Šta je novo?

Linux pitanja....

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
1. AC 97 (Realtek ALC650) nece da radi pod Red Hat 7.3 Ako neko moze da nadje doticne drajvere i da da ovde link (ja nemogu, @home :rocket: )
2. Skrol na misu (Logitech) ne radi...kako da resim ovaj problem?
3. Fontovi - da li se fontovi iz windowsa mogu koristiti i u Linuxu ili su mi potrebni neki posebni fontovi?

kUdtiHaEX je napisao(la):
1. AC 97 (Realtek ALC650) nece da radi pod Red Hat 7.3 Ako neko moze da nadje doticne drajvere i da da ovde link (ja nemogu, @home :rocket: )

Evo ih drajveri ovde.

Verzija A1.70 od 23.12.2002, veliki 1.4MB

2. Skrol na misu (Logitech) ne radi...kako da resim ovaj problem?

Eh, kudi, pa bar smo o tome pricali vec; konfiguracija u XF86Config-4 fajlu:

[code:1]
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "no"
EndSection
[/code:1]

Vodi samo racuna o portu -> /dev/psaux je PS/2 u ovom primeru. USB bi bio /dev/input/mice.

3. Fontovi - da li se fontovi iz windowsa mogu koristiti i u Linuxu ili su mi potrebni neki posebni fontovi?

Legalno ne - i oni su copyrighted.
Tehnicki, da. Linux, tj X server sasvim normalno koristi i TTF fontove. Bilo je vec reci o tome kako se instaliraju.

Re: Re: Linux pitanja....

silverglider je napisao(la):
Tehnicki, da. Linux, tj X server sasvim normalno koristi i TTF fontove. Bilo je vec reci o tome kako se instaliraju.

U Mandraku drakfont uradi to za manje od 2 min.
Jedino mi nije jasno zasto u ver. 9.0 pocne operaciju prebacivanja fonta i na pola puta stane i nece dalje??

Uradim ga ja rucno i za manje od minut :d

Lepse je da znas podlogu, pa ako nemas bas drake-trt-mrt za sve (jer koristis npr suse ili rh ili slack ...), mozes uvek da namestis.

Re: Re: Linux pitanja....

Originally posted by silverglider

Jeste legalno 🙂 Majkrosoft je zadržao autorsko pravo na izmene i profit (zato ne mogu da budu deo komercijalne distribucije), ali mogu neograničeno da se distribuiraju i koriste.

Link: http://corefonts.sourceforge.net/

Da ne otvaram novi thread, koji mi program za rezanje diskova preporucujete. I da li onda treba da ukljucim onu SCSI emulaciju za IDE uredjaje?
I jos jedna stvar, da li kada zelim da instaliram nove module u kernel moram i da kompajliram kernel ili je dovoljno samo da izaberem nove module u configu i odradim make modules i make modules_install?

Nazad
Vrh Dno