Šta je novo?

Linux Mint 11 "Katya" izašao

@Salac,

Sad se ja pitam posle 3 pokusaja kompajliranja kernela, poturanja config faja i stracenih 10 sati sta da mu radim. Da li to uopste ima svrhe, svaki puta je ista poruka VFS cannot opet root device "sdb4" . Sta to znaci da hebeni program ne postavi mount point na sdb4 gde je inace stavljen i 2.6.38 stavljena mu je mount point na sdb4 a posle kad dignem 11.04 koji je na sda uradim update-gruba i sve radi i biram koji cu linux da podignem i sa koje particije. Ispada da je pametnije skinuti gotov .deb kernel a ne gubiti vreme jer ne vozim server ili neku strogo namensku masinu. To je toliko besomucno gubljenje vremena da se ponekad pitam koji sam ja mazohista, za svaki klinac google pa sati trazenja resenja za trivijalnosti. :wall::wall::wall:

tc tc tc ja racunam ti si proverio grub :)

Greske sa grubom cak i nisu toliko strasne jer grub entry-je mozes da editujes in-vivo, tj. kad ti se pojavi boot meni stisnes'e' pa izeditujes liniju koja pokazuje gde se nalazi root particija.

tc tc tc ja racunam ti si proverio grub :)

Greske sa grubom cak i nisu toliko strasne jer grub entry-je mozes da editujes in-vivo, tj. kad ti se pojavi boot meni stisnes'e' pa izeditujes liniju koja pokazuje gde se nalazi root particija.

Ja te sad nista ne razumem. U cemu je greska sa grubom, meni je grub savrseno ispravan. Na sda imam xp i 11.04 i grub je na sda. Na sdb imam 10.10 i njegov grub je na sdb3, na sdb4 je 10.04 i njegov grub je tu. Kad iz nekog npr. 10.10 dodajem verziju kernela ladno instaliram tri .deb pakvanja dva su heder a jedno je image, uradim sudo update-grub. Bas na 10.10 ima jedno 5 kernela. Onda lepo ugasim masinu i ponovo upalim podignem linux koji je na MBR sa XP, uadim sudo update-grub, restart, dobijem grub meni koji je azuriran, biram koji linux i koju verziju kernela i to radi. Sta sad tu nevalja sa ovim kernelom zasto on nije nezavisan kao stali koje skinem sa interneta. Sta ja sad treba da uradim ne razumem, 10.04 sa 2.6.38 sve se lepo podize i sad bi bilo noralno da se podigne i sa 2.6.29.1 ako je taj kernel napravljen da moze da se instalira kao i svi kerneli koje skinem sa interenta. Mozda je tebi to smesno ali meni je nelogicno, skinem kernel sa neta instaliram i on nema problema sa grubom, radim ako sam opisao, sad iskompajliram kernel, dobije 2 .deb pakovanja koja se instaliraju i sad ti kazes ne valja grub, kako i zasto. Kad se skida kernel sa neta uvek su 3 .deb pakovanja dva hedera i 1 linux image i nemam nikakvih problema.

@Salac,

Evo probe radi ladnjaka sam instalirao gotov .deb kernel 2.6.29.1 na tu particiju gde kopajlirani kernel nije znao gde mu je *upe glava. Da to sto ja radim to se zove valjda chain. Usput kako da stisnem "e" kad kod ispisivanja one poruke sve zablokira. Evo podigao sam masinu sa sdb4 i pisem iz tog kernela.
sh-4.1$ uname -r
2.6.39-02063901-generic
sh-4.1$

lego,
pravo da ti kazem probao sam da vizuelizujem na koji nacin je kod tebe setovan chainloading bootloadera, ko tu sta poziva i sta se tu tacno desava ali mi i dalje ne uspeva :) Drago mi je da si nasao verziju uz PPA koja ti odgovara.

Btw, sad si manje-vise video sve sto moze da te zadesi kada kompajliras kernel a ne - ili se zaboavi uzidavanje podrske za fajl sistem na kojem ti je root particija (mora da bude ugradjena u kernel image, nikako da bude kompajlirana kao modul), ili je zbrljan grub entry. Ko zna, mozda ti nekad zatreba.

@Salac,

Nije nista komplikovano. Imam dva diska sda i sdb. Na sda je XP i Ubuntu 11.04. Znaci grub je ubacen na MBR od sda. Na drugom disku sdb3 particija je primarna i tu je GnackTrack (Ubuntu 10.10) i njegov grub je bas na toj particiji sdb3. Na sdb4 je identicno samo je tu backtrack5 (ubuntu 10.04).
Poenta je sto se sistem butuje sa sda i tu u tom grubu su pokupljeni svi ostali linuxi i gde su njihove but adrese. Kad dignem 11.04 i uradim update-grub on proceslja sve particije na diskovima, nadje prvo sebe i eventualno neki noviji kernel, onda nadje XP i krene dalje i nalazi sve ostale linuxe.
Sto se tice onog programa nesto tu fali, sad treba vremena pa da se pregleda i vidi ta procedura, mozda i da se procunja po netu i nadje gde je zackoljica.
Nesto mi se BT5 ne svidja sve su bacili na CLI (ispremestali menije) u BT4 bilo je mesano u meniju je bilo start i rad sa CLI ali i sve sto je moglo start i rad kroz GUI. Ja nesto volim obozavam GUI ima tu vise razloga ;)

@Salac,
Resenje:
initrdf.img-2.6.38
initrd.img-2.6.38
initrds.img-2.6.38

Na sdb4 /boot nalaze se ovi fajlovi initrdf.img-2.6.38,initrd.img-2.6.38,initrds.img-2.6.38
O initrd.img-2.6.38 uspeo sam da nadjem nesto ali o ova dva nista.
Nasao sam kako se kreira initrd.img-2.6.x.x , to je zackoljica jer procedura kompajliranja to ne ugradi u .deb fajlove.
Za ispravan boot porebno je iskreirati initrd.img-2.6.39.1 #sudo update-initramfs -c -k 2.6.39.1, i onda #sudo update-grub
Kod novijih verzija gruba (u 10.10 i 11.04) nema ova dva fajla nego samo initrd.img-x.x.xx i ima tih fajlova koliko i instaliranih kernela

Nazad
Vrh Dno