Šta je novo?

Linux Suse i windows Xp....

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Hard mi je podeljen na 2 oarticije.Na prvoj je WindowsXP prof., a na drugu sam hteo radi probe da turim Linux Suse9.1.Pitanje glsi, da li mogu da ako mi se kasnije ne svidja linux, a to ce biti kad tad, da jednostavno iz windowsa ili iz dos-a preformatiram drugu particiju, a da mi se posle toga Windowsi dignu bez problema.Da li ce Linux upisati ipak naeke svoje fajlove na prvu particiu? Mislim da ne bude posle neki za*eb?

Moze linux bezbolno da se ukolni - i njegova particija i boot manager iz MBR-a.

borab je napisao(la):
Da li ce Linux upisati ipak naeke svoje fajlove na prvu particiu? Mislim da ne bude posle neki za*eb?

Instaliraće se LILO ili GRUB (ako izabereš) u boot sector (MBR) ili na početak prve particije. To su boot manager-i. Kada budeš obrisao Linux, samo pustiš indows XP recovery konzolu i uradiš fixboot i fixmbr (ako instalirao neki od njih u MBR).

Imaš i varijantu da ne instaliraš ni LILO ni GRUB nego da napraviš boot disketu za Linux. Onda svaki puta kada hoćeš da pustiš Linux podigneš sistem sa nje (pustiće se Linux sa particije na HDD-u ne sa diskete :d ). Posle kada obrišeš particiju sa Linux-om, Windows će normalno da se boot-uje.

Bolja ti je opcija da instaliras LILO na pocetak
particije gde si instalirao linux, a zatim da ga
povezes sa louderom XP-a (ne instaliras LILO
ili GRUB u MBR). Evo uputstva.

Add Linux to Windows XP bootloader menu:

1. Install Lilo boot loader on the Linux partition
2. As root cd to /boot and do the following
do dd if=/dev/hda? of=/bootsect.lnx bs=512 count=1
3. This creates bootsect.lnx in / , move this file to the c:\ partition in
windows.
4. Add a link to the boot file in the boot.ini in windows by adding this
line.
C:\bootsect.lnx="Linux"

You can now select Linux from Windows XP boot loader.

Nazad
Vrh Dno