)

ostale slike

Gde gresim ???

Prilozi

• vlada1.jpeg.jpg
    vlada1.jpeg.jpg
    23.9 KB · Pregleda: 94
  • vlada2.jpeg
    vlada2.jpeg
    93.6 KB · Pregleda: 93
  • vlada3.jpeg
    vlada3.jpeg
    93.9 KB · Pregleda: 84
  • vlada4.jpeg
    vlada4.jpeg
    110.6 KB · Pregleda: 87
  • vlada5.jpeg
    vlada5.jpeg
    110 KB · Pregleda: 86
Grešiš u tome što klikćeš na DSL umesto na Network Settings. U okviru Network Settings nađi svoju mrežnu kartu i nju podesi.

da li ima neko odgovor za sliku 1 ?

ovo vezano za print screen resavas tako sto podesis da ti se kada pritisnes printScreen startuje Ksnapshot (ako je u pitanju KDE)

u pitanju je KDE, samo kako da iskljucim ono polje oko ikonice ?

da pritisnim printScreen ?

vladat1: Da bi koristio ADSL modem u Linuxu preko UTP kabla (bez drajvera) treba ti PPPoE - trebaš negde da upišeš username i password. Ako imaš ruter ONDA ti ne treba ništa više... tj sve radi out-of-the-box. Ranije sam koristio Suse 10 x64 i čini mi se da PPPoE nije stizao na DVD-u... Proguglaj malo.

Instaliraj stari KDE i resices se tih glupavih widget-a ;)

u pitanju je KDE, samo kako da iskljucim ono polje oko ikonice ?

nikako u kde 4 je takav izgled tako da njega menjas samo nekim drugim desktop okruzenjem npr kde 3.5 ili gnome ili xfce...

ja sam nazalost digao ruke od 11.0 i cekacu decembar za 11.1 ,jer mi je suse 11.0 bio dosta losiji od 10.3 i starijih verzija koje sam koristio.znaci svi ostale suse distribucije su mi bez problema kontale sav moguci hardwer,ali mi 11.0 ne konta zvucnu(realtec integrisani),ima problem sa mountovanjem particija i ne konta fat fs na usb-u.probao sam da instaliram pre 11.0 10.3 koji sam pre koristio i on je ok radio i zvuk i mountovanje i usb i kada sam njega nadogradio na 11.0 zvuk je radio i mountovanje je radilo,ali nije mi to to.
strpecu se malo,a u medjuvremenu bolje mi radi knoppix 4.0 sa dvd-a,filmove mogu da pustam bez problema i bez potrebe da trazim i skidam kodeke.

jel ko budzio compiz fusion-on je sad dosta bolji nego na ranijim verzijama.

na koliko staje ubinitu 8.4

suse staje na 4.3 GB

mogu da narezem na dvd ?

da li ima neka dvd verzija

mali off :D
Lidija jos 8 postova i postaces member posle toliko godina clanstva :)

Nazad
Vrh Dno