Šta je novo?

Linux SUSE v11.0

vladat1

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poruke
7,311
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovo sigurno nije nova vest, ali o ovome nista nisam nasao na forumu.

Za pocetak moze se skinuti sa http://software.opensuse.org/

Mogu sam da primetim (mada nisam neki poznavalac linuxa) da je verzija 11 mnogo potpunija i sarenija od 10 ili 10.2 koje sam imao priliku da koristim.
Pod tim podrazumevam da mi je iz prve nasla drajvere za graficku i modem
(sa predhodmom verzijom sam imao problem)

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=163248&highlight=suse

Mozda bi neko ko se vise razume od mene, mogao da jos nesto kaze o ovoj verziji.
 
Instalirao sam ga pre nekih mesec dana i jako sam zadovoljan.
Do sada nisam koristio SUSE ali se na prvi pogled vidi da je jako brz u odnosu na PClinuxOS koji sam ranije koristio.
I meni je prepoznao sav hardver i odradio instalaciju bez ikakvih problema, sam podesio ADSL, jedino sam ATI drajvere ubacio naknadno preko njegovog package menadžera i mogu da kažem da radi ko zmaj.
Probao sam i Doom 3, koji radi podjednako brzo kao pod XP-om sa klokovanom grafičkom, dok mi se na PCLinoS-u vukao bar 20% sporije.
Iako igre na Linuxu nisu u prvom planu, jako mi se sviđa što 3D rendanje radi tako lepo, probao sam i Celestiu (astronomski program) koja takođe klizi kao po ulju, a sve to na slabašnoj 9600 Pro kartici.
Osim brzine, najviše mi se dopala mogućnost da se dodaju i grupišu respositories po želji u package menadžer i onda bez po muke instaliram šta želim bez ručnog baktanja sa terminalom.
Do sada skoro da nisam imao potrebu da nešto posebno instaliram, što već nije moglo kroz Yast.
Posebno je bogat Games respositories što me prijatno iznenadilo, a bez problema sam instalirao i najnoviju Operu, dok je Firefox 3, već uključen u osnovnu instalaciju.
Par stvari sam primetio kao nedostatke, a prva je bagovitost KDE 4 verzije, tako da preporučujem da se instalira KDE 3.5, koji je vrlo stabilan.
Iz tog razloga vredi koristiti DVD verziju programa koja ima i hrpu programa za offline upotrebu, dok CD varijanta dolazi sa KDE 4 i ima samo najosnovne stvari, zbog manjeg kapaciteta.
Drugi problemčić je instalacija kodeka za divx, mp3 itd, na sistemskom nivou jer kad god probam nešto da pustim od toga preko ugrađenih plejera, on mi kaže da potražim kodeke na netu i onda me baca po nekim stranicama, ali na kraju od instalcije ne bude ništa.
Ne znam kako ovo da odradim, možda su kodeci u nekom respozitoriju koji nisam pregledao, pa za sada koristim VLC plejer koji radi sa svojim kodecima.
 
Otvoriš yast2 i u software odeš na repo i tamo dodaš kao ftp neki od pakmanovih repoa
Odaberite neki od pakmanovih repoa ovde
E sad u yast2 ---->software repositories idite na add.
Dodajte ftp
Server name > ftp.gts.lug.ro (moze i neki drugi sa gornjeg linka ali ovaj je geografski najblizi)
Directory on server > /packman/suse/11.0/
I kao anonymous.
E sada u install software ima sve sa pakman repoa.
Jedini problem je da se instalira libxine i ja sam ga instaliro tako sto sam ga skinuo na hd i probao da instaliram pa sve ono sto je trazio sam instalirao iz install software sa repoa.Posle sam instaliro libxine od packmana i sve ostalo od xine sa pakmanovog repoa sa install software.
Da bi amarok pustao mp3 i radio idite u opcije ovog programa i postavite xine kao engine.

Edit:
Ako nekoga mrzi da skida dvd ili cak da nabavlja od nekog onda moze da skine i nareze live cd.Taj live cd se boot-uje i onda ima opcija live install.Sve sto je potrebno je prayno mesto bez particija na disku ili prazan hard disk (bez particija).Sam installer ce napraviti particije na prostoru gde nema nikakvih particija.
Kada se bootuje sistem sa hard diska povoljno je startovati update.Treba neka brza konekcija od dile up naravno.
Za nvidia kodekse kliknite na install ovde
Posle dodate packman repo i instalirate kodekse.Vrlo jednostavno i brzo

Jedino mi jos treba dvd css lib i nemogu da nadem za x64 u rpm-u
 
Poslednja izmena:
Instalirao sam kodeke uz pomoć ovih saveta i sve radi kako treba. Hvala.
 
Tamo gore sam greškom napisao nvidia kodeksi umesto nvidia drajver modul.Sa te stranice na linku se instalira kernel modul za poslednji kernel te će install software izvršiti i update kernela na noviji pri instalaciji modula.Tako da očekujete da će biti malo većeg download-a od onih 5 mb koliko bi trebao da ima samo nvidia modul.
 
Jel moze neko da mi objasni koje su prednosti a koje mane Linux Suse-a. I jel to nesto slicno kao Ubuntu jer sam njega koristio malo za zabavu.
 
Ja nisam strucnjak za linux, ali rekli su mi da je SuSe trenutno najpotpuniji linux. Dosta je optimizovan i graficki dobar
 
Nemoj da ga skidaš već idi na opciju otvori sa install software direktno sa sajta.
Tako će ti otvoriti install software i verovatno pitati za root pass pa onda i instalirati to i sve prateće sa repo-a
 
@vladat1
Skines te fajlove, i najnormalnije odradis dvoklik, kao u win-u :) . Posle samo pratis pitanja koja ti postavlja i ides dalje. On sam sve odradi sto mu treba. Prilicno je jednostavno.
 
Jedno pitanje da li kod instalacije Suse-a treba kao i kod Ubuntua ona root particija i koliko zauzima cela instalacija posto vidim da je dvd izdanje 4.3 Giga.
 
Najbolje je da imaš prazno mesto na disku bez barticija ili prazan disk.
Suse će sam napraviti particije tamo gde nema nikakvih particija.
Jedina stvar što se meni nesviđa je veličina root particije koja je premala i valjda je samo 1/4 od ukupnog prostora .Ostalo je home.
To je tako od 10.3 verzije i verovatno da smatraju da u root treba da ide samo operativni sistem i programi od os-a .Ostalo kao igrice i drugo treba da ide u home
 
nemoj za root particiju manje od 10 giga
 
Izgleda da ce biti Suse kad padne novi Hard disk dotle malo strpljenja. Ubuntu mi se svideo verovatno ce i Suse ali ono sto me nervira kod tih jos nerazvijenih operativnih sistema je slaba rasprostranjenost softvera i igara i to sto treba za svaku iole malo komplikovaniju radnju poznavati dobro informatiku.
 
@vladat1
Skines te fajlove, i najnormalnije odradis dvoklik, kao u win-u :) . Posle samo pratis pitanja koja ti postavlja i ides dalje. On sam sve odradi sto mu treba. Prilicno je jednostavno.

Nije bas tako. Kada kliknem dupli klik izadje mi nesto kao noupad. Zato sam i pitao
 
@vladat1
Onda ides desnim klikom, pa ce ti dati opciju da instaliras software.

Sto se tice openSUSE 11-og izdanja, u toku instalacije ce vam ponuditi da smanji neku od win particija i da sam on na tom novostvorenom prostoru napravi svoje particije. Naravno, preporuka je da pre ovog postupka odradite defragment svojih win particija u winu. Napravice 3 particije, root, swap i home particiju.


@BlackKnight

openSUSE je sve, samo ne slabo razvijen distro.
 
Recoba nisam mislio da je nerazvijen nego u fazonu da nije popularan da ga ne koristi previse ljudi i kao takav nije privlacan za mnogo veca ulaganja.
 
Ispravite me ako gresim, mada mislim da je cela Nemacka vlada i drzavna uprava na linuxu SuSe
 
Ako je suditi prema sajtovima, forumima i uopšte podršci koju ima na netu, itekako je popularan, a da je brz i stabilan u to se uveravam svaki dan.
Što se igara tiče mogu samo da ponovim, da ovakav izbor koji donosi u svom Games respo-u, nisam video nigde do sada na nekom Linuxu i tu je sigurno br.1, a za ostali softver takođe nisam primetio da u nečemu oskudeva.
Da sad ne pominjem druge lepe stvari kao autoupdate programa koji su instalirani kroz Yast (pre neki dan mi updateovao Operu na 9.52 za tili čas, nisam ni primetio) itd.
Evo malopre sam instalirao Windows TT fontove, pa kome treba tu je link:
ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/suser-jengelh/AnyDistro/noarch/MicrosoftFonts-1-jen14.noarch.rpm
Ja sam ih prvo skinuo Operom u jedan folder, zatim klik na fajl i Yast sve sam obavi dalje.
Što se tiče kodeka, meni je instalirao prostim klikom na prvi link koji je poslao Recoba, jedino sam podršku za amarok morao da ubacim ručno, kao što je rekao nivan, jer iz nekog razloga neće automatski da ubaci libxine.
Sada mp3, divx, mpeg, DVD, VCD diskovi, rade bez greške, a pride sam dobio i Mplayer, mada uglavnom koristim VLC za video, Amarok za mp3 i radio, a Real Player za TV strim.
Recimo, kvalitet mp3 zvuka je već na defaultu sjajan, bez baktanja sa ekvilajzerima i sl, kad sam pustio Nickelback, odvalio sam se. :)
 
Ako je ovako kako kazete onda cu da ga instaliram evo upravo sam na pola downloada.
 
Ono što je dobro kod ove verzije 11 je da je brz i pri instalaciji i korišćenju.
Loša strana ovog distroa je kde.Verovatno je više do samog kde gde više nevedim ni ikonicu na desktop kako da dodam.Takođe sam se igrao sa ikonicama sistema pa sad nemogu da vratim na default
 
Poslednja izmena:
Ako se program nalazi u start meniju, onda je valjda dovoljan desni klik na njega pa opcija add to desktop (kde 3.5).
Što se tiče promena ikonica, s tim se nisam baš zanimao, ali se sećam i na drugim linuxima da to ume da bude pipava stvar.
Ja sam zbog slične stvari i digao ruke od verzije sa kde 4, jer mi sam od sebe posle izvesnog vremena, počne da menja ikonice u start meniju, tako da na kraju sve izgledaju isto. :)
Nisam proveravao da li se može uraditi neki update na verziju 4.1, pa da probam i nju, jer je ova verzija 4.0, očito bagovita.
 
Poslednja izmena:
A da li se moze koristiti Gnome najnovija verzija u Linux Suse 11, i kako da to odradim ?

Što se tiče kodeka, da li su oni prisutni u DVD verziji, i još jedno me zanima, kako muzički plejer pušta AAC fajlove, s ekstenzijom MP4,M4A ili AAC. Da li Amarok to radi ispravno ?

To mi je vrlo bitno jer mi je oko polovine muzike u ovom naprednom AAC formatu.
 
Ako imaš dvd možeš lako da instaliraš i kde i gnome.Distro će se auto logovati na onaj windows manager koji ti postaviš kao default.
Na dvd-u nema nešto mnogo kodeksa i potrebno ti je da dodaš repo sa kojeg ćeš instalirati kodekse.Imaš u jednoj od mojih predhodnih poruka ukratko opisano kako to da uradiš.


Ikonica na desktop se dodaje iz file manager-a tako što se otvori desktop folder i izabere se opcija iz menu sa desnim klikom.
 
Mnogi ljudi prilikom instalacije se zalete za KDE4 koji je jos uvek nedovrsen, a ta nedovrsenost i nestabilnost ih obicno veoma brzo otera od openSUSE-a. Ni izbor KDE3.5 okruzenja nije bas najsrecnije resenje. Ono sto je mene (za sada) oteralo od openSUSE-a je upravo ta tranzicija sa KDE3.5 na KDE4. U KDE3.5 okruzenju dosta aplikacija je iz KDE4 okruzenja koje i ne rade bas tako stabilno u KDE3.5 okruzenju. To mi se nije svidelo, tako da cu cekati sledece izdanje openSUSE-a sa cistim KDE4 okruzenjem (nadam se).
 
Nisam zadovoljan toliko sa 11.0 - više sam bio prijatno iznenađen sa 10.3 kada je izašao. Imao je i on svojih bubica - tipa, kod instalacije deselektujem OpenOffice, on mi automatski selektuje Koffice; deselektujem KOffice, on selektuje OpenOffice :d Kako god okreneš, neki office paket ti ne gine.

Kod 11.0 mi se ne sviđa recimo to što im update repositoriji nisu sinhronizovani - yast i yum repositoriji (zvanični, ništa 3rd party) prikazuju sasvim različite raspoložive apdejtove, što ne bi smelo da se desi. I pošto me par kodeka zafrkavalo (koristim suse na svojoj htpc mašini), potegnem tih par multimedija apdejtova koje je yum prijavljivao, a yast ne. I ode sve dođavola - mplayer više ne radi, mythtv zabrljava itd. Deinstaliram kompletne pakete i reinstaliram inicijalne sa devedea - ista situacija. Deinstaliram ponovo, skinem source pakete, kompajliram sve sam, instaliram ručno - proradi, ali metiljavo; pusti on film recimo korektno, ali ne daj bože da kliknem na pauzu, premotavanje ili desno dugme za kontext meni - zablokira ceo desktop. I sve to zbog glupog apdejta - a takve stvari ne bi smelo da se dešavaju, niti su se do sada dešavale.
 
Ja sam bas dosta toga instalirao iz raznih repozitorijuma i za sada nevidim da nesto bas neradi.Sad sam stavio i gnome sa repoa i radi
 
Ja sam zbog 10.3 digao potpuno ruke od SuSe-a. Problemi oko instalacije, pa čuveni bug sa Yastom što se vukao od verzije 10.1 (skine pakete pa izbaci grešku tipa "-?-", odbije dalju instalaciju i tako u krug dok se ne restartuje ceo suse), taskbar koji malo malo pa pukne, HAL izgubljen u vremenu i prostoru, itd. Prešaltao se na PCLinuxOS i progledao. Ne može da se pohvali količinom paketa kao SuSe i svežim softverom ali je bar stabilan i radi bez problema. Ne znam sad kako stoje stvari sa 11.-om ali koliko sam čuo i dalje pati od sličnih boljki.
 
Poslednja izmena:
Meni taj PCLinuxOS nije hteo da se bootuje sa cd-a
Na fc9 sam dobijao out of range cim bi x hteo da se startuje.Uspeo sam da installiram preko text moda ali nikako nisam mogao da konfigurisem xorg.conf.


Edit:
Ako vam se desi da na kde4 nestanu ikonice iz treja samo promenite veličinu panela i pojaviće se.Ovo mi se desilo pošto sam instalirao gnome.Inače za sada mi se više sviđa gnome.Moguće je da sada nađem još bagova jer sam znači stavio i gnome.Moguće da postoje neki konflikti između libova.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno