Šta je novo?

Linux Mint (ubuntu kernel) - na staroj masini

Nema, doktor za linux :) Svaka cast.

Nisi razumeo, namerno je pregazio drugom verzijom...

@dkrstic,

Da li je moguce na eksterni HDD koji se kaci na USB port instalirati neki linux. Instalacije ce da uspe ali je problem boot, tako napravljen linux je na ext4 ili neki ext a boot mora sa fat32. Da li je moguce nekako iparcati disk na Fat32 i ostatak ext4 i tako nekako poturiti boot na Fat32 da bi to bios prepoznao i poceo da dize masinu kao da je to USB-HDD

Poslednja izmena od urednika:
Ne bih preporučio igrarije ako su na ext ili internom hdd važni podaci.
Pretpostavljam da si mislio da ti ostane netaknut interni hdd sa sopstvenim boot-om i nekim os-om?
Da li ti ploča podržava boot from usb-hdd?

Pogledaj na ovim linkovima:

Editing grub - 2 hdds - 2os's
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=46&t=83308&p=482935&hilit=boot+usb+hdd#p482935

Booting os from external HDD
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=90&t=83459&p=483639&hilit=boot+usb+hdd#p483639

Moram da pitam, a šta bi time dobio u odnosu na boot sa flash sticka, nije naročito brže, očigledno nije ni trajnije rešenje... ako je za čisto distroholic :) experimentisanje, experimentiši sa stickom...?

MB podrzava boot sa USB-HDD i tako butujem sa USB flash stickova. Upravo to sam mislio boot na glavnom HDD da ostane netaknut. Ima tri linux distibucije na diskovima i XP, nema mesta na regularnim diskovima. Ovaj HDD koji spominjem sluzio mi je nekad za backup ali sad je suvise mali, iskljucivo volim da odradim full backup ali to sad ne moze da stane. USB su mi malog kapaciteta tako da mi je najveci 2GB i na njemu mi je Mint 9 LTS. Probao bi Debian na tom externom HDD od 40GB zato sam i pitao. :)

Odradio sam na jeftinu foru i dizem linux sa eksternog usb-hdd. Fora koju sam primetio jos ranije je to da je moguce staviti boot na bilo koju particiju ako se disk formatizuje pre instalacije.
Odradio sam format eksternog HDD u ext4, restartovao masinu i podigao je sa CD. Pokrenuo sam instalaciju sa CD odabrao eksterni HDD, napravio /, /home, swap a za stavljanje gruba izabrao taj eksterni HDD.
Sve odradio, ugasio masinu, startovao podizanje sa eksternog HDD i to radi, na njemu je grub, kad budem radio azuriranje gruba u drugim distribucija iskljucicu taj HDD i nema problema.
Ovo pisem sa linuxa koji je na tom eksternom HDD, sporije radi ali mi je bio cilj da probam, za sada je to Ubuntu 11.04 ali cu probati Debian ili kad izadje stavicu Mint12.

Nema potrebe da radiš formatiranje pre instalacije. Uvek možeš d abiraš gde će ti biti boot opcija u mbr ili na početku (svake) particije

@lega99
Probao ja sinoć Mint 12 RC :)

Jel moze neki upgrade na sa 11 na 12 , nemam vise nijedan CD ni DVD da narezem.
Probam razne distibucije zato sto mi u svakoj nesto zasmeta ili ne radi a u drugoj radi, evo sad u Mint 11 Krusader je ludeo, zasto pojma nemam.
Stavio sam i gornji panel u Mintu, kako da prebacim notifikaciju za parcelittu i update u gornji panel, navikao na klasiku od ubuntu

Mint je bio poznat po tome da se upgrade radi iskljucivo preko CD-a ili DVD-a; nije bas kao instalacija od nule obzirom da je dovoljno pametan da sacuva podatke, ali nije ni da je postojala klasicni internet upgrade.

Cudna odluka obzirom da se Mint bazira na ubuntu-u/debianu i da je to tamo dozvoljeno.

Mint je bio poznat po tome da se upgrade radi iskljucivo preko CD-a ili DVD-a; nije bas kao instalacija od nule obzirom da je dovoljno pametan da sacuva podatke, ali nije ni da je postojala klasicni internet upgrade.

Cudna odluka obzirom da se Mint bazira na ubuntu-u/debianu i da je to tamo dozvoljeno.

Da cudna odluka. Cudno je sve to Mint i Ubuntu ista osnova ali opet nije isto. Krusader sam sredio, ali imam problem oko nasledjivanja dozvola, setujem vlasnistvo nekom folderu, setujem da to odradi i za njegove podfoldere i fajlove ali ne odradi ni u Krusaderu ni u Nautilusu. Mint 11 trebalo bi da je ekvivalent Ubuntu 11.04, u Ubuntu Google earth zakopava a u Mintu 11 radi ko sat, ista masina razlika je sto Mint teram sa eksternog HDD. Najcudnije mi je zauzece prostora, kod Minta na /home pokazuje da je zazeto oko 500MB, nisam ga nesto punio ali na Ubuntu /home to je strava koliko je napunjen, znam da mi je 15GB za VMware i XP ali ostatak, moracu dobro da procesljam i vidim da li sam mozda nakrkao neke .iso . U Mintu dok god nisam u gnome-mikseru uradio enable phone zvuk se jedva cuo, crnjak je sto je sve ustekano pozadi a ne napred gde se stekaju sluske na desktop kucistu.

Nazad
Vrh Dno