Šta je novo?

Linux Problemi (razno)

• Začetnik teme Začetnik teme Stator
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja nisam imao ovakvih problema sa susetom; najverovatnije zato sto sam kod instalacije uradio ovako - nista mbr, nego na linux particiju, pa u windowsov boot manager.
A slican topik vec stoji duze vremena u FAQ-u.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Sto se Lucent Winmodema tice, moram da te demantujem, jer na RH 9, FC 1 i FC 2 bez problema se instalira (u roku od 5 min).
Nisam siguran da je bio bas rh9(mislim da jeste) ali znam da nikako nisam mogao da konfigurisem modem.Dal iz neznanja ili nemogucnosti..Bice da je ovo prvo 😀

Statore crni statore 🙂
Gledao sam tvoje log fajlove i nisam video nista sto bi te toliko kocilo - tu i tamo poneki error ali nista dramaticno. Vidim da X trazi neke od fontova a njih nema, al' to ne bi trebao da bude razlog sporom odzivu sistema.
Pozovi u pomoc google.

Poz

Hmm mislim da sam naso problem

kada sam izvadio kabal iz mrezne karte (umrezen sam sa oko 200 kompova) sve je poletelo, dakle terminal se ne pokrece 16 sec nego 1 sec. KDE se bukvalno 20 puta brze ucitava i tako. Imali sada neko ideju? Da me neko ne DOS-uje 🙂

Evo samo da se javim i da kazem da postupak gore koji je silver naveo ne radi i da se ne pokusava jer ce te da zavrsite ko ja bez operativnog sistema 🙂

Dakle sve sam uradio po upuctvu medjutim kod 3 tacke kada sam usao u recoveri konzolu win XP-a ukucao one dve komande resetovao sistem dobio sam samo poruku error loading operating system pa sam onda morao da formatimat tu particiju pa sam instalirao win prepravio boot.ini i dodao suseboot (komanda ne treba da glasi "Linux=c:\suseboot"
vec "c:\suseboot=Linux" e onda sam pokusao da startujem takav linux ali sam samo dobio konzolu u kojoj je pisalo grub: i na moju komandu tab tab izlistao mi je svega 15 komandi i ni sa jednom nisam uspeo da boot-ujem Linux.

onda sam iz partishn madzika pokusao da skinem 2 linux particije medjutim pri njegovom pokretanju prijavio mi je da mi geometrija diksa sje***a. pokrenuo sam fdisk utuko sve particije uradio low-level format ali posle toga win nije hto da se instalira samo prijavi gresku can not write on a disk ili tako nesto. Na svu srecu Linux je mogao (ali bez swap-a) sa koga vam se i javljam. Dakle da ponovim jos jedanput niposto onaj postupak gore mora da postoji neki bolji...

Taj postupak sam x puta uradio i uvek je funkcionisao.

Ako ti je javio da ti je geometrija diska srokana, moguce da ti se u biosu promenila opcije kako se hdd vidi - da li je kao LBA, CHS ili Large, sto je i moglo da prouzrokuje ceo rshum sa oporavkom windowsa.

Kada menjas particije na disku na kojem lezi linux, menja se njihova enumeracija - sasvim svejedno sto si dirao windows particije, a linuxove nisi ni pipnuo. Tada ti u config fajlovima stoji da je boot particija recimo /dev/hda7, a root je /dev/hda8, a u tekucem stanju su na sasvim desetim particijama, jer si ih menjao. Tada prilikom dizanja linuxa mozes boot manageru da das dodatne parametre i opcije - pogledaj u terminalu "man bootparam". Mozes da mu kazes gde je root, da li da koristi LBA ili linear ekstenzije za velike diskove, n razlicitih stvari.
Cak i ako to ne upali, uvek mozes da podignes linux sa CD-a; u nekim distroima (recimo Fedora2) ima posebni recovery CD (iso od nekih 30MB), dok u ostalima prvi instalacioni CD sluzi kao recovery CD (ponudi u onom meniju instalaciju, tekstualnu instalaciju, recovery, itd). Tada se sistem podigne u linux recovery konzoli, mountuje se particija sa hdd-a i edituju se config fajlovi (grub, lilo, fstab, itd).

Ponavljam dakle, postupak je sigurno funkcionalan (osim sto sam permutovao ovo za boot.ini jer sam kucao iz glave), ali ocigledno problem kod tebe nije bio u tome da je samo boot manager zauzeo MBR (jer obicno svi boot manageri dodaju i windows), nego jos nesto u vezi diska i particija. Ako tebi win nije mogao da se podigne i nakon fixmbr i fixboot, bilo je tu jos nesto masno.

Poslednja izmena:
ja sam sa grub-om uvek imao takvih problema koji su imali komplikovano resenje, i uvek mi je najjednostavnije bilo da predjem na lilo (daleko mi je jasniji lilo.conf).
sve to uradis iz yast-a>boot loader conf. i pustis ga da ti predlozi konfiguraciju a ti za svaki slucaj proveri sta je yast smislio malo doradi i stavi u mbr, sta mu 'fali tamo.

Nazad
Vrh Dno