Šta je novo?

Linux - kako instalirati - tj. na koju particiju?

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
Prvi put hocu da instaliram Linux pa me interesuje dali format c: iz dosa "i dalje vredi" ili se mora uraditi neko posebno formatiranje? Pojma nemam o ovome pa se ne ljutite. :banana:

Nema potrebe za formatom i fdiskom iz dosa. Sve se uradi iz linuxa, pri instalaciji. Instalacija se razlikuje od distribucije do distribucije, ali vecina ima dosta 'lak' nacin particionicanja. U svakom slucaju, linux se instalira na \ particiju (koja moze biti ext2, ext3, riserfs) a potrebna je i swap particija (swap fs). Instalaciju pokreces bootovanjem butabilnog cd/dvd-a. I na kraju, pre nego sto pocnes, odi na sajt te distribucije linuxa koju imas i nameravas da instaliras, pa pogledaj, mora da ima neki FAQ o instalaciji i sl. Poz

Ne moraš da brišeš windows da bi instalirao linux, možeš da odradiš dual-boot. A kako instalirati? Koristi malo google, pa i search na ovom forumu, naćiće se već nešto.

Napraviću jedan howto za instalaciju neke linux distribucije, ali najverovatnije na leto, kad budem imao više vremena.

OK. Hvala vam. Ja sam dobio ubuntu, pajtas me pita dali je to mandrak ili onaj drugi. Reko, pojma nemam. On kaze da je jedan prost, ko windows a drugi je bolji, ima vise mogucnosti, ali je ko dos - mnogo vise znanja treba da bi se on koristio. Iskreno, ja nikad nisam koristio linux i zeleo bih da pocnem ali...

Potrazio sam teme ali nisam nasao odgovor kako i na koju particiju...
moj problem..pogledajte sliku...

http://img717.imageshack.us/img717/4082/33495746.jpg

hteo sam da instaliram Linux Mint na ``unallocated`` partition, na taj HDD sam instalirao Win XP, na C, to mi je sistemski disk.
Prilikom instalacije Mint-a izabrao sam ``unallocated``, imao sam opciju da izaberim da taj partition bude ili \, ili \boot, \root itd...
Ponovo sam instalirao sve, ista situacija...pa cak sam brisao fajlove sa drugog HDD-a, falabogu spasio sam ih nekako...
tako da sada ne zelim da idem na rizik, nego hocu da cujem savete kako da instaliram Linux a da ne bude situacija kao sto sam pisao gore...

Kada sam izabrao opciju ``\``, onda sam mogao da nastavim instalaciju. Nakon svih podesavanja, pre instalacije mogao sam da kliknem na ``Advanced`` opciju i onda sam izabrao taj HDD (jer imam 2) na koji je instaliran XP.

Posle instalacije, restart, dualboot, mogaos am da izaberem XP i Linux, ja izaberem Linux, sve ok, restartujem mashinu, kada opet dualboot ali samo linux...
Ovo sam ponovo uradio 2-3 puta, tj instalirao win xp, a onda linux mint...

Startuj Mint i uradi ovo.
Konzola se nalazi ovde: Applications-Accessories-Terminal
Otvori konzolu i upisi ovo:
Kod:
sudo su
Upisi lozinku koju si stavio kod instalacije.
Kod:
gedit /etc/grub.d/11_Windows
Kopiraj ovo

Kod:
! /bin/sh -e
echo "Adding Windows" >&2
cat << EOF
menuentry "Windows XP" {
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}
EOF
Sacuvaj i zatvori gedit.
Onda upisi ovo u konzolu:

Kod:
chmod a+x /etc/grub.d/11_Windows
Kod:
update-grub2
Restartuj sistem i morao bi da vidis i Windows XP

Poslednja izmena:
ok, danas cu instalirati Mint, jer sam formatirao hdd. Jos nesto, kada zavrsim instalaciju i pre zavrsetka imam onaj ``Advanced`` opciju, koji hdd da izaberim, hdd0 tj sistemski na koji je instaliran xp, ili hdd1 koju koristim kao storage?

Takodje, nisam uspeo da napravim wireless konekciju.

Imam AP, pa potrebno je da racunara dajem IP adresu, tek onda da napravim wireless konekciju...ovo jedino sma uspeo na mandriva da uradim ni sam neznam kako...

Instaliras hdd0 na unallocated .
Prvo kreiras swap od npr: 1GB
Ostalo pa kreiras /
Tako da imas dve particije jedna je swap a druga /

Poslednja izmena:
Naravno da moze.
Razdeli ta tvoj unallocated na swap i /

Ne mora, moze i obican fajl da napravi (kao sto windows koristi). Ipak je bolje ako je particija, posto onda nema problema sa fragmentacijom i sl

Swap fajl mozes da napravis na sledeci nacin (ovo ide u konzolu). U count stavis koliko MB hoces :)
Kod:
dd if=/dev/zero of=/putanja/do/swap.swap bs=1M count=512
mkswap /putanja/do/swap.swap

Posle dodas u /etc/fstab
Kod:
/putanja/do/swap.swap none  swap  sw  0 0

Sad mozes da ukljucis swap sa
Kod:
mount /putanja/do/swap.swap
Prilikom restarta ce automatski biti ukljucen

ps.
Ovo se sve radi kao root, pa ako imate ubuntu i sl, onda ispred ide sudo. Ili se ulogujte kao root komandom su.

kako da kreiram swap particiju?dali to moze na onu particiju gde hocu da instaliram linux?

Ma ne, bre, ovako ideš. Recimo da hoćeš da instaliraš Linux na prazan disk koji nema particije već unallocated prostor. Napravićeš tri particija i kao njihov mount point treba da odabereš sledeće

/ - ovo je particija na kojoj se čuvaju sistemski fajlovi, nešto kao C: na Windows-u.
/swap - ovo napravi kao sasvim malu particiju, na njoj će biti swap
/home - zamisli ovo kao Windows-ov Documents and Settings folder, ali na posebnoj particiji. Ne moraš home stavljati na posebnu particiju, ali bih ti to toplo preporučio.

Moguće je izdvojiti i neke druge stvari u posebne particije, recimo /boot ili /tmp, ali nema neke posebne potrebe za tim. Za postojeće Windows particije možeš kao mount point staviti /media ako hoćeš da ih Linux vidi odmah pri butu. Treba li reći, particije / i /home treba da budu formatirane, a kao fajl sistem za njih stavi recimo ext 4. To je to, dalje installer sam završi posao.

E sad kako onda na kraju????

Nemam jos instaliranog Minta. Kada instaliram - pojma nemam kako ista da dodjem do terminala ili vec kako se zove. Drugo, da kada instaliram, moram da izaberim swap.

Tako da, na particiju koju zelim da instaliram Mint, to ce biti \, a npr napravicu na istom hardu jednu particiju od 1gb, to moze onda da bude swap. Posle, kada zavrsio sam podesavanje, izaberim ``Advanced`` i onda izaberim tamo hd0 tj sistemski disk.

Nakon instalacije, konf resetuje - znachi kada stignem do toga, e, sta onda i kako da udjem u konzolu ili tamo gde moram da upisem ove komande sto ste mi pisali...

izvinite, total sam noob....

Ne moras nista da radis u terminalu. Mada bolje da si uzeo openSUSE cini mi se da on ima bolje odradjen instaler od Minta a i generalno je bolji distro.

Da, samo nevolim suse....
i sve ima bolju instalaciju, i mandriva i suse, cak i taj ubuntu :d ali mi ovo jako svidja, a + je da sam nasao 64bitnu verziju.

Pogledaj ovaj link:
http://seogadget.co.uk/the-ubuntu-installation-guide/

Samo do 15 koraka
Izaberi specify partitions manually i oznacis unallocated.

Onda dole kliknes na New partition, upises 1000 u prvom polju tamo gde pise "Use as" izaberes swap
Opet oznacis unallocated kliknes na New partition
U gornjem polju upises 15000, u drugom polju gde pise "Use as" izaberes "ext4" u trecem polju izaberes "/"
Opet oznacis unallocated kliknes na New partition
U gornjem polju pustis kolko je ostalo, u drugom polju gde pise "Use as" izaberes "ext4"
u trecem izaberes "/home"

Uspeo sam da instaliram i d akucnem, sada sve radi kako treba mada bootscreen tj kada moram da izaberem dali cu xp ili linux taj screen je ruzna ko patka, jel moze da se nekako izmeni?

Takodje me interesuje

-kako napraviti internet konekciju ako imam wireless AP
-kako d anateram skystar 2 kartiu da radi?

Poslednja izmena:
Ala je komplikovano ovo...

``Comment out everything other than “lo” entries in that file and save the file - kakav fajl i gde ?

Create a file called /etc/default/wpasupplicant, add entry ENABLED=0 and save the file ???

znachi stigao sam do ovoga...

pazi, meni treb sto je trebao u Wundowsu. Imam AP - control panel - network conn.-local area conn- pa ubacim neku ip adresu jer ako ej na automatski stalno prekida veza.
Onda, create new connection - boradband connection - isp name, password itd...

u Linux Mint nasao sam ovo pod Netw.Conn.:

Wired, Wireless, Mob.Broadband, VPN, DSL...tako d apojma nemam sta i kako a to gore, kada sam kucao u terminalu , hjoj, nisam uspeo ni z asat vremena..sory ljudi -izgleda da sam ****** za ovo...

Otvori konzolu i upsi "iwconfig"

Tamo gde pise wlan0 ili ath0. Ako pise onda uradi ovako.

Desni klik na ikonu za internet.
Edit Connections – Wireless – Add

Pojavi se ovo

Upises podatke od provajdera.
Ipv4 Settings ip adresu

Poslednja izmena:
a sta ako ne pise nista posle wlan0?
ovo je neverovatno..znachi, pratio sam ovo:

``If you want to configure static ip address in ubuntu you need to follow this procedure

open /etc/network/interfaces file and enter your ip address details save the file and restart networking services

sudo /etc/network/interfaces

I am giving here an example once you edit the above file you need to enter the details in the following way

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.3.90
gateway 192.168.3.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.3.0``

kada kliknem na save as, ******dzina kaze da nisam valsnik OS-a da manjeam permissions..majko moja pa ko je vlasnik ako nisam ja...

tako da nisam ni u mogucnosti da menjam svoj ip adresu. Jesam bas toliko ****** ili toliko je tesko shvatiti sve ovo?

Poslednja izmena:
U Linuxu korisnik moze da brlja samo po svom home folderu.. Tu mozes da radis sta hoces. Van tog foldera mozes da gledas i pipas, ali ne mozes da menjas. Ako pozelis da menja potrebno je da zatrazis od OS-a da ti to dozvoli. Uglavnom, za promene konfiguracionih fajlova potrebno je da uradis sledece:
Kod:
gksudo gedit /etc/network/interfaces
Ubuntu ce te pitati da password i ako uneses ispravan pass, pokrenuce gedit i dozvolice izmenu i snimanje. Posto si ti instalirao OS i za sada si prvi i jedini user na masini, root password je identican tvom passwordu.

Žubrak, to sto si ti probao da uradis je za klasicnu vezu po kablu, tebi treba za wireless.
Upisi ovaj ukaz u konzolu:
Kod:
lspci > lspci.txt
Imaces u home direktorijumu fajl koji se zove lspci.txt, otvori i kopiraj ovde na forumu.
Nisam siguran da li ti Mint prepoznaje wireless karticu.

Žubrak, to sto si ti probao da uradis je za klasicnu vezu po kablu, tebi treba za wireless.
Upisi ovaj ukaz u konzolu:
Kod:
lspci > lspci.txt
Imaces u home direktorijumu fajl koji se zove lspci.txt, otvori i kopiraj ovde na forumu.
Nisam siguran da li ti Mint prepoznaje wireless karticu.

nemam wireless karticu nego Ovislink 5460AP.

Kako se povezujes sa Ovislink 5460AP, ako je preko kabla trebalo bi automatski da ti dodeli
ip preko dhcp-ja. Ako imas staticnu adresu onda upisi ovo.
Otvori konzolu.
Kod:
gksudo gedit /etc/network/interfaces
Prilepi ovo:
Kod:
auto eth0
iface eth0 inet static
  address 192.168.100.253
  netmask 255.255.255.0
Na kraju klikni samo Save.

Poslednja izmena:
Pazi, ja pod windowsom ovako radio:

-network connections, local area connections, desnki klik-properties, onda kliknem na TCP/IP settings i ond aupisem neku adresu npr 192.168.100.200 /ip adresa od 5460 je 192.168.100.252/ jer ako ne upisem manuelno neku ip adresu onda mi se stalno pojalvlja ona ikoncia `limited or no connections`.

Zato sam mislio da i pod Linuxom trebalo da uradim slicno da svojem kompjuteru manuelno upisem neku ip adresu...

Upisi tako kao sto sam napisao gore.
Mozes i vizualno, ako pogledas moj post tamo gde sam stavio slike,
na drugoj slici gde pise Wired -> Add i upises podatke.

Upisi tako kao sto sam napisao gore.
Mozes i vizualno, ako pogledas moj post tamo gde sam stavio slike,
na drugoj slici gde pise Wired -> Add i upises podatke.

Dzabe dzabe...predajem se, nemoguce napraviti ovo..glupi linux...zasto ne moze da se napravi ovo, kulturno a ne ovako...p*zdu ma**terinu...:crash::wall::smackbum:

pogledaj sliku...

Otvorio sam terminal, upisao sam sve sto si rekao..ali kako sada napraviti konekciju kao pod XP, da imam neku ikonicu pa kada zelim na internet onda manuelno da se konektujem?
takodje ako vidis dole ikonicu za mrezu, kada stavim kurzor na ikonicu onda pise wired connection, device not managed...:crash::crash:

http://img69.imageshack.us/img69/9678/screenshotch.jpg

Prvo otvori terminal i upisi ovo:
Kod:
sudo gedit /etc/network/interfaces
Mora da izgleda tako

Sve drugo izbrisi i sacuvaj.
Desni klik na ikonu za internet -> Edit Connections
Izgeda tako:
Klikni edit izaberi IPv4 Settings tamo gde pise Method -> Manual

Izgleda tako:

Kliknes Add i upises da izgleda tako

Sto se tice prekida veze : Desni klik na ikonu za internet i sklonis kukicu sa Enable Networking
Mozes i preko konzole:
Kod:
sudo ifconfig eth0 down
Za ponovno povezivanje
Kod:
sudo ifconfig eth0 up

Poslednja izmena:
Vrh Dno