Šta je novo?

Linux - kako instalirati - tj. na koju particiju?

Kod mene nije ovako..na prvu sliku nije pisao ono sto je pisao kod tebe nego oako nesto:

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.100.253
netmask 255.255.255.0

Naravno sam ispravio ali onda ponovo zezaancija: kad sam hteo da editujem konekciju kod mene nije bio kao kod tebe-i nisam ni mogao da editujem konekciju uopste...sta je sada???

nesto 100% nije u redu, pa nigde nisam napisao moje korisnicko ime i lozniku za wireless?

http://img704.imageshack.us/img704/2866/screenshot1nr.jpg

evo pogledaj sliku.

Meni se cini da se nerazumemo.
Ovo sto ja tebi govorim je za konekciju preko kabla, a ti imas neku vstu konekcije DSL.
Izbrisi ifupdown u Wired sekciji.
Izbrisi postavke za IPv4 Setting.
Prebaci se iz Wired na DSL.
Izgleda tako

Ovo sto ja tebi govorim je za konekciju preko kabla, a ti imas neku vstu konekcije DSL.
Izgleda tako

Vec sam rekao da imam gore na spratu AP,a konf sam povezao sa AP UTP lan kablom.
do sada u XP dodelio IP adresu kompjuteru jer ako sam stavio na automatic onda dole na tray-u na ikonicu za mrezu pojavila se onaj zuti trougao sa porukom `limited connection`...

Mislim da i u Mint-u trebam ovako:
-definisati ap-jer kada stavim kurzor na LAN ikonicu pise `device is not manged`
-dodeliti masinu IP adresu
-napraviti konekciju e sad neznam mozda ti nisi me razume, koristim wireless konekciju ali iz kompjutera ide LAN kabl u AP.

?
:wall:

Izgleda tako

Vec sam rekao da imam gore na spratu AP,a konf sam povezao sa AP UTP lan kablom.
do sada u XP dodelio IP adresu kompjuteru jer ako sam stavio na automatic onda dole na tray-u na ikonicu za mrezu pojavila se onaj zuti trougao sa porukom `limited connection`...

Mislim da i u Mint-u trebam ovako:
-definisati ap-jer kada stavim kurzor na LAN ikonicu pise `device is not manged`
-dodeliti masinu IP adresu
-napraviti konekciju e sad neznam mozda ti nisi me razume, koristim wireless konekciju ali iz kompjutera ide LAN kabl u AP.

?
:wall:

Znaci ti imas ta AP preko njega se povezujes kablom na internet, imas na tom komp-u
wireless karticu sa kojom delis internet ostalim kompjuterima. Zasto jednostavno nestavis na
Ovislink-u WISP mode i onda bi se drugi kompjuteri povezali preko njega.

Za UTP kabal uradi ovako ispod.

Tamo gde pise Wired klikni auto eth0, onda edit -> IPv4 Settings -> Method: Manual i upisi ovo:
address: 192.168.100.253 mozes da upises koju hoces samo da je u rangu 192.168.100.x
netmask: 255.255.255.0
gateway: 192.168.100.254

Onda se prebacis na DSL -> Add i upises podatke od provajdera.
Restartuj i trebalo bi da radi.

Za wireless pogledaj ovde:
http://www.ubuntugeek.com/creating-an-adhoc-host-with-ubuntu.html

Poslednja izmena:
Znaci ti imas ta AP preko njega se povezujes kablom na internet, imas na tom komp-u
wireless karticu sa kojom delis internet ostalim kompjuterima. Zasto jednostavno nestavis na
Ovislink-u WISP mode i onda bi se drugi kompjuteri povezali preko njega.

Ne bas tako.

AP, preko njega se povezujem kablom na internet,a na kompu nemam wireless krtice nego sam taj UTP kabl ubacio u mreznu karticu :D

i imam samo jedan konf....

Danas sam muckao nesto tako da vise u desnom cosku dole nema onog ikonica za LAN nego mala bela kockica sa jednom crvenom tackicom u sredini. Sada pise da je eth0 connected. Kada kliknem na ovu ikonicu (levo dugme na misu) onda ima brdo opcija tj pise eth0 pa ispod toga pise connected, ispod toga wireless connection, pa jos ispod toga dsl connection, i kada kliknem na DSL konekciju e onda se pojavi taj prozorcic sa kor.ime i trazi lozniku za moj nalog.

Onda kliknem na ok, i vidi se da hoce da se konektuje ali posle nekoliko sekundi na ekranu gore u desnom cosku pojavi s eikonica wired connection-disconnected...

Evo do sada sam mislio da cu napraviti, potrudio sam se, probao sma sve ali eto nisam uspeo..
sada vec znam zasto linux nevredi ni kantu krompira..nikome nebi preporucuio...a oni koji ce sada da mi pise d avredi i smao ja neznam napraviti konekciju nek se gone jer sam mucio nedeljama a niko mi nije pomagao da napravim ovo djubre...

hvala jos jednom...

boze oprosti sto sam hteo zameniti dobar xp za djavo....

xaxa... A sta si uopste pokusavao da uradis?

Žubrak, izvini što ti ovo kažem, ali nit imaš generalnog znanja o računarima, nit rezona da umeš da se snađeš. Tebe muči jednostavan problem koji većina ljudi uz malo guglanja reše za pola sata plafon manuelnim konfigurisanjem interfeces fajla. Ako si već na prvoj prepreci toliko zatajio, teško da za tebe ima budućnosti u bilo kom poslu vezanom za računare.

Na stranu sto nije uspeo da podesi.. Ja nisam uspeo da ga razumem sta podesava, jer nije objasnio kako su povezani racunar i router/AP, zasto je pokusavao da ubaci one IP adrese ako mu je router mozda na drugom opsegu adresa. itd...

Danas sam muckao nesto tako da vise u desnom cosku dole nema onog ikonica za LAN nego mala bela kockica sa jednom crvenom tackicom u sredini. Sada pise da je eth0 connected. Kada kliknem na ovu ikonicu (levo dugme na misu) onda ima brdo opcija tj pise eth0 pa ispod toga pise connected, ispod toga wireless connection, pa jos ispod toga dsl connection, i kada kliknem na DSL konekciju e onda se pojavi taj prozorcic sa kor.ime i trazi lozniku za moj nalog.

Onda kliknem na ok, i vidi se da hoce da se konektuje ali posle nekoliko sekundi na ekranu gore u desnom cosku pojavi s eikonica wired connection-disconnected...

Evo do sada sam mislio da cu napraviti, potrudio sam se, probao sma sve ali eto nisam uspeo..
sada vec znam zasto linux nevredi ni kantu krompira..nikome nebi preporucuio...a oni koji ce sada da mi pise d avredi i smao ja neznam napraviti konekciju nek se gone jer sam mucio nedeljama a niko mi nije pomagao da napravim ovo djubre...

hvala jos jednom...

boze oprosti sto sam hteo zameniti dobar xp za djavo....

Problem je što ti niti znaš da objasniš šta hoćeš, niti znaš da objasniš šta u stvari radiš i što je najgore nemaš predstavu šta ti ljudi ovde objašnjavaju. :smackbum:

xexe, znao sam da sada ce biti brdo dobrovoljca da mi kazu dali ja imam znanja ili nemam :D

morbius gde si do sada bio?izvini sto ti kazem ali ovo je malo cudno da neko trazi pomoc a strucnjaka izgleda da ipak ima al nece da pomogne...tako da hvala od tebemeni netreba nista ti verovatno zato ima puno uspeha, neka, uopste me ne interesuje.

Darius3

sta nisi razumeo?
imam jedan ap-iz ap dolazi jedan LAN kabl u kompjuteru(ne u wireless akrticu negu u LAN ulaz)
I hocu da napravim wireless konekciju. Neznam sta ti ovde nije jasno?al bitno je da ja se nerazumem u racunarima...

RACUNAR I KOMPJUTER SU POVEZANI SA LAN kablom. AP ima IP adresu od 192.168.100.252(Ovislink) kada hocu da menjam provajder ovo ukucam u firefox, ie itd..., a svojom racunaru zato sam dao manuelno IP adresu, jer ako je na automatic, onda stalno se prekida veza eto...

Neznam sta je ovd ekomplikovano...

Ajde ponovo procitaj sta si napisao?
A sad pitanja:
Odakle dobijas Internet (WAN)?
Koliko racunara imas?
Kakve mrezne kartice imas u racunarima (za svaki racunar posebno)?
Kako je sve to trenutno povezano?
Kakva je razlika izmedju racunara i kompjutera?
Cemu sluzi taj AP? Da li je to u isto vreme i router?

Iz tvojih poruka nemoguce je ustanoviti da li ti imas ADSL + Ovislink AP + razvucenu mrezu na vise racunara ili ti je Ovislink veza ka wireless internetu i imas razvucenu mrezu na vise racunara.

Sberi se, napisi konkretne infomacije, potrudi se da to izgleda pismeno i bez gresaka.

Ajde ponovo procitaj sta si napisao?
A sad pitanja:
Odakle dobijas Internet (WAN)?
Koliko racunara imas?
Kakve mrezne kartice imas u racunarima (za svaki racunar posebno)?
Kako je sve to trenutno povezano?
Kakva je razlika izmedju racunara i kompjutera?
Cemu sluzi taj AP? Da li je to u isto vreme i router?

Iz tvojih poruka nemoguce je ustanoviti da li ti imas ADSL + Ovislink AP + razvucenu mrezu na vise racunara ili ti je Ovislink veza ka wireless internetu i imas razvucenu mrezu na vise racunara.

Sberi se, napisi konkretne infomacije, potrudi se da to izgleda pismeno i bez gresaka.

Wireless Mode Infrastructure Client
SSID rgn kupusina2
Channel Number 5
Encryption Disabled
State Connected
BSSID 00:25:86:ca:95:58

e sada, imam SAMO 1 RACUNAR.
koristim integrisanu LAN karticu sto se nalazi na maticnoj(pogledaj potpis)

Trenutno povezano ovako:

wireless antenna od 24dbA, koaksijalni kabl, AP,utp kabl,LAN-kompjuter. PPoE konekcija. (WAN)

AP koristim umesto wireless kartice da imam internet, jer sa wireless karticom imao sam jako los signal...
Wireless mode - Client
Network type - infrastructure.

:trust:

Poslednja izmena:
Odlicno.. sada se razumemo. Kada si u windowsu, ko uspostavalja vezu ka internetu? Predpostavljam AP sam automatski. Sve sto treba je da podesis svoju LAN kartu u Linuxu isto kao i u Windowsu.
Za uspostavljanje veze ima 2 nacina DHCP i rucno. Negde si vec napisao da ti DHCP ne radi posao i da koristis drugu metodu. U tom slucaju potrebne su ti sledece informacije:
1. IP adresa za tvoju LAN kartu koja je u opsegu adresa AP-a
2. Network maska
3. Network gateway (tj IP adresa AP-a).

Prepisi vrednosi iz windowsa i upisi ih u network manager ili ukucaj u interfaces file i trebalo bi da radi.

Jos nesto... Ponekad ume da se desi da mrezna karta ne radi iz Linuxa posre restarta racunara ako si prethodno bio uWindowsu. Razlog za to je da windows driver nije pravilno "odjavio" karticu pa u Linuxu ne radi kako treba (OS je vidi ali nema saobracaja). Ovo mi se desilo na jednom Asus X51L laptopu.

Ukoliko i dalje ne radi onda je problem drivera za mreznu kartu. Ponekad ume da se desi da kernel pogresno prepozna mreznu kartu i podigne pogresan driver. To se resava blacklistovanjem pogresnog drivera. Iskreno se nada da to nije slucaj kod tebe.

Odlicno.. sada se razumemo. Kada si u windowsu, ko uspostavalja vezu ka internetu? Predpostavljam AP sam automatski. Sve sto treba je da podesis svoju LAN kartu u Linuxu isto kao i u Windowsu.
Za uspostavljanje veze ima 2 nacina DHCP i rucno. Negde si vec napisao da ti DHCP ne radi posao i da koristis drugu metodu. U tom slucaju potrebne su ti sledece informacije:
1. IP adresa za tvoju LAN kartu koja je u opsegu adresa AP-a
2. Network maska
3. Network gateway (tj IP adresa AP-a).

Prepisi vrednosi iz windowsa i upisi ih u network manager ili ukucaj u interfaces file i trebalo bi da radi.

Jos nesto... Ponekad ume da se desi da mrezna karta ne radi iz Linuxa posre restarta racunara ako si prethodno bio uWindowsu. Razlog za to je da windows driver nije pravilno "odjavio" karticu pa u Linuxu ne radi kako treba (OS je vidi ali nema saobracaja). Ovo mi se desilo na jednom Asus X51L laptopu.

Ukoliko i dalje ne radi onda je problem drivera za mreznu kartu. Ponekad ume da se desi da kernel pogresno prepozna mreznu kartu i podigne pogresan driver. To se resava blacklistovanjem pogresnog drivera. Iskreno se nada da to nije slucaj kod tebe.

ako te ne mrzi ...:crash:molim te ukaci slike da vidim jer vec neznam ni gde ni sta da upisem :D

Nazad
Vrh Dno