Šta je novo?

linux pitanje

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
treba mi link ka nekom pdf ili nekom ogromnom txt dokumentu u kojem mogu da nadjem mnogo komandi za linux....

trebaju mi sva objasnjenja koja mogu da mi koriste jer bih stvarno zeleo da pocnem malo da radim sa linuxom ali u komandnoj liniji

hvala

Ja imam Addison Wesley - Advanced Linux Networking u pdf-u... O knjizi mozes procitati na netu, pa ako mislis da ti je zanimljiva, javi mi se na PM. :wave:

usput ako neko moze da mi kaze koju distribuciju da uzmem od sledecish (podrazumevaju se samo poslednje verzije) :suse, debian,red hat, mandrake, freebsd, sun, solaris, mepis, dropline.........

?????

treba mi stabilna,brza i distribucija koja ima dosta softvera, a da ne bude preterano amaterska ako budem nesto naucio u skorije vreme 🙂

Sve linux distribucije su gotovo identicne i jedino se razlikuju po installer-u, gui alatima i (grubo receno) organizaciji sistema na hard disku. Takodje, uglavnom su bazirane na red hatovom paketskom rpm sistem (tu spadaju rh, fedora, suse, mandrake) ili pak koriste debian pakete (debian, mepis, ubuntu) . Izuzeci su slackware sa svojim paketima i source-based distribucije (recimo gentoo). Ima jos izuzetaka, ovo su najpoznatiji.
Uz nesto znanja i ceprkanja po sistemu (kresanja nepotrebnih procesa-daemona i sl.) sve distribucije mogu biti podjednako brze. Stabilnost zavisi od toga sta instaliras na sistem - ako volis cutting-edge softver i zaletis se pa instaliras najnoviju neproverenu verziju nekog programa (recimo apache-a, X windowsa ili firefoxa), moze se desiti da program pada ali ce sistem i dalje ostati ziv (sistem ce se zakucavati zbog bagova u kernelu, ne u user-space programima).

Za pocetak svakako poteraj RH (tj fedoru) , SuSe, Mandrake ili Ubuntu - oni su laki za instalaciju, imaju veliku korisnicku bazu i ogroman broj uredjenih paketa (iliti pripremljenih programskih instalacija). Svaka od distribucija ima (naravno 🙂 ) identicne shell komande i tu ne moras da brines. Kada steknes znanje, sigurnost u sebe i iskustvo prirodno ces se prebaciti na neku od distribucija koje koriste iskusni linuxasi (slack, Debian, Gentoo itd).

Btw, pomenuo si i FreeBSD i Solaris - ova 2 OS-a nisu linux. Solaris je SUN-ova verzija UNIX-a i placa(o) se. Sun tvrdi da je Solaris 10 freeware, no nije open-source. FreeBSD jeste open-source, ali ne bazira se na linux kernelu pa samim tim nije linux distribucija - ova podela vuce korene iz pradavnih vremena kad su postojale 2 varijante unixa - System V razvijen u AT&T-u i BSD varijanta razvijena na Berkley univerzitetu. Linux je nastao iz System V unixa, a FreeBSD (k'o sto mu i ime kaze) iz BSD unixa.
Nevolja sa Solarisom i svim varijantama BSD-a je slaba hardverska podrska za x86 arhitekturu - dakle oni koji kukaju da linux slabo podrzava hardver neka probaju da instaliraju solaris ili neki od BSD-ova (FreeBSD, NetBSD ili OpenBSD) pa ce se uveriti da to bas i nije tako 🙂

Nazad
Vrh Dno