Šta je novo?

"Linux je pobedio Microsoft"

Moja iskustva:

PC:
Instalira se slackware i drajveri za graficku (grafika radi iz prve, ali su mi atijevi drajveri brži). Prenet je disk iz stare konfiguracije i tako se koristio (ovo je npr na windowsu petljanija nevidjena, sa sumnjivim rezultatima), ali je taj zivi sistem sve prepoznao. Jos od slackware-a 11.0 sam ga redovno apdejtovao do 12.2, a onda sam presao na 64-bit i tu uradio reinstall. (13.1->current). Ranije bih instalirao windows na ~6 meseci, ali sam sad prilicno lenj, tako da je za mene Linux spasenje, neverovatno koliko zivaca stedi :)
Imam paralelno relativno funkcionalan windows XP (place za reinstalacijom), koji je namenjen kad pozelim da odigram neku igru, ali obzirom da uglavnom igram Counter Strike i Heroes III ne koristim ga.

Netbook (Lenovo s10e):
Instaliran slackware (sve prepoznato). Za isti taj netbook, na sajtu proizvodjaca stoji prilican broj drajvera za windows (koje jelte treba instalirati). Nazalost uz njega platio legalan windows (u to vreme nije bio neki izbor, tako da nisam mogao da izbegnem, probao sam ga i zakljucio da je mnogo neudoban za netbook...).

Na poslu:
Kupili mi novi racunar, prebacio stari hard disk u njega i nastavio da radim. Sve je isto, samo brze :)
PS.
Isto slackware :D

Poslednja izmena:
Ja sam recimo sa Ubuntuom imao problem da je ACPI potpuno ludovao. Radilo je ukljuci/iskljuci, suspend/hibernate/standby/sta vec nisu nikako hteli da rade ljudski. Kada se iskljuci servis onda se gube neke druge funkcionalnosti... Na netbooku sam imao problem iste prirode, da procesor nikako nije radio punom frekvencijom (1.66GHz) vec se setao izmedju 800 i 1000. Pokusavao da resim i batalio. Za komediju, poznajem ljude koji su imali isti problem na laptopu od par hiljda dolara... Mozete misliti kako je to ubercool, das par soma za tako nesto da bi se onda macovao sa hibernacijiom.

Da ne navodim dalje neke stvari, drajveri za tochpad koji ne rade itd. itd.

Inace salac je objasnio sve ostale probleme na koje sam naleteo. Mogu u nekom slucaju da se slozim da Windows moze da ima raznih problema, ali sam ih sve resavao na manje ili vise elegantan nacin. Kada sam imao problem sa Linuxom (cak i sa mojim siromasnim iskustvom) posledice na moje zivce su bile uglavnom traumaticne.

Sa druge strane, Windows 7 je ipak resio problem sa raznoraznim drajverima. Ne pamtim da sam ikada imao problem sa nedostajucim ili losim drajverom na sedmici.

@ed_hunter
I windows ima, kako rece, zvanicnu podrsku za instalaciju sa flesa.

Ma cela ova priča neverovatno podseća na priču FIFA-PES. Dok M$ leži zavaljen u svojoj fotelji od imena i svoj sistem ne razvija u toj meri u kojoj bi trebalo, konkurencija radi punom parom.

@bata87 - Ta priča oko prostora je malo suvišna u vreme HDD-ova kapaciteta 1-2TB, ali svakako znači korisnicima koji imaju neki stariji računar.

Ја никад нисам видео да у продавници продају копије на преносној меморији, то једино ти нешто ако збуџиш...

Елем, што се разноразних проблема тиче. У животу хибернацију користио нисам, кад ми треба компјутер онда ради, кад ми не треба онда га угасим, просто да простије не мож бити. Што се миша на лаптопу тиче, боље ми је радио под слободним системом него на овом плаћеном. Искуства су као д*пе, свако има своје, и разликују се.

Та прича око простора ни мало није сувишна ако неко има SSD.

nije u pitanju HDD, vec RAM (koji je veoma bitna stavka + svako ko koristi ove dve platforme zna koliko linux ima dobar memory management). uopste ne zelim da pricam za HDD, moj win7 zauzima tacno 32GB :D bas da vidim do gde ce narasti za jos godinu dana (imam pro licencu, pa gledam da iskoristim sistem sto je duze moguce).
sto se tice problema sa hw ja nisam naleteo na neki problem vec duze vreme (moguce je da se desava ljudima).
Da bitna bitna je cena, cesto slusam ljude koji hvale kombinaciju Win+VS (sto se tice programiranja), ali ti isti ljudi se "slede" kada vide koliko kosta takva kombinacija...

A ako imas laptop ili netbook, da li je i onda suvisno? Tako ocajan power management ti skracuje autonomiju. I nisam jedini koji je primetio da generalno linux distribucije imaju slabiju autonomiju.

Ajd razmisli sta si rekao sa pricom o prenosnoj memoriji. Open source sistem sigurno neces kupiti, primarni put njegove distribucije jeste deljenje. Sa druge strane komercijalni sistem tj. Windows tesko da ces uopste naci na memoriji iz ociglendih razloga tj. cene. Koliko kosta fles, koliko kosta opticki disk?

http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/dd535816.aspx

Prilicno zvanicno, jel? I nista komplikovanije nego sto je za Ubuntu. Cak im i alat (mozda su ga popravili) za kreiranje USB instalacije radi ocajno. Probao sam ga par puta, nikad mi nije zavrsio posao. Lazem, jeste jednom ali je trajalo dobrih 50 minuta.

Poslednja izmena:
Ja sam imao problema sa hibernacijom na debian testingu (manje-vise nesto kao ubuntu) i laptopu, noviji kernel je resio problem sam po sebi. Ne secam se vise ni koje su to verzije kernela bile, situacija je od pre godinu i kusur. Imao sam problema i sa hibernacijom na starijem laptopu, HP model, gde se posle povratka iz hibernacije zvuk gubio sve do restarta; ovaj problem je ostao neresiv iako su i neki ozbiljni pisci drajvera radili na tome; sve u svemu izgleda da je HP imao specijalan drajver za zvucni cip koji je nestandardno budio karticu i budio racunar. Interesantno ali ovaj isti problem se desavao i kada sam posle na taj isti HP instalirao vistu, valjda je HP mrzelo da pravi drajvere za novi windows i stare modele laptopa.

Sa touchpad-om nisam imao problema, do duse znam da je ranije bio obicaj da se ubaci cela sekcija za konkretan model laptopa (prakticno se nacrta X windowsu da od te i te pozicije po x i po y osi krece deo za skrol i sl), mada mislim da je i to uglavnom sredjeno u novim user friendly linux distribucijama. Imao sam i problema da mi ne rade svi specijalni tasteri na nekim laptopovima i na jednom modelu nije radila web kamera.

Sto se tice problema sa windowsom 7, moj burazer je morao da baci stari soundblaster i uzme novi; jednostavno ni jedan drajver nije radio niti je Creative zeleo da se potrudi da napravi novi. Bilo je dosta problema i sa HP-ovim stampacima koji iz nekog razloga nisu mogli da se vide u windowsu 7 a problem je prevazidjen tako sto je kupljen print server. I dalje imam problem kada koristim win 7 laptop sa usb-2-serial adapterom - ne postoji nijedan noviji drajver od onog za XP i tu muku mucim; ajd' sto se ponekad zaglupi serijska veza, nego se povremeno, bez ikakvog razloga, desava da mi windows 7 potpuno zakuca i izleti famozni plavi ekran. Srecom nisam toliko cesto u windowsu pa sam se nekako 'saziveo' sa ovim problemom :)

Poslednja izmena:
Па не знам, девојкин прекосни комп држи батерију ко шашав, хибернација ради, USB инсталацију сам направио за десетак минута уз три клика... Јел сам ја толко срећан баш? :) Једино што не ради, тј. не ради како треба је бежични интернет који ухвати сигнал кад му се ћефне, е сад како се то решава и колико тешко не знам. Мада на том компу и под Windows-om слабије хвата сигнал него мој iPod. :) Неки очај од картице изгледа...

I ja moram da se slozim sa konstatacijom da ne radi bas sve na linuxu - imao sam par puta na par razlicitih masina razlicitih problema sa ALSAom tipa - ne radi banana dzek, ili radi zvuk preko dzeka ali ne radi preko internih zvucnika, ili se zablentavi mikrofon itd... Ali nemojte da budemo na kraj srca - i windows 7 ima svoje tikove. Ko ne veruje, neka proba da instalira Lexmark x1130.

Sto se mene tice, kad kupujem hardver prvo proverim na forumima da li radi korektno pod linuxom pa tek onda placam. Otkad to praktikujem, ne boli me glava: instalacija, komplet sa svim programima koji su mi potrebni (razvojni alati, UI, office, razni Apache, SSH, MySQL serveri...), sa sve downloadom prodje za nepun sat. Jedino skajp, prokleta extra wursta, mora posebno da se instalira :p Za istu kolicinu softvera mi je na windowsu potrebno pola dana, a da ne pricam da skidanje 'narodnih' programa ide uglavnom kilavo u odnosu na ubuntu repository server.

Drago mi je da su priče čiji je veći na niskom nivou, diskusija dostojna Bencha. Svaka čast.

Linux nije pobedio, ali grabi koracima prilične dužine. Lično nisam imao problema sa drajverima i višim silama - sve radi bez dodatnog softvera, dodatnih drajvera, krekovanja i sličnog. Poklonjena web kamera? Ubodem i piše Vega 2.0, radi na Skajpu (vnugo od softvera al ajd...). Logitech Wave svi tasteri rade, podesio prečice i teraj, VX Revolution svi tasteri rade. Nije neka egzotika, ali to bi kupio bilo koji Đura ili Pera.

Za mene lično je Linux pobedio odavno, a svakim poboljšanjem učvršćuje poziciju. Sloboda je velika stvar, a u mom sistemu sve je podređeno meni; on služi mene a ne ja njega.

Što se tiče drajvera Win vs Linux (mislim na Ubuntu i openSUSE), instalirao sam ove sistema u poslednje vreme na više računara, ugalvnom za lične potrebe, i sve je radilo odlično. Na sedmici sam morao da instaliram "ručno" drajvere za Asus Xonar DX, dok je na Ubuntu-u čak i to radilo out-of-the-box. Razvojni alati mi mogo bolje rade na Ubuntu-u, kada se jednom sve podesi. U Eclipse-u klik na Save klase i već u browseru vidim izmenu posle refresha, dok pod Win-om stalno nešto zabada tj. ne mogu da sastavim sat vremena rada da Tomcat ne zabode ili nešto drugo ne pobrljavi.

Ono što meni nedostaje u Windowsu, naručito od kako sam ne navukao na Android, je Windows market. Takođe, nervira me me što Linux repozitorijumi često nisu ažurirani, nalaze se neke zastarele verzije ili čak uopšte nema određenog softvera i onda mora ručno da se instalira. Nekada sam baš voleo da sve ručno instaliram, ali danas bi mi više odgovaralo da po instalaciji sistema, market pamti šta sam preuzeo/kupio od aplikacija, i da mi OS installer postavi ceo sistem sa aplikacijama, i čak da konfiguracione fajlove bekapuje/povuče online. Ne znam, puno se odmaklo konceptualno, ali u praksi sve i dalje radimo kao i pre 10 godina. :(

Poslednja izmena:
Takodje nema ugradjenih drajvera ni za neke raid kontrolere sto moze da bude jako nezgodno - potrebno je da se juri neki USB flopi da bi se windows uopste instalirao, ili da se krene u slipstrimovanje windows instalacionih diskova.
Sto floppy kad Windows podrzava dodavanje drajvera sa najobicnijeg USB flasha?

Ја никад нисам видео да у продавници продају копије на преносној меморији, то једино ти нешто ако збуџиш...
A gde tacno prodaju linux na prenosnoj memoriji? Za Linux ne treba da se "zbudzi"? :)

pod Win-om stalno nešto zabada tj. ne mogu da sastavim sat vremena rada da Tomcat ne zabode ili nešto drugo ne pobrljavi.
Za Tomcat probleme ne mozes da krivis Windows.

Za Tomcat probleme ne mozes da krivis Windows.

Ne krivim Windows uopšte, samo prenosim moje iskustvo, kako radi ono što je meni potrebno na jednom ili drugom sistemu. Jasno sam rekao da se Tomcat zabode, a ne sam sistem. Sedmica toliko stabilno radi, da posle iživljavanja sa instalacijama/deinstalacijama par meseci, ne gašenja računara po par dana, sve funkcioniše kao da se radi o svežoj instalaciji...

A gde tacno prodaju linux na prenosnoj memoriji? Za Linux ne treba da se "zbudzi"? :)
Ово је тачно из једног разлога- Linux се не продаје. Windows мораш да купиш на диску, па да га наштелујеш, а тако се ради због пиратерије. Код Linux-а нема пиратерије, све је бесплатно. Одувек смо гледали колико се добија за уложени новац кад купујемо неку компоненту. Ајде направите ми сад однос овде кад је software у питању, па да се прерачунамо.

Nije meni (siguran sam da predstaljam veliku većinu) problem koliko dobijam već koliko gubim! :)

EDIT: loše sam se izrazio, ne gubim ništa :), već koliko ne dobijam (ono što mi radi na Win-u ne može pod Linux-om).

Poslednja izmena:
Svaki OS ima i svoje dobre strane i svoje bubice pa tako kako kome za koju priliku odgovara nek instalira.

Ово је тачно из једног разлога- Linux се не продаје. Windows мораш да купиш на диску, па да га наштелујеш, а тако се ради због пиратерије. Код Linux-а нема пиратерије, све је бесплатно. Одувек смо гледали колико се добија за уложени новац кад купујемо неку компоненту. Ајде направите ми сад однос овде кад је software у питању, па да се прерачунамо.
Mozes da kupis DVD, ali imas Windows da kupis online i da downloadujes, nakon toga je potrebno samo iskopirati fajlove na USB sto moze svako. Tako da mislim da nije nista komplikovanije kod jednog ili drugog OS-a, jedina razlika je u ceni. :)

Svaki OS ima i svoje dobre strane i svoje bubice pa tako kako kome za koju priliku odgovara nek instalira.

Јес вала :)

Ето... Ја држим дупли систем, мада ради игара све ређе улазим у овај други... И онај буђави Microsoft Office ме мучи, не ради све савршено у Open Office- u... Имам проблема са људима, поготову са овим полумозговима са којима ја сарађујем с времена на време који никад нису чули за Open Office. Објасни ти неком да је најбоље да користи Open Office кад је он цео живот само једну ствар видео, а глуп је и за то...

Mozes da kupis DVD, ali imas Windows da kupis online i da downloadujes, nakon toga je potrebno samo iskopirati fajlove na USB sto moze svako. Tako da mislim da nije nista komplikovanije kod jednog ili drugog OS-a, jedina razlika je u ceni. :)

Ti što prodaju DVD su neki muljatori. Od kako koristim Linux (ima već 7 godina raznih distribucija, pa možda i malo ekperimentisanja pre toga) Linux su slali na CD/DVDu o njihovom trošku. USB je prodavala Mandriva i možda još neke komercijalne distribucije su prodavane na USBu.

Samo je Ubuntu slao o svom trošku. Mandrake, SUSE, RedHat i dr. su tražili pare za medijume (CD).
I to Ubuntu od oktobra 2004-e, a do tada niko nije slao za džabaka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno