Šta je novo?

Linux Mint problem

MarkosNS

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2009
Poena
320
Instalirao sam mint na drugoj masini,trebao mi je besplatan os. Kod instalacije i podesavanja nisam imao vecih problema (nebitno je moje licno misljenje o ovom os) ali on radi i to mi je najbitnije. E sad kada sam ga prikacio na ovaj tv http://skinflint.co.uk/de/a437229.html preko dvi-hdmi kabla dobio sam rezoluciju 1280-768 50 hz,ocajna je slika plus slova su necitka.Kada sam pokusao da je promenim u neku drugu,zatamni se ekran kao da nesto radi,ali na kraju je vrati na ovu smornu.
Pitanje je da li je to do linuxa ili kabla ili cega vec?? Imam integrisanu grafu hd 3300 i da napomenem da mi je sve bilo ok kuci na monitoru,normalno se ponasao,tek kada sam ga prebacio na lcd tv,skroz se istripovao!
Svaka ideja i sugestija je dobrodosla!

Poslednja izmena:
Ja bih se prvo poigrao sa modelajnovima.
Ima dobrih modeline generatora na netu, npr:
http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl

Ukucaš tu osnovne podatke (rezoluciju, frekvenciju ... ostalo po potrebi) i ono što ti izgenerira kopiraš u /etc/X11/xorg.conf fajl pod sekciju "Monitor" i restartaš X-e.
Bilo bi dobro napraviti backup tog fajla prije promjena.

Druga stvar kojom bih se poigrao na tvom mjestu je konfiguracija dvostrukog izlaza jer sumnjam da će računalni monitor dobro prikazivati sliku s modlajnovima za TV.

Hvala,probacu da odradim,mada mi deluje komplikovano za moj ukus,ali ako upali bice extra :)

Da li postoji xorg.conf u Mintu, Ubuntu 9.10 nema vise xorg.conf

Kod:
Xorg -configure :1
Ovo će generirati xorg.conf fajl u /root direktoriju, potrebno je samo kopirati ga na standardno mjesto ... u /etc/X11/

Imam jos 1 pitanjce,naime ne mogu da podesim da mi radi zvuk u vlc plejeru,pa tako imam jednu vrlo smesnu situaciju,u nekom njegovom (linux mint) deafault plejeru ima zvuka ali ne pusta titlove,vlc ne pusta zvuk ali pusta titlove,a neki treci plejer pusta i zvuk i titlove,ali nece u full screen :d Pokusavao sam i pokusavao da podesim nekako taj vlc,ali jednostavno nece da radi kako treba,pa me zanima da li ima neki fazon za to??
Inace zvuk postoji u sistemu (cuje se kada su drugi plejeri u pitanju i kada se podize i gasi os)

Koristim već dugo Mint i nisam imao sličnih problema, pogotovo to sa VLC-om, banalno pitanje jesi li instalirao sve kodeke (ima automatsko instaliranje kodeka, poskida sve što je potrebno, čak i flash sa internet...start -> multimedia -> instalacija kodeka ... lupam napamet, sad sam na winu...)

Uspeo sam! Malo sam procackao i proradio je.... naravno da je neka glupost bila u pitanju,trebalo ga je podesiti da pusta zvuk,ne znam sto je to bilo ugaseno,ali se tako instalirao...Ako neko bude imao slicnih problema....jedino resenje za sve linux probleme je strpljenje i cackanje :D:d

Nakon mesec dana koriscenja LM,mogu da kazem je sve stvar navike tj kada se sve lepo podesi fino radi i ne pravi (skoro) nikakve probleme. Svaka preporuka ljudima kojima treba besplatan,a ok OS i ne treba da se unapred uplase da nece znati,jer sam i ja 1 od tih koji nisu neki preterani poznavaoci,a snasao sam se :d

Ekšli si oduševljen ali nećeš da priznaš, još uvek čuči mali Bil u tebi, ali uskoro...vrrrrrlo uskoro :eyebrows: :p

Problem je sledeci. Imam dva hard diska, instalirao sam na jednu particiju Linux Mint 8, sve je isao lepo, zavrsio sam instalaciju, kada ispise poruku sl izvadite cd is tray-a, pa pritisnite ENTER. Ja sam uradim to, a posle samo butuje windows...
Kada sam instalirao, i trebao sam da izaberem kako cu da instaliram, ja sam isao na Advanced, tamo sam izabrao jednu particiju a sada nece da se butuje linux...

Na cemu je baziran Linux Mint?

EDIT: Ubuntu.

Poslednja izmena:
Problem je sledeci. Imam dva hard diska, instalirao sam na jednu particiju Linux Mint 8, sve je isao lepo, zavrsio sam instalaciju, kada ispise poruku sl izvadite cd is tray-a, pa pritisnite ENTER. Ja sam uradim to, a posle samo butuje windows...
Kada sam instalirao, i trebao sam da izaberem kako cu da instaliram, ja sam isao na Advanced, tamo sam izabrao jednu particiju a sada nece da se butuje linux...

Predpostavljam ti je windows na jednom HDD a ta particija na koju si instalirao mint na drugom HDD... trebalo je da u zadnjem koraku instalacije odaberš napredna podešavanja (dole desno dugme) i tu odabereš da se grub instalira na prvi HDD... onda bi mogao birati koji ćeš sistem koristiti pri startovanju računara... i ovo se može popraviti supergrub diskom...

Poslednja izmena:
Ne. nije tako. Instalirao sam na isti HDD na koji imam sistem....
kao mogu da poravim?

Ako neko zna da napravi konekciju za wireless u Mintu neka napise ovde jer ja vec mucim nedelju dana a nisam uspeo...

Vrh Dno