Šta je novo?

Linux - Mandrake Lilo boot kako...

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
da stavim da mi default stavka bude windows (Winxp) a ne Linux nego po potrebi da izaberem Linux ??

Tnx.

Editujes /etc/lilo.conf

Nadjes liniju gde pise
default=Linux -(ili vec srta pise na mandrakeu) tu upises Windows ili vec kako se kod tebe zove Windows stavka

primer lilo.conf-a
[code:1]
...
default=Linux

image=/vmlinuz
label=Linux
read-only

other=/dev/hda1
label=Windows
[/code:1]

Znaci bitno je ono sto pise posle label, to upises posle default snimis lilo.conf i otkucas lilo da bi on to snimio u mbr.

Golden je napisao(la):
da stavim da mi default stavka bude windows (Winxp) a ne Linux nego po potrebi da izaberem Linux ??

Tnx.

ako nemas /etc/lilo.conf (nema za grub.conf)

idi u mandrake control centar ,nadji boot podesavanja
klikni na win particiju/modify/ukljuci default i voziiii

E sada nemogu probati :(((
instalirao sam nVidia drajvere ali prvo njihov kernel i sada sam konzoli i nemogu gaficki mod, a trazi login koji nisam ni kreirao, eto tako ti je to laiku kada ulazi u svet Linuxa :)))

hvala,

Golden je napisao(la):
E sada nemogu probati :(((
instalirao sam nVidia drajvere ali prvo njihov kernel i sada sam konzoli i nemogu gaficki mod, a trazi login koji nisam ni kreirao, eto tako ti je to laiku kada ulazi u svet Linuxa :)))

hvala,

Imas jako lep tutorijal za instalaciju nvidia drajvera na www.mandrake.co.yu

Re: Re: Linux - Mandrake Lilo boot kako...

carlos je napisao(la):
ako nemas /etc/lilo.conf (nema za grub.conf)

idi u mandrake control centar ,nadji boot podesavanja
klikni na win particiju/modify/ukljuci default i voziiii

Pa i grub.conf moze rucno da edituje, nije ni to neka mudrost.
Ne znam sada tacno gde se nalazi, da li /etc/grub.conf ili bese /boot/grub/menu.lst (ili slicno nesto) i tu su slicne stavke sem sto umesto da napises default pa ono sto pise posle label, stavis broj, pocinjes od 0 (ovo sve pisem napamet, tako da pogledaj malo, slicno je ovome sto pisem), i recimo ako ide stavka linux, pa posle nje windows, onda ces da upises 1.
Primer (ovo sam nasao negde na neru, valjda lici na tvoj grub.conf)
[code:1]
default=0
timeout=30
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
title Red Hat Linux (2.4.6-2)
...
title Windows
[/code:1]
znaci title Linux je 0, a title Win je 1, upises 1 posle default i to je to.

Jedno pitanje: zasto kod mene ne postoji fajl lilo.conf? Da li zato sto nisam stavio boot loader (lilo, grub..)?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Jedno pitanje: zasto kod mene ne postoji fajl lilo.conf? Da li zato sto nisam stavio boot loader (lilo, grub..)?

Pa ako nisi stavio gore Lilo logicno da nemas lilo.conf :p

Kao prvo, da bi postojao lilo.conf ili grub.conf moras da instaliras jedan od ova dva boot loadera. Ljudi kazu da je Grub bolji, ali ja koristim Lilo i nikada nisam imao problema sa njim.
Sto se tice problema sa X-om oni su naravno resivi. Kao prvo, pre instalacije drajvera trebalo je da bekapujes XF86Config kako bi mogao da se vratis na staro ako nesto krene lose. Kao drugo, trebalo je da prvo ugasis X kako bi stvar odradio iz konzole. Nije to tako tesko iako se vecina ljudi koji tek prelaze na Linux plasi konzole :p
Ne znam koje si uputstvo koristio za instalaciju drajvera, ali ja sam malo prosao mandrake.co.yu i pronasao dva. Jedno koje je ocaj, a drugo koje je samo prevod onoga koje se nalazi na samom nvidiinom sajtu i koje je ok. Evo linka za to uputstvo http://www.tomaja.com/modules.php?name=News&file=article&sid=62

Naravno, to sam jos negde naglasio, koristi tar.gz obzirom da rpm-ovi ne rade. I naravno, odradi sve iz konzole!

Nazad
Vrh Dno