Šta je novo?

Linux problem

• Začetnik teme Začetnik teme UrosB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

UrosB

Čuven
Učlanjen(a)
18.07.2003
Poena
620
1.Instalirao sam SuSe Linux 9.1 Pro cisto da vidim kako izgleda i kako radi neki Linux 😀 i pri instalaciji sam samo klikt'o next ili sta vec pise. I sad umesto 2 particije od po 38 Gb imam jednu od 38 i jednu od 12.7. Gde su mi nestali ostali gb?

2.Kako u tom Linuxu da napravim internet konekciju? I kako da namestim modem?

Ako gledas particije i disk iz windowsa onda je logicno da se ne vidi prostor koji je dodeljen Linux file sistemu.

Sto se modema i internet konekcije tice, prvo nadji drajvere za modem, uz njih ces dobiti i detaljno uputstvo kako da ih instaliras. Posle toga, kljucna rec je kppp, program koji omogucava da napravis konekciju.
To ti je najkrace, a ti ako ne uspes pitaj.

E aj molim te ako mozes objasni korak po korak, skinuo sam neke drivere, i koliko kapiram mora nesto da se kuca u konzoli a ja kad to ukucam (ako je ono u sta ja udjem konzola) kaze mi nesto tipa "bad command".

Ja bih bio zahvalan kada bi neko, takodje step by step objasnio instalaciju novih Nvidia drajvera u SUSE 9.1 personal. Ja pokusavao kao sto kazu u uputstvu, ali mi stalno govori da je X-Server aktivan i da ne moze da nastavi instalaciju.

Poslednja izmena:
nickwood je napisao(la):
Ja bih bio zahvalan kada bi neko, takodje step by step objasnio instalaciju novih Nvidioa drajvera u SUSE 9.1 personal. Ja pokusavao kao sto kazu u uputstvu, ali mi stalno govori da je X-Server aktivan i da ne moze da nastavi instalaciju.
Pa sve moras da radis iz konzole, dakle, ubij X i prebaci se u konzolu.

Zaboravio sam da napomenem da sam jako dosta Linux lejm, ali zelim da uchim!!

Iz konzole ssam pokusavao, naravno, pa sa ctrl+alt+F1 predjem u txt mod, ali i odatle kaze isto...

najlakse je da startujes linux bez X-a:
kada upalis racunar odaberi linux i pre nego sto udaris enter pritisni "3"
u donjoj liniji ce se pojaviti ta trojka.
time startujes linux u conzoli bez X-a (run level 3). dok se suse po defaultu dize u run levelu 5.
logujes se kao root
odes do direktorijuma gde je NVIDIA-*-*.run
i ukucas sh NVIDIA*.*.run
on ce ti kompajlirati i instalirati driver (samo pratis sta te pita)
verovatno ce se zaliti na vesafb. a mozda u suse-u i nece. samo ignorisi tu poruku, trebalo bi da radi kako treba.

Nazad
Vrh Dno