Šta je novo?

Linux Rh 8.0 Instalacija Hitno!

BookMaker

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2002
Poena
601
Jedno jednostavno pitanje!

Danas sam dobio linux RH8 interesuje me, kako ga instalirati! I to par pitanja!
Imam 3 particije na HD-u i dva OS-a (XP i Win2000. A PITANjA SU SLEDEĆA:
1. Kada ubacim i krenem boot sa Cd-a RH8 da li ce mi on sam praviti particije ili će 3 praznu sam prilagoditi sebi!
2. Da li moram da pravim butabilan Fd!
3. Imam neki IBM modem HCF da li će ga prepoznati!
4. Da li ima podrsku za MS ACCESS, mislim da li moze raditi sa bazama podataka!

Sve u svemu potrebna mi je pomoć, jer stvarno moram da se prebacim na linux, igrice me nesto i ne zanimaju! Vremenom ću sve sam provaliti. Ali hoću da mi instalacija prodje bezbolno da ne izgubim brdo podataka koji se nalaze na ostale dve particije, ili još gore da nikada više ne dignem sistem ni u win-u!:D .

BookMaker je napisao(la):
Jedno jednostavno pitanje!

Danas sam dobio linux RH8 interesuje me, kako ga instalirati! I to par pitanja!
Imam 3 particije na HD-u i dva OS-a (XP i Win2000. A PITANjA SU SLEDEĆA:
1. Kada ubacim i krenem boot sa Cd-a RH8 da li ce mi on sam praviti particije ili će 3 praznu sam prilagoditi sebi!
2. Da li moram da pravim butabilan Fd!
3. Imam neki IBM modem HCF da li će ga prepoznati!
4. Da li ima podrsku za MS ACCESS, mislim da li moze raditi sa bazama podataka!

Sve u svemu potrebna mi je pomoć, jer stvarno moram da se prebacim na linux, igrice me nesto i ne zanimaju! Vremenom ću sve sam provaliti. Ali hoću da mi instalacija prodje bezbolno da ne izgubim brdo podataka koji se nalaze na ostale dve particije, ili još gore da nikada više ne dignem sistem ni u win-u!:D .
1.pa ako ti odaberes da se instalira na prazan disk tako ce i biti
2. ako iz nekog cudnog razloga ne mozes da bootujes sa cd-a onda moras
3.mislim da su drajveri za HCF modeme za linux najkompletniji i najstabilniji od svih winmodema.
U najgorem slucaju imas da ih downloadujes sa weba i to bas za RH8
idi na conexant.com pa prati uputstva,tj.trazi ih tamo gde i windows drajvere
4.pa uglavnom nema podrsku za access na jednostavan nacin
moraces da ucis nesto drugo ili da platis nekome da ti programira posto VBA definitivno ne radi u Linuxu

Ako mozes da koristis neku drugu distribuciju moze stariji Red hat ili bilo sta drugo samo nemoj taj 8.0 instalirao sam ga i evo vec sam se razocarao toliko je brljiv da je to strasno od nkeog sam cuo ali nisam verovao i sad sam se uverio.Cim su oni vec izbacili 8.1 beta tu nesto ne stima veoma je losa izvinite jeste cudno ali je NESTABLAN (makar sto se tice X-a)

O ovome se dosta raspravljalo pa zato pogledaj starije postove.

E pa uspeo sam da instaliram Linux, medjutim javio se novi problem!
Dize mi se tekstualno
user name:
password:
kada otkucam pass i user pojavljuje mi se klasicno user@itd medjutim kucao sam
startkde
i sve moguce startove i nece! Kako da to sredim! Ako moze malo detaljnije!
HVALA!

E pa uspeo sam da instaliram Linux, medjutim javio se novi problem!
Dize mi se tekstualno
user name:
password:
kada otkucam pass i user pojavljuje mi se klasicno user@itd medjutim kucao sam
startkde
i sve moguce startove i nece! Kako da to sredim! Ako moze malo detaljnije!
HVALA!

Ako si u text modu kucas "startx" i ako ne uspe da podigne x sever trebao bi ta ti ponudi alat za konfigurisanje.Tamo treba da odredis tip monitora rezoluciju i graf. kartu sve to lepo odaberes (lako ces se snaci) i ponovo pokusas da podignes X.

Dzoni_m je napisao(la):
Ako si u text modu kucas "startx" i ako ne uspe da podigne x sever trebao bi ta ti ponudi alat za konfigurisanje.Tamo treba da odredis tip monitora rezoluciju i graf. kartu sve to lepo odaberes (lako ces se snaci) i ponovo pokusas da podignes X.
Probao sam kao i sto sam rekao sve ostale startove, kao i startx!
Kod prvog dizanja sistema usao je u desktop okruzenje, prilikom prvog restarta desilo se to sto se i desilo! A sto se tice konfigurisanja to sam vec podesio! Jedino ako negde tekstualno moram da se zezam sa time! A i ako moram, stvarno ga nisam nikada koristio a veoma mi je vazno, da podignem linux!

BookMaker je napisao(la):
Kod prvog dizanja sistema usao je u desktop okruzenje, prilikom prvog restarta desilo se to sto se i desilo! A sto se tice konfigurisanja to sam vec podesio! Jedino ako negde tekstualno moram da se zezam sa time! A i ako moram, stvarno ga nisam nikada koristio a veoma mi je vazno, da podignem linux!
A jel nisi na nekom RH cd-u dobio gomilu prirucnika u pdf formatu i how-to?Uglavnom sve pise tamo

Ok i sta ti izda kao gresku kad otkucas startx?

Problem je najverovatnije u grafickim drajverima. Moguce je da imas graficku karticu za koju Red Hat nema drajvere.

Ako je instalacija prosla u grafickom, a ne tekstualnom rezimu, onda ima drajvere.

Jos vise ako je bar jednom usao u desktop.

Otkucaj ti nama lepo (kao root) u shellu "tail /var/log/XFree86.0.log > /root/last.log", pa taj last.log okaci ovde da vidimo sta se desilo.

Kakva su vam iskustva sa RH 8.0? Meni se za 1h dva puta zakucao! Npr uhvatio sam da resajziram prozor i cap.... Da nije problem do podreske za Radon 8500?

I cini mi se stalno da drnda nesto po disku (a ima sigurno dovoljno RAM memorije)... nekako mi je onaj stari Slackware bio stabilniji...

Opsti utisak je da je Knoppix mnogo zgodniji nego RH...

Ja sam za sada sa RH8 zadovoljan; meni radi sa 8500 sasvim ok - koristio sam radeon drajver. Ni jednom nije pukao -> jedini potencijalni problem sa njim je gcc 3.2 i binarna nekompatibilnost koje on pravi u odnosu na 3.1 i ranije verzije.

A da li je stabilan ... eto ga bench server radi na njemu od oktobra i da ga nije neko u lokalu (fizicki) ugasio, ne bi do sada imao ni jedan shutdown ili reboot.

Mozda tebi drajver za nesto drugo ne mirise hardver kako treba. Kakav crni Knoppix ? Ako ti se RH ne dopada, eno ga SuSE...

Silver, da li si rekompajlirao kernel tako da imas podrsku za NTFS? Koliko to uopste dobro sljaka? Kako kapiram, upis na NTFS particiju nije moguc?

Ovo knoppix vec ima implementirano... i za razliku od RH nisu ga zbunile dve zvucne (AC97 na ploci i Live! u PCI slotu)

Ja nisam zadovoljan.Mislim da ima problema na Abitu.Do sada sam na dve masine instalirao koje su imale Abita i ni jedana instalacija nije mogla da prodje u X ali iz text moda radi odlicno.Kod mene (nije Abit) ne radi kako treba.Zvuk zaglupi cisto sam od sebe (mp3 i DivX) na AC '97.A tek drajveri za Mustek 1200UB uuuuuuuu lutrija ako ne zaglupi vise od 2 puta.Sve ovo na SuSE 8.0 ili Mandrake 9.0 cak i na RH 7.2 radi bez problema.Ali meni se RH svidja nekako mi je najzgodniji za rad pa sam uporan:D

Zasto menjas ono sto radi odlicno? RH 8 je izasao nekoliko meseci posle 7.3 verzije...zasto menjati, ne donosi sigurno nista narocito...

Nazad
Vrh Dno