Šta je novo?

linux pitanja- Debian 3.0 i botovanje linuxa iz boot.ini

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Debbian linux 3.0 stoji mi vec 1.5 godinu na diskovima odkako sam ga skinuo sa neta,
nisamuspeo da provalim kako da instaliram svih 7cd-ova koliko ih ima, sve treba
nesto manuelno da se radi,pa sam i batalio to.

Pa konkretno pitanje je kakva je to distribucija linuxa i kakv je u odnosu na red hat, jel isplati da se instalira

Drugo pitanje, sta ubaciti u boot.ini fajl od winXP-a pa da mi stoji i linux kao opcija.
Nisam hteo da se pri instalaciji, red hat upise u MBR i dize pri bootovanju svoj lilo loader.

Ovako, debian je prava 'muska' distribucija, treba malo da se pomucis da ga instaliras, i treba da znas sta radis. Ali, u isto vreme, Debijan je neka vrsta linux standarda koji mnoge kompanije koriste. RedHat stvarno ne podnosim, ima svojih bubica i specificnosti koje umeju da nerviraju coveka. Ako hoces pristojnu i kvalitetnu distribuciju, koja je takodje i user-friendly, ja ti predlazem Suse. Koristim na poslu SuSe 8 Enterprise edition na nekoliko masina, i da kucnem u drvo, radi k'o singerica 🙂

Imas na na netu na mnogo mesta tutorijale o tome. Inace moj predlog ti je da instaliras GRUB u MBR i preko njega da dizes Windows. Ako hoces LILO moras linux da instaliras u prvih 4GB diska.

Poz

Ova informacija za lilo i 4GB nije tacna.

Misterno, ne treba ti svih 7 CD-ova; debian 3 ima samo nekoliko varijanti prvog boot cd-a, a zajednicki su samo diskovi 6 i 7 (znaci, ukupno instaliras max 3 CD-a). Trebao bi da ti pasuje CD1 za boot instalacije. Vise o tome ovde.

Sam distro je ok. Generalno vazi pravilo da ti je najbolja ona distribucija koja ti obavlja posao, a koju umes da instaliras i posle toga odrzavas. Dakle, zaboravi razne hvalspeve i izaberi onakav distro koji odgovara u ovom momentu tvom nivou znanja. Kasnije, ukoliko zelis da menjas linux, uvek mozes da 'preteras" tu neku drugu (ili noviju) verziju preko te postojece.

Prica za winov boot.ini stoji tamo u FAQ sobi na forumu, potrazi samo malo.

Hvala Silver, konacno sam dobio ono sto sam i hteo, jer sada mogu lako da brisem
linux particiju kad hocu jer time necu unistiti i bootovanje win-a
a za to mi se odmah ukazala potreba jer red had 7.3 ne vidi ntfs particije

Nazad
Vrh Dno