Šta je novo?

Linux newbee

Shedoks

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2004
Poena
319
instalirao sam mandrake 10.1 i pored ostalih problema ovaj mi je najvazniji.

imam isdn ali njega nisam uspeo da konvigurisem. Uspeo je da ga detektuje na tty/Sl0 ili tako nesto ali ne mogu da se nakacim a uspeo sam da se konektujem preko obicnog modema ali to je sve. Ne mogu da surfujem jer nece da se mrdne kad ukucam neku adresu. Jel moze neko da mi pomogne

druga stvar sve mi je nekako sporo. Imao sam predstavu da je sve to nekako brze. Dok mi otvori ono za konfiguraciju (kako god se zvalo) treba mu sigurno jedno 15ak sec inace koristim kde 3.2

ovo je prvo sretanje sa linuxom pa ako neko ima predlog nek bude detaljan.

Hvala

Koji ISDN adapter imas? Kako je vezan na comp? (serijski, USB, PCI kartica)?

Sporost sistema : mnogo puta smo pricali na forumu o ovome, uglavnom posto si newbie u svetu linuxa verovatno si instalirao sve moguce daemone ili veliki broj njih (tako da ti je comp trenutno web,mail,dns,dhcp,database,print,samba,telnet,ftp,ssh server). Kad nepotrebne stvari pogasis, masina ce poleteti.

@salac: e poshto sam i ja linux novajlija, reci mi shta je trenutno aktuelno od linux os (koliko ja znam ima ih vishe)? Nabavio sam i ja mandrake, ali je 9.0 (al me *****ao jedan chovek sa ovogodishnjeg sajma knjiga, rekao mi je da je ovo najnoviji 🙁).
I shta je KDE 3.2 --- Pretpostavljam da je dodatak za linux, ali reci mi da znam tachno.
P.S. Shta sve ti od ovoga koristish?

sanel_nbg22 je napisao(la):
druga stvar sve mi je nekako sporo. Imao sam predstavu da je sve to nekako brze. Dok mi otvori ono za konfiguraciju (kako god se zvalo) treba mu sigurno jedno 15ak sec inace koristim kde 3.2

Hvala

Isti slucaj i kod mene bio e sada cu da ti kazem sta je kod mene bio problem.

Ja sam bio u lokanoj mrezi i DHCP ni je dodeljivao ip dns i masku i dok je to bilo tako sve je radilo ovajno kada sam sam konvigurisao to sve je poletelo pa ako si u lokalnoj mrezi znas sta ti je raditi ako nisi onda nemam pojma 🙂

pa prvo ga raspakuj iz tar arhive (to nije tesko snacices se)

onda idi tamo gde si ga otpakovao i kucaj u konzoli

./configure
make
make install
Onda kada ti izbaci gresku javi se 🙂

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
@salac: e poshto sam i ja linux novajlija, reci mi shta je trenutno aktuelno od linux os (koliko ja znam ima ih vishe)? Nabavio sam i ja mandrake, ali je 9.0 (al me *****ao jedan chovek sa ovogodishnjeg sajma knjiga, rekao mi je da je ovo najnoviji 🙁).
I shta je KDE 3.2 --- Pretpostavljam da je dodatak za linux, ali reci mi da znam tachno.
P.S. Shta sve ti od ovoga koristish?

Pogledaj sajt: Distro Watch

@sanel_nbg22
Uz netmod si sigurno dobio i uputstvo kako da ga povezes na linux - uglavnom nemoj da koristis usb nego serijsku vezu i sve ce biti u redu. Ako se dobro secam cak je do detalja opisano i kako i gde uneti inicijalizacione stringove (primer sa kppp-om).
Sto se tromosti sistema tice, kako koristis jednu od 'sarenih' distribucija sigurno imas mnogo stvari koje ti rade u pozadini a nisu potrebne ili su potpuno nepotrebne. Pokusaj da nadjes nekog 'linux majstora' koji ce ti procackati po sistemu i poiskljucivati sve ono sto nije potrebno. Ili se malo strpi dok ne naucis da to uradis sam 🙂
Preporucio bih ti da pomoc potrazis na http://www.mandrake.co.yu i tamosnjem forumu koji okuplja jak mandrake community i gde ce ces na sva postavljena pitanja vezana za tvoju linux distribuciju dobiti brz odgovor. Nadam se da mi moderatori nece zameriti na ovakvom savetu 😉

@Immortal_SurvivoR
Nema nekih prevelikih promena - oni koji pocinju i dalje biraju izmedju SuSe-a, Mandrake-a i Fedore (nekadasnji Red Hat). Power user-i obicno izaberu Debian ili Slack. Od novih i interesantnih stvari tu su Ubuntu koji je u prvoj grupi i Gentoo koji je okrenut ka ljudima koji znaju sta rade. Sysadmini se po obicaju prave pametni i svako ima nekog svog cudnog favorita koji je najbolji/najjaci/najbrzi a za kog niko nije cuo 🙂
A KDE 3.2 je graficko okruzenje za X Windows - najgrublje moguce receno xwindows+kde = ms windows (gde sa linux strane jednacine upadaju jos i linux kernel i mnoge sitnije stvari, ali eto da uprostim stvar do kraja 🙂 ).

Meni je radio bez problema pod SuSE linux-om koji jer ga je sam prepoznao

Zato sto na serijskom portu sigurno radi 🙂
Kopaj po netu i trazi resenja, spisak potencijalnih problema je stvarno poduzi. Ili malo suzi problem (recimo baci izgled routing tabele kad se povezes na net preko ISDN-a, sadrzaj /etc/resolv.conf , /proc/bus/usb/devices i /var/log/messages fajlova, spisak ucitanih modula itd. ,).

Josh jedno pitanje: Da li mi je potrebno neki "osnovni linux" da bih mogao da instaliram mandrake ili suse ili su ovi standalone? I shta je potrebno za KDE 3.2, mislim da li je on standalone ili je samo addon za neki od ogrenavedenih?

instaliraj bilo koji od ta dva i dobices apsplutno sve sto ti treba i ne treba ukljucujuci kde i jos jedno 5 windows managera a mozda i gnome
btw. kreni da citas lagano dokumentaciju sa www.tldp.org
bbtw. baci pogked na http://www.kde.org/screenshots/

Poslednja izmena:
Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Josh jedno pitanje: Da li mi je potrebno neki "osnovni linux" da bih mogao da instaliram mandrake ili suse ili su ovi standalone? I shta je potrebno za KDE 3.2, mislim da li je on standalone ili je samo addon za neki od ogrenavedenih?
Nema osnovnog 🙂 sve tu sistemi za sebe. kDE/GNOME/XFCE dobijas uz sistem, nema potrebe da rucno instaliras, konfigurises etc.. znaci, ubacis CD/CD-e, instaliras, pokrenes, ulogujes se i sve je tu sto ti treba.

uglavnom

Elsa Microlink ISDN USB status:
The ISDN-Adapter ELSA Microlink ISDN USB is not supported in Linux. So it's impossible for owners of this device to use the Internet in Linux.

Suse je trazio od ovih da daju specifikaciju da bi se napisao drajver, ali ovi nisu hteli da daju.

***. mada ja imam onaj grcki. U sc-u ovih dana ima neki sajam (mislim da su telekomunikacije) i nasao asm netModov stand i kao dobar dan dobar dan. Kako da dignem netMod na linuxu
: decko instaliraj drajvere
>ja bih al da ih prvo vi stavite na cd
:hm.................................................................................................................................aj daj mi tvoj mail 🙂) i naravno nije se javio ,)

Odustao sam od isdn=a. Podesio sam ICS i sad sljaka tj bolje receno imao sam nameru to da podesim ali je on to sam uradio za mene :d Ja podesio ICS na xp pro i dizao linux na lapu upalio browser kad gle radi 🙂 a na xp=u nije xteo 🙂

sad moram fontove da podesim :crash:

i kad smo vec kod toga kako da diskonektujem host, koji je pod xpom?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno