Šta je novo?

Linux Mint 17 Qiana LTS kerneli

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Linux kernels - Менаџер исправки_005.jpg Менаџер исправки_004.jpg
Kreatori Linux Mint 17 Qiana smislisli su novu igru za korisnike, igra se zove probaj kernel pa sta ispadne.
Za sada su 5 kernela u opticaju 3.13.0-xx-generic, na korisniku je da odluci koji ce kernel da instalira.
Uvek je bilo od kad je sveta i veka da kreatori isprobaju poboljsanu verziju kernela i kroz update je
ubace na sistem, sad to vise ne vazi. Druga varijanta je za one koji vole da se igraju i eksperimentisu,
oni ili sami kompajliraju kernela ili ubacuju novije verzije koje jos nsu ispitane.
Kod:
 > uname -r
3.13.0-24-generic
Kod mene je ova inicijalna verzija, da li je neko stavljao nesto drugo od ponudjenog

Poslednja izmena od urednika:
Oni su ti ponudili opciju da biras koji ces kernel da podesis kao default pri butovanju. To su Ubuntu 14.04 LTS verzije kernela, 3.13.0.24 je stigao uz 14.04 a 3.13.0.33 je stigao u okviru danasnjeg apdejta. Ubuntu gomila kernel verzije ali mozes iz gruba da podignes stariji kernel. Ali ne znam da li ima alat kao taj Mintov da biras iz samog OSa koji ce kernel podici pri sledecem restartu. Mozes komotno da stavis 3.13.33, ako ne bude problema (ne bi trebalo da ih bude) ostavi tako.

Sto se tice dizanja sistema sa razlicitim kernelima sve je to isto kao i Ubuntu a i u ostalim distroima ako koristis grub.
Interesuje me zasto su update kernela ovako resili, da li je to samo da se pokaze da to nije prepakovani Ubuntu.
Najinteresantnije je kad sam video da su krenuli sa MDM login managerom, nesto mi je to bilo previse poznato,
malo istorije i to je pocetak Ubuntu.

Vrh Dno