Šta je novo?

linux kao ruter

ljubisa88

Slavan
Učlanjen(a)
17.03.2008
Poena
319
jel ko ovo radio koji distro za ovaj posao????????????
koliko je dobar kao ruter????????????????

Poslednja izmena:
Vyatta Community Edition, free verzija njihovog ruter softvera. Baziran je na debianu i sve se radi iz text moda CLI.
Ukoliko znas malo sa linuxom i ruterima, mislim da je ovo najbolje resenje.

http://www.vyatta.com/download/index.php

koristim ubuntu vec neko vrijeme tako da mi komandna linija nije nepoznata

znam i raditi sa mikrotikom pa bih zelio sad malo pokusam sa linux-om kao ruterom i mikrotik je izgradjen na linux-u zar ne????????

Poslednja izmena od urednika:
Jeste, i moze se konfigurasati iz grafickog interfejsa pomocu winboxa, ali nije free...

Delimicno do mestimicno :)
Inace MT ne koristi bash i kao takav komande koje si naucio na njemu ili na Linux-u nisu medjusobno kompatibilne. I ono najvaznije MT nije besplatan.

Od besplatnih resenja dobro resenje je http://www.ipcop.org/ koje je besplatno i sve se radi iz korisnickog interfejsa. Dakle ne moras nista da kucas u konzoli.

a jel se moze instalirati recimo web server i ipcop, na isti racunar koliko ja znam to na mikrotiku ne moze.

Poslednja izmena:
ne znam kako se razumijes u mikrotik a je li to konfigurisanje slicno webbox-u

ili postoji neki program kao winbox

Veoma je slicno webbox-u samo ima vise opcija i mogucnost nadogradjivanja. Nesto kao winbox ne postoji za ipcop.

jel se instalacija vrsi tako sto skinem iso file i narezem na cd kao recimo za ubuntu

Da ti ja preporučim nešto jednostavnije, možda ti završi posao. Zove se Firestarter.

Firestarter je u principu Linux firewall (zapravo front-end za Netlimiter, ugrađeni firewall), ali ima i neke jako zgodne dodatke kao što su alatke za deljenje internet konekcije, NAT i DHCP server. Sve se radi iz grafičkog interfejsa, tako da ti verujem neće predstavljati nikakav problem da se snađeš i pretvoriš komp u gateway za svoju lokalnu mrežu.

a reci mi moze li firestarter raditi sa tri interface-a jedna mrezna za adsl druga mrezna za moj komp i wireless karta za komsije, jel problem file sharing ako ovo sve moze firestarter je ono sto trazim. Na sluzbenoj stranici lepo izgleda, dosta pregledno, lako kontrolisati. POZDRAV

koliko sam shvatio firestarter se instalira na sistem npr debian a ne kao poseban sistem jesam li u pravu???????????????????

Poslednja izmena:
koliko sam shvatio firestarter se instalira na sistem npr debian a ne kao poseban sistem jesam li u pravu???????????????????

Da. Vidi imaš li ga u repoima za tvoj Linux, ako ga nema možeš ga skinuti sa neta. Fedora čini mi se dolazi sa njim već instaliranim, ali ne sećam se više.

Ne mogu ti mnogo pomoći oko upotrebe pošto ga lično nisam nikad instalirao, ali sam imao prilike da ga vidim na tuđim računarima.

a reci mi moze li firestarter raditi sa tri interface-a jedna mrezna za adsl druga mrezna za moj komp i wireless karta za komsije, jel problem file sharing ako ovo sve moze firestarter je ono sto trazim. Na sluzbenoj stranici lepo izgleda, dosta pregledno, lako kontrolisati. POZDRAV

Moja preporuka ti je:
http://www.endian.com/en/community/
Baziran na ipcop-u, mnogo vise opcija, izuzetno lako konfigurisanje, kompletna distribucija (sistem + firewall)...
Meni radi na puno lokacija: NAT, web proxy, smtp proxy, open VPN server, sve radi bez greske... ;)
Ako ne dizes proxy servere onda ti ne treba neka jaka masina (P3 500 MHz+256 MB).
Topla preporuka.

Moja preporuka je nešto što baš i nije Linux, ali nije mnogo daleko jer je bazirano na FreeBSD-u.
pfSense

Moja preporuka ti je:
http://www.endian.com/en/community/
Baziran na ipcop-u, mnogo vise opcija, izuzetno lako konfigurisanje, kompletna distribucija (sistem + firewall)...
Meni radi na puno lokacija: NAT, web proxy, smtp proxy, open VPN server, sve radi bez greske... ;)
Ako ne dizes proxy servere onda ti ne treba neka jaka masina (P3 500 MHz+256 MB).
Topla preporuka.

ovo je kompletan sistem zar ne??????????????
ja imam racunar na 733Mhz i 256mb rama , meni treba sistem da moze, kao sto sam ranije rekao , da "tera" tri interface-a jedna mrezna za adsl druga mrezna moj komp i wireless karta za lan moze li on to jel problem file sharing.
inace moram ti zahvaliti ovo je najkompetniji sistem do sad upravo ga skidam sa neta.

Poslednja izmena:
ovo je kompletan sistem zar ne??????????????
ja imam racunar na 733Mhz i 256mb rama , meni treba sistem da moze, kao sto sam ranije rekao , da "tera" tri interface-a jedna mrezna za adsl druga mrezna moj komp i wireless karta za lan moze li on to jel problem file sharing.
inace moram ti zahvaliti ovo je najkompetniji sistem do sad upravo ga skidam sa neta.

Da, kompletan sistem.
Kada ga instalras pristupas mu sa drugog kompa preko lan interface-a iz web browsera https://iplan-a:10443
Konfigurise se po principu red interface=wan, green=lan, blue=wlan, orange=dmz, i automatski pravi crossinterface rule setove.
Obrati paznju, ako skidas 2.2 RC3 verziju defaul rule set je deny all.
Kod mene je sistem uvek radio sa mreznim kartama (wireless sam uvek radio sa AP-om), ne znam koju wireless kartu prepoznaje (pretpostavljam da prepoznaje atheros chip). Probaj, instalira se za 15 min.
Da bi ti radio file sharing neophodno je da pustis 445 tcp port (SMB over TCP).

zahvaljujem ti na odgovoru skinuo sam 2.2 RC3 verziju koristim tp link i mreznu i wireless instaliracu cim mognem pa cu ti javiti.
pozdrav

instalirao sam endian ali problem je oko passworda nigdje u instalaciji nije bilo da izaberem password instalacija je trajala dva minuta

u toku instalacije je bilo par pitanja da potvrdim instalaciju jezik i ip green interface-a i to je to pojavi se prozor sa tri opcije shell, restore factory defaults, reboot

u toku instalacije je bilo par pitanja da potvrdim instalaciju jezik i ip green interface-a i to je to pojavi se prozor sa tri opcije shell, restore factory defaults, reboot
Pristupi mu sa drugog kompa preko web browsera tako sto kucas https://greenip:10443 (pokazuje ti u shellu tacno koja je adresa (ona koju si ti dodelio za green-lan interface)). Kada mu pristupis odradices drugi deo gde ce te pitati za passworde i ostala setovanja.

jel povezujem dva racunara ukrstenim kablom jel treba sta podesavati u internet protocolu za mreznu ovog drugog racunara

Poslednja izmena:
Ako imas switch ubodi ih oba u njega, ako nemas onda ih povezi kros kablom.
Pretpostavimo da si za green lan stavio adresu 192.168.1.1/24, onda na svoj komp (drugi koji povezujes krosom) stavi npr. 192.168.1.5/24. Kada to odradis sa svog kompa pokusaj da pingujes 192.168.1.1 da vidis da li je ok. Zatim u web browser kucas: https://192.168.1.1:10443
Prihvati certificate i nastavljas konfigurisanje, odradis setovanje za red-wan i ako imas blue-wlan. Obavezno kada sve zavsis moras malo da sacekas dok on ne zavrsi upis scripti, to zna da potraje i javi ce ti u browseru da je sve zavrsio. Tada se ponovo logujes na istu adresu sa admin i pass koji si setovao i dobijas sve opcije za setovanje na raspolaganju.
Ako imas problema slobodno pitaj tu sam da pomognem. Mozes i na pm pa da se cujemo.

hvala ti puno drugar ovo sve lepo radi a ja sad dalje mogu sam uciti i podesavati ako zapnem javicu se .
Samo da znas podrzava tp-link wireless kartu odnosno atheros.
SVE NAJBOLJE.

Ako imas switch ubodi ih oba u njega, ako nemas onda ih povezi kros kablom.
Pretpostavimo da si za green lan stavio adresu 192.168.1.1/24, onda na svoj komp (drugi koji povezujes krosom) stavi npr. 192.168.1.5/24. Kada to odradis sa svog kompa pokusaj da pingujes 192.168.1.1 da vidis da li je ok. Zatim u web browser kucas: https://192.168.1.1:10443
Prihvati certificate i nastavljas konfigurisanje, odradis setovanje za red-wan i ako imas blue-wlan. Obavezno kada sve zavsis moras malo da sacekas dok on ne zavrsi upis scripti, to zna da potraje i javi ce ti u browseru da je sve zavrsio. Tada se ponovo logujes na istu adresu sa admin i pass koji si setovao i dobijas sve opcije za setovanje na raspolaganju.
Ako imas problema slobodno pitaj tu sam da pomognem. Mozes i na pm pa da se cujemo.

Ivan, GW?

Mislio sam da si neko koga znam, a ta dva pojma bi mu značila. Očigledno da nisi, izvini i uživaj. :wave:

Vrh Dno