Šta je novo?

Linux pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Grobar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Grobar

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Instalirao sam Iinux Mandrake 8.2, pa imam par pitanja oko konfigurisanja istog.
1. Gde se podešava osvžavanje monitora jer sad mi je 800 x 600 u bednih 60 Hz
2. Modem je prepoznao da je Lucent. Međutim kad hoću da se povežem na net kaže da modem ne odgovara?
3. Kako da podesim 5.1 zvuk. Sad mi rade samo dva prednja zvučnika.
4. Kad hoću da stavim neku od ponuđenih slika za pozadinu na desktopu, prijavljuje grešku i sruši "aplikaciju"

Toliko za početak 🙂

Pa zar nema ni jedan stručnjak za Linux 🙁

Sad cu ja, kao, da se osetim "prozvanim" (ili mozda "prizvanim" 😀)

1. Osvezavanje u pojedinim rezolucijama zavisi od toga koji je monitor izabran prilikom instalacije ili podesen nakon nje. Ne zavisi toliko od drajvera za samu graficku kartu. Kada se izabere odgovarajuci monitor, X server bi trebao da potegne dobru frekvenciju. Ne postoje drajveri za monitore u klasicnom smislu. Postoji (tekstualna) baza informacija o monitorima. Tu je naveden izvestan broj monitora, sa pripadajucim modovima i frekvencijama u njima. Dakle kao klasicni txt. Istina, i drajveri za windows koriste isti fazon - svakom monitoru se dodeli vendor ID i model ID i izlistaju modovi. Elem, posto tebe interesuje rezolucija koju podrzava (skoro) svaki VGA monitor, vazna ti je samo frekvencija. Informacija o monitoru se drzi u fajlu XF86Config(-4) koji se obicno nalazi u /etc/X11 direktorijumu. Mozes da koristis neki od gotovih alata (odes u shell kao root i kucas "xf86cfg" recimo - ne znam kakve sve alate ima Mandrake 8.2, ali ovaj bi trebao da radi svuda). Takvi alati generisu taj /etc/X11/XF86Config-4 (tekst) fajl na osnovu onoga sto si uneo/izabrao. Generalno, mozes i sam da editujes direktno taj faj u bilo kom txt editoru. Potrazis sekciju "Monitor" koja izgleda ovako :

[code:1]
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
HorizSync 30 - 107
VertRefresh 48 - 120
EndSection
[/code:1]

Imena uopste nisu vazna. Vazna je samo varijabla koja stoji pod Identifier (ovde 'Monitor0'), te moras da proveris da se taj Identifier koristi pod "monitor" u sekciji "Screen" koja izgleda ovako:

[code:1]
Section "Device"
Identifier "GTS"
Driver "nvidia"
VendorName "Asus"
BoardName "Asus V7700"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "GTS"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 32

Subsection "Display"
Depth 32
Modes "1280x960" "1152x864"
EndSubsection

EndSection
[/code:1]

Primeti da moze da se izlista vise grafickih modova, a onaj koji je prvi u listi obicno je default, znaci, kod mene se X dize u 1280x960.

Kada napravis izmene, snimis sve i izlogujes se iz KDE-a, GNOMEa, u cemu god si vec bio i restartujes X server (sa Ctrl+Alt+BackSpace) - dakle, ne moras restartovati celu masinu.

2. Daj to za modem malo detaljnije. Kada, kako, koja je tacno poruka.

3. Nemam, na zalost, 5.1 zvuk pa nemam prakticno iskustvo u njegovom podesavanju. Ono sto bih ja pogledao jeste da li sistem koristi za zvuk OSS ili neke druge drajvere, tipa ALSA (ovo je zvucni podsistem, u okviru ALSA sistema, postoje drajveri za razne zvucne cipove). Mislim da OSS ne podrzava surround (ako se varam, neka me neko ispravi), a ti pogledaj informacije na netu u vezi ALSA-e i da li uopste postoji drajver bas za tvoj soundcard - nisi ni naveo koji.

4. Gde i u cemu postavljas wallpaper ? KDE, GNOME, ... ? U cemu ? Control Center, ... ?

1. Za monitor je pomoglo, sredio sam. Bilo mi je u rezoluciji 1024x768 x 60 Hz jer moj bedni monitor Belinea 102010 ne moze više.
Sad sam stavio 800x 600 x 85 Hz što je ok, međutim sad moram da skrolujem desktop??? jer je veći, da li može da se namesti na veličinu ekrana u 800 x 600 ? (grafička je gf 256)

2. Za modem odem na "poveži se na internet" kliknem i izbaci poruku "modem spreman" pa zatim posle par sec. "žalim modem ne odgovara"

3. Zvučna mi je integrisana sa pločom CH 7AJA2 , čip C Media 8738 5.1. Kod druga na Slasku (ako se tako piše 🙂) radi subwoofer ali on ima 2.1.

4. Stavio sam KDE
Wallpaper postavljam, desni klik na desktop pa "podesi pozadinu" pa "slika u pozadini" e tad izbaci :
KDE kontrolni modul gde piše sledeće:
Kratak opis
Aplikacija KDE kontrolni modul (kcmshell) se srušila i izaziva signal 11 (sigsegv)

Još nešto nek bude pod pet 🙂

5. Kako da mountujem particije?
Ovako mi izgleda iz Partition Magic-a
u attachu je

1. Ne znam 🙂

2. Grobare a sto nisi otisao na www.linmodems.org kao sto ti je lepo rekao Mandrake pri instalaciji? 🙂 Imas linkove za dosta winmodema (ne za sve), konkretno ako imas lucenta upala ti je kasika u med..savrseno radi sa mandrakom.

3. Imam istu plocu ali ne koristim 5+1, sorry. Jedino sto mogu da ti predlozim jeste da skines KOMERCIJALNI OSS - trial verziju, ako sa bilo cime 5.1 radi onda je to ovo....obavezno javi kako si prosao, bas me interesuje. Ukoliko nece sa OSS-om koji je postao komercijalni proizvod, mala je verovatnoca da ce proraditi sa ALSA drajverima (dobro bi bilo da sam u krivu 😀 )

4. Hmmmmmmm ovo se meni ne desava....al dobro, startuj linuxconf, izaberi za boot tekstualni rezim (runlevel 3), restartuj, uloguj se i digni X sa 'startx'. Obori ga opisanim postupkom, vratice te u shell i prenesi nam utiske 🙂 Sta ispisuje, kakav error javlja?

5. ukucaj u shellu 'man mount' i prati uputstva...bolje sam procitaj nego da ti ovde solimo pamet , naucices vise.
A ako si nestrpljiv ide otprilike ovako 'mount -t vfat /mnt/disk'
ili ako imas ntfs (izvini preskocio sam gledanje attachmenta) umesto vfat stavi ntfs. Takodje proveri /etc/fstab i vidi sta se sve mountuje pri dizanju linuxa. Ja sam imao problema sa ntfs particijom koja se takodje nije mountovala po automatici, i ako se dobro secam dodao sam liniju u lilo.conf i sve je prosljakalo. Osecam da je ovo resenje lose, i da ne bi to trebalo tako, ali radi. Iskusniji (silverglider, nesharm) ce ti vec reci sta i gde i kako.

Poz.

1. Kao sto vidis, konfigurisanje Linux-a je komplikovanije od Windowsa, ali ocigledno imas i mnogo vece mogucnosti.

2. Skini drajvere sa interneta, sigurno mozes da nadjes dobre. Ja sam samo otkucao u Yahoo linux driver lucent ili nesto tako i koliko se secam prilicno lako sam dosao do drajvera. Takodje ima i dobrih drajvera za Conexant HSF.

4. To je naravno neki bag.

5. Kucaj "man mount" pa ces saznati.

Ukratko

mount -t <tip fajlsistema, za fat32 je vfat> /dev/hdaN <putanja do nekog praznog direktorijuma, npr /mnt/fat_particija_1>,

gde je N redni broj particije.

Posle toga particiji pristupas preko tog direktorijuma.

hda je primary master, primary slave hdb itd.

E ovako, naučio sam da mountujem particije 🙂
Da ne bi bilo opet nagađanja ako još nekog interesuje to ide ovako :
mkdir /win-c
mount -t vfat /dev/hda1 /win-c
itd. za ostale particije.
Prva ext. particija ima oznaku hda5, sledeca hda6 itd.

1.Skinuo sam drajvere za modem i za zvučnu, ali neznam da ih instaliram. Jeste ima uputsvo ali ja ne razumem.
2.Monitor mi posle restarta uvek vraća staru rezoluciju, a ne onu koju sam ja namestio. Ali i kad je namestim i dalje moram da skrolujem ekran kao u nekoj RTS igri. "Udariš" misem u neku stranu ekrana.

Evo ti uputstvo za modem:
1.raspakujes fajl koji si downloadovao :
#bunzip2 imefajla (ili gunzip ako ima gz ekstenziju a ne bz2)
#tar -xf imefajla
2. udjes u direktorijum dobijen posle raspakivanja
3. kucas
#./bulid_module
4. sada prati uputstva na ekranu, kad se zavrsi kompajliranje (pisem po secanju) trebalo bi da se sledece kuca
#./ltinst2
5. na kraju (opet pratis uputstva na ekranu, u slucaju da me secanje ne sluzi najbolje)
#./autoload

i gotovo.

Startujes kpppd, u Settings podesis da je device /dev/modem i to je to. Ako zelis da proveris da li je modem propisno istaliran, pogledaj da li postoji /dev/tts/LTO i /dev/ttysLTO

Srecan rad.

To se desava zato sto nisi podesio adekvatne sinhronizacione parametre, a to je upropsceno receno frekvencija osvezavanja ekrana. Samo sto se u Win-u to podesava preko jednog parametra, a u XF86Config-4 imas cak 7 brojki koje treba da nastelujes. Potrazi liniju koja izgleda ovako

Modeline "800x600" pa onda neke brojke, ako postoji.

Ta linija je problem. Probaj da u fajlu XF86Config pronadjes takvu liniju koja vise odgovara tvom monitoru pa je iskopiraj u XF86Config-4. Tu bi trebalo da imas pimere za 800x600@60Hz, 800x600@70Hz itd.

U stvari najbolje da postujes fajlove /etc/X11/XF86Config i /etc/X11/XF86Config-4 ovde kao attachmente da bi videli sta imas.

Evo ti uputstvo za modem:
1.raspakujes fajl koji si downloadovao :
#bunzip2 imefajla (ili gunzip ako ima gz ekstenziju a ne bz2)
#tar -xf imefajla
2. udjes u direktorijum dobijen posle raspakivanja
3. kucas
#./bulid_module
4. sada prati uputstva na ekranu, kad se zavrsi kompajliranje (pisem po secanju) trebalo bi da se sledece kuca
#./ltinst2
5. na kraju (opet pratis uputstva na ekranu, u slucaju da me secanje ne sluzi najbolje)
#./autoload

i gotovo.

Startujes kpppd, u Settings podesis da je device /dev/modem i to je to. Ako zelis da proveris da li je modem propisno istaliran, pogledaj da li postoji /dev/tts/LTO i /dev/ttysLTO

A sto se monitora tice, silverglider je zaista detaljno opisao sta trebas da radis. Ne znam zasto i dalje dobijas "virtuelni skrin" . Ako imas NVidiju skidaj drajvere za linux sa njihovog sajta i procitaj uputstvo za instalaciju, jedno je od najkompletnijih koje sam ikada video. Drugo, obavezno (kao sto je silverglider napisao) podesi pravilne vrednosti za hor i ver frekvencije monitora u /etc/X11/XF86Config-4 .
Obrati takodje paznju na deo na kraju koji izgleda ovako nekako:

Section "Screen"
Identifier "AGP TwinView"
Device "MSI"
Monitor "MyMonitor"
DefaultColorDepth 24
Subsection "Display"
Depth 8
Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x400"
EndSubsection
Subsection "Display"
Depth 16
Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubsection
Subsection "Display"
Depth 24
EndSubsection

Kao sto vidis, Default Color Depth je na 24, sto znaci da X server smatra validnim ovo:

Subsection "Display"
Depth 24

X se dize u 1152x864, i dize se UVEK u prvoj rezoluciji na koju naidje u liniji Modes. Rezolucije se u X-u mogu menjati u letu kombinacijom tastera (ovo znam ali nikad nisam koristio, pogledaj mandrake dokumentaciju) i to izmedju rezolucija koje su navedene u Modes - logicno.

Ako sve ovo ne pomogne, stavi na attachment tvoj XF86Config-4 fajl, pa cemo pogledati.

Srecan rad.

Kada si u X-u, probaj sa Ctrl+Alt+[+ na numerickoj] da menjas rezoucije.

Proveri, recimo u KDE-u, config centar, pa Information, koji X server, u stvari, koristis. Mozda jos uvek v.3.3.6 (mada ne verujem). Zato sto je u tom slucaju za config zaduzen drugi fajl u istom diru /etc/X11/XF86Config (bez "-4" nastavka).

Probaj da u liniji gde navodis rezolucije stavis samo jednu, onu koju mislis da koristis. Takodje, stavi samo jedan mod. Dakle, ako ti je cilj 1024x768 u 32bita, stavi samo taj jedan, jedini mod.

U stvari, ne moras toliko da se bakces direktnim editovanjem ukoliko nisi siguran sta radis. Uzmi i startuj taj "xf86cfg" ili "Xconfigurator" (ne znam da li ga ima pod Mandr 8.2) i uveri se da tu rezoluciju koju hoces da teras podrzava i ovaj monitor koji si tu, kao, izabrao.

Za ono mountovanje ... pogledaj "man fstab" i fajl /etc/fstab, da ne bi morao svaki put rucno sve da kucas. Pre par nedelja je bio jedan opsirniji thread o mountovanju i prebacen je u FAQ.

silverglider je napisao(la):
Kada si u X-u, probaj sa Ctrl+Alt+[+ na numerickoj] da menjas rezoucije.

Proveri, recimo u KDE-u, config centar, pa Information, koji X server, u stvari, koristis. Mozda jos uvek v.3.3.6 (mada ne verujem). Zato sto je u tom slucaju za config zaduzen drugi fajl u istom diru /etc/X11/XF86Config (bez "-4" nastavka).

Nije nemoguce da Grobar koristi 3.3.6, jer se u mandrake control center-u pri izboru tipa X servera nude opcije 4.2.0, 3.3.6 i 3.3.6 sa experimentalnom hardverskom akceleracijom. Mozda je coveka povukla brzina 🙂 xconfigurator postoji.

ps. hvala za ctrl-alt-[-+ kombinaciju, bas me je mrzelo da RTFM-ujem.

Sredio sam rezoluciju tako što sam editovao XF86Config-4. Obrisao sam sve rezolucije koje su bile
ispred 800x600.
Što se modema tiče odradi mi #./bulid_module pa izbaci sledecu poruku, koja je u atachu (da ne bi ovde odugovlačio)
Otvorite ga sa F3

X server verzija je neka 4.xx ....

btw. hvala vam mnogo na pomoći 🙂

P.S. Učinite nešto sa forumom jedva postujem..........🙁

Au prijatelju nije ni cudo sto ne mozes da iskompajliras drajver kad nisi instalirao kompajler. Brzo udji u Configuration->Packages->Software Manager, nadji u sekciji developments kompajler (gcc, instaliraj slobodno verziju 3 i kusur) i bice sve u redu. Ovo je posedica toga sto pri samoj instalaciji mandrake-a nisi birao expert install gde biras sta sve treba instalirati. Default instalacijom ostao si uskracen za mnoge stvari.

salac je napisao(la):
Sta mu dođe sad taj kpppd ? Gde se nalazi?

Ostalo je sve proslo kako treba.

P.S. Opet jedva postujem!!!!!
Bench home neće da se učita, uspeo sam da otvorim samo ovu stranu samo zato što sam je pre sačuvao!!!!

Prvo upozorenje; ne postoji device /dev/modem kao device entry point. To je samo simbolicki soft link na pravi device (kao shortcut u winu). Znaci, pre nego sto ga uopste upotrebis, budi siguran da pokazuje na pravi device. Na primer, ako imam externi modem na com2, onda bi /dev/modem trebao da pokazuje na /dev/ttyS1. Na sta stvarno pokazuje, mozes da proveris sa "ll" komandom (dupli L) ili da koristis mc (klon norton commandera) na primer i kada se pozicioniras na njega, ispisace ti kao hint na sta pokazuje. Ukoliko pokazuje na pogresan device, mozes da ga "preusmeris" sa:

ln -s /dev/ttyS1 /dev/modem

kao primer sa ovim com2 portom. Ukoliko taj lucent ima svoje device (nikad nisam koristio lucent pod linom), onda budes siguran da pokazuje na njega.

Postoji nekoliko dialera, kppp je jedan od njih i deo je KDE-a (mada moze da se startuje i iz GNOMEa, na primer). Obicno se nalazi u meniju pod internet grupom. Verovatno bi trebao da imas i Kinternet dialer (meni se vise svidja 😀), koji cuci u panelu, kao u systraju i na klik se konektuje i diskonektuje. Generalno, svi dialeri koriste ppp daemon koji sluzi za dialout koristeci ppp protokol. Na nekim distroima je podesen da moze da ga koristi samo root, sto je malo glupo. Odes kao root u shell i tapnes jedan "chmod u+s /usr/sbin/pppd" i dalje nema problema. Ne bi bilo lose da pogledas neku dokumentaciju za ppp i naucis kako da uspostavis vezu sa internetom i bez ikakvih high-level dialera, samo preko komandi i skripti (vecina tih dialera ionako samo generise te skripte, kao sto si video i u primeru konfiguracionih skripti za X server). Znaci, moze se desiti da nesto pukne, ne mozes da dignes X, a moras da se ukonektujes da bi skinuo fajl ili dva i popravio stvar, kompletno iz shella.

Problem je što kod mene ne postoje dir. dev/tts/LTO , /dev/ttysLTO i dev/modem
A evo i atach kako sam instalirao (otvarajte sa F3)

Prema ovome sta ti je script ispisao, /dev/ttyLT0 bi trebao da bude fajl, ne direktorijum. Ukoliko taj device entry ne postoji uopste i ne mozes da ga instaliras, pogledaj te instalacione skripte i potrazi liniju koja izgleda otprilike ovako:

mknod /dev/ttyLT0 c 13 32

To je komanda za kreiranje device entryja, zadato mu je ime, tip je c - character, i koristi 12 i 32 za major & minor. Dobro, da ga ne ukomplikujem. Ukoliko nadjes takvu liniju (udjes lepo u dir gde ti je instalacija drajvera i pogledas <grep -a "mknod" *> ), zapisi je i izvrsi samo nju (otkucaj) u shellu kao root. Onda vezes /dev/modem na taj /dev/ttyLT0 kao sto je prethodno opisano.

Ovako...kppp je dialer, nalazi se u Networking->Remote Access u Mandrake-u. Bojim se da sam te naveo na pogresan put, dev/tts/LT0 kao takav zaista ne postoji - sve dok ne prozoves modem...tada (ni meni ovo nije bas najjasnije, verovatno ce nam SilverGlider dati objasnjenje) na scenu stupa lt_serial.o modul, koji dinamicki stvar link dev/modem -> dev/tts/LT0 i sam /dev/tts/LT0. Ovo traje sve dok je ziv ppp...cim on 'umre' lt_serial brise link.....izuzetno efektno, drajver koji se ucitava samo kad uredjaj kome je namenjen biva prozvan. Znaci ne brini nista, dovoljno je da startujes pomenuti kppp dialer, u settingsu stavi da bira pulsno (ako ti to treba), da uredjaj kome se obraca bude /dev/modem i radice.
Naravno pored kppp postoji i gnome dialer koji ja ne koristim....kppp se startuje brze.
I NIKAKO ne stvaraj trajni link na LTO....tako ces ucutkati modem - zasto, kako, nemam pojma, isprobao sam.

silverglider je napisao(la):
Prema ovome sta ti je script ispisao, /dev/ttyLT0 bi trebao da bude fajl, ne direktorijum.
Opet si u pravu 🙂 nisam gledao skroz dole jer sam trazio dir.

Ali opet neće? Ima ttyS0 i ttyS1 i jos ttyxx jedno 50 komada.
U win ME mi kaže da je modem na COM3.

COM3 je ttyS2,COM4 je ttyS3 itd.
Dakle,ako ti taj modem radi na COM3 namesti ga na ttyS2.

nesharm je napisao(la):
COM3 je ttyS2,COM4 je ttyS3 itd.
Dakle,ako ti taj modem radi na COM3 namesti ga na ttyS2.
Probao sam to odmah ali neće. Tada mi kaže da nije dobro podešeno ...itd.
A kad mi stoji na dev/modem , dev/ttyS0, dev/ttyS1 kaže: Your modem is not responding to initalitization.🙁

Jos samo malo...

Dobro je grobaru napredujemo 🙂
Ajde probaj jos ovo:
#rm /dev/modem
Probaj sada hoce li modem da radi. Sada bi konacno trebao da se pojavi /dev/modem -> tts/LT0 link. Radi? Ubaci ovu liniju na kraj fajla /etc/rc.local i uzivaj. A ako ni ovo nece, ja se predajem 🙂

poz.

Je li, kad odes u kppp (iliti "internet dialer") i odes u Setup, pa Modem tab, imas dugmence Query (sto mu dodje kao u windowsu "more info" na modem). Je l' ti javlja sta ?

I imas li ti uopste taj modem ili ne ?!?!? Nemoj da posle ispadne "jao, soooorryyy - rockwell ...." 😀

Pusti windows sta ti kaze - u winu ga ionako rasporedi windowsov PCI IRQ steering mehanizam ili ACPI drajveri.

Proveri jos jednom da li imas sve fajlove buildovane nakon kompajliranja, posto sam video da ti neke stvari nije generisao, bunio se da nema permission da ih zapise - verovatno nisi bio ulogovan kao root (u shellu kucas lepo "su -l").

I ne rece mi nista da li si pretrazio instalacioni direktorijum drajvera sa grep komandom u potrazi za "mknod"-om ?

Pogledao sam "lucent inst 2.txt" i nikako mi nije jasan ovaj deo

[root@localhost ltmodem-6.00b7]# ./ltinst2
bash: ./ltinst2: No such file or directory
[root@localhost source]# ./ltinst2
Installing the modem drivers in the kernel modules tree.
./ltinst2: cd: source: No such file or directory
/usr/bin/install -c -m644 --owner=0 --group=0 -b -D lt_modem.o /lib/modules/2.4.18-6mdk/kernel/drivers/char/lt_modem.o
/usr/bin/install -c -m644 --owner=0 --group=0 -b -D lt_serial.o /lib/modules/2.4.18-6mdk/kernel/drivers/char/lt_serial.o
The driver is now installed - now run

ltinst2 nije pronadjen u ltmodem-6.00b7 direktorijumu, a pronadjen je u nekom source koji je valjda ltmodem-6.00b7/source?

Sto se tice zvuka, u direktorijumu /usr/src/linux-2.4.18/Documentation mozda ima uputstvo vezano za CMI. Inace drajver se najverovatnije ucitava kao modul, pa bi trebalo videti koji parametri mu se mogu proslediti pri ucitavanju. Moduli se ucitavaju komandom insmod, a uklanjaju sa rmmod. Sa lsmod ispisuje se spisak ucitanih modula.

Evo i mene, ne nisam se predao samo sam bio malo odsutan 🙂

Prvo, modem naravno imam i to next Lucent.
Kad odkucam u shellu (log. root) "su -l" ništa ne dobijem?

U atachu ima šta dobijem kad otkucam "ll" , "mknod". Kao i "rm" što je Salac rekao.

Prema ovome sta ti je script ispisao, /dev/ttyLT0 bi trebao da bude fajl, ne direktorijum. Ukoliko taj device entry ne postoji uopste i ne mozes da ga instaliras, pogledaj te instalacione skripte i potrazi liniju koja izgleda otprilike ovako:
mknod /dev/ttyLT0 c 13 32

To je komanda za kreiranje device entryja, zadato mu je ime, tip je c - character, i koristi 12 i 32 za major & minor. Dobro, da ga ne ukomplikujem. Ukoliko nadjes takvu liniju (udjes lepo u dir gde ti je instalacija drajvera i pogledas <grep -a "mknod" *> ), zapisi je i izvrsi samo nju (otkucaj) u shellu kao root. Onda vezes /dev/modem na taj /dev/ttyLT0 kao sto je prethodno opisano.
Imam fail mknod /dev/ttySLT0 , primecujete da ima S ???

Pa dobro, ne znam sta si ocekivao da ces dobiti sa "su -l", ovim se logujes kao root stim da si bacen u /root direktorijum (za razliku od obicnog "su" gde posle unosenja root pass-a ostajes u tekucem folderu).
U dokumentaciji drajvera pise da pravi cak 3 entry-ja za modem, to su /dev/tts/LTO, dev/ttySLT0 i /dev/modcem linkuje na /dev/tts/LT0. Koliko vidim iz ove linije u tvom rm & ll.txt fajlu
"lr-xr-xr-x 1 root root 7 maj 16 16:40 ttySLT0 -> tts/LT0",
sad u /dev direktorijumu imas LT0 entrije (ne znam da li si me poslusao i prethodno obrisao /dev/modem pa su se pojavili ili su postojali i ranije). Sta god bilo sad ponovo napravi /dev/modem link sa "ln -s /dev/tts/LT0 /dev/modem", poteraj kppp i konektuj se na net. Gornja linija znaci da drajver funkcionise, modem je na com1 portu.

salac je napisao(la):
Pa dobro, ne znam sta si ocekivao da ces dobiti sa "su -l", ovim se logujes kao root stim da si bacen u /root direktorijum (za razliku od obicnog "su" gde posle unosenja root pass-a ostajes u tekucem folderu).

Razlika je u tome sto sa -l switchom bivaju povuceni i profile konfiguracije root usera. Znaci, samo sa "su" ces dobiti privilegije roota, ali ne bi trebao da dobijes sve pathove i ostale settinge koje ima root, a koje normalni user ne bi smeo da ima podeseno. Za to sluzi "-l" switch. Ovako ti se moze desiti da kao root otkucas neku komandu (lupam sad, fsck) i da ti shell lepo kaze "unknown command".

salac je napisao(la):
U dokumentaciji drajvera pise da pravi cak 3 entry-ja za modem, to su /dev/tts/LTO, dev/ttySLT0 i /dev/modcem linkuje na /dev/tts/LT0. Koliko vidim iz ove linije u tvom rm & ll.txt fajlu
"lr-xr-xr-x 1 root root 7 maj 16 16:40 ttySLT0 -> tts/LT0",
sad u /dev direktorijumu imas LT0 entrije (ne znam da li si me poslusao i prethodno obrisao /dev/modem pa su se pojavili ili su postojali i ranije). Sta god bilo sad ponovo napravi /dev/modem link sa "ln -s /dev/tts/LT0 /dev/modem", poteraj kppp i konektuj se na net. Gornja linija znaci da drajver funkcionise, modem je na com1 portu.

Uradio sam sve kako si rekao dobio sam dev/modem (fail a ne dir.) Probao da se konektujem kad je podeseno na dev/modem , COM1, COM2, COM3, COM4 ali neće? Javlja isto da ne može da inicijalizuje modem.

Je li, kad odes u kppp (iliti "internet dialer") i odes u Setup, pa Modem tab, imas dugmence Query (sto mu dodje kao u windowsu "more info" na modem). Je l' ti javlja sta ?

Uopšte nema nikakav more info za modem, ima samo za podešavanje dodatnih komandi.

Nazad
Vrh Dno