Šta je novo?

Linux kao drugi sistem???

slipstream

Čuven
Učlanjen(a)
01.12.2004
Poena
619
Hard disk sam podelio na tri particije: prva od 10GB na koju sam intalirao XP, druga od 5.8GB na koju bih instalirao linux (ubuntu) i treca od 60-ak Gb za ostale podatke... Koja je procedura instaliranja linuxa ako vec postoji instaliran XP i da li su potrebna podesavanja za kasnije biranje sistema na startovanju?

Za sada sam koristio samo live verziju Ubuntu linuxa tako da nemam bas nikakvo iskustvo pa bih ga koristio kao drugi sistem dok ne skapiram bar neke osnovne stvari... Kada sam pokrenuo instalacioni disk linuxa podelio sam drugu particiju na jednu od 5 i drugu od 800MB (swap), nakon nastavka instalacije prijavljuje gresku kod (instaling base system) i nece da nastavi...?

Zašto "Ubuntu" pored Suse-a i ostalih ozbiljnih igrača????

uskmarko je napisao(la):
Zašto "Ubuntu" pored Suse-a i ostalih ozbiljnih igrača????
A zašto ne Ubuntu??? Kakav ti je to odgovor? Čovek postavi konkretno pitanje a ti ga zaluđuješ. Jesi li ti probao Ubuntu pa tako pričaš? Ja jesam i ne vidim da mu nešto fali.
@slipstream:
Ja sam Ubuntu instalirao na već postojeće particije, Ext3 od 7.8 GB i SWAP od 512 MB, tako da postoji varijanta da ih nisi lepo particionisao ili ti nije ispravan disk. Probaj da prvo napraviš i formatiraš particije za Linux iz Windowsa, pa posle samo pokreni instalaciju koja će ih automatski i prepoznati. Meni taj posao savršeno odrađuje Partition Magic 8.0 .

U pravu si moja greska, nisam particiju obelezio kao "/" kasnije je sve islo glatko... Nije mi jasno kako da se prijavim kao "root" da bi instalirao modem, na prvom ekranu gde upisujem sifru ne dozvoljava da se prijavim kao root, a ne vidim neki drugi nacin. Predpostavljam da ce neke funkcije biti dostupne samo kada sam logovan kao root: ntfs particija(koju vidim kao hd ali ne mogu da otvorim), u terminalu se cesto javlja da nemam dozvolu za neku komandu...

Znam da su ovo pitanja totalnog pocetnika ali ne znam gde bih mogao da se informisem i nabavljam ...kodeke, programe...

Ubuntu generise tokom instalacije neku svoju sifru za root nalog a prvom korisnku koji se kreira tokom instalacije daje superuser privilegije tako da generalno ne mozes da postanes root (osim ako ne provalis sifru ,) ) vec sve radis sa tim korisnickim nalogom kucajuci sudo komanda. Postoji i varijanta da promenis root password (ali to nije ubuntu way jel kako oni kazu ovako je veca sigurnost). O svemu ovome a i o instalaciji kodeka i sl. imas na:

http://ubuntuguide.org

p0z

@slipstream: da bi u terminalu dobio root privilegije potrebno je ukucati su. To ti u Ubuntu-u i nije od prevelikog znachaja, ali chisto da znas.
u terminalu se cesto javlja da nemam dozvolu za neku komandu
da bi "dobio" dozvole da izvršiš tu komandu probaj na početku reda da dodaš sudo
npr. sudo ifconfig

Uspeo sam na gore pomenutom sajtu da nadjem dosta objasnjenja za podesavanja, jedino se namucih oko j... modema (Intel 537 soft). Skinuo sam driver sa Intelovog sajta i prema uputstvu koje sam nasao u jednom skorasnjem SK-a nikako da proradi... Jel ima neko iskustva sa ovom varijantom?

slipstream je napisao(la):
modema (Intel 537 soft).
Pogledaj da li ima pomoći za tebe ovde - ukucaj u polje Keywords: 537 ili intel 537.
Kod pingvina, Zlatno pravilo glasi: Google is your friend! :type:

Pozdrav, :wave:
Daniel

Odustao sam od Ubuntu-a, sada bi da probam SuSE mada ne znam koliko je pametno da formatiram particiju na kom je linux zato sto imam i XP instaliran na prvoj particiji a za biranje sistema na startu je linuxov program, valjda "grub"...? Da se ne desi "Error...." na pocetku :p

Uradi fixmbr pa će ti se samo učitavati WIN. Posle toga radi šta ti treba.

Pregazice ga SuSe-ov GRUB, slobodno instaliraj. Ako se bas nesto pokarabasa, fixmbr je uvek tu da pomogne.

Poslednji put kada sam ja koristio fixmbr izbrsao sam tri od cetiri particije, a C je otisla u neaktivnu. Kako neznam.

Sada imam ubuntu i win i sve je ok, modjutim zna li neko kako da podesim da mi na default ucitava win a ne lin? Ovaj instalirao grub, i svoje na prioritet.

Jos jedno. Kako se pravi konekcija za net na ubuntu? Nasao sam sve gde treba da se unese IP i port, ali ne znam gde se klikce da se konektuje? patim se vec par dana, ide nesto kao pppoe ali ne mogu da ga nadjem. Inace konektujem se preko lan-a sa userom i paswordom ali gde se to unosi?

sto si odustao od Ubuntua? Cisto me zanima, jer je to po meni jedna od potpunijih dist.(KUbuntu) i prepoznaje mi sav harver za razliku od Suse npr. Modem ces uvek morati sam da instaliras: www.linmodems.org

Jel to poseban program, za windows?

To je program koji postoji u repair konzoli Windowsa (ubacis butabilni disk XP-a, pokrenes setup i kod izbora da li zelis Repair konzolu ili svez install stisnes R, odaberes za koju instalaciju zelis repair i kucas fixmbr).

Nisam odustao samo zbog modema (Ubuntu dolazi sa gcc 4 tako da moras da vratis na stariju verziju)... Najbolje je uzeti hard modem koji, kako cujem, radi bez problema. Glavni razlog je sto kompjuter na koji bi snimio linux treba da koristim u firmi za office (stampac, skener), koji takodje prave probleme. Oba uredjaja su HP (ne prave drivere za linux). Stampac sam uspeo da nateram da radi ali ne mogu da vidim nivo mastila sto nije bas prakticno a skener ne vidi. Procitao sam negde na netu da postoji "neki" driver koji se skida direktno iz
linuxa, ali nisu podrzani svi modeli (HP Scanjet 2400). Ako treba da kupujem hardver koji je podrzan u linuxu, jeftinije mi je da pazarim legalan windows i koristim openoffice... :smoke:

Inace, pokusao bih sa nekoliko verzija na kucnom komjuteru cisto da naucim neke osnove linuxa... :crash:

Sta ce ti drajver za stampac? :) Samo gledaj da CUPS bude aktivan i to je kraj price.
Za skener ti takodje nisu potrebni drajveri. Postoje programi za skeniranje koji automatski prepoznaju skener i vec imaju bazu, ali kako se zove/u sada ne mogu da se setim pa to ti je :)

kUdtiHaEX je napisao(la):
To je program koji postoji u repair konzoli Windowsa (ubacis butabilni disk XP-a, pokrenes setup i kod izbora da li zelis Repair konzolu ili svez install stisnes R, odaberes za koju instalaciju zelis repair i kucas fixmbr).

Hvala za pomoc, mada kada budem dosao do SuSE-a pokusacu da kod instalacije formaritam particiju na kojoj je Ubuntu pa ce valjda on prepraviti boot...

Btw ako zelis za pocetak da ti sve bude na klik klik, biraj izmedju:
SuSe 10/9.3 Pro, Mandrive 2006, Xandros (ne znam koja je trenutna verzija) i k/ubuntua.
Veruj mi da je danas daleko lakse ziveti sa linuxom nego pre nekoliko dogina, stoga nemoj tako brzo da odustajes.

Sta ce ti drajver za stampac? :) Samo gledaj da CUPS bude aktivan i to je kraj price.
Za skener ti takodje nisu potrebni drajveri. Postoje programi za skeniranje koji automatski prepoznaju skener i vec imaju bazu, ali kako se zove/u sada ne mogu da se setim pa to ti je :)

Nisam imao problema sa stampacem ali ne postoji dodatak koji HP daje na disku na kom ocitavas nivo mastila... :crash:

Hvala za pomoc, mada kada budem dosao do SuSE-a pokusacu da kod instalacije formaritam particiju na kojoj je Ubuntu pa ce valjda on prepraviti boot...

Pa da, tokom instalacije ces imati mogucnost da podesis GRUB i da biras koji ce sistem biti default dza bu :) Btw samo da znas da SUSE kao default koristi ReiserFS umesto EXT3/EXT2.

Btw ako zelis za pocetak da ti sve bude na klik klik, biraj izmedju:
SuSe 10/9.3 Pro, Mandrive 2006, Xandros (ne znam koja je trenutna verzija) i k/ubuntua.
Veruj mi da je danas daleko lakse ziveti sa linuxom nego pre nekoliko dogina, stoga nemoj tako brzo da odustajes.

Hehe, sporo kucam, naravno da ne odustajem, cak mi je zanimljivo :banana:

Ajde kutija posto si ti, ako cujem, linuxas, jel znas mozda resenje za ono gore sto sam pisao?

Sta je to linuxas? :)

taskbar>System>Administration>Networking, na vrhu bi trebalo da se nalazi Modem Connection i to bi bilo sve sto bi ti trebalo. Trebao bi da vidis svoj modem (ili da pustis detekciju modema i da se nadas da je podrzan ili pak da instaliras drajvere).
Pretpostavljam da to moze i ovako da se odradi:
1. pppconfig u konzoli da setujes konekciju
2. pon naziv_konekcije da bi se zakacio (mozda ces morati pre toga da kucas modprobe ppp_generic ako modul nije ucitan)
2a. pokreni sypnatic, skini i instaliraj wvdial ili gnome-ppp (http://linux.org.by/debian/pool/main/g/gnome-ppp/, skines potreban fajl pa kucas dpkg -i gnome-ppp_*nesto*.deb.
3. poff naziv_koneckije da bi se diskonektovao.

:)

Poslednja izmena:
Da ne otvaram drugu temu!!

Kako sam vec objasnio u prvom postu, na prvoj particiji mi je Xp, drugu sam formatirao kao ext3 za linux, a treca od 60gb za podatke...

Na drugoj particiji je bio instaliran ubuntu. Preko njega sam hteo da instaliram knoppix i startovao "sudo knoppix-installer", na pocetku sam izabrao opciju da formatiram particiju na koju cu da instaliram i izabrao sam ovu na kojoj je bio linux ubuntu. Nakon restarta podignem windows koji ne prepoznaje trecu particiju na kojoj imam veoma mnogo bitnih podataka!!! Znam da sam se zaj... sto nisam napravio backup ali da li postoji sansa da spasem podatke koji su na trecoj particiji posto sam formatirao samo srednju, uzas!!! :wall: :wall:

knoppix nije pravljen da bi se instalirao na hdd, ako ti se svidja knoppix za hdd uzmi debian na kome je knoppix i baziran (a i ubuntu, kad smo vec kod toga). to je distribucija sa najlaksom instalacijom, a pritom imas moc da radis sta god zelis.
a sto se particije tice, to sto je win ne vidi je jedna stvar, a da li si je ti formatirao ili ne?

@dr. Tiristor
neznam sta ce ti pppoe ako se preko lana kacis na internet, ali kako god resenje ti je u /etc/ppp/ direktorijumu podesis fajl /etc/ppp/options, pap-secrets i chap-secrets (za user i pass), i napravis fajl u /etc/ppp/peers/foobar i nakon toga iz konzole:
#ppp call foobar
za detalje se obrati na #man pppd ili pitaj.
za graficki nacin neznam (ja sam na slacku), samo znam da ovo ne moze da omane.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram drugu temu!!

Kako sam vec objasnio u prvom postu, na prvoj particiji mi je Xp, drugu sam formatirao kao ext3 za linux, a treca od 60gb za podatke...

Na drugoj particiji je bio instaliran ubuntu. Preko njega sam hteo da instaliram knoppix i startovao "sudo knoppix-installer", na pocetku sam izabrao opciju da formatiram particiju na koju cu da instaliram i izabrao sam ovu na kojoj je bio linux ubuntu. Nakon restarta podignem windows koji ne prepoznaje trecu particiju na kojoj imam veoma mnogo bitnih podataka!!! Znam da sam se zaj... sto nisam napravio backup ali da li postoji sansa da spasem podatke koji su na trecoj particiji posto sam formatirao samo srednju, uzas!!! :wall: :wall:

GetDataBack for NTFS ili FAT32 u zavisnosti od fajl sistema. Ima i Partiton Recovery za te stvari. Polako i bez panike.

Podigao sam Knoppix sa Cd-a i u programu koji lici na partition magic prepoznaje veliku particiju kao ext3, izgleda da je i nju formatirao... Pretpostavljam da nema pomoci...

Hireens Bot CD 7.5 u shake i nema brige.

homoludens je napisao(la):
knoppix nije pravljen da bi se instalirao na hdd, ako ti se svidja knoppix za hdd uzmi debian na kome je knoppix i baziran (a i ubuntu, kad smo vec kod toga). to je distribucija sa najlaksom instalacijom, a pritom imas moc da radis sta god zelis.
Ako već cepidlačimo, knoppix je distro sa najlakšom instalacijom ;)
Kucaš sh knoppix-installer u konzoli i gotov pos'o :)

Nazad
Vrh Dno