Šta je novo?

Linux RedHat7.3 - crko disk - moze li se spasiti sistem ?

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Instalacija RadHat 7.3 pojavili su se (valjda) BB na prvoj particiji, tako da mi se IPSEC ne moze startovati, pokrene se zato LINUX (ima kao neki bootloader).

Uspeo sam da kopiram ostale particije (2+swap) ali ovu nikako ne mogu da otvorim (ghost mi prijavljuje neke greske). Da li postoji neki nacin da se spase ono sto je na ovoj particiji i da se sistem 'ozdravi' bez preinstalacije ?

Jesi li pokusao sa fsck?

Kreneš prvo lepo sa uređajima (npr. "fsck /dev/hda5"), kao particijama ili sa direktorijumima (npr. "fsck /home").

Jesam - to sam prvo probao,... izgleda da je /dev/hda1 'razvio' bad blockove, takooo daaa :( preinstalacija...

Koji fajlsistem? Je li neki journaling ili klasicni ext2?

ext3 je - ali sada je sve vec reseno - uradjena preinstalacija....

Nego me interesuje - kako sada da uradim backup svega ? Tj ako pukne opet (ne daj boze) kako da napravim neki image fajl ? Da li moze Ghost ?

Ghost radi i ne radi. Pokusavao sam svasta i sa njim, ali sam uvek imao nekih problema. Radi kada roknes ceo disk u gho fajl - sa zasebnim linux particijama vec u pocetku pocne da kasljuca (kreirace ti dump fajl bez problema, ali probaj da ga vratis na disk...). Kada se i vraca na disk, bilo kakav resize particija moze da ukaki stvar. Cak i ako je disk identican, itd i vracas gho fajl na njega, vrlo lako ces da vidis "kernel panic" poruku nakon boota takvog sistema. Nekad prodje, nekad ne - bar je tako bilo dok sam se ja zafrkavao prosle godine (nadam se da ce buduce verzije ispraviti takvo bagovanje). Pored toga, i to sto je radilo, radilo je sa ext2fs, ne i sa ext3.

Drugo resenje ti je najklasicni tar. Mislim, on je i pravljen radi arhiviranja stabla na traku. Dakle, mountujes windows particiju (ili neki backup disk ili drugi medijum) u / i na njega uradis tar.gz diska. Medjutim, par stvari moras da pazis - da startujes to pakovanje sa --preserve opcijom (da bi sacuvao korektno /dev fajlove) i da ne pakujes i sam destination dir, jer bi to ispala divna rekurzija. U tom slucaju bi bilo najbolje da pakujes to koristeci skriptu. Nesto poput:

[code:1]
#!/bin/sh

# preuzmi uneti destination path
$destination = $1

# ukoliko je destinacija na linux particiji ...
umask 755

# proveri da li taj destination dir postoji
if [ -d $destination ]; then
# vozi kroz sve direktorijume roota
for dirname in /* ; do
# proveri da to nije destinacija
if [ ! $dirname = $destination ]; then
echo -e " Pakujem $filename ..."
tar --preserve -czvf $destination/backup-$dirname $dirname
fi
done
echo -e " Backup gotov. "
else
echo -e " Destination direktorijum ne postoji ili nije mountovan! "
fi
[/code:1]

Pisao sam ovo iz glave, tako da bi trebalo proveriti da li ovo radi ok i eventualno nesto izmeniti (znaci, kao ilustracija). Prema ovom primeru, skripti prosledujes samo jedan parametar - destinacioni dir - koji je ovde mountovan u / (da bi se lakse locirao radi preskakanja. Ovaj primer radi backup svakog od direktorijuma (bin, boot, dev, etc, ...) u zaseban tar.gz fajl, jer se tako olaksava da uvek mozes da uradis restore samo onoga sta ti zatreba i kasnije (recimo /etc/ sa svim podesavanjima, ukoliko negde preteras). Ukoliko hoces da sve pakuje u jedan tar.gz, onda u doticnoj For petlji ne pakujes sve, nego formiras jedan string (recimo $dirlist) tako sto dodajes uvek $dirlist = $dirlist + $dirname i po okoncanju petlje okines pakovanje sa "tar --preserve -czvf $destination/$backupname $dirlist". BackupName moze skripta da formira automatski sa citanjem sistemskog datuma, na primer, u trenutku arhiviranja.
Prednost tar-a je u tome sto se u okviru arhive cuvaju svi atributi i vlasnistva nad fajlovima i direktorijumima, zato to sto ti za restore ne treba nista osim tar komande (cak i ako dignes sistem sa linux cd-a ili diskete), te cinjenica da iz te arhive uvek mozes da "cupas" pojedini fajl (config, recimo) i kopiras ga nazad (cak i iz windowsa). Dakle, format je poznat i kompatibilan, bekap se kompresuje, ne treba nikakav dodatni alat (koji zavisi od verzije).
Ukoliko ti treba periodicni backup, mozes da modifikujes skriptu tako da pakuje samo odredjene direktorijume (fixna lista ili prema unosu kao $2 ili da cita imena dirova iz txt fajla) i takvu skriptu stavis u cron da se okida, recimo, svakog prvog u mesecu automatski.

Treca solucija je komanda "dump" koju nisam nikada koristio, pa ne mogu oko nje ni da savetujem (vidi "man dump").

Cetvrta solucija je da koristis amanda backup server (www.amanda.org), koji opet koristi u pozadini tar ili dump, ali moze da bekapuje preko mreze, a od skora i windows diskove (vezane preko sambe naravno).

dump radi odlično, ja sam imao sličan problem, i na sreću dump bekap od 2 dana ranije. Linux particiju sam formatirao sa mkfs, a onda vratio iz bekapa komandom restore.

Bekap radim sa

dump -0u -z9 -f <output> /dev/hda5

output je putanja do fajla u koji ce da ide bekap i mora da bude na particiji različitoj od /dev/hda5.

Kad bih hteo da vratim (daj bože da mi ne zatreba :D )

mke2fs /dev/hda5
mount /dev/hda5 /mnt
cd /mnt
restore rf <input>

input je isti fajl koji je kod dump-a bio output.

Naravno, ovo moraš kucati iz nekog linuxa, za šta preporučujem neki od malih linux sistema koji mogu da se podignu sa CD-a. a root particija se emuilira preko ram diska. Potraži po netu, ja sam našao neki pre jedno godinu dana i imam ga na CDu, ali ne mogu da se setim web adrese.

silverglider:
Medjutim, par stvari moras da pazis - da startujes to pakovanje sa --preserve opcijom (da bi sacuvao korektno /dev fajlove)

Zar /dev fajlovi nisu virtuelni, tj. ne postoje fizički na disku?

Marel je napisao(la):
Zar /dev fajlovi nisu virtuelni, tj. ne postoje fizički na disku?

I da i ne. Oni jesu u nekom smislu virtuelni, ali postoje na disku u tom smislu da mozes da ih izlistas kao file entry, da im zadas vlasnika/grupu, atribute rwx i slicno. Znaci, imaju osobine 'klasicnih' fajlova. Kao sto i shortcut ka exe fajlu nije sam exe, a opet moze da se "startuje".

Samo nisam siguran da li se u pakovanju bez --preserve atributa gube i tip te major/minor atributi nodova.

Nazad
Vrh Dno