Šta je novo?

Linux pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Grobar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E ja se povlacim sa thread-a, sve najbolje i da proradis taj krsh 😀 😀

Ufff, bre, covece, sad ga i ti ode ... jos ces me naterati da nabavim @)(#@*$*&$ lucent pa da sam probam instalaciju 😀

Najbolje je da obrises sve te fajlove koje si generisao (ne i source drajvera) i da krenes iz pocetka.
U setu sa drajverima imas lepo uputstvo; imas cak u utils subdiru drajvera lep skript za detektovanje modema ("scanpci"). Ukoliko ga taj util ne nadje, lepo pise kako sa "lspci" komandom naci da li je taj tvoj lucent podrzan - prvo sa "lspci -v", pa zapises identifier, pa onda "lspci -nv" pa pogledas koji je procitan ID tvog modema. Tu lepo pise koji ID-ovi su podrzani, tj za koje lucent i xircom modeme.

Skinuo sam uputstvo i priznajem da su ga ljudi stvarno napisali detaljno - sta ti sve treba (od kompajlera pa nadalje) i kako da proveris sta imas od toga i koja je verzija, postupak instalacije, kako da proveris da li je sve proslo kako treba, koje environment promenjive treba da su podesene (DSP, SERIAL, ... proveris sa 'export') ... Lepo pise da module stavlja u /lib/modules/<kernel-verzija>/..., da u /etc/modules.conf nakon instalacije (tacnije nakon "depmod -a") treba da stoji:

alias char-major-62 lt_serial
alias /dev/tts/LT0 lt_serial
alias /dev/modem lt_serial

i da ne treba kreirati link /dev/modem ni na sta, nego se on kreira automatski kada se modem "aktivira" za upotrebu (znaci, sa ovim aliasima je dovoljno da svuda stavis /dev/modem u programima koji te pitaju za modem).

Ukoliko ne radi, kako se modem detektuje (gore sam opisao), tj njegove hardverske parametre (i/o, irq, itd) te da se u slucaju problema u ovom fajlu /etc/modules.conf nakon ovih gorenavedenih aliasa doda linija tipa:

options lt_modem vendor_id=0x115d device_id=0x0420 Forced=3,0x130,0x2f8

dakle, kada procitas hw podatke, sa onim scanpci odnosno lspci, mozes ovde da forsiras odredjenu i/o adresu, interapt i ostalo za ovaj modem/drajver.

Pored uputstva koje se dobija u tar.gzip fajlu drajvera na netu postoji i troubleshoot uputstvo za upravo ovakve slucajeve koje je imao grobar, a bogami i ja. Sad ne mogu da ga citiram (davno to bese - pre par meseci 😀) ali upravo ovakvi simptomi (znaci nelinkovanje /dev/modem kako treba i sl.) posledica su gluposti samog mandrake-a i njegovih 'plug-n-play' (pod veeeelikim znacima navoda)alata koji se startuju svaki put kad se sistem butuje. Sistem jednostavno ubrljavi dev entry za modem.
Isti problem imao sam pri prelasku sa 8.1 na 8.2 Mandrake. Posle par sati experimentisanja kod mene je prosljakalo brisanjem famoznog /dev/modem i modifikacijom rc.local, kao sto sma vec to opisao. E sad....zasto je modul drajvera kod grobara nesposoban da napravi prokletinju, to zaista ne znam.
Dakle eto jos jednog predloga za grobara : u runlevelu 5 iskljuci hardrake i kudzu dimone (imitacije plug&playa), pomoli se bogu, reinstaliraj drajver i bez reboota probaj radi li modem.
I jos jedna stvar : da li si ikada probao da instaliras drajver i odmah proveris radi li modem? without restart? Znaci dok hardrake jos uvek ne uspe da zase*e stvar?

Startovao sam "scanpci" i dobio "Found modem: 11c1:0440 " , iz čega se vidi da se uklapa u ovu tabelu gde je lucent (u atachu ceo info)
LUCENT 0x11c1 0x0440-0x045c

Proverio sam modules.conf i sadrži sve što treba :
alias char-major-62 lt_serial
alias /dev/tts/LT0 lt_serial
alias /dev/modem lt_serial
Kao i zadnju liniju:
Koju sam posle promenio u:
options lt_modem vendor_id=0x11c1 device_id=0x0440 Forced=3,0x130,0x2f8
Ali ne vredi, neće pa neće.
Obrisao sam i dev/modem, ali ne znam šta još treba da se briše. Pa da ponovim instalaciju. Mada sam par puta radio reinstalaciju bez brisanja.

Grobar je napisao(la):
...
Kao i zadnju liniju:
Koju sam posle promenio u:
options lt_modem vendor_id=0x11c1 device_id=0x0440 Forced=3,0x130,0x2f8
...

Ako ga vec forsiras na IRQ3 i I/O 0x130 & 0x2f8, iskljuci taj serijski port (com2) u BIOSu. Nadalje, budi siguran da neki drugi device ne koristi pod linuxom te adrese - idi sa mc-om i pogledaj (F3) fajlove /proc/ioports, /proc/interrupts i /proc/iomem.

Ne znam sta drugo da ti kazem. Ako ga nalazi, a ne umes nikako da ga nateras, onda je**** 😀 - onda nemam pojma sta je. Uz ove lucent 6.xx postoje na sajtu neki updateovi na 8.xx ili tako nesto. Pokusaj onda sa njima.

Izbrisi ti hardrake iz svih runlevela za svaki slucaj, pa preinstaliraj modem. To radis sa
#chkconfig --level 345 hardrrake off
ili ako vise volis grafiku KDE-> Configuration ->Boot and Init -> SysV-Init Editor - ako je uopste instaliran u basic instalaciji.I kao sto silverglider kaze, skini nov drajver 8xx.
Ovo postaje zaista depresivno, ne znamo kako da setujemo najobicniji modem...bruka
😀 😀 😀

salac je napisao(la):
Ovo postaje zaista depresivno, ne znamo kako da setujemo najobicniji modem...bruka
😀 😀 😀

Ma znami mi, nego njemu nesto ne ide od ruke 😀

Samo vi zezajte 🙂 Ima da bacim ovaj Mandrake i da instaliram SuSe

Ne mogu da nadjem u biosu gde da isključim COM2??? Na staroj ploči sam to isljučivao ali na ovoj 7AJA2, ne mogu da nađem ili su drukčije obeležili.

Ma ovako da se ne bi više zezao ima da obrišem Linux i da uradim full instalaciju na engleskom smorio me srpski....
Samo kako se briše Linux kad se njegove particije nigde ne vide? I da li da uzmem SuSe 7.3, sto si ti Silver poslao, umesto ovog Mandrake 8.2?
I da ste ubacili KDE 3.0 u SuSe?

Jao gde si nasao da instaliras na srpskom ... tu se ni ja ne bih snasao 🙂)))

Za SuSE, ne znam sta da ti kazem ... probaj. Mozda to resi problem. Nisam nikada instalirao lucentov modem, pogotovo ne sa Mandrake 8.2 verzijom.

KDE 3.0 za SuSE 7.3 je downloadovan, ali jos nije otisao put Beograda. Inicijalna verzija KDE-a ovde je 2.2 - zadnja pre trojke.

Joj bre...oces KDE 3? E pa.....cekam te na zicer sa gomilom howto installation pitanja za trojku 😀 A ti silverglidere nemoj da si se sti'so nego kupi taj modem i vidi sta-kako 😀 Braco moram da zapazim da sam dobro napredovao sa linuxom, jer vise ne znate odgovore na moja pitanja...bravo ja! 😉
Btw ako si nestrpljiv oko KDE trojke imam sorsove pa kompajliraj do mile volje....samo ne prenagljuj, meni je qt3 na athlonu 1.45 kompajlirao skoro sat vremena. Tu sam izgubio zivce i poskidao rpm-ove

salac je napisao(la):
Joj bre...oces KDE 3? E pa.....cekam te na zicer sa gomilom howto installation pitanja za trojku 😀 A ti silverglidere nemoj da si se sti'so nego kupi taj modem i vidi sta-kako 😀 Braco moram da zapazim da sam dobro napredovao sa linuxom, jer vise ne znate odgovore na moja pitanja...bravo ja! 😉
Btw ako si nestrpljiv oko KDE trojke imam sorsove pa kompajliraj do mile volje....samo ne prenagljuj, meni je qt3 na athlonu 1.45 kompajlirao skoro sat vremena. Tu sam izgubio zivce i poskidao rpm-ove

Probaj da promenis distribuciju pa tako proveris svoje znanje 😀

BTW, sto si skidao sourceove qt-a i sourceove ?!?
Pa zato i imaju vec prepakovane binarne postavke za svaku distibuciju - poteras rpm i gotova stvar. Sourceove treba skidati samo za one stvari koje se cesto menjaju - npr ono sto se veze za kernel, posto se on (barem ja to redovno radim) konstantno updatuje. Qt je standalone biblioteka, dok kde zavisi od svega par stvari (trazi odredjeni qt kao minimum, kdelibs i ostalo nosi sa sobom ["Omnia mea mecum porto""]), ali na okolinu ne reaguje toliko - radice i na XFree v3.3.x i na v4.x, na kernel ne reaguje, itd...

Samo nemoj da upadne u rekurentne medjuzavisnosti. Ja sam skoro jedva izvukao zivu glavu pri pokusaju da instaliram Abiword 0.99. 😀 I na kraju sam odustao! Rekoh pa ja pola neta da skinem zbog jednog abiworda.

Na kraju pre par dana instalirah ovaj Red Hat 7.3, pa cemo da vidimo kako se ponasa. Zasad i mene zeza modem, imam trenutno neki HSF Conexant, i imam drajvere i rade, ali bogami umeju i dobro da zablokiraju masinu (jedino hardreset pomaze).

silverglider je napisao(la):
Probaj da promenis distribuciju pa tako proveris svoje znanje 😀

BTW, sto si skidao sourceove qt-a i sourceove ?!?

Promenio sam na poslu 🙂 Tamo mi stoji RH 6.2, nekakvo serversko izdanje. Dok ne uzmem tvoj SuSe. Stvar je manje vise ista, i mnogo pomaze find / -iname. Najbolja stvar jos od Milka cokolada.

A sorseve sam skinuo jer sam se malo vise nalozio nego sto treba, vidim da su rpm-ovi za 586 i 686, a ja volim da cc ide sa march=athlon - om pa to ti je 😀 Tako mi i treba....

Marele u pravu si! I ja sam 2 puta jedva izvukao zivu glavu batrgajuci se kroz medjuzavisnosti i isprepletane libove ..Kombu jos nisam sredio grrr

Nazad
Vrh Dno