silverglider je napisao(la):
Zavisi za sta ce mu taj RH. Fedora je test poligon za RH. To znaci da ce on na papiru dobiti fakticki istu listu paketa kao i u RH-u, ali i gomilu razno-raznih beta i test verzija. Tek kada korisnici u fedora komjunitiju to upotrebom istestiraju, finalne i ispeglane verzije idu u RH stabilne distroe koji se placaju. Zato za fedoru nema supporta, ali je i free. Zbog svega toga je i zivotni ciklus fedora izdanja relativno kratak; svakih 6 meseci izlazi novi build, a stari se gura u legacy products (i za to vise nema apdejtova).
Zato je fedora za desktop korisnike ok, ali na neki server u firmi ja to ne bih stavio. Ako se u firmi ima admin koji se razume i koji ce se baviti odrzavanjem toga, moze bez problema debian ili neki slican free distro ili neki od bsd-ova. Ukoliko se covek nema, onda se ide na ove server distroe (rh, suse) kod kojih se placa support. Mada, kako bi to sve funkcionisalo u Srbiji, pojma nemam (ne znam ni kakav support daje uopste MS za svoje stvari dole kod vas).
BTW Salac, mislim da se placaju i neke druge stvarcice, ne samo support; zato kod ovih free distroa sve cesce vise ne dobijas pakete koji su zasticeni patentima u USA, a kod ovih placenih ih dobijas, kao i neke komercijalne pakete. Recimo, neki paketi su free za personal use, ali za komercijalnu upotrebu u firmama treba da se plate; onaj ko kupuje RH ili Suse server izdanje je u 99% slucajeva ionako firma, pa kroz to se placaju i te stvari.
Ali za komercijalni softver se ionako ne ide u RH ili Suse, nego u firmu koja ih je pravila (IBM, Sun, Oracle, itd).
Komercijalni softver je druga kategorija - niko ne isporucuje sa distribucijom oracle ili nesto slicno sto kosta u tri lepe. Zadnji put kad sam gledao spisak paketa na distribuciji koja se placa (u pitanju je bas RH samo malo starija verzija) bilo je orCAD-a, iASP-a, nekoliko igara i jos par stvarcica koje nisu bile besplatne. Naravno svi ovi komercijalni programi su bili trial verzije pa je bilo isto uzmes li free RH i skines sa neta trial softver ili platis distribuciju. Jedini izuzetak koji sam video (na Mandrake-u i SuSe-u) bilo je sto u placenoj verziji dolazi StarOffice i exchange connector za evolution (kasnije bacen u open-source).
Ja bih isao na fedoru u svakom slucaju. Mozda RH ne stoji zvanicno iza nje, ali Fedora ima jaku community podrsku. RPM-ova ima na sve strane, mnogo aktivnih foruma, FAQ-ova i sl. Jeste da se ubacuju slabo testirani paketi, no to ponekad moze da ima i dobrih strana - ko ce da ceka naredni RH-ov ciklus da bi upgrade-ovao sistem kad se pojavi nesto novo
🙂
Situacija sa US patentima je jako interesantna
🙂 Recimo enkripcioni algoritmi su posebno zabavna stvar. Koliko ja znam niko od americkih proizvodjaca ne sme da ugradjuje previse jake algoritme u svoje produkte, ali te niko ne sprecava da sam dodas ono sto ti fali. Jer opet, nije sve Amerika
🙂 Za nas free evropljane ne vaze njihovi fasisticki zakoni
🙂
Uostalom kad su u Minhenu i Becu resili da idu na Debian iako niko ne stoji iza ovih distroa, znaci da to nije tako strasno
🙂
Ne mislim ni da moras biti tehnicki potkovaniji ako teras fedoru u odnosu na RH jer su svi distro-specific alati potpuno isti. U stvari, za najosnovnije stvari vise i nije potrebno neko posebno poznavanje sistema jer se sve moze uraditi preko wizarda, webmina ili neceg treceg.
U Srbiji je situacija sa pravom tehnickom podrskom losa, svi gledaju da ti uvale softver koji se skupo placa, a posle si prepusten samom sebi
🙂 Nije tu izuzetak ni MS ni skupo placeni RH. Bas bih voleo da se javi neko ko je od MS-a dobio upotrebljiv i valjan odgovor na postavljeno pitanje vezano za AD, Exchange, ISA server ili bilo sta drugo sto ispada iz okvira setovanja explorera, worda i outlook expressa
🙂
poz.