Šta je novo?

Linux kanonijada! :)

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pre neki dan mi je drug saopstio da zeli da predje na Linux i zatrazio je moju pomoc oko izbora distroa, instalacije i podesavanja istog. Prvo je dosao do mene da bekapuje svoje vazne podatke, a posle toga smo na njegovoj masini pokrenuli instalaciju Fedore Core 2 i bez ikakvih problema sa njom zavrsili. Podesili smo GRUB (jer ima i Windows) i upoisali ga u MBR. Posle smo instalirali kernel 2.6.6 (jer ima Lucent modem a on ne radi na 2.6.5.1 kernelu koji dolazi sa FC2). I posle 2 sata, kernel je radio odlicno.
Onda smo se vratili kod mene po bekap, ali posto Windows ne vidi EXT3 particije (tj. vidi zahvaljujuci 3rd party programima ali pisanje nije bas bezbedno) jedini nacin da se isti vrate je bio da butujem svoju Fedoru Core 2 i pomocu nje prebacim na njegovu EXT3 particiju potrebne podatke. I to bi bilo zavrseno za 15 minuta ali... 🙂
Moja ploca ima 2 IDE kontrolera - drugi kontroler je naslovljen kao ATA133RAID. Prvi kontroler je skroz popunjen sa 2 diska, DVD pisacem i combo uredjajem, a drugi kontroler je opterecen samo jednim diskom od 10 gb na kojem se i nalazi Fedora. Posto sam bio lenj da podesavam GRUB (ili windowsov boot manager) kada zelim da butujem u Fedoru, samo u BIOS-u stavim da je first boot device ATA133RAID i Linux se dize bez ikakvih problema.
Prikacio sam ortakov disk na taj drugi kontroler, medjutim nije bio dobro prepoznat, pa sam ga kao master-a stavio na prvi kontroler (iskljucio sam DVD rezac) i u BIOS-u podesio da je firts boot device ATA133RAID kako bih digao moj Linux. Linux se digao, doduse uz gomilu kojekakvih errora koji su mi bili sumnjivi jer je moj Linux radio savrseno (errori su iskakali jer je njegov kernel bio konfigurisan sa ukljucenom podrskom za VIA chipset i Duron procesore a moj za Intel chipset i Intel P4 procesore). Sta se zapravo dogadja shvatio sam kada sam pokusao da se ulogujem kao root - odbijao je da prihvati moju sifru! Prvi, drugi pa i treci pokusaj - bez uspeha. Onda je ortak sa seretskim osmehom rekao da ce da proba svoj pass - i login je prosao!!
Odmah sam slozio neku glupu facu i pitao se kako je to moguce kada taj disk uopste nije u mogucnosti da bude butabilan. Brzo sam ugasio ortakov Linux, proverio da li sam sve dobro prikljucio ali sve je bilo ok. I posle 20 minuta sam zakljucio da, bez obzira na to kako ga ja pozicionirao na prvom kontroleru (grana - setovanje) a u BIOS-u je podeseno dizanje sa drugog kontrolera, uvek se dize ortakova Fedora. 😕 😕
Iako mi nikako nije bilo jasno kako je moguce da se dize njegov Linux a da za to uopste ne postoji sansa (sudeci po setovanjima BIOS-a), usledilo je josh nekoliko iznenadjenja. U fstab-u je pisalo da mu je root /dev/hda1 (u tim trenucima particija sa Windowsom 2003) a swap /dev/hda2 (moja druga particija na istom disku gde je windows)! Cek cek, kako je to moguce, pa po ako redom brojimo uredjaje u tom trenutku aktivne on je na /dev/hdd???? Pa kako je onda pronasao root i swap kada je to TOTALNO SUPROTNO onome sto pise u fstab-u i mtab-u??? 😕
Posto su podaci koji smo hteli da bekapujemo bili upravo na pravom /dev/hda1 i /dev/hda2 (obe particije NTFS), linux je odbijao da ih mountuje govoreci kako je u pitanju fajl sistem koji nije podrzan od kernela (a ukljucena je NTFS podrska, plus sto smo mountovali kod ortaka drugi disk sa NTFS particijom bez problema). Srecom, video je moju linux root particiju pa sam uz mnogo akrobacija prebacio podatke tamo gde im je mesto (boot u moj linux, kopiranje na moju linux particiju, boot ortakovog linuxa pa kopiranje istih podataka kod njega - dupli posao ali jedino resenje u tom trenutku).
I posle 2.5 sata za*ebancije, zavrsio sam posao... i ortak je otisao kuci da bi me posle pola sata pozvao i rekao da je njegov Linux doziveo zestoki krah - kernel panic pracen nemogucim aktiviranjem swap particije... kada je otvorio fstab imao je sta i da vidi - sada je ODJEDNOM root postavljen kao /dev/hdd1 a swap kao /dev/hdd2 (kao sto je trebalo da bude kod mene) pa i nije cudo sto se nije hteo dici jer je fizicki bio /dev/hda...

Izvinite ako sam vas smorio ovom pricom, ali meni i dalje nije jasno kako je uspeo da se digne drugi linux koji nikako nije mogao da se digne, i kako je uopste proradio kada se setovanja fstaba i realna pozicija tog diska nisu uopste slagali????

Nisam uspeo da te pratim sve vreme - sa prva dva pasusa je bilo sve ok, ali samo se posle izgubio :S:

Enivej, nazirem da je ovo jedan od odgovora koje trazis: kada imas vise IDE kontrolera, primarni IDE ce _uvek_ biti onaj integrisani u juznom mosticu, a ovaj naknadno dodati asic (promise, hpt, silicon image, etc) ce uvek biti sekundarni kontroler, ma kako ti okretao butovanje u BIOSu. Prosto zbog toga sto im redosled ne odredjuje gledajuci podesavanje BIOSa, nego PCI enumeraciju, tj. kako je to stvarno izvedeno "ispod haube". Drugim recima, primarni master disk nakacen na IDE od southbridgeta ce _uvek_ biti /dev/hda. Osim u jednom jedinom slucaju - kada u kernelu ukljucis mogucnost zamene prioriteta (nesto tipa "boot pci controllers first") i kod boota kernelu dodas opciju ide=reverse (ili dodas u boot manager, u lilu recimo append="ide=reverse" ). Samo i iskljucivo u tom slucaju ce primary master disk na tom dodatnom kontroleru biti /dev/hda.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, Fedore Core 2 ima
podrsku za NTFS particije, odnosno moguce ih je
mount-ovati. Hteo bih ovih dana da instaliram isti,
naravno sa WinXP-om. Hvala unapred.

Sve je to ok ali imaj u vidu sledece - ortakov disk je prvo bio master na drugoj grani. First boot device - moj linux na hpt kontroleru, second boot device HD0 (disk sa windowsom), third - disabled - gde se tu uklapa njegov disk? I kako je on, posto je bio /dev/hdd, nasao root i swap na /dev/hdax??

mikac je napisao(la):
Ako sam dobro razumeo, Fedore Core 2 ima
podrsku za NTFS particije, odnosno moguce ih je
mount-ovati. Hteo bih ovih dana da instaliram isti,
naravno sa WinXP-om. Hvala unapred.

Sve linux distribucije imaju podrsku...tj. ona zavisi od kernlea - ako je u kernel u ukljucena NTFS podrska, tvoj distro ce videti NTFS particije. Ako ne vidi, moraces da rekompajliras kernel.

Boot manager u mbr-u takodje drzi podatak gde (/dev/hdX) se nalazi konfiguracioni fajl boot managera i jednostavno je povukao sa pogresnog diska.

Glede ntfs-a, postoji i Paragon ntfs driver koji omogucava lepo pisanje po ntfs particijama, ali to nije ovaj koji dolazi ukljucen u kernel, posto se Paragonov placa. koga interesuje proba, moze skinuti demo koji radi mesec dana, ako se ne varam.

Ne znam za Fedoru, ali sam na nekim Mandracima vidjao da dinamicki menjaju fstab u zavisnosti od toga koje sve particije nadju skeniranjem diskova.

Sto se tice tog prebacivanja podataka, najlakse vam je bilo da na tvom kompu uz povezane te diskove boot-ujete knoppix a ne FC2 konfigurisanu za Duron i neki tamo drugi hardware.

trx je napisao(la):
Ne znam za Fedoru, ali sam na nekim Mandracima vidjao da dinamicki menjaju fstab u zavisnosti od toga koje sve particije nadju skeniranjem diskova.

Sto se tice tog prebacivanja podataka, najlakse vam je bilo da na tvom kompu uz povezane te diskove boot-ujete knoppix a ne FC2 konfigurisanu za Duron i neki tamo drugi hardware.

Probao sam i to ali knoppix nije hteo da pise po linux particijama uopste (iako nisu bile Read Only).

@Salac: olaksao si mi zivot sa ovim 🙂

knoppix kad mountujes particiju preko onog linka na desktopu odradi "read-only" mount

ako hoces da imas r/w mountovane particije moras da odradis (naravno, kao root):

Kod:
mount /mnt/hda1
mount /mnt/hda2
mount /mnt/hdd1
...

ili koje vec particije hoces...

Poslednja izmena:
Ako je neki fajlsistem mountovan kao read-only (recimo / ), a ima sposobnost upisa (da nije recimo iso9660), vrlo lako se remountuje kao read/write sa:

mount -o remount,rw /

Ali pre logouta treba da se remountuje ponovo sa ro umesto rw.

Da, ja sve to znam ali to nije upalilo. Knoppix (3.3 i 3.4) je odbijao da pise po linux particijama. Zasto, ne znam...

Knoppix 3.4 ima cudne "tripove" kod mene je odjednaput poceo da odbija da pise i po fat 32 particijama. Posle nekog igranja sa wine-om.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Da, ja sve to znam ali to nije upalilo. Knoppix (3.3 i 3.4) je odbijao da pise po linux particijama. Zasto, ne znam...

Da li si mountovanje uradio rucno (ne preko ikonice na desktopu)?

knoppix kad mountujes particiju preko onog linka na desktopu odradi "read-only" mount

ako hoces da imas r/w mountovane particije moras da odradis (naravno, kao root):
Code:

mount /mnt/hda1
mount /mnt/hda2
mount /mnt/hdd1
...

ili koje vec particije hoces...

Nazad
Vrh Dno