Šta je novo?

Linux Mint 17 i problem sa GRUB-om !?

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Pozdrav svim " forumasima " ,

potrebna mi je mala pomoc oko problema posle prelaska sa Mint-a 16 na 17-icu. Naime imam dual boot sa win 7 i posle uspesne instalacije (i svega ostalog na na Mint-u) dogodilo se to da Grub ne prepozna tj. ne ubaci u meni i Win 7 ... Pokusao sam sa savetima nadjenim na net-u sa kojima sam taj problem uspesno resavao na Mint 16 (u pocetku se slicno ponasao), tj. odradio sam sledece :

sudo mount /dev/sda7 /mnt

sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda,

i na kraju

sudo update grub (This might not be necessary, but I did this just to be safe),

rezultat je da se butuje samo Mint 17 a od Win-a ni traga. Vidim da su mnogi na ovaj nacin uspesno resili dual boot ali kod mene nece, pa nece :) ,

da li neko ima volje (znanja znam da ovde ima maximalno) da pomogne ...

Pozzz :wave:

Jel ti Mint na sda7 instaliran?

Sta izbacuje: sudo os-prober

Trebalo bi onda da ona komanda odradi posao.

Koju lokaciju si prilikom instalacije postavio za boot loader?

Trebalo bi onda da ona komanda odradi posao.

Koju lokaciju si prilikom instalacije postavio za boot loader?

Ma radio sam to " na brzaka " i koliko se secam na sda7 (tj. root pat. mint-a) je boot loader ?

Razmisljam da ponovo instaliram Mint i sve propratim polako ...

Ne moze da bude na sda7, u tom slucaju bi ostao Win boot loader. Mislim da je moguce instalirati ga naknadno na sda7, reinstalirati Win boot loader, pa onda uz program EasyBCD dodati Grub na Win boot loader listu.
To bi ovako nekako izgledalo:
1. prvo instaliras Grub na sda7 iz Mint-a: sudo grub-install -f /dev/sda7;
2. onda sa Win DVD-a povratis Win boot loader, imas FixMBR opciju pri instalaciji;
3. skines i instaliras besplatni EasyBCD, preko njega dodas Grub, odnosno Mint u Win loader: Add new entry > Linux/BSD > Type:GRUB 2 (dole ostavis automatic, ako ne bude htelo dodas rucno)> Add Entery. U Edit Boot Menu mozes da podesis vreme i raspored, a i da obrises nesto iz liste.

Za ovaj prvi korak ne mogu da garantujem, to nisam radio nikad. Ako se resis na reinstall, mozes ovako da odradis, 2 i 3 korak isto (3. posle instalacije), a prilikom Mint instalacije stavis da se Grub instalira na sda7, odnosno na Mint particiju.

Evo druze ponovo sam " na brzaka " instalirao Mint 17 i sve je proradilo bez problema tj. GRUB je prepoznao Win 7 i ima ga u boot meniju :trust:, dakle negde sam pogresio pri prvoj instalaciji u particionisanju (i pritom obrisao jednu nebitnu malu partciju - uvek kad hocu brzo nesto da uradim ispadne naopako :smash: ) ... U stvari pomislio sam posto je nov (svez) Mint 17 reko' neki bug ga muci i onda sam poceo da "reinstaliram" GRUB pet puta, umesto da sam odmah pokusao sa novom instalacijom ???

Uglavnom mnogo hvala na odgovorima (i odvojenom vremenu) @toxicm, narocito ovaj poslednji post je nesto novo za mene - taj postupak nikada nisam koristio, a verovatno hocu (pokusacu to kada budem hteo ponovo da reinstaliram Mint ili win) ...

Pozdrav i hvala najlepse :wave: :wave: :wave:

Taj drugi nacin je malo prakticniji u slucaju da moras da reinstaliras Win, njegov loader pregazi Grub (ovako samo uz EasyBCD u par klika dodam Linux), a i Grub mi je nekako ruznjikav. :)

Ако се линух стартује, довољно је sudo update-grub па ће груб да се освежи а ако има и проблема са стартовањем, једно sudo grub-install /dev/sda ће да реинсталира груб на хард. Све ово важи ако је у питању један хард, ако је у причи још неки, онда можда мора мало другачије.

Evo sve ove sugestije (uputstva) sam " ubacio " u jedan text document, cisto da kada zaboravim (jer ove radnje se ne rade svaki dan) mogu da se podsetim tj. da ne gnjavim Vas ljude dobre volje ;) , inace da se dopunim, vrlo sam zadovoljan Mint17-com sasvim lepo i korektno radi a mnogo toga je pojednostavljeno i ne oduzima mnogo vremena bar za osnovnu konfiguraciju i programe. Presao sam sa Open Suse-a na Mint i kazem prijatno sam iznenadjen lakocom rada na njemu ....

Pozzzz !

Koristio sam BURG ranije, da budu 2 slicice kao dugmici za odabir (Win logo i Mint logo), ali mi je opet prakticniji klasican Win boot loader.

Inace, sudeci po prvom postu, vec je probao update i install Grub-a. Nesto je prilikom instalacije zabrljano, ili u podesavanjima ili sam Mint.

@G@W

LInk ka alatu koji sam postovao nema namenu ulepšavanju već automatizovanom sređivanju pičvajza

@G@W

LInk ka alatu koji sam postovao nema namenu ulepšavanju već automatizovanom sređivanju pičvajza

Kod mene taj grub-customizer napravi takav haos da je to neverovatno, odjednom mi se u meniju nadje ubuntu sa Mintom
pod istom stavkom. Ne moze da se ukloni, moze da se deinstalira ali to sto napravi taj. haos to ostaje. Ima dir gde on ostaje
i posle deinstalacije, secam se da sam uzeo iz drugog distroa i prekrio taj dir da bi dobio normalu tj. standardni ruzni grub
koji se moze ulepsati dodavanjem neke slicice kao podloge

Мени је пар пута брљао и приметио сам да се не сналази и омашује неке ставке. Тада сам тражио замену за startupmanager (који је имао неку паузу у постојању па се касније опет вратио) а сада тих пар ситница ручно сређујем па ми није потребан додатан програм.

Vrh Dno