Šta je novo?

Linux pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
S obzirom da sam Microsoftman, zeleo bih da probam Linux.E sad, odma na pocetku koje su razlike izmedju
Mandrak linux,
Suse Linux
Red Hat linux...
Daj malo, ko zna moze li pojasnjenje.?
Cisto da prodjem instalaciju i da se malo zezam na disku od 20Gb.

Nema tu neke velike razlike. U svim linux distribucijama 95% stvari je isto. Jedino po cemu se prave razlike izmedju distribucija su gui alati za instalaciju, opet gui alati za podesavanje sistema, interna organizacija fajlova i foldera (gde se nalaze config fajlovi, kako su napisane inicijalizacione skripte i sl.). MDK, RH i SuSe vaze za odlicne distribucije za pocetnike bas zbog lagane instalacije (lakse nego kod windowsa) i vec pomenutih gui alata za administraciju&stelovanje sistema. Kad steknes iskustvo ovo prestaje da bude bitno - tada sigurno sve radis kroz konzolu, jer je to brzi i efikasniji nacin (a i ne moze bas sve kroz grafiku 🙂 ).
U principu gledaj da uzmes sto noviju verziju jedne od pobrojanih distribucija, ako imas SATA diskove obavezno neku sa 2.6 kernelom (MDK 10, SuSe 9.1, najnoviju Fedoru core 2), jer novi kernel znaci i podrsku za nov hardver. Naravno najnovije distribucije imaju i friske verzije KDE-a, gnome-a, sambe, apache-a, openoffice-a, gcc-a i bezbroj drugog manje ili vise bitnog softvera.

Ako nisi siguran sta ces sa linuxom, preporucujem ti da ga prvo probas na nekom emulatoru kao sto su Virtual PC ili VMware. Bas sinoc sam nabacio Debiana 3.0 na VMware-u i shvatio da bih se za*ebao da sam odvojio particiju za njega :d

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ako nisi siguran sta ces sa linuxom, preporucujem ti da ga prvo probas na nekom emulatoru kao sto su Virtual PC ili VMware. Bas sinoc sam nabacio Debiana 3.0 na VMware-u i shvatio da bih se za*ebao da sam odvojio particiju za njega :d

Odlican savet..!

Mozes mnogo da propatis sa linuxom dok ne stanes malo na noge..

Poz

Voodoo_NBGD je napisao(la):

Debian nije za pocetnike vec za iskusne linuxase i one koji se kunu u GPL. Znam,tesko je odvici se od win-like manijakalnog trazenja po menijima opcija za podesavanje grafike, zvuka, gledanja liste startovanih procesa i sl. (vidim po burazeru 😉 ). U debianu toga gotovo da nema.....mdk rh suse su nesto sasvim drugo.
Proba u vmware-u je dobar savet; ili nadji neku live distribuciju (mdk i suse live su jako dobri), pogledaj na sta to lici i da li ti se dopada.

nadji ti fino knoppix 😉
em je live, em je user-friendly, em ima sve od softvera sto ti moze pasti na pamet, em proepoznaje skoro sve od hardvera,pa cak i tv tunere i neke modeme
a ako bas pozelis mozes ga instalirati i na hard a bigami i u virtualpc

Mandrake je stvarno najlaksi za instalaciju i odrzavanje jer dolazi sa pregrstom programa, pa ti u pocetku nece trebati skoro nista sa Net-a. Topla preporuka obzirom na "cenu" kod nas 🙂

SUSE i RH su malo ozbiljnije instalacije - doradjenije i manje bagovite, ali "traze" malo predznanja.

Po meni, SuSe je nesto najace u Linux svetu, i nije ni cudo sto je najskuplji.

salac je napisao(la):
Debian nije za pocetnike vec za iskusne linuxase i one koji se kunu u GPL. Znam,tesko je odvici se od win-like manijakalnog trazenja po menijima opcija za podesavanje grafike, zvuka, gledanja liste startovanih procesa i sl. (vidim po burazeru 😉 ). U debianu toga gotovo da nema.....mdk rh suse su nesto sasvim drugo.

ma sve je proslo ok, namestio sam grafiku i ostalo... i kad sam sve doveo u red, postavilo se logichno pitanje "a chemu sve ovo" :d
i umesto brisanja i risajzovanja particije i prepravke MBR-a pomotju fixmbr-a, jednostavni shift+delete je obavio posao 😀

Instaliaro sam bez problema Mandraka 10, uradio restart i otisao mi u Login: ekran.Sta sada kad nisam davao nikakve passworde pri instalaciji?

Kad se pojavi login screen, pritisni ctrl+alt+F2; dobices konzolu sa login promptom.
Za usera ukucaj 'root', za password enter (jer root trenutno nema password); sada kreiraj novog korisnika sa:
# useradd borab
(na kraju naravno ENTER)
i podesi password za njega
# passwd borab
Isto tako kad si vec ovde podesi i pass za roota sa
# passwd

Posle ovoga vrati se u grafiku sa ctrl+alt+F7 i uloguj se kao borab - milsim da mandrakov login manager pametno ne daje logovanje na svemocni root nalog (mada to moze i da se iskljuci, pogledaj po Mandrake Control Centru ako bas to zelis).

Poslednja izmena:
Hvala, probacu posle posla.Nikada nisam voleo, a izgleda i necu konzolu.

Šta fali konzoli ?? Masu stvari ćeš pre završiti u konzoli nego u grafičkom režimu rada.

Stvar navike, carape cu isto brze da rucno operem, nego da ih stavljam u ves-makinu, mala sala.

Jos brze je kada ih ne peres uopshte...

Nazad
Vrh Dno