Šta je novo?

Linux - opsta konfuzija!

• Začetnik teme Začetnik teme dejanl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dejanl

Čuven
Učlanjen(a)
15.07.2003
Poena
601
Inace nemam obicaj da za rijesenje svog problema pitam na forumima, al ovog puta stvarno nemam pojma sta da uradim, pa sta cu 🙂 dakle ovako, imam red hat 8.0 i pozelio sam da instaliram novu verziju x-chat-a i licq-a. Odmah da kazem, ako je to bitno da koristim kde dektop, ako to ista znaci.
Problem se prvo javio kada su ta 2 programa trazila da instaliram gtk2 verzija 2.2.0 il novija, rekoh, ajde, naci cu i to na netu i instalirati... iako pojma nemam sta je to :? i tako nasao i krenuo isntalaciju kad ono fino pise da moram da nadjem glib, atk i pango ... sto isto nemam pojma sta je, al nasao i to skinuo... medjutim, onda je pisalo da treba da nadjem jos libpng, pngconfig i tiff ... i to nasao i krenem lagano sa isntalacijom i instaliram png config, nakon toga libpng i glib, a zatim i pango, medjutim, problem se javio kad sam probao instalirati atk (verzija 1.2.4), koji je napisao nesto u stilu, da je pngconfig prijavio da postoji verzija glib-a novija od 2.0, al da je nadjen samo glib 2.0, i ako je pngconfig prijavio tacno da izbrisem stariju verziju (sto pojma nemam kako se radi) ili da editujem neki fajl... ne znam napamet sad, pokusao sam, al nisam uspio.
Probao sam i poslije, bez atk instalirati gtk2, al nije moglo, pa probao i pomenute programe, isto nije moglo.
Eto, sad molim ljude dobre volje, koji su shvatili sta sam napiso 😱 znam da nije lako, al ne znam jednsotavniji nacin da obijasnim 🙄 pa eto, ako moze pomoc, savjet, sta i kako da uradim.
Napomena da linux ne poznajem bas najbolje, onako, pomalo se snalazim, al to je daleko od pznavanja.

I jos na kraju pitanjce, jel se u linuxu cesto srecu ovakva :hump: ?
pozdrav cheers

Malo objasnjenje sta je to GTK:
[code:1]
GTK+ is a multi-platform toolkit for creating graphical user interfaces. Offering a complete set of widgets, GTK+ is suitable for projects ranging from small one-off projects to complete application suites.

GTK+ is free software and part of the GNU Project. However, the licensing terms for GTK+, the GNU LGPL, allow it to be used by all developers, including those developing proprietary software, without any license fees or royalties.

GTK+ is based on three libraries developed by the GTK+ team:

* GLib is the low-level core library that forms the basis of GTK+ and GNOME. It provides data structure handling for C, portability wrappers, and interfaces for such runtime functionality as an event loop, threads, dynamic loading, and an object system.
* Pango is a library for layout and rendering of text, with an emphasis on internationalization. It forms the core of text and font handling for GTK+-2.0.
* The ATK library provides a set of interfaces for accessibility. By supporting the ATK interfaces, an application or toolkit can be used with such tools as screen readers, magnifiers, and alternative input devices.

GTK+ has been designed from the ground up to support a range of languages, not only C/C++. Using GTK+ from languages such as Perl and Python (especially in combination with the Glade GUI builder) provides an effective method of rapid application development.
[/code:1]

E sada.... proces instalacije bi rebao da bude ovakav:
recimo da si skinuo verziju 2.0.0. Otpakujes je sa tar xvfz gtk+-2.0.0.tar.gz u neki direktorijum. Medju otpakovanim fajlovima treba da se pojavi i fajl configure koji bi trebalo da pokrenes kako bi napravio template fajlove pomocu Makefile.in. i na taj nacin ce se napraviti fajlovi specijalno za tvoj sistem.
Da bi instalirao /opt/gtk potrebno je da kucas komandu ./configure --prefix=/opt/gtk. Da bi znao koji prefix treba da koristis potrebno je da pokrenes configure sa dodatkom --help. Enivej ako ovo prodje, a trebalo bi, bez problema sledece sto bi trebalo da uradis je da otkucas make i make install i to je to....

Nazad
Vrh Dno