Šta je novo?

Linux Rad Hat ko je distributer u Scg?

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Da li neko zna ko je zvanični distributer za Rad HAt u Scg. Treba mi info o cenama i licencama. Nemojte samo o tome da je Linux džabe, jer nije. Jeste, možda džabe, ali nama trebaju i svi alati koji idu uz njega, a to se već debelo plaća. Nigde nema ništa džaba.

da li uopste postoji?
znam da je za suse geneko zvanicni, pa mozda njih da nazoves da popricate

borab je napisao(la):
Da li neko zna ko je zvanični distributer za Rad HAt u Scg. Treba mi info o cenama i licencama. Nemojte samo o tome da je Linux džabe, jer nije. Jeste, možda džabe, ali nama trebaju i svi alati koji idu uz njega, a to se već debelo plaća. Nigde nema ništa džaba.

Koji alati? Sta nije dzaba?

U jednom thread-u sam ti vec rekao : da ste uzeli fedoru, dobili bi 99.99% iste stvari kao u RH po ceni apsolutne nule.

Ne znam ko je distrubuter RH-a u Srbiji, ne u smislu prodaje CD-ova (to cini mi se radi Plato) vec da obezbedjuje tehnicku podrsku. Mozda mozes da cimnes Informatiku, oni vec dugo drze kurseve za RH, pa ako ti treba strucna podrska izgleda mi logicno da mogu biti korisni.

poz.

Poslednja izmena:
Zavisi za sta ce mu taj RH. Fedora je test poligon za RH. To znaci da ce on na papiru dobiti fakticki istu listu paketa kao i u RH-u, ali i gomilu razno-raznih beta i test verzija. Tek kada korisnici u fedora komjunitiju to upotrebom istestiraju, finalne i ispeglane verzije idu u RH stabilne distroe koji se placaju. Zato za fedoru nema supporta, ali je i free. Zbog svega toga je i zivotni ciklus fedora izdanja relativno kratak; svakih 6 meseci izlazi novi build, a stari se gura u legacy products (i za to vise nema apdejtova).
Zato je fedora za desktop korisnike ok, ali na neki server u firmi ja to ne bih stavio. Ako se u firmi ima admin koji se razume i koji ce se baviti odrzavanjem toga, moze bez problema debian ili neki slican free distro ili neki od bsd-ova. Ukoliko se covek nema, onda se ide na ove server distroe (rh, suse) kod kojih se placa support. Mada, kako bi to sve funkcionisalo u Srbiji, pojma nemam (ne znam ni kakav support daje uopste MS za svoje stvari dole kod vas).

BTW Salac, mislim da se placaju i neke druge stvarcice, ne samo support; zato kod ovih free distroa sve cesce vise ne dobijas pakete koji su zasticeni patentima u USA, a kod ovih placenih ih dobijas, kao i neke komercijalne pakete. Recimo, neki paketi su free za personal use, ali za komercijalnu upotrebu u firmama treba da se plate; onaj ko kupuje RH ili Suse server izdanje je u 99% slucajeva ionako firma, pa kroz to se placaju i te stvari.
Ali za komercijalni softver se ionako ne ide u RH ili Suse, nego u firmu koja ih je pravila (IBM, Sun, Oracle, itd).

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Zavisi za sta ce mu taj RH. Fedora je test poligon za RH. To znaci da ce on na papiru dobiti fakticki istu listu paketa kao i u RH-u, ali i gomilu razno-raznih beta i test verzija. Tek kada korisnici u fedora komjunitiju to upotrebom istestiraju, finalne i ispeglane verzije idu u RH stabilne distroe koji se placaju. Zato za fedoru nema supporta, ali je i free. Zbog svega toga je i zivotni ciklus fedora izdanja relativno kratak; svakih 6 meseci izlazi novi build, a stari se gura u legacy products (i za to vise nema apdejtova).
Zato je fedora za desktop korisnike ok, ali na neki server u firmi ja to ne bih stavio. Ako se u firmi ima admin koji se razume i koji ce se baviti odrzavanjem toga, moze bez problema debian ili neki slican free distro ili neki od bsd-ova. Ukoliko se covek nema, onda se ide na ove server distroe (rh, suse) kod kojih se placa support. Mada, kako bi to sve funkcionisalo u Srbiji, pojma nemam (ne znam ni kakav support daje uopste MS za svoje stvari dole kod vas).

BTW Salac, mislim da se placaju i neke druge stvarcice, ne samo support; zato kod ovih free distroa sve cesce vise ne dobijas pakete koji su zasticeni patentima u USA, a kod ovih placenih ih dobijas, kao i neke komercijalne pakete. Recimo, neki paketi su free za personal use, ali za komercijalnu upotrebu u firmama treba da se plate; onaj ko kupuje RH ili Suse server izdanje je u 99% slucajeva ionako firma, pa kroz to se placaju i te stvari.
Ali za komercijalni softver se ionako ne ide u RH ili Suse, nego u firmu koja ih je pravila (IBM, Sun, Oracle, itd).

Komercijalni softver je druga kategorija - niko ne isporucuje sa distribucijom oracle ili nesto slicno sto kosta u tri lepe. Zadnji put kad sam gledao spisak paketa na distribuciji koja se placa (u pitanju je bas RH samo malo starija verzija) bilo je orCAD-a, iASP-a, nekoliko igara i jos par stvarcica koje nisu bile besplatne. Naravno svi ovi komercijalni programi su bili trial verzije pa je bilo isto uzmes li free RH i skines sa neta trial softver ili platis distribuciju. Jedini izuzetak koji sam video (na Mandrake-u i SuSe-u) bilo je sto u placenoj verziji dolazi StarOffice i exchange connector za evolution (kasnije bacen u open-source).

Ja bih isao na fedoru u svakom slucaju. Mozda RH ne stoji zvanicno iza nje, ali Fedora ima jaku community podrsku. RPM-ova ima na sve strane, mnogo aktivnih foruma, FAQ-ova i sl. Jeste da se ubacuju slabo testirani paketi, no to ponekad moze da ima i dobrih strana - ko ce da ceka naredni RH-ov ciklus da bi upgrade-ovao sistem kad se pojavi nesto novo 🙂
Situacija sa US patentima je jako interesantna🙂 Recimo enkripcioni algoritmi su posebno zabavna stvar. Koliko ja znam niko od americkih proizvodjaca ne sme da ugradjuje previse jake algoritme u svoje produkte, ali te niko ne sprecava da sam dodas ono sto ti fali. Jer opet, nije sve Amerika 🙂 Za nas free evropljane ne vaze njihovi fasisticki zakoni 🙂
Uostalom kad su u Minhenu i Becu resili da idu na Debian iako niko ne stoji iza ovih distroa, znaci da to nije tako strasno 🙂
Ne mislim ni da moras biti tehnicki potkovaniji ako teras fedoru u odnosu na RH jer su svi distro-specific alati potpuno isti. U stvari, za najosnovnije stvari vise i nije potrebno neko posebno poznavanje sistema jer se sve moze uraditi preko wizarda, webmina ili neceg treceg.

U Srbiji je situacija sa pravom tehnickom podrskom losa, svi gledaju da ti uvale softver koji se skupo placa, a posle si prepusten samom sebi 🙂 Nije tu izuzetak ni MS ni skupo placeni RH. Bas bih voleo da se javi neko ko je od MS-a dobio upotrebljiv i valjan odgovor na postavljeno pitanje vezano za AD, Exchange, ISA server ili bilo sta drugo sto ispada iz okvira setovanja explorera, worda i outlook expressa 🙂

poz.

Nazad
Vrh Dno